het voorbeeld geven
Picture of Geert De Bolster
Geert De Bolster

Je hond opvoeden door het voorbeeld te geven

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Opvoeden door middel van het goede voorbeeld geven, ook wel bekend als “leading by example”, is een krachtige en effectieve manier om je hond op te voeden. In deze blog lees je hoe jouw gedrag kan bijdragen tot vriendelijk en sociaal gedrag bij je hond.

 

Honden leren meer van wat ze zien dan van wat we hen proberen aan te leren. Als je wil dat je hond vriendelijk en sociaal gedrag vertoont, kan je maar beter zelf het juiste voorbeeld geven.

 

Respect

 

Het opvoeden door middel van het goede voorbeeld begint met het tonen van respect. Dit betekent respectvol omgaan met anderen, ongeacht hun achtergrond, overtuigingen of meningen. honden leren hoe ze met andere honden en mensen dienen om te gaan door te kijken naar hoe hun verzorgers dat doen.

 

Als jij respectvol bent, zal je hond dat gedrag overnemen. Dat komt omdat respect de ingrediënten van vriendelijkheid, mildheid en compassie bevat. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat je je goed, veilig en ontspannen voelt.

 

Het veiligheidsgevoel

 

Jouw hond is voortdurend alert voor signalen van gevaar en veiligheid. Omdat je hond met jou zou connecteren dient hij op te merken dat jij in evenwicht bent en je veilig voelt. Merkt hij op dat je je veilig voelt, zal hij zich door jou laten begeleiden. Neemt hij stress, angst of frustratie bij je waar, zal hij uit connectie gaan en wordt het moeilijk tot zelfs onmogelijk om samen te werken.

 

Veiligheidsgevoel is één van de 3 V’s van de connectiemethode®. De andere 2 V’s zijn vertrouwen en vreugde.

 

Geduld en zelfcontrole

 

Daarnaast is het belangrijk om geduld en zelfbeheersing te tonen. Honden leren om rustig te blijven door te zien hoe hun verzorgers reageren op uitdagende situaties. Als jij kalm blijft en problemen op een rustige en beheerste manier oplost, kan je hond deze vaardigheden ook ontwikkelen. Het gaat niet alleen over eventuele problemen die je samen met je hond tegenkomt, maar vooral over de dagelijkse uitdagingen die je in jouw leven ervaart.

 

Zoals hierboven omschreven is je hond jou voortdurend aan het observeren. Hij observeert bewust en onbewust. Jouw dagelijkse gedragspatronen creëren het beeld dat hij van je heeft.

 

De eigen verantwoordelijkheid

 

Opvoeden door het goede voorbeeld betekent ook verantwoordelijkheid tonen. Hondenverzorgers moeten verantwoordelijk handelen, hun verplichtingen nakomen en laten zien dat ze betrouwbaar zijn.

 

Vaak zal je merken dat indien je hond ongewenst gedrag vertoont de oorzaak bij jezelf ligt. Als je de verantwoordelijkheid bij je hond zou leggen, bestaat de kans dat je hem corrigeert. In essentie ontwijk je je eigen verantwoordelijkheid. Daardoor bestaat de kans dat je de connectie met je hond verbreekt en jouw hond zich minder veilig bij je gaat voelen.

 

Samengevat:

 

Het gedrag van je hond wordt voor een belangrijk gedeelte beïnvloed door de mate waarin jij respect, vriendelijkheid en compassie communiceert en of je je veilig of onveilig voelt.

 

Op het geluk van jou en je hond,

 

Geert

 

Meer lezen?

 

7 tips om het gedrag van je hond te veranderen

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mathilde Hofkes
Mathilde Hofkes
8 maanden geleden

Samengevat: mijn hond spiegelt mij. Voel ik mij niet fijn of veilig, kan ik niet verwachten dat mijn hond zich wel fijn en veilig zou voelen. Met corrigeren – waaronder ik versta het aan mijn hond duidelijk maken waar de grenzen liggen – heeft dit alles, denk ik, weinig te maken.

Geert De Bolster
Beheerder
Antwoord aan  Mathilde Hofkes
8 maanden geleden

Ik vermoed dat ik jou begrijp Mathilde. Met de connectiemethode® worden grenzen aangegeven zonder daarbij enige vorm van correctie nodig is.

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig