De connectiemethode Geert De Bolster logo header
In dit artikel
    Add a header to begin generating the table of contents
    Uitvallen aan de leiband Geert De Bolster blog
    Geert De Bolster
    Geert De Bolster

    Hond uitvallen aan de leiband

    Facebook
    LinkedIn
    WhatsApp
    Email

    Eén van de meest voorkomende problemen waar hondeneigenaren mee kampen, is dat hun hond uitvalt aan de leiband. Maar je hond uitvallen aan de leiband afleren, is één van de belangrijkste ooraken waarom het gedragsprobleem net toeneemt en er echt agressief gedrag kan ontstaan.

     

    In dit artikel lees je over de oorzaken waarom een hond uitvallen aan de leiband ontwikkelt en krijg je 3 belangrijke praktische tips over de omgang met dit gedrag van je hond. Met dit inzicht kan je het uitvallen aan de lijn van je hond stoppen.

    Oorzaken waarom je hond uitvallen aan de leiband ontwikkelt

    1. Honden hebben tijd nodig om vertrouwd te worden met het wandelterritorium Voor honden is het helemaal normaal dat er zich andere honden en mensen in hun wandelterritorium of publieke ruimte bevinden. Omdat honden het spannend vinden om in contact te komen met onbekenden, zullen ze van nature afstand houden of conflict vermijdend gedrag vertonen. Mocht de spanning toch hoog oplopen en een conflict ontstaan, zal de hond dit zonder schade willen oplossen. Honden zullen elkaar begrijpen en vertrouwen ontwikkelen in de situaties en in elkaar, waardoor er zich bij een volgend contact geen conflicten meer zullen voordoen. Bij het wandelen aan de leiband blijft de spanning soms verder oplopen waardoor de hond gaat uitvallen.
    2. Aan de leiband vastliggen kan een onveiligheidsgevoel veroorzaken Als de hond zelf de controle over de situatie heeft of kan vertrouwen op zijn verzorger, kan hij goed met de spanning omgaan. Maar als de hond aan de leiband vastligt, voelt hij een begrenzing en heeft hij geen controle meer. Zo kan er stress, angst en frustratie ontstaan. Vaak wordt het te veel voor de hond en gaat hij uitvallen, met als doel om de ander op afstand te willen houden.
    3. Onnatuurlijke communicatie van de verzorger brengt de hond echt in de problemen Honden zijn roedeldieren die in een sociale groep leven om voor elkaar te kunnen zorgen, elkaar te verdedigen en te beschermen. Wanneer de verzorger samen met zijn hond gaat wandelen, vormen ze, in de ogen van de hond, een team. Vanuit dit perspectief is het normaal dat er zal worden samengewerkt indien er zich problemen kunnen voordoen. Dus wanneer de hond zich onveilig voelt of wanneer hij wordt benaderd door een andere hond als hij aan de leiband is, verwacht hij dat zijn verzorger hem zal helpen en ondersteunen. Maar als de verzorger dat niet zo begrepen heeft, beschouwt hij het normale gedrag van de hond als ongewenst en ongepast. Daardoor corrigeert hij de hond of probeert hem af te leiden om het uitvallen aan de lijn te stoppen en te voorkomen. Dergelijk gedrag van de verzorger veroorzaakt een groot probleem bij de hond. De hond gaat zich eenzaam en onbegrepen voelen en ontwikkelt ernstige emotionele problemen als hij aan de leiband vastligt. Het resultaat is dat de hond in een voor hem onoplosbare patstelling komt en vanop grotere afstand van het ander individu gaat uitvallen. De intensiteit van het uitvalgedrag aan de leiband gaat toenemen en door de steeds toenemende frustratie kan er echt agressief bijtgedrag optreden. Hond en verzorger verkeren dan pas echt in de problemen.

    Oplossing om je hond te laten stoppen met uitvallen aan de leiband

    1. Stop met corrigeren
      Wanneer een hond door zijn verzorger wordt gecorrigeerd als hij aan de leiband loopt en dus onveilig voelt, ontstaat er een kortsluiting in de hersenen van de hond. Het gedrag van de verzorger wordt door de hond als zeer gevaarlijk beschouwd en de veilige relatie tussen hond en verzorger wordt vernietigd. Stop dus met corrigeren van je hond maar ontwikkel begrip voor de emoties, gevoelens en behoeften van de hond.
    2. Stop met afleiden met snoepjes
      Wanneer je je hond probeert af te leiden met snoepjes, probeer je jouw eigen negatieve gevoelens te vermijden. Je wilt niet dat jouw hond uitvalt en dat andere mensen zien dat jouw hond zich agressief gedraagt. Daarom ga je proberen het uitvallen aan de leiband van je hond te voorkomen door hem af te leiden en wilt zo ontsnappen aan de moeilijke situatie. Maar je wordt pas een goede leider van je hond als je bereid bent om de angst in de ogen te kijken en er voor jouw hond te zijn. Stop met allerlei trucjes om jouw hond af te leiden en kijk wat je echt voor jouw hond kunt betekenen.
    3. Begeleid en steun je hond
      Zoek situaties met andere honden niet op en probeer voldoende afstand te houden van andere honden. Als je toch in een situatie terechtkomt waarbij jouw hond gaat uitvallen kun je je hond als volgt ondersteunen:

    Resultaat van jouw begeleiding

    De afstand waarop jouw hond begint uit te vallen aan de lijn zal kleiner worden.
    Doordat je hond jouw communicatie als onveilig ervaart, gaat hij vanop steeds grotere afstand uitvallen. Maar omdat je nu wel op de juiste manier met je hond omgaat zal hij meer vertrouwen krijgen in jou en minder snel beginnen uitvallen.

    Intensiteit van uitvallen aan de lijn van je hond gaat verminderen.
    Door de toenemende frustratie werd het uitvalgedrag intenser en reageerde hij agressiever. Doordat het veiligheidsgevoel van je hond gaat toenemen, zal de intensiteit van het uitvalgedrag weer afnemen en zal de agressie verdwijnen.

    De duurtijd dat je hond uitvalt aan de lijn wordt minder.
    Omdat jouw hond in een onoplosbare situatie terecht gekomen was, was hij gedurende de volledige wandeling aan de leiband gestresseerd. Bij de minste bedreiging begon hij uit te vallen en bleef agressief gedrag vertonen tot het individu heel ver weg was en uit het zicht verdween. Door de juiste aanpak zal je merken dat jouw hond veel minder lang zal uitvallen en sneller tot rust zal komen.

    Op termijn zal het uitvalgedrag van je hond volledig verdwijnen.
    Jouw hond zal zich veilig voelen bij jou en er zal vertrouwen ontstaan waardoor het uitvallen aan de leiband helemaal zal stoppen.

    Extra tips voor verzorgers van puppy’s en jonge honden

    Het is normaal dat jouw jonge hond spanning kan ervaren als hij wordt benaderd door een andere hond, een persoon of onbekende objecten. Door die spanning kan hij emotioneel reageren. Beschouw het gedrag van jouw hond als een signaal dat hij nog verder moet vertrouwd geraken met dergelijke situaties. Ondersteun en begeleid jouw pup of jonge hond met liefde en geduld zodat het uitvalgedrag zich niet verder kan ontwikkelen tot een echt probleem, maar met de tijd vanzelf zal verdwijnen.

    Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

    Laat hier je naam en email achter

    Wij nemen je privacy ernstig

    Facebook
    LinkedIn
    WhatsApp
    Email
    5 3 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    4 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Nora Hanssen
    Nora Hanssen
    1 jaar geleden

    Hallo,
    Het is heel moeilijk om nog plaatsen te vinden waar honden vrij kunnen rondlopen. En als je al een plaats kent vind je daar veel hondenbaasjes terug die hun hond niet goed hebben opgevoed. Het is voor mij niet de eerste keer dat ik werd geconfronteerd met een hond die heel erg agressief gedrag vertoonde of een jonge hond die zo uitbundig mijn honden kwam begroeten en zowel op mij sprong als op mijn seniorhonden.
    En op de meeste plaatsen moeten honden aan de leidband. Hoe kan je in deze context toch ervoor zorgen dat honden kunnen socialiseren met andere honden? Ik heb nu een jonge pub die 5,5 maand jong zal zijn als ze bij mij komt wonen ? Mijn oudere honden zijn er helaas niet meer…

    Geert De Bolster
    Antwoord aan  Nora Hanssen
    1 jaar geleden

    Dag Nora, Het klopt wat je schrijft.
    Voor mij is een losloopwandeling op het strand de beste locatie om onze jonge honden vertrouwd te maken met het begroeten van andere honden. Groetjes, Geert

    Filip Vande Cappelle
    Filip Vande Cappelle
    1 jaar geleden

    Dag Geert, hele leuke video over het uitvallen. Ik kan dit alleen maar beamen, je hebt destijds onze Bono onder je hoede gehad en samen hebben we, van wat toen een redelijk agressieve en ongecontroleerde hond was, een hele leuke en sociale vriend gemaakt. Door te werken aan die “connectiviteit” (de empathie tussen hond en begeleider) hebben we in een paar maanden tijd een hele ommekeer gemaakt. Het is werkelijk een plezier om nu met Bono te gaan wandelen, niettegenstaande dat hij blijft zijn dominant karakter behouden net als zijn jachtinstinct. Maar, in alle eerlijkheid: je hebt niet zo zeer onze hond moeten heropvoeden wel zijn baasje en de manier waarop we met hem omgaan. In elk geval is het resultaat spectaculair geslaagd. Bedankt!

    Geert De Bolster
    Antwoord aan  Filip Vande Cappelle
    1 jaar geleden

    Hey Filip, Blij van je te horen en bedankt voor jouw berichtje. Hopelijk nog eens tot ziens, Geert

    Gratis online videocursus

    6 spelregels om je hond op te voeden 

    GRATIS videocursus
    6 spelregels om je hond op te voeden

    Wij nemen je privacy ernstig

    Gratis online videocursus

    6 spelregels om je hond op te voeden 

    GRATIS videocursus
    6 spelregels om je hond op te voeden

    Wij nemen je privacy ernstig

    Krijg toegang tot de GRATIS cursus

    6 spelregels om je hond op te voeden

    Wij nemen je privacy ernstig

    Word GRATIS lid

    Wij nemen je privacy ernstig