

Geert De Bolster
Hoogsensitiviteit bij honden
Hoogsensitiviteit bij honden is een eigenschap die veel voorkomt maar vaak over het hoofd wordt gezien of onbegrepen blijft. Het verwijst naar honden met een diepgaand bewustzijn en reactievermogen op prikkels in de omgeving. Voor hondenverzorgers kan het een uitdaging zijn om met deze zeer gevoelige honden om te gaan.

Collega Ineke Vander Aa was één van de eerste hondenprofessionals die het fenomeen bij honden (h)erkende en schreef er het baanbrekend boek ‘Dogsitief’ over. Een aanrader voor iedere hondenverzorger.
Hoogsensitiviteit bij honden herkennen en begrijpen
In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat hoogsensitiviteit bij honden is, hoe het kan worden herkend, en hoe je als hondenverzorger het best met deze bijzondere eigenschap van je hond kan omgaan.
Hoogsensitiviteit bij mensen
De Amerikaanse psycholoog Dr. Elaine Aron heeft veel onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit en heeft een HSP-schaal ontwikkeld om deze eigenschap te meten. Hoogsensitieve mensen vertonen vaak kenmerken zoals diepgaande reflectie, een rijke innerlijke belevingswereld, een sterk empathisch vermogen en een neiging tot overstimulatie in luidruchtige of drukke omgevingen.
Het emotionele en perifere brein bij honden is zo goed als hetzelfde als dat van de mens. Bovenstaande beschrijving kan dus perfect voor hoogsensitieve honden worden overgenomen.
Wat is hoogsensitiviteit?
Hoogsensitiviteit bij de mens is geen aandoening of stoornis, maar eerder een persoonlijkheidskenmerk dat wordt gekenmerkt door een verhoogde gevoeligheid voor externe prikkels.
Honden die hoog sensitief zijn, ervaren vaak intense emoties en merken subtiele veranderingen in hun omgeving op die andere, meer gemiddelde type honden, mogelijk niet opmerken. Dit komt omdat hun zenuwstelsel anders is afgestemd dan dat van honden zonder deze eigenschap.
Zoals je weet is de visie van de connectiemethode® dat gedrag het gevolg is van emoties en gevoelens. Je kunt je wellicht voorstellen dat honden met hoogsensitiviteit dan ook makkelijker emotioneel overprikkeld worden en daardoor meer en bijzondere zorg van hun verzorger nodig hebben.
Hoe herken je hoogsensitiviteit bij je hond?
Hier zijn enkele aanwijzingen die kunnen helpen bij het herkennen van deze bijzondere eigenschap van je hond:
Overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels
Hoogsensitieve honden kunnen snel overweldigd raken door hardere geluiden, sterke geuren, ruwe texturen ondergrond en aanraking door mensen.
Diepgaande emotionele verwerking
Hoogsensitieve honden hebben de neiging om informatie diepgaand te verwerken. Een emotionele beleving kan een diepe en langdurige impact nalaten.
Intense emoties
Hoogsensitieve honden kunnen heftige emotionele reacties vertonen op bepaalde gebeurtenissen of prikkels. Blaffen, trekken aan de riem, uitvallen aan de leiband, rondjes draaien, niet tot rust kunnen komen zijn het gevolg van emotionele overprikkeling door de omgeving.
Overstimulatie
Honden met hoogsensitiviteit voelen zich vaak overweldigd in drukke sociale situaties en hebben tijd nodig om zich terug te trekken en te herstellen.

Ombra, mijn Italiaanse waterhond heeft de kenmerken van hoogsensitiviteit. Wanneer er bezoek is, zal ze na een tijdje afstand nemen en zich afsluiten van de omgeving door met haar hoofd onder een deken op de bank te gaan liggen.
Sterk empathisch vermogen
Hoogsensitieve honden zijn vaak in staat om de gevoelens van hun verzorgers goed aan te voelen en hebben een sterk ontwikkeld empathisch vermogen. Dat betekent dat wanneer hun verzorger emotioneel geprikkeld is, zijn eigen emotionele en empathische gevoeligheid andermaal versterkt wordt.
Omgaan met hoogsensitiviteit bij je hond
Omgaan met hoogsensitiviteit bij je hond kan extra uitdagingen met zich meebrengen. Het is belangrijk voor de hondenverzorger om manieren te vinden om de hoogsensitiviteit van hun hond te omarmen en ermee om te gaan.
Enkele tips voor het omgaan met hoogsensitiviteit bij honden zijn:
Zelfbewustzijn van de hondenverzorger
Het begrijpen en accepteren van de hoogsensitiviteit van je hond is de eerste stap. Dit kan je hond helpen om meer vertrouwen op te bouwen en voor jezelf is het belangrijk om eventuele negatieve overtuigingen over deze eigenschap van je hond te verminderen.
Grenzen bewaken
Leer de grenzen van je hoogsensitieve hond te herkennen, te respecteren en te bewaken. Het is oké om ‘nee’ te zeggen en je hond te beschermen tegen omstandigheden waardoor hij overprikkeld zou kunnen worden.
Stressmanagement
Ontwikkel een goed stressmanagement voor je hond. Ken de omstandigheden die helend zijn en jouw hond zijn persoonlijkheid kunnen voeden en houd je hond weg uit omstandigheden waarvan je op voorhand weet dat ze te moeilijk voor je hond zullen zijn.
Geef je hond veel tijd voor zelfzorg
Hoogsensitiviteit bij je hond impliceert dat het opnemen van prikkels zeer vermoeiend kan zijn. Daarom is het belangrijk om je hond veel rust te bieden. Bouw een veilige en prikkelarme rustruimte voor je hond en coach hem er geregeld naartoe.
Jouw hoogsensitieve hond heeft jouw ondersteuning nodig
Jouw vertrouwen, rust en voorspelbaar gedrag kan jouw hond ondersteunen waardoor hij samen met jou, door middel van co-regulatie beter met zijn hoog gevoeligheid kan leren omgaan.
Hoogsensitiveit bij honden kan een zege zijn
De hoogsensitiviteit van je hond is een unieke eigenschap die hondenverzorgers de mogelijkheid geeft om dieper te voelen en te begrijpen. Hoewel het soms uitdagingen met zich meebrengt, kan de eigenschap van je hond leiden tot een rijkere innerlijke belevingswereld voor jezelf en een dieper begrip van de wereld om je heen.
Het is belangrijk om deze eigenschap van je hond te omarmen en hem te leren hoe hij er samen met jouw mee kan gedijen in een wereld die soms overweldigend kan zijn.
€ 27,50
Je hond opvoeden met de connectiemethode
De tweede editie van het boek ‘Dogsitief’ legt de aandacht waar de verantwoordelijkheid van de hondenverzorger schuilt, en inspireert tot het creëren van een gezonde levensstijl voor honden en mens
- Is mijn hond hoogsensitief?
- Oorzaken van hoogsensitiviteit.
- Moeilijkheden voor prikkelgevoelige honden.
- Behoeften van de prikkelgevoelige hond.
- Mindful met je hond.
- Waar onze verantwoordelijkheid schuilt.
- Oefeningen.
Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.
Laat hier je naam en email achter
Wij nemen je privacy ernstig
En heel herkenbaar . ik heb heel vaak het gevoel dat de hond mij wat wil vertellen. En daar ben ik wel eens nieuwsgierig naar wat hij me wil laten zien.
Zaterdag gaan we op verjaardag weet is dan heel druk met mensen kids en honden
Wat ik dan op een moment doe ga dan samen aan de wandel even in de rust dat werkt goed
Want drukte vind ze niet zo leuk maar ze moet wel mee
Ook even een kauwbotje helpt voor haar om tot rust te komen
Mijn hond is heel gevoelig en is geobsedeerd door auto’s, nu blijkt dat het dan het beste zou zijn om de hond dan niet aan de situatie bloot te stellen
Hoe ga ik dit doen ?? De hond zal toch wel eens mee de straat op moeten om zijn behoefte te doen .
Bovendien zou het voor mij ook fijn zijn als ik gewoon met hem naar buiten kan
Hallo Ria, Vaak is het niet blootstellen tijdelijk. Wanneer het stressniveau van je hond meer in evenwicht kan komen, kan je nog zien. Maar voor sommige honden kunnen bepaalde situaties blijvend te moeilijk zijn. Juist omgaan met je hond is dan hetgeen je kunt doen.