Geert De Bolster
- Categorie: Stress bij honden
Hond vraagt veel aandacht
“Mijn hond eist mijn aandacht op”, luidt het bij vele hondeneigenaren. En de vraag erop klinkt: “Hoe kan ik het aandacht eisend gedrag van mijn hond afleren?”.
Je krijgt het gevoel dat je hond veel aandacht vraagt door je voortdurend uit te nodigen om te spelen, voor de deur te gaan staan om je te laten zien dat hij naar buiten wil. Hij wil de ganse tijd op je lichaam liggen, of gaat onophoudelijk blaffen en doet dat net op het moment dat jij naar je favoriete soap wil kijken. Er zijn honden die verboden voorwerpen gaat stelen, en er vervolgens, ostentatief mee in het zicht te komen staan, omdat ze weten dat hun baasje erop zal reageren.
In dit artikel lees je over waarom je hond aandacht vraagt, hoe het aandacht eisend gedrag ontstaat en wat de oorzaak van ‘aandacht eisend’ gedrag van je hond is. Uiteraard kom je ook te weten wat je best kunt doen om met dergelijk probleem om te kunnen gaan.
Jouw hond vraagt niet zo maar je aandacht
Honden zijn sociale dieren die in kleine groepjes leven, dit vanwege de noodzaak van een zoogdier om voor elkaar te kunnen zorgen, elkaar te beschermen en te verdediging. Honden vragen dus net als mensen zorg en ondersteuning aan hun gezinsleden. Wanneer je hond een behoefte heeft en deze niet zelfstandig kan invullen, zal hij jouw hulp vragen.
Honden vragen van nature hulp aan mensen als ze een probleem hebben
Een collega hondengedragsbegeleider werd door een hondje benaderd, toen ze aan haar auto stond. Ze voelde iemand haar onderbeen aanraken en toen ze naar beneden keek, was het een klein hondje die een leibandje achter zich aantrok. Alleen, er was geen eigenaar te bespeuren. Mijn collega begreep dat het hondje in moeilijkheden was omdat hij zijn eigenaar was kwijtgeraakt. Ze ging samen met het hondje in de onmiddellijk nabijheid zoeken naar de verzorger van de hond. Ze sprak mensen aan, ging hier en daar aanbellen, maar niemand leek het hondje te kennen. Tot er uit de verte een dame in paniek kwam aangelopen en duidelijk werd dat zij het baasje van het hondje was. Het bijzondere aan het verhaal is, dat het hondje intuïtief de hulp heeft ingeroepen van iemand onbekends. Leuk hoe hond en mens elkaar kunnen helpen.
Adam Miklosi een Etholoog deed ook onderzoek naar hoe honden ondersteuning vragen bij mensen.
Zo zag ook hij dat honden steun vragen aan mensen om een probleem op te kunnen lossen.
Wanneer je hond zich niet goed voelt, honger heeft, contact nodig heeft of wil spelen, zal hij jouw aandacht vragen. Voor jou kan het soms lijken dat hij jouw aandacht eist, maar in principe is het normaal natuurlijk gedrag van een huishond.
Omstandigheden waar je het gevoel krijgt dat hond jouw aandacht eist
Jouw hond kan door omstandigheden afhankelijk worden van het gevoel dat hij bij het krijgen van jouw aandacht ervaart. Wanneer je hond veel stress heeft of angsten ervaart, stapelen de negatieve gevoelens zich als spanning op in zijn lichaam. Het kan ook zijn dat je hond een lichamelijk gezondheidsprobleem heeft en daardoor pijn ervaart. Als je hond geen constructieve manier heeft om met spanning en pijn om te kunnen gaan, zal hij op zoek gaan naar jouw steun en je aandacht vragen.
Aandacht krijgen levert dan een kort geluksgevoel op waardoor hij zich beter gaat voelen en de spanning of pijn die hij voelt tijdelijk verdoofd wordt.
Je kunt makkelijk de vergelijking maken met het belonend effect dat je ervaart als je een like op een berichtje op je favoriete sociale mediakanaal krijgt. Die like doet een stofje – dompamine vrijkomen – dat je een belonend gevoel oplevert. Uiteraard is het goed gevoel dat je ervaart van korte duur en ga je een aantal minuten later opnieuw kijken of er nog iemand jouw bericht heeft geliked. Op die manier kan je afhankelijk worden van sociale media omdat het jou verschillende keren per dag een belonend gevoel kan opleveren.
Momenten waar mensen op hun smartphone gaan kijken zijn de neutrale – en pauzemomenten. Momenten van de dag dat je even stilvalt en je net als je hond geconfronteerd kunt worden met spanningen die zich in jouw lichaam hebben opgestapeld. En ook net als je hond, word je afgeleid van die spanning in je lichaam en kun je afhankelijkheidsgedrag ontwikkelen.
Net op het moment dat jij tot rust wenst te komen, zal je hond ook tot rust willen komen en wordt hij met de negatieve gevoelens, afkomstig van opgestapelde spanning in zijn lichaam, geconfronteerd. Hij heeft geen smartphone met Facebookvrienden, maar wel een verzorger waar hij aandacht van kan krijgen. Op die manier ontwikkelt hij het zogenaamde aandacht eisend gedrag.
Hoe is het voor je hond wanneer je hem negeert als hij aandacht vraagt
Eenmaal je hond afhankelijk is geworden van jouw reactie op zijn gedrag, omdat het hem telkens opnieuw een goed gevoel opleverde, zal hij frustratie ervaren als je niet op zijn vraag om aandacht ingaat. Het frustratiegevoel zorgt ervoor dat je hond nog meer zijn best gaat doen om je aandacht te bekomen. Hij zal volhouden tot je niet meer aan de blik in zijn vragende puppyoogjes kan weerstaand. Daardoor wordt de afhankelijkheid aan jouw reactie andermaal versterkt en zal het probleemgedrag alleen maar toenemen. Negeren is dus geen goede oplossing.
Wat kan jij doen als je hond veel aandacht vraagt
- Breng in kaart wat de oorzaak van het probleem inhoudt en neem die weg.
Het is belangrijk dat je je bewust bent dat je hond een slachtoffer is van een onderliggend probleem veroorzaak door stress, angst en frustratie.
– Zie je lichamelijke ongemakken bij je hond? Bij de minste twijfel laat je je hond natuurlijk door je dierenarts onderzoeken.
– Heeft jouw hond veel stress door onduidelijke communicatie? Bied je hond meer voorspelbaarheid en duidelijkheid.
– Merk je dat je hond angsten heeft en vaak aan prikkels die angst veroorzaken wordt blootgesteld? Zorg voor meer veiligheid voor je hond.
– Misschien doe je te veel activiteiten met je hond en komt hij te vaak in te moeilijke omstandigheden? Pas de omstandigheden aan en zorg ervoor dat je hond meer gaat rusten. - Geef je hond bewust aandacht als hij jouw steun nodig heeft. Dat doe je door hem te geven wat hij nodig heeft. Bied hem de mogelijkheid om te kauwen aan, want kauwen heeft een stress verlagende werking. Of creëer een veilige en comfortabele plek voor je hond waarnaar hij zich kan terugtrekken als hij bang is of de nood voelt om te rusten.
- Begeleid je hond zodat hij vertrouwd kan worden met een andere, meer constructieve manier om met spanning in zijn lichaam om te kunnen gaan. Als hij je aandacht vraagt, kun je hem het alternatief voor het afhankelijkheidsgedrag aanbieden: Bijvoorbeeld biedt hem het kauwbotje aan dat je voor hem beschikbaar hebt neergelegd. Je kunt je hond helpen door hem naar zijn veilige plek te begeleiden en daar samen met hem even te gaan zitten, zodat hij kan voelen hoe het voelt om te ontspannen.
- In sommige gevallen is het noodzakelijk om bij een gedragsdierenarts op gedragsconsultatie te gaan, want misschien heeft je hond wel medische ondersteuning nodig.
- Ga ook goed met je eigen gevoelens om. Je dient het verschil te kennen tussen medelijden en mededogen. Wanneer je uit medelijden reageert, zal je wellicht ingaan op datgene wat je hond wil, zoals nog maar een keer met hem spelen of hem voor de zoveelste keer buiten laten. Maar daar help je hem niet mee. Als je de moed hebt om vanuit mededogen te handelen, zal je je hond geven wat hij écht nodig heeft en zal je bijdragen aan het welzijn en geluk van je hond en jezelf.
Meer lezen over omgaan met probleemgedrag van je hond.
Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.
Laat hier je naam en email achter
Wij nemen je privacy ernstig