Jack russel met halsband en Kruising met y-tuigje
Picture of Geert De Bolster
Geert De Bolster

Een halsband of tuigje, wat is beter voor de hond

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Wat is beter voor de hond, een halsband of een tuigje? Afhankelijk van het doel van de hondeneigenaar, kunnen er verschillende meningen zijn. Met de connectiemethode® wordt er in de eerste plaats gekeken naar het welzijn van de hond en zijn verzorger. In dit artikel lees je hoe je de beste keuze over een halsband of tuigje kunt maken zodat wandelen aan de leiband ontspannen kan verlopen.

Waarom kiezen voor een halsband of tuigje voor je hond

Er zijn heel wat redenen waarom je voor het een halsband of tuigje zou kiezen voor je hond.

 

Esthetisch keuze
Sommige hondeneigenaren houden van mooie spullen en kopen een tuigje of halsband dat ze zelf mooi vinden en past bij hun hond. Er zijn zowel mooie halsbanden als prachtige tuigjes te koop.

 

Om het trekken tegen te gaan
Vaak wordt het wandelmateriaal gebruikt vanuit het perspectief dat de hond niet mag trekken. De hondeneigenaar kiest wat voor hem of haar de beste garantie biedt dat de hond niet gaat trekken. Men probeert het trekken aan de leiband symptomatisch te onderdrukken door middel van de halsband of het tuigje. Dit is geen goede keuze. De kans dat het trekken even stopt behoort tot de mogelijkheden. Echter, na een tijdje zal de hond opnieuw beginnen trekken, en meestal harder dan ervoor. Trekken aan de leiband heeft een oorzaak. Een duurzaam effect kan enkel bekomen worden als er aan de oorzaak van het trekken aan de riem wordt gewerkt.

 

Voor het comfort en welzijn van jezelf
Soms vergeten hondeneigenaren aan zichzelf te denken en doen alles voor de hond. Dat is mooi. Maar bij de connectiemethode® geldt de regel dat je niet voor je hond kunt zorgen wanneer je niet eerst voor jezelf zorgt. Daarom is het belangrijk om wandelmateriaal te kiezen dat bijdraagt aan je eigen comfort. Een goed tuigje zal over het algemeen meer comfort bieden dan een halsband. Wanneer er spanning op de leiband komt te staan, wordt deze door het hele lichaam van je hond verdeeld, wat minder gevolgen heeft voor jouw lichaam.

 

Voor het comfort en welzijn van je hond
Het is best lastig om een formeel antwoord te geven op de vraag of een halsband, dan wel een tuigje beter is voor je hond. In de meeste gevallen is het comfortabeler voor je hond als je een tuigje gebruikt. Maar soms vinden het honden het niet leuk om een tuigje te laten aandoen of lopen ze er wat verkrampt door. En wat doe je dan?

Een halsband of tuigje voor mijn hond, de keuze van de connectiemethode®

Bij de connectiemethode® staat het welzijn van je hond en jezelf bovenaan. Daarom hebben we de voorkeur om je hond een tuigje in plaats van een halsband te laten dragen. Wanneer je hond plots een keer hard aan de leiband trekt, zal het tuigje de schok opvangen, en dit is zorgend, zowel voor je hond als voor jou. Mocht je hond op het moment dat hij hard aan de lijn trekt een halsband dragen, is de kans op het oplopen van een lichamelijk letsel groter.

 

Lichamelijke schade die je hond door het dragen van een halsband kan oplopen

  • Het strottenhoofd van je hond kan beschadigd worden.
  • De luchtpijp kan schade oplopen.
  • Je hond kan een nekwervelblessure oplopen.
  • Vele honden die een halsband dragen en trekken aan de leiband ontwikkelen schildklierproblemen.

Lichamelijke schade die je hond door het gebruik van een slecht tuigje kan oplopen

  • Bij een tuigje met een horizontale steunband kan je hond dezelfde lichamelijke schade oplopen als deze die veroorzaakt kan worden door een halsband.
  • Een tuigje dat niet stabiel kan gedragen worden, zal wanneer de leiband op spanning komt schuin trekken. Daardoor kan je hond nek en rugproblemen ontwikkelen.
  • Antitrektuigen kunnen de oksels van je hond beschadigen.

Maar sommige honden vinden het dragen van een tuigje niet leuk of hebben angst om het te laten aandoen. Telkens het tuigje wordt aangedaan ervaart de hond stress en angst. Bovendien kan je hond forceren om een tuigje te laten aandoen, nadelig zijn voor de relatie tussen jou en je hond.

 

Bij de connectiemethode® stemmen we ons af op het perspectief van de hond en gebruiken we de hulpmiddelen, halsband of tuigje, afhankelijk van wat voor de hond en de verzorger de meeste vreugde oplevert bij het wandelen aan de leiband.

Misverstanden over het gebruik van een tuigje voor je hond

Sommigen poneren dat het dragen van een tuigje je hond laat trekken. Dat klopt niet. Je hond zal niet minder trekken met een halsband dan met een tuigje. Integendeel: de reden dat je hond trekt heeft niets te maken met het wandelmateriaal dat hij draagt, maar met omgevingsomstandigheden waarin je wandelt. Wanneer je hond een tuigje draagt wordt de kracht over het hele lichaam verdeeld. Door het comfort dat je hond ervaart, is hij minder gestrest en voelt minder frustratie. Daardoor kan hij zich beter aan de omgevingsomstandigheden aanpassen en zal hij op termijn beter aan de leiband lopen. Een tuigje is dus veiliger dan een halsband.

Is een halsband slecht voor je hond

Hierboven omschreef ik de mogelijke nadelen voor je hond bij het dragen van een halsband. Dat is uiteraard enkel zo wanneer je hond hard aan de leiband trekt.

Verschillende type tuigjes voor honden

Het Y-Tuigje
In de basis kiezen we met de connectiemethode® voor een Y-tuigje voor je hond. Dit is het meest comfortabele tuigje voor je hond. Dankzij de Y-vorm blijft het tuigje altijd mooi rechtzitten op het lichaam van je hond.

 

Tuigje waar de opening over het hoofd van je hond heen wordt gebracht
Dit tuigje is geschikt wanneer je hond het oké vindt dat de hoofdoorgang over het hoofd heen wordt gebracht.

Tuigje met een aparte sluiting rond de hals van je hond
Dit tuigje is meer geschikt voor honden die het niet leuk vinden of als bedreigend ervaren wanneer het tuigje wordt aan gedaan. Door de aparte sluiting wordt het gedeelte voor rond de hals, als een gewone halsband aangedaan en hoeft het niet over zijn hoofd heen worden gebracht.

Instaptuigje
Dit zijn ideale tuigjes voor puppy’s. Het tuigje wordt aangedaan via de poten en dicht geklikt op de rug waardoor je pup minder angstig zal zijn bij het aandoen van het tuigje.

Tuigje met horizontale borstband
Dergelijke tuigjes kunnen lichamelijke schade bij je hond veroorzaken en dienen vermeden te worden.

Mijn hond trekt aan de leiband, is een antitrektuig de oplossing

Wanneer je hond trekt aan de leiband is de verleiding groot om een antitrektuig te gebruiken. Producenten van antitrektuigen spelen in op de onmiddellijke behoeftebevrediging van hondeneigenaren. Men belooft dat het trekken zal stoppen bij het gebruik van een antitrektuig. Dat is zelden het geval. Het gebruik van een antitrektuig is nooit de juiste oplossing. Dergelijke hulpmiddelen kunnen je hond ernstige lichamelijke schade laten oplopen.

Een antitrektuig kan een hulpmiddel zijn voor jou

Een antitrektuig kan een hulpmiddel zijn wanneer je zelf lichamelijke letsels hebt aan de rug, schouder, ellenbogen of benen. Wanneer je hond aan de leiband trekt kan het schadelijk zijn voor je gezondheid. Door goed gebruik van een U-lead vermindert de kracht van je hond met 40%. Dat betekent dat indien je hond per ongeluk even aan de leiband zou trekken, de impact voor jouw lichaam beduidend minder zal zijn. Een U-lead gebruiken om de hond te laten stoppen met trekken, is schadelijk voor het welzijn van je hond en behoort niet tot de werkwijze van de connectiemethode®. Als je hond trekt aan de leiband kan je beter aan de oorzaak werken en niet aan het symptoom door het gebruik van een antitrektuig.

 

Bekijk de online videocursus: ‘Je hond aan de leiband leren lopen’ –

Andere interessante blogs:

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
4.5 4 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig