De kracht van stoppen met doen
Geert De Bolster
Geert De Bolster

De kracht van stoppen

Een diepgaande verkenning van zijn in een wereld van doen

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

In een wereld die voortdurend draait op de brandstof van activiteit en prestatie, lijkt het idee van “stoppen met doen en zijn” tegenstrijdig en zelfs contraproductief. Toch schuilt er een diepe wijsheid in.

 

De constante drang om te doen, zet ons vaak ertoe aan om onszelf te zien als machines die altijd in beweging moeten zijn, zonder ruimte voor rust. En…, we doen hetzelfde met onze honden.

 

Maar wat als we onszelf toestaan om even stil te staan en te erkennen dat ons ‘zijn’ net zo waardevol is als ons ‘doen’?

 

Mindfulness en meditatie zijn praktijken die ons helpen om bewuster te zijn van ons ‘zijn’. Door even stil te staan, onze gedachten te observeren zonder oordeel en ons bewust te worden van onze ademhaling, betreden we een ruimte waarin we niet langer worden gedefinieerd door onze acties, maar eerder door onze aanwezigheid in het huidige moment. Deze momenten van stilte kunnen ons diepe inzichten geven.

 

In relatie met je hond is het concept van stoppen met doen van onschatbare waarde. Vaak zijn we geneigd om dingen te ‘doen’, zoals oefeningen, spelletjes, gedragstraining en meerdere aangelijnde wandelingen per dag. Met de connectiemethode® vinden we het waardevoller om simpelweg aanwezig te zijn voor onze hond.

 

Stoppen met doen en zijn in relatie met je hond betekent luisteren zonder oordeel, empathie tonen en emotionele steun bieden zonder noodzakelijkerwijs iets tastbaars te ‘doen’.Het is een daad van zelfliefde, zelfzorg en diepgaande introspectie. En wat je voor jezelf doet, doe je ook voor je hond.

 

Op het geluk van jou en je hond,

 

Geert

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mathilde Hofkes
Mathilde Hofkes
1 maand geleden

Ik lees in dit artikel een tegenstelling die er naar mijn mening niet is. Het samen wandelen is vanzelfsprekend een actieve bezigheid, doch dat wil niet zeggen dat dit een “doen” is zoals Geert kennelijk bedoelt. Het is, of althans het kan zijn een wandeling in connectie met je hond waaraan beide plezier aan beleven en energie uit putten. Mogelijk zijn er momenten waarop wij als verantwoordelijjken voor onze hond iets moeten doen, zoals aanlijnen of terugroepen of een korte aanwijzing geven. Maakt dit een wandeling per definitie tot een daad van activiteit en prestatie? Driewerf nee, gelukkig niet.

Geert De Bolster
Beheerder
Antwoord aan  Mathilde Hofkes
1 maand geleden

Hallo Mathilde, Ik ben het 100% met je eens. Uiteraard begrijp je wellicht dat ik ’te veel’ doen bedoel?

Mathilde Hofkes
Mathilde Hofkes
Antwoord aan  Geert De Bolster
1 maand geleden

Daar ben ik blij om, Geert. Maar nee, ik heb dat niet uit jouw artikel begrepen en zeer zeker niet “uiteraard”. Immers, het zinsdeel “stoppen met doen en zijn in relatie met je hond”, waarbij je onder “doen” elk tastbaar doen begrijpt, heeft mij niet dat idee gegeven. Maar terug naar mijn spontane reactie: ja, daar ben ik blij om. Want niets maakt mij zo gelukkig als wandelen met mijn hond waarbij een blikkontakt genoeg kan zijn om ons met elkaar verbonden te voelen.

Wil jij mijn volgende blogs graag rechtstreeks in jouw mailbox?

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil jij mijn volgende blogs graag rechtstreeks in jouw mailbox?

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig