

Geert De Bolster
Met je hond naar de hondenlosloopweide
Je hond wil het liefst loslopen. Het mag niet zo maar overal. Een goed alternatief is de hondenlosloopweide. In dit artikel lees je alles over de hondenlosloopweide. Ik geef 7 tips voor veel plezier tijdens het bezoek aan de losloopweide en je vindt enkele goede adressen.
Wat is een hondenlosloopweide
Een hondenlosloopweide is een omheind terrein waar je je hond vrij kunt laten loslopen. Je hebt openbare – en privé hondenlosloopweides. De privé losloopweides zijn commerciële initiatieven maar vaak veel meer aangepast aan de noden van je hond. Zeker de veiligheid is er gewaarborgd omdat je zeker bent dat jij en je hond er alleen zullen zijn.
Waar dient een hondenlosloopweide aan te voldoen
Sommige gemeentes stellen een hondenlosloopweide ter beschikking van hun inwoners. Echter vaak zijn de afsloten terreintjes de naam losloopweide niet waardig. Een goede hondenlosloopweide dient minstens een halve hectare groot te zijn. De omheining dient minstens 1,60 m hoog te zijn.
Ideaal is er een ingang met een dubbel sas. Dat betekent dat je hond de losloopweide per ongeluk niet kan verlaten wanneer er iemand de poort open zou doen. Door de 2 poortjes wordt de veiligheid van je hond gewaarborgd.
Is een hondenlosloopweide goed voor je hond
Uiteraard is de hondenlosloopweide de oplossing omdat je hond naar hartenlust zou kunnen rennen. Je kunt er samen met je hond spelen. Je hond kan er kennismaken met andere honden. Echter daar wringt het schoentje.
Honden hebben geen nood aan intieme contacten met vreemde honden
Honden zijn sociale dieren die in groep leven, ook ‘roedel’ genoemd. Honden hebben geen nood aan intieme contacten met honden die niet tot hun sociale groep behoren. Hondeneigenaren gaan vaak met hun hond naar de hondenlosloopweide omdat ze denken dat hun hond er sociale vaardigheden kan leren. Dat is niet altijd het geval. Voor honden is het ontmoeten van een vreemde hond altijd spannend. Voordat je hond met een vreemde hond wil en kan spelen, dienen beide honden elkaar eerste te vertrouwen. Vertrouwen ontwikkelen duurt tijd.
Vaak denken hondeneigenaren dat indien hun hond samen met een andere hond aan het rennen is, aan het spelen is. In werkelijkheid proberen de honden escalatie van spanning te vermijden en voorkomen ze door te rennen dat er conflicten kunnen ontstaan. Anderzijds omdat de honden aan het rennen zijn, kan er meer opgewondenheid ontstaan waardoor de zelfcontrole bij de een of andere hond kan wegvallen.
Daardoor kan er een ongeval met bijtincident plaatsvinden.

Bewaak de grenzen van je hond
Voor pups en honden, jonger dan 8 maanden kan samen rennen met andere honden gezondheidsproblemen veroorzaken. Omdat hun lichaam nog niet is volgroeit en er onvoldoende zelfcontrole aanwezig is, kunnen deze jonge honden zichzelf en andere kleinere hondjes pijn doen. Daardoor kunnen er gewrichts- en skeletproblemen ontstaan. Vermijd om met pups en jonge honden naar een publieke hondenlosloopweide te gaan. Indien je het toch doet, zorg dan dat je er alleen bent en weer weggaat als er andere honden op de weide zouden komen.
Hoe voorkom je ongevallen op de hondenlosloopweide
Helaas zie ik in mijn praktijk voor hondengedragsbegeleiding vaak honden die een ongeval hebben gehad op de hondenlosloopweide. In het ergste geval geraakten ze betrokken bij een bijtincident en liepen ze een trauma op.
7 tips voor veiligheid en plezier op de hondenlosloopweide
- Vermijd de publieke hondenlosloopweide wanneer je hond jonger is dan 8 maanden. Vanaf die leeftijd is er voldoende skelet gevormd en is het risico op het oplopen van een lichamelijk letsel kleiner.
- Een hondenlosloopweide is geen plaats om je hond te socialiseren. Om goed op de hondenlosloopweide te kunnen functioneren dient je hond reeds gesocialiseerd te zijn. Ga enkel met je hond naar een openbare hondenlosloopweide als hij reeds voldoende sociale vaardigheden t.o.v. andere honden heeft. Je hond kan makkelijk sociale vaardigheden ontwikkelen tijdens een vrije losloopwandeling in een hondenlosloopzone. Het strand is een ideale plek waar je hond vrij honden kan ontmoeten en vertrouwen kan ontwikkelen. Het verschil met de hondenlosloopweide is dat de ontmoetingen kort zijn waardoor de spanning niet kan oplopen. Eenmaal je merkt dat je hond ontmoetingen met vreemde honden kan handelen, kan je ook naar de hondenlosloopweide gaan.
- Laat honden van dezelfde grootte samenlopen op een hondenlosloopweide. Kleine en grote honden samen laten houdt een gevaar op verwonding in.
- Als je een praatje wil maken met andere hondeneigenaren, blijf dan in beweging en blijf niet staan om te praten. Als je blijft staan, zullen de hond mogelijks samentroepen en kan de emotionele spanning bij sommigen stijgen waardoor een conflict kan ontstaan. Als je in beweging blijft en een rondje loopt tijdens het praten met een collega, vermijd je dergelijke problemen.
- Neem geen balletjes of ander speelgoed mee naar de hondenlosloopweide. Gooien met balletjes laat jachtdrift ontstaan. Jachtdrift laat de zelfcontrole van je hond wegvallen. Bij een eventueel conflict met een andere hond, kan er een ernstig bijtincident plaatsvinden. Ook snoepjes kan je beter thuislaten. Honden kunnen bezitsdrang hebben en jaloers zijn t.o.v. andere honden.
- Zorg dat de halsband of het tuigje niet te loszit waardoor een andere hond er met zijn poot kan in verstrikt geraken.
- Ga nooit op de hondenlosloopweide terwijl je hond aan de leiband is. Andere honden kunnen naar je hond toelopen waardoor jouw hond zich bedreigt voelt en onvoldoende ruimte ervaart om met de spanning om te kunnen gaan.
Kies voor een privé hondenlosloopweide
Niet alle honden zijn gebaat bij een bezoek aan een publieke hondenlosloopweide. Je hond kan angst hebben van honden. Ook wanneer je hond betrokken is geweest bij een bijtincident is het beter om niet naar een publieke losloopweide te gaan. Voor deze honden is het beter om voor een privélosloopweide te kiezen. Je kunt de afgesloten hondenweide afhuren voor jou en je hond. Dit kan voor een half uur of langer. Het tarief is laag en begint vanaf 7 euro per uur. Heeft je hond een vriend of vriendinnetje. Dan kan je met de eigenaar van de hond afspreken om samen naar de privé hondenlosloopweide te gaan en kunnen beide honden op een veilige manier plezier beleven.
Enkele adressen voor een hondenlosloopweide
West-Vlaanderen
Privé Maldegem
Prive Oudenbrug
Openbaar Beernem
Oost-Vlaanderen
Privé Melle
Privé Zingem
Privé Hamme
Privé Aalter
Ken je nog een veilige hondenlosloopweide? Laat het ons hieronder weten. We updaten deze blog.
Andere interessante blogs:
Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.
Laat hier je naam en email achter
Wij nemen je privacy ernstig
Mooi artikel, Geert!
nog heel veel mensen denken dat het een must is dat honden andere honden moeten ontmoeten. Terwijl hun instinct zegt dat een vreemde honden potentieel een gevaar kan betekenen. En zij deze liever vermijden.
Dag Geert, wat een goed stuk alweer. Zoveel gestreste honden, bijtincidenten, enz… op losloopweides omdat baasjes denken : ‘Oh zie leuk rennen en over elkaar buitelen…’. Zucht.
Ps, ik ben cursist bij Koen Van Daele, die mij aanraadde je boek te kopen. Wat ik deed. Jullie bewandelen dezelfde piste en ik hoop dat er nog veel volgen.
Groetjes
Marian Debaillie
Foxies Forest in Tremelo is een omheind privébos van 2ha met vijver. Heel leuk!😃
Dag Leen, Volgens mij staat deze hondenlosloopweide al in het artikel – Begijnendijk?
Bark Park is Wezemaal (Vlaams-Brabant) is een veilige privé losloopweide (met zwemvijver)
Dankjewel Reninka, Ik zet de link in de blog.
Hallo Geert,
Heel herkenbaar jouw artikel! Onze hond is snel overprikkeld en ervaart spanning bij het naderen van andere honden tijdens de wandelingen. Helaas is in onze omgeving geen privé losloopweide aanwezig (Nederlands Limburg). Ik bezoek de openbare losloopweides alleen wanneer er geen andere honden aanwezig zijn. Hetzelfde geldt voor loslopen: Eerst de omgeving scannen, dan pas oefenen met loslopen. En voor de rest: Rust bewaren en afstand houden. Dat geeft zowel voor mijn hond als voor mijzelf het meeste ontspanning tijdens de wandelingen. Dat laatste (afstand houden) wordt helaas niet altijd begrepen of gewaardeerd door andere hondenbaasjes…..
Je boek “Je hond opvoeden met de connectiemethode” is echt een aanrader. Toen ik het boek voor het eerst las was mijn hond nog een pup en vond ik het lastig om de vertaalslag te maken naar de praktijk maar -zo weet ik nu- dat heeft tijd nodig. De sleutelwoorden zijn (zo gaf je zelf laatst ook aan) veel liefde en geduld. Ik gebruik het boek nog vaak als naslagwerk. Er staan veel handige tips in voor de hondenbezitter, zeker wanneer je hond sommige situaties lastig vindt.
Groetjes,
Jenny Pieters
Dag Jenny, Bedankt voor je bericht. Fijn te lezen dat je je hond begrijpt en het beste geeft wat mogelijk is.
Hondenspeelbos Fun Woods in Lille lijkt mij ook leuk. Ben er zelf nog niet geweest maar we gaan er zeker naartoe. Heeft goede revieuws.