hond laten loslopen Geert De Bolster blog
Picture of Geert De Bolster
Geert De Bolster

Je hond laten loslopen – hoe behoud je de connectie met je hond

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Je hond laten loslopen is het mooist wat er is. Wanneer je hond dergelijke vrijheid ervaart, zie je hem openbloeien. Vrijheid creëert vreugde, zowel voor je hond als voor jou. Maar het zou kunnen dat je je hond niet durft vrij te laten lopen, omdat je je niet veilig voelt en bang bent dat je hond zal weglopen. Een hond laten loslopen die zich angstig voelt of die zichzelf in deze vrijheid verliest, kan spannend zijn en een ongeval veroorzaken. In dit artikel lees je wat de voorwaarden zijn omdat je hond laten loslopen, vreugde en geluk zou genereren.

Je hond laten loslopen dient veilig te zijn

Het is geen goed idee om je hond zomaar te laten loslopen. Je hond laten loslopen kan enkel onder veilige omstandigheden.

 

De regelgeving omtrent loslopen of aanlijnplicht is duidelijk: honden mogen enkel loslopen in afgebakende losloopzones en specifieke omgevingen die door plaatselijke gemeentebesturen worden bepaald. Deze regels worden opgesteld met het oogpunt op ieders veiligheid en de bescherming van de omgeving.

 

Regels zijn uiteraard de theorie maar in de praktijk loopt het soms anders. Iedere hondeneigenaar weet dat honden liever vrij dan aangelijnd willen lopen. Daarom beslissen hondeneigenaars soms om de hond los te laten lopen uit een gevoel van noodzaak. Dit is een keuze die gemaakt wordt op basis van vriendschap voor de hond. Op plaatsen waar de verzorger een gevoel van veiligheid ervaart, bestaat de kans dat hij de hond laat loslopen.

 

Wat is veiligheid? Veilig betekent: veilig voor je hond, veilige voor anderen en veilig voor jezelf. Straks zal ik het hebben over het veiligheidsgevoel . Maar nu gaat het vooral over de feiten.
Vind je dat de omgeving veilig is voor je hond en jezelf? Houd je rekening met de veiligheid van andere mensen of kinderen? Is je hond veilig voor andere honden? Is de rust en veiligheid van andere dieren in de omgeving gegarandeerd?

 

Met andere woorden: houd je enkel rekening met de veiligheid van jezelf en je hond, of vind je de veiligheid en het welbevinden van anderen ook belangrijk?

Je hond laten loslopen met de 3 V’s van de connectiemethode®

Hierboven had ik het over de feitelijke veiligheid. Maar er is ook een subjectieve veiligheid, namelijk het veiligheidsgevoel. Veiligheidsgevoel is de eerste V van de connectiemethode®. Om ervoor te zorgen dat je hond laten loslopen vreugde kan genereren – Vreugde is de derde V van de connectiemethode® en tevens het effect van de manier waarop je met je hond omgaat – dienen jij en je hond zich eerst veilig te voelen. Wanneer jij en je hond zich veilig voelen, kan je leren om samen met je hond in connectie te blijven en vertrouwen ontwikkelen dat je de connectie ook kan behouden. Connectie behouden betekent dat jij en je hond elkaar blijven zien, horen en voelen en dat communicatie mogelijk blijft. Wanneer je dan je hond vraagt om te komen, zal hij ook daadwerkelijk bij je komen. Vertrouwen is de tweede V van de connectiemethode®. Het veiligheidsgevoel doen jou en je hond openstaan om te leren. Hoe meer jullie leren samenwerken, hoe meer vertrouwen er ontstaat. Eenmaal er wederzijds vertrouwen in de connectie tussen jullie beide is, zullen de omstandigheden waarin je je hond kunt laten loslopen toenemen en kunnen jullie veel vreugde ervaren.

Hoe behoud je connectie met je hond terwijl hij losloopt

Connectie is de bewustheid van de verbondenheid met alles en iedereen. In connectie zijn met je hond kan niet als je niet ook met jezelf en de omgeving in connectie bent. Connectie kan je enkel in het hier en nu ervaren.

Blijf in het hier en nu

Het is goed dat je eerst met jezelf in connectie treedt. Dat kan je doen door eerst alleen de natuur in te gaan. Je kunt een boswandeling maken of naar het strand gaan. Laat je smartphone, muziek en podcasts thuis. Loop in de natuur terwijl je je aandacht bij je voetstappen brengt. Eenmaal je je aandacht bij je voetstappen brengt, ben je in het hier en nu, stop je met denken en ben je in connectie. Als je dit een beetje geoefend hebt, zal je wellicht gemerkt hebben dat de connectie met jezelf regelmatig verbroken wordt. Zonder dat je het beseft laat je de aandacht voor je voeten los en zit je weer in je hoofd. Op dat moment ben je uit connectie. Dat is geen probleem, want zodra je merkt dat je de aandacht voor je voeten hebt losgelaten, ben je al terug in connectie met jezelf. Oefen zodat je met connectie met jezelf vertrouwd geworden bent.

Zorg dat je hond in het hier en nu blijft

Voor je hond gelden dezelfde regels. Wanneer je hond in zijn hoofd zit, kan hij niet in het hier en nu zijn. Je hond verlaat het hier en nu wanneer hij angst ervaart of overspoeld wordt door de omgevingsprikkels. Omdat je hond met zichzelf in connectie zou kunnen zijn, dient hij de aandacht bij zijn lichaam te kunnen houden en aandacht kunnen hebben voor wat er zich in en rondom hem voordoet, zonder er zichzelf in te verliezen.

 

Creëer omstandigheden zodat je hond in het hier en nu ‘kan’ blijven. Je kunt zien dat je hond met zichzelf in connectie is wanneer hij geïnteresseerd is in de omgeving maar zijn lichaam zich ontspannen voortbeweegt. Korte plotse bewegingen en verandering van snelheid, kunnen erop wijzen dat je hond de connectie met zichzelf gaat verliezen en dreigt over te gaan naar een automatische piloot. Vaak zie je dat bij honden die gedreven worden door hun jachtdrift of wanneer een gevoelige hond de geurtjes van andere honden of mensen waarneemt. Als je dat merkt dien je in te grijpen en je hond een pauze geven.

 

Een lange lijn kan een uitstekend hulpmiddel zijn:
Om je hond te leren om in het hier en nu te zijn, terug te komen of te blijven, dien je in de mogelijkheid te zijn om hem te helpen. Dat kan je doen door je hond met een lange lijn te laten loslopen. Je kunt de lijn vasthouden of ze achter hem aan laten slepen. Het doel van de lange lijn is om, wanneer je ziet dat je hond de connectie gaat verbreken, hem te kunnen laten stoppen. Je zegt: “stop, even pauzeren” en neemt de lijn. Je gaat naar hem toe, een neemt samen met je hond een pauze. Blijf bij je hond staan en zorg ervoor dat jezelf in het hier en nu bent. Wacht tot je hond zichzelf ontspant en weer in connectie komt. Je kunt je hond weer laten loslopen als hij weer met zichzelf in connectie is.

Blijf samen met je hond in het hier en nu

Ben je vertrouwd hoe je de connectie met jezelf kunt voelen?
Heeft je hond geleerd om met zichzelf in de connectie te zijn?
Dan kunnen jullie met elkaar in connectie zijn en kan je je hond laten loslopen.

 

Je wandelt met je aandacht bij je voeten, je hond en de omgeving. Je merkt alles op en laat zijn.
Je hond is met zijn aandacht bij zichzelf, de omgeving en bij jou. Je kunt het zien doordat je hond geregeld naar je kijkt. Hij checkt bij je in. Als hij prikkels opmerkt, waard hij in verleden misschien door overspoeld werd, laat hij ze zijn. In plaats van zichzelf te verliezen, kijkt hij je aan en ziet dat het goed is.

 

Jullie voelen zich veilig, hebben vertrouwen in elkaar en ervaren vreugde en geluk.

 

De basis voor een goede connectie met je hond is kennis over de taal van je hond. Als je de taal van je hond niet kent, kan je ook niet zien hoe het met ham gaat en kan je hem niet helpen om in connectie te zijn met zichzelf, laat staan de connectie te voelen met jou.

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
4.5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marijke
Marijke
1 jaar geleden

Elkaar lezen is bij loslopen nog belangrijker dan anders. En blijven spreken. “Wacht even” of het nu om mijn neus snuiten gaat of om mijn losse veter vastmaken. Mijn hond staat dadelijk stil en wacht tot mijn neus gesnoten is of mijn veter weer vast is. Ik geniet er telkens van hoe hij omkijkt om te zien of ik volg.

Ontvang informatieve tips over 'Je hond opvoeden met de connectiemethode®'

Ontvang informatieve tips over
'Je hond opvoeden met de connectiemethode®'

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Ontvang informatieve tips over 'Je hond opvoeden met de connectiemethode®'

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig