Mindful wandelen met je hond De Bolster Geert

Mindful wandelen met je hond werkt helend

Mindful wandelen met je hond werkt helend

Gun jezelf een moment van rust samen met je hond

Mindful wandelen werkt helend

Het Coronavirus bepaalt deze dagen ons doen en laten. De crisisperiode waarin we terecht zijn gekomen, leidt enerzijds tot onzekerheden en angst. Anderzijds worden we gedwongen om op de rem te gaan staan. Ervaar jij ook stress of angsten? Vanuit mijn ervaring weet ik dat mindfulness en een mindful wandeling met je hond helend werken.

Mindfulness is een aandachtstraining die je bewust maakt van je innerlijke balans. Je schenkt aandacht aan de dingen zoals ze zijn zonder te oordelen. Deze manier van zuiver waarnemen is de zuurstof die je helpt om met stress om te gaan.

Wist je dat je je hond kan betrekken bij mindfulness? Volg deze 12 stappen en gun jezelf en je hond wat rust. Het uitgangspunt is om elke handeling, elke stap en elk initiatief je volle aandacht te geven. Voor een mindful wandeling laat je best je smartphone thuis.

Mindful wandelen in 12 stappen:

1. Aandacht voor jezelf
Stop je activiteiten en ga rustig zitten. Breng je aandacht naar je ademhaling. Voel en ervaar je ademhaling. Wees bewust van je in- en uitademing. Verander niets, het is perfect zoals het nu is.
Verbreed nu je aandacht naar je hele lichaam. Hoe voel je je? Wat gaat er om in je hoofd? Geef jezelf alle aandacht en laat de andere dingen even voor wat ze zijn.
Je zal merken dat je aandacht afgeleid wordt door gevoelens en gedachten. Dat is geen probleem. Wees geduldig en mild voor jezelf. Haal, bij afleiding, je aandacht terug naar je ademhaling.

2. Aandacht voor je hond
Breid je aandacht uit naar je hond. Kijk naar je hond en maak connectie met je hond. Laat je hond voelen dat je dankbaar bent voor zijn aanwezigheid.

3. Aandacht voor de uitnodiging om te wandelen
Maak nu bewust de keuze om te gaan wandelen. Betrek je hond bij die keuze. Vraag je hond om te gaan wandelen. Spreek je vraag ook bewust uit: ‘Gaan we wandelen?’.

4. Aandacht voor je lichaam
Sta rustig op en richt je aandacht op alle handelingen die nu volgen: je jas aantrekken, je wandelschoenen aandoen, naar de deur wandelen.

5. Aandacht voor je hond
Ervaar hoe je hond zich gedraagt. Corrigeer het gedrag niet, maar accepteer wat je hond nu doet.

6. Aandacht bij het wandelmateriaal
Neem rustig en bewust de halsband of het tuigje en de leiband. Voel bewust hoe het materiaal voelt.

7. Maak de connectie met je hond
Vraag hardop aan je hond of je zijn halsband mag aandoen: ‘Halsband aan doen?’.
Geef je hond alle aandacht. Ervaar hoe je hond jouw aandacht beleeft.

Maak je hond vast aan de leiband en ga naar buiten. Doe dit alles met respect voor je hond.

8. Naar buiten: aandacht bij jezelf en je hond
Ervaar hoe het voelt om samen met je hond buiten te zijn. Voel de wind, ruik de omgeving, hoor de omgevingsgeluiden, voel het contact van je voeten met de grond, voel de leiband en kijk hoe het met je hond gaat.

Ga nu wandelen. Je maakt een mindful wandeling. Dit houdt in dat je nergens heen hoeft. Je bent er al. Je geeft enkel jou en je hond alle aandacht. Wees bewust van elke stap die je zet en voel het contact van je voeten met de grond. Dwalen je gedachten af, dan keer je terug naar je ademhaling, naar het contact van je voeten met de grond en naar je hond.
Je waardeert jezelf voor de keuze die je maakte om aandachtig aanwezig te zijn en je geeft je hond bestaansrecht voor wie hij is en hoe hij zich op dit moment gedraagt. De rust die jij nu uitstraalt, zal de hond ook overnemen.

9. Geef jezelf bestaansrecht
Zorg dat je de connectie met je hond bewaart tijdens de hele wandeling. Merk je dat deze verbroken wordt, blijf je staan. Stel je een aantal vragen: hoe gaat het met je, hoe voel je je, wat doet je hond. Herstel en voel je connectie en wandel bewust verder.

10. Je hond loslaten
Wanneer de omstandigheden veilig zijn, kun je je hond vrij laten lopen. Hou hierbij rekening met de wettelijke voorschriften en je omgeving. In een losloopgebied of een grote hondenweide zijn jullie veilig.
Maak je hond rustig los en geef hem de vrijheid. Ervaar hoe jij en je hond zich bij deze situatie voelen. Merk je dat je afgeleid wordt, keer je terug naar je ademhaling, naar je lichaam en naar je hond. Hou er steeds rekening mee dat je mild blijft, zowel voor je hond als voor jezelf. Geniet van je moment samen en van de rust.

11. Je hond uitnodigen om bij jou te komen
Nodig je hond uit om terug naar jou te komen. Maak duidelijk dat je zijn leiband terug gaat aandoen: ‘Kom, leibandje aandoen.’. Wacht tot je hond bij je is en waardeer zijn bereidheid om naar je te luisteren. Maak vervolgens met aandacht zijn leiband vast en besef hoeveel vertrouwen je hond in jou heeft. Hij legt zijn veiligheid en zijn bewegingsvrijheid in jouw handen.

Wandel terug naar huis. Maak hier tijd voor en bedenk: je hoeft nergens heen, je bent er al. Wandel bewust, stap voor stap en heb terug aandacht voor het contact van je voeten met de grond. Bewaar de connectie met je hond.

12. De thuiskomst
Wanneer je terug thuiskomt, bedank je je hond en maak je zijn leiband los. Laat hem nu zijn eigen beslissing nemen wat hij gaat doen.
Bedank jezelf nu voor de zorg die je aan jezelf hebt gegeven en ga verder met je activiteiten.

Na dit bewust moment ga je ervaren dat je lichaam ook echt tot rust is gekomen. Je bent letterlijk en figuurlijk op adem gekomen. Geniet van dit gevoel. Je hond zal jouw rust als positief ervaren en geeft stabiliteit. Dit maakt jou als leider sterker. Hoe je beter of meer leiding geeft, kan je hier lezen.

Tip:

Een comfortabele wandeling gaat gepaard met comfortabel materiaal, zowel voor jou als voor je hond. Kies voor een aangename leiband, harnas of halsband. Hier vind je onze aanraders

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *