Gedragsprobleem oplossen bij honden Geert De Bolster
Picture of Geert De Bolster
Geert De Bolster

Het gedragsprobleem van je hond oplossen hoe doe je dat

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Uitvallen aan de lijn, blaffen, bijten, voorwerpen opeten, in huis plassen, opspringen, zich obsessief gedragen… het zijn enkele voorbeelden van datgene wat wij als gedragsproblemen beschouwen. Je stelt je in dergelijke situaties vele vragen: Waar komt het gedrag vandaag? Hoe kan ik het best reageren? En hoe kan ik het gedrag in de toekomst vermijden? Op deze 3 vragen gaan we dieper in.

Het gedragsprobleem van je hond oplossen. Hoe doe je dat?

Alvorens te werken naar een concrete oplossing is het belangrijk om te weten dat er 2 invalshoeken zijn in het probleemgedrag van je hond. Enerzijds is er het gedrag van je hond, wat in de meeste gevallen een frustratiegedrag of een uiting van stress is. Anderzijds ben jij degene die het gedrag effectief als ongewenst gedrag of probleem beschouwt.   Voor zowel je hond als voor jou verloopt het uiteindelijke probleem altijd volgens een zelfde stramien: Situatie > 2. Emotie > 3. Gedrag

1. Het gedragsprobleem van je hond: Inzicht in de situatie

Als je wilt werken aan het probleemgedrag van je hond, moet jij als verzorger van je hond inzicht krijgen in de oorzaak van het probleem. Als je dit niet weet, kan je er onmogelijk iets aan doen.
Stel: je hond komt niet wanneer je hem roept. Hier kan je best de situatie observeren en analyseren:

Je merkt bij deze vragen dat er ook aandacht naar jezelf gaat. Wanneer je samen met je hond in een moeilijke situatie terecht komt, kunnen jullie beide door emoties overspoeld worden. Misschien kan je hierdoor niet meer helder denken en is het voor jou moeilijk om keuzes te maken. Met andere woorden, je gevoelens bepalen je reactie. Door aandacht te hebben voor jezelf, kan je jouw gedrag beter in de hand houden. Je zal op een effectieve manier met de omstandigheden en met je hond kunnen omgaan.

2. Het gedragsprobleem van je hond: Inzicht krijgen in gevoelens van jou en van je hond.

Omgaan met probleemgedrag kan best lastig zijn. Het bezorgt je kopzorgen, stress en frustratie. Weet dat er niets mis is met stress, wel verdient de manier waarop je met stress en frustratie omgaat de nodige aandacht. Want het is jouw reactie die zorgt voor de oplossing of het probleem net erger maakt. Deze reactie of je gedrag bestaat uit hoe je denkt, spreekt en handelt. Daarom is zelfbewustzijn heel belangrijk:

Naast je eigen emoties is het ook belangrijk om oog te hebben voor de emoties en gevoelens van je hond. Als je het gedrag op zich wilt aanpakken zonder te weten welk gevoel je hond heeft, is de kans groot dat je zijn gevoel gaat onderdrukken. Het resultaat is dat de gevoelens versterkt worden en het probleem toeneemt. Dit kan zich uiten in het vergroten van het probleemgedrag of de uiting van ander ongewenst gedrag. De emoties van je hond kan je herkennen aan zijn manier van communiceren. Hier is de lichaamstaal een belangrijk indicator.

 

Stel: je hond haalt uit naar andere honden als hij aan de leiband is. Observeer in deze situatie je hond en herken signalen in zijn gedrag? Heeft hij een lage houding, dan is je hond angstig. Neemt hij een hoge houding aan, dan ervaart hij woede. Is zijn houding onduidelijk maar kwispelt en blaft hij naar de andere hond? Dan voelt hij enige spanning maar wilt hij toch kennismaken met de andere hond.

 

In de connectiemethode® zijn we vooral geïnteresseerd in hoe jij en je hond zich voelen en welk gedrag vertoond wordt om met deze gevoelens om te kunnen gaan. Om dit te achterhalen vestigen we aandacht op lichaamstaal. In de workshop ‘de taal van je hond’ gaan we dieper in op lichaamstaal en hoe dit te interpreteren.

3. Het gedragsprobleem van je hond bewust aanpassen

Eenmaal je begrijpt welke situaties stress bezorgen en welke gevoelens jij en je hond ervaren, kan je het gedrag van naderbij bekijken. Weet dat je het gedrag van je hond niet kan aanpassen maar wel de omstandigheden en jouw (rustige) reactie die je hond het gevoel van veiligheid en vertrouwen geeft.

 

Jouw gedrag daarentegen kan je wel zelf bepalen. Je gaat op een bepaalde manier anticiperen op je gevoel. Om bewuster te worden van jouw gedachten en gevoelens kan je mindfulness beoefenen. We maken hier gebruik van beelden zoals de kracht en veerkracht van een boom en de stabiliteit en soliditeit van een berg.

 

Als je samen met je hond in een moeilijke situatie bent, kun je jouw talenten aanspreken die je met een boom gemeen hebt. Wanneer het stormt, trotseren bomen de hevige wind en regen door met hun wortels diep en stevig in de grond te blijven staan terwijl hun takken met de wind mee zwiepen. Jij kunt, net als een boom, je aandacht naar je zwaartepunt, dat enkele cm onder je navel ligt, brengen. Wanneer je met je hond in een figuurlijke storm terechtkomt, kun je blijven staan met de stevigheid en veerkracht van een boom en samen met je hond wachten tot de storm weer weggaat.

 

Misschien ligt het je beter om met de kwaliteiten die je gemeen hebt met een berg te oefenen. Een berg staat stabiel en solide op zijn plek en ontvangt met een helende rust en zonder enigie moeite de hevigste stormen. Door jouw eigen kwaliteiten van stevigheid en standvastigheid te oefenen, zou jij, net zoals een berg met de nodige stabiliteit en soliditeit jezelf en je hond kunnen ondersteunen.

 

Edel Maex, een vooraanstaand mindfulnesstrainer zegt: “als je ligt te spartelen in het water is het niet het moment om een nieuwe slag te leren”. Ga dus niet voor het eerst oefenen wanneer je je samen met je hond in het hoogtepunt van de storm bevindt. Maar doe de mindfulnesstraining eerst in een veilige en comfortabele omgeving. Zoek een plekje in de natuur waar je rustig kunt oefenen of doe het gewoon thuis. Oefening baart kunst. Je zal merken dat je je hond veel effectiever zal kunnen begeleiden en ondersteunen als hij het moeilijk heeft.

 

Kortom, mindfulness zal de band tussen jou en je hond versterken. Je gaat elkaar begrijpen, kennen en vertrouwen. Zo zal het probleem zichzelf oplossen.

De 4 principes om met het gedragsprobleem van je hond om te gaan:

Denk hier eens over na:
Stormen komen, blijven een tijdje en gaan dan weer weg.
Omstandigheden kunnen problemen veroorzaken. Omstandigheden zorgen er ook voor dat problemen worden vermeden of weer weggaan.

 

In een eerder blog schreef ik over mindfull wandelen. Je past de oefening toe van observeren zonder te beoordelen. Je hond zal je rust voelen en overnemen.

 

In mijn boek: Je hond opvoeden met de connectiemethode lees je uitgebreid over omgaan met gedragsproblemen van je hond.

 

Meer lezen over gedragsproblemen bij honden? In het boek van Tiny De Keuster – Wat is er aan de hond – verwerf je meer inzicht.

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Harry
Harry
1 jaar geleden

Onze chihuahua bijt mij als ik hem een lichtjes wil aaien maar dat hij tegen de vrouw aan ligt. Ik vind dat mijn vrouw hem moet corrigeren.

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig