Schaamte en verantwoordelijkheid Geert De Bolster
Picture of Geert De Bolster
Geert De Bolster

Schaamte en verantwoordelijkheid: Wanneer jouw hond zich ‘ongepast’ gedraagt

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schaamte en verantwoordelijkheid zijn twee emoties die diep geworteld zijn in het menselijk gedrag en de sociale interactie. Hoewel ze beide een rol spelen in hoe we ons gedragen en reageren op situaties, zijn ze fundamenteel verschillend. Je kunt schaamte ervaren wanneer je hond zich zogenaamd ongepast gedraagt. In dit artikel zullen we de concepten van schaamte en verantwoordelijkheid verkennen, hun verschillen benadrukken en nadenken over hoe ze ons gedrag en onze keuzes beïnvloeden.

Schaamte: Een oncomfortabel gevoel

Schaamte is een negatieve emotie die ontstaat wanneer we onszelf beoordelen op basis van de normen en waarden van onze samenleving. Het is een gevoel van ontoereikendheid of tekortschieten. Schaamte kan worden veroorzaakt door onze eigen acties, gedragingen of keuzes, of het kan worden opgelegd door anderen. Het is vaak een privé gevoel dat we liever voor onszelf houden, omdat het ons doet geloven dat we minderwaardig zijn.

 

Tijdens mijn dagelijkse boswandeling met Ombra merk ik hoe sommige mensen zich “onterecht” schamen omdat hun hond naar Ombra blaft en uitvalt. Ik hoor van hondenverzorgers dat bezoek ontvangen acute stress veroorzaakt door schaamtegevoelens omdat hun hond tegen mensen opspringt.

 

Hoe je hond zich ook mag gedragen: Niemand hoeft zich te schamen. Je hond gedraagt zich in evenredigheid met hoe hij zich voelt. Zijn gevoelens worden getriggerd door specifieke omstandigheden waar hij geen controle over heeft. Maar wanneer we ons laten leiden door wat anderen van onze hond en onszelf denken, kunnen we overspoeld worden door gevoelens van schaamte.

 

Anderzijds kan schaamte destructief zijn, omdat het ons kan weerhouden van het nemen van verantwoordelijkheid voor onze acties. In plaats van open te staan voor wat er gebeurt, bewust te worden van het probleem en te leren van onze ervaringen, kunnen we proberen het probleem te verbergen of te ontkennen om de pijn van schaamte te vermijden. Dit kan leiden tot een patroon van herhaaldelijk onverantwoordelijk gedrag.

 

“Hij doet niets hoor”, roept men van ver. De hond is naar Ombra gelopen waarna de hondenbegeleider probeert om hem te pakken te krijgen. Eenmaal men de hond heeft kunnen grijpen, doet men snel de leiband aan en loopt weer weg, zonder me aan te kijken of iets te zeggen. Het kan natuurlijk iedereen eens overkomen, ook ikzelf ben in deze situatie geweest. Maar het bizarre is dat het voorval, met dezelfde hond en mens, zich meerdere keren herhaalt.

 

Bij sommige mensen heeft schaamte een verlammend effect en durft men niet meer te wandelen met de hond en blijft dan maar thuis. Anderen ontvangen geen bezoek meer vanwege schaamte voor het gedrag van hun hond.

Mildheid en compassie

 

Wanneer we mild zijn voor onze hond en onszelf kunnen we de feiten zien en kun je jezelf de vraag stellen: “Draagt wat ik en mijn hond doen bij tot minder – of meer stress?”. Draagt wat jullie doen bij tot minder stress, kun je compassie beoefenen voor hoe je je voelt, hoe het is voor je hond en voor de mens die er eventueel anders over denkt. Vervolgens raad ik je aan om te oefenen in ‘loslaten’ en te genieten van het leven.

Bewust actie nemen

 

Aan de andere kant staat verantwoordelijkheid voor de bereidheid om te kijken naar wat er is en niet weg te kijken van een eventueel probleem. Als je merkt dat wat jij en je hond doen, het welzijn van je hond, jezelf of anderen schade kan berokkenen, is het wellicht nodig om andere keuzes te maken.


Verantwoordelijkheid houdt in dat we erkennen dat we invloed hebben op het gedrag van onze hond en dat we bereid zijn de gevolgen van zowel zijn en onze acties onder ogen te zien, zowel positief als negatief.
Verantwoordelijkheid gaat ook hand in hand met de juiste keuzes maken. Het betekent niet dat we altijd perfecte beslissingen nemen, maar eerder dat we bereid zijn om het in de toekomst anders en beter te doen. Beter betekent: gunstig voor ieders welzijn.


De verantwoordelijkheid nemen gaat niet over wat de ander van ons of onze hond denkt of het gedrag van je hond, gepast dan wel ongepast zou zijn, maar over het nemen van constructieve acties. Verantwoordelijkheid dragen is een teken van volwassenheid en persoonlijke groei.

Het belang van balans

 

Hoewel schaamte en verantwoordelijkheid verschillende emoties vertegenwoordigen, is het belangrijk om een balans te vinden tussen beide. Schaamte is een gevoel dat gehoord kan worden en waar we met mildheid en compassie naar kunnen kijken. Het kan ons aansporen om onze gewoontes te verbeteren en een betere versie van onszelf te worden. Aan de andere kant kan een overmatig gevoel van schaamte ons verlammen en ons ervan weerhouden stappen te zetten in de richting van verantwoordelijkheid.


In plaats van schaamte te vermijden, kunnen we proberen naar te kijken en te gebruiken als een katalysator voor persoonlijke groei. Het kan ons helpen om verantwoordelijkheid te nemen voor onze acties en de impact ervan op anderen.


Je kunt de keuze maken om je hond altijd aan de leiband te houden, tenzij het verantwoord is om hem te laten loslopen.


Wanneer jouw hond het lastig heeft met bezoekers, kan je hem proactief in veiligheid brengen als je weet dat er bezoek gaat komen.
Deze vorm van verantwoordelijkheid nemen, draagt bij tot geluk van jezelf, je hond en de ander.

Conclusie

 

Schaamte en verantwoordelijkheid zijn complexe emoties die beide een rol spelen in ons leven en dat van onze hond. Het is belangrijk om schaamte niet te laten overheersen, maar in plaats daarvan ruimte te creëren voor het gevoel en te gebruiken als een motivator voor positieve verandering.

 

Verantwoordelijkheid nemen voor onze acties is een teken van volwassenheid en groei, het stelt ons in staat om proactief leiding te geven aan onze hond, wat kan leiden tot een gezonder en gelukkiger leven voor jou en je hond.

 

Op het geluk van jou en je hond,

 

Geert

 

Meer lezen?

 

Je hond opvoeden door het voorbeeld te geven

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
4 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mathilde Hofkes
Mathilde Hofkes
8 maanden geleden

In het artikel worden zowel schaamte als ook verantwoordelijkheid aangeduid als emotie. Dat is niet geheel juist en daardoor enigszins verwarrend. Schaamte is een gevoel en kan leiden tot de emotie angst. Verantwoordelijkheid voor mijn hond neem ik, aangestuurd door verschillende gevoelens. Schaamte, zorg, wens tot bescherming. Hoe helderder de terminologie, des te duidelijker de boodschap.

Agnes Van Moorsel
Agnes Van Moorsel
Antwoord aan  Mathilde Hofkes
8 maanden geleden

We (mijn hondje Oliver en mezelf) zijn van héél ver gekomen. Dat kan je overkomen als je een hond adopteert. Dankzij Geert begrijp ik mijn hondje elke dag beter. En schaamte hoort er gewoon bij (de mens) als je hond bv uitvalt naar andere hond(en) en mens(en). Maar als ik mijn schaamte gewoon laat zijn kom ik bij mijn hondje terecht ipv bij mezelf. Volgens mij is het net dat wat Geert bedoelt? Dankjewel Geert voor de ondersteuning.

Mathilde Hofkes
Mathilde Hofkes
Antwoord aan  Agnes Van Moorsel
8 maanden geleden

Dank je voor je reactie, Agnes. Met “schaamte gewoon laat zijn” bedoel je dat je welwillend, zonder te oordelen, naar je eigen gevoel van schaamte kijkt? Dat kan ik begrijpen. Maar wat bedoel je met “kom ik bij mijn hondje terecht”?

Mia
Mia
8 maanden geleden

Was interessant artikel. Zit veel waarheid in maar probeer al maanden om onze Lucky kalm naar andere honden te laten benaderen maar …..helpt geen steek . Is zo uitgelaten en enthousiast dat ik hem niet onder bedwang krijg. Heeft 4jaar in kast geleefd en behoeftes in kattenbak gedaan dat alles nu voor hem zo overweldigend is dat hij niet te stoppen is. Wat kan ik doen?graag enig advies aub gr.mia

Geert De Bolster
Beheerder
Antwoord aan  Mia
8 maanden geleden

Hallo Mia, Waarom wil je Lucky contact laten maken met andere honden?

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig