overenthousiaste hond kalmeren Geert De Bolster Blog
Picture of Geert De Bolster
Geert De Bolster

Hoe kan je je overenthousiaste hond kalmeren – 10 tips

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Een van de meest voorkomende vragen is: Hoe kan ik mijn overenthousiaste hond kalmeren? Hondeneigenaren ervaren hun hond als overenthousiast wanneer hij opgewonden reageert op bezoekers, veel blaft, trekt aan de leiband en de controle verliest als hij een andere hond opmerkt. In deze blog lees je waar het opgewonden gedrag van je hond vandaan komt en ik geef 10 tips om je overenthousiaste hond te kalmeren.

Signalen van een overenthousiaste hond

Je kunt een overenthousiaste hond herkennen aan het zeer opgewonden gedrag dat hij vertoont. Je hond anticipeert op een opwindende gebeurtenis door:

 •  te blaffen
 • op te springen
 • happen en bijten
 • hard trekken aan de leiband
 • rondjes te draaien
 • piepen
 • in de leiband te bijten
 • hijgen
 • verwijde pupillen

Waarom is je hond overenthousiast

De ouders of grootouders van je hond waren emotioneel gevoelige honden en gaven hun kwetsbaarheid versterkt door aan hun nakomelingen. Toen jouw hond nog pup was, werd de gevoeligheid van hun ouders getriggerd bij henzelf. Bepaalde omstandigheden waren te spannend voor hen. Doordat ze het moeilijk hadden werden hun emoties getriggerd en gingen ze zich opgewonden en overenthousiast gedragen.

 

Vaak wordt overenthousiast gedrag van een hond als ongewenst beschouwd. Hondeneigenaren proberen het gedrag van de hond te controleren door het af te leiden of te corrigeren. Soms leert men de hond commando’s aan om rustig te worden. Daardoor worden de emoties van de hond onderdrukt. Eenmaal de controle wordt losgelaten, komt het overenthousiaste gedrag terug. Daardoor komen hond en eigenaar in een vicieuze cirkel terecht. De hond blijft overenthousiast en het probleem zal zich in meer en meer omstandigheden stellen.

Je overenthousiaste hond kan niet luisteren

Het grote probleem is dat er te vaak wordt gekeken naar het gedrag van de hond. Men probeert de hond te laten gehoorzamen. Maar omdat je hond zo opgewonden is, is hij niet in staat om naar je te luisteren. Dus alles wat je doet op het moment dat je hond overenthousiast is, zal het opgewonden gedrag versterken.

Een chronische enthousiaste hond kan gezondheidsproblemen ontwikkelen

Hoe langer een hond overenthousiast gedrag vertoont, hoe meer het wordt versterkt en in hoe meer omstandigheden het zich zal manifesteren. Dat betekent dat je hond heel dikwijls stress ervaart. Het probleem wordt dus chronisch en je hond zal chronische stress ontwikkelen. Chronische stress maakt ziek. Je hond kan lichamelijke klachten ontwikkelen, zoals diarree, jeuk en gewrichtsproblemen. Maar een chronische enthousiaste hond kan ook gedragsproblemen ontwikkelen waaronder dwangmatig en verslavend gedrag, maar ook agressie.

Hoe kalmeer je je overenthousiaste hond

Het is belangrijk dat je je overenthousiaste hond kunt kalmeren. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan je hond ziek worden of gedragsproblemen ontwikkelen. Uiteraad is het voor jou en jouw omgeving niet leuk als je hond zich bij de minste gebeurtenis overenthousiast gaat gedragen.

Je overenthousiaste hond kalmeren aan de hand van volgende 10 tips

 1. Accepteer de kwetsbaarheid van je overenthousiaste hond
  Je hond is niet ongehoorzaam, dominant of stout. Je hond is gevoelig en wordt makkelijk emotioneel overprikkeld. Om je hond goed te kunnen helpen, dient hij zich geaccepteerd te voelen zoals hij is. Ontwikkel compassie voor de kwetsbaarheid van je hond en probeer hem te begrijpen.
 2. Bepaal de omstandigheden waarin je hond overenthousiast is
  Om je overenthousiaste hond te kunnen kalmeren dien je proactief te kunnen handelen. Je dient de omstandigheden waardoor je hond emotioneel overprikkeld kan worden goed te leren kennen. Het is goed om je hond tijdelijk niet onnodig aan voor hem te moeilijke omstandigheden bloot te stellen.
 3. Creëer omstandigheden waardoor je hond meer rust kan vinden

  Je hond heeft gedurende minstens 6 weken rust nodig. Dat betekent dat je gedurende deze periode omstandigheden creëert voor je hond, waar hij niet overprikkeld kan worden. Daardoor kan hij herstellen van de eventuele chronische stress die hij al een langere tijd ervaart.

 4. Reageer niet op het overenthousiaste gedrag van je hond
  Natuurlijk kan je slechts de intentie hebben om je hond te helpen om rust te vinden en ervoor te zorgen dat hij tijdelijk niet overprikkeld kan worden. Je hebt helaas geen controle over alle omstandigheden waarin je hond overenthousiast kan zijn. Maar je kunt er wel voor kiezen om niet meer reactief op het overenthousiast gedrag van je hond te reageren. Op het moment dat je hond het moeilijk heeft, dien je voor hem beschikbaar te zijn. Kijk wat er gebeurt. Hoe kan je hem helpen? Maar probeer het gedrag niet te onderdrukken.

 5. Neem een voorbeeldhouding aan
  Je kunt met jouw gedrag dat van je hond beïnvloeden. Onder omstandigheden waar je hond overenthousiast zou zijn, dien jij jezelf onder controle te hebben en het voorbeeld te tonden aan je hond. Ga zelf rustig met je bezoek om. Blijf zelf kalm wanneer je hond aan de leiband trekt en ga zelf niet aan de leiband trekken. Doe alles langzaam en voorzichtig. Als je met anderen dient te praten, spreek dan niet luider dan nodig.

 6. Breng jezelf tot rust
  Het overenthousiaste gedrag van je hond is voor jou ook niet aangenaam. Wanneer je hond blaft, opspringt en hevig tekeer gaat, kan je er zelf ook wel stress door krijgen. Je hebt dan misschien de neiging om zelf ook emotioneel te reageren. Dat is begrijpelijk. Maar het helpt niet wanneer je met dezelfde energie van je hond met deze situatie omgaat. Het beste wat je kunt doen, is jezelf tot rust brengen. Dat kan je doen door je aandacht bij je ademhaling en je lichaam te brengen. Volg je in- en uitademing en doe verder niets. Je zal merken dat je tot rust zal komen.

 7. Stem jezelf af op de emoties en gevoelens van je hond
  Als je zelf voldoende rust ervaart, kan je je op de emoties en gevoelens van je hond afstemmen. Probeer er voor hem te zijn. Laat hem vanuit je hart weten, dat je hem begrijpt en het oké vindt dat hij het moeilijk heeft. Door jouw rustige houding laat je hem tegelijkertijd weten dat jij het er niet moeilijk mee hebt. Dat is de steun die jouw overenthousiaste hond nodig heeft.

 8. Zorg voor veiligheid
  Uiteraard dien je voorzichtig te zijn. Wanneer je hond zich overenthousiast gedraagt, heeft hij geen zelfcontrole. Daardoor kan er een ongeval gebeuren. Het is jouw verantwoordelijkheid om voor veiligheid te zorgen. Wanneer je hond opgewonden tegen mensen kan opspringen, dien je dit te voorkomen. Als je hond opgewonden naar een andere hond zou trekken, kan je beter afstand houden zodat hij geen andere honden kan laten schrikken of pijn kan doen.

 9. Wacht geduldig tot je hond tot rust komt
  Op het moment dat je hond overenthousiast is, kan je niets doen. Je kunt best stoppen met doen, je eigen stabiliteit en soliditeit vinden en wachten tot de ‘storm’ overgaat. Dan kan wat geduld van je vragen maar je zal merken dat je geduld zal beloond worden. Je hond zal geleidelijk aan minder lang opgewonden zijn, de intensiteit van zijn gedrag zal afnemen. Als je met liefde en geduld volhoudt, zal je merken dat je hond beter en beter met moeilijke situaties zal kunnen omgaan.

 10. Beloon je hond met je hart als hij weer tot rust is gekomen
  Wanneer je met geduld hebt gewacht tot je hond tot rust is kunnen komen, voel dan de vreugde bij jezelf. Vervolgens komt het er op aan dat je jouw vreugde met je hond gaat delen. Maak connectie met hem en laat hem weten dat je gezien hebt hoe heftig het voor hem was maar dat je blij bent dat hij nu weer oké is. Het delen van de vreugde is de voeding waarmee je hond een volgende keer dat hij door omstandigheden emotioneel overspoeld wordt, met deze situatie zal leren omgaan.

Je merkt het, de beste manier om je overenthousiaste hond te kalmeren doe je door goed met jezelf om te gaan. Zelf rustig leren blijven op het moment dat je hond overenthousiast is, kan je best leren met ondersteuning van collega hondeneigenaren. Word nu lid van de connectiemethode – online community. Je kunt één maand gratis proberen. Is het niets, dan zeg je het abonnement voor het einde van de proefmaand gewoon op. Je kunt alleen maar winnen want hebt niets te verliezen.

Andere interessante blogs:

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Paula
Paula
1 jaar geleden

Dankjewel voor je inzicht

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig