De connectiemethode Geert De Bolster logo header
In dit artikel
    Add a header to begin generating the table of contents
    Markeergedrag hond
    Geert De Bolster
    Geert De Bolster

    Markeergedrag van je hond. Waarom doet je hond het?

    Facebook
    LinkedIn
    WhatsApp
    Email

    Het markeergedrag van je hond kan soms vervelend voor je zijn. Je hond plast tegen een boom of een paal, maar ook tegen de gevel van een huis, banden van een auto en tegen jouw planten in de tuin. In dit artikel lees je waar het markeergedrag van je hond vandaan komt en hoe jij er kan mee omgaan.

    Het markeergedrag van je hond is territoriale communicatie

    Markeergedrag behoort tot de territoriale communicatie van je hond. Honden zijn territoriale roedeldieren. De publieke ruimte, daar waar je hond gaat wandelen behoort tot zijn territorium.

    Het markeergedrag van je hond is geurcommunicatie

    Honden zijn experten in het delen van het territorium – de publieke ruimte. Wanneer je gaat wandelen met je hond, merkt hij geursignalen op van andere mensen en honden, die zich net als hij in het territorium van de publieke ruimte bevinden. Je hond hoort of ziet de andere honden niet, maar ruikt hun aanwezigheid. Honden markeren omdat ze hun aanwezigheid kenbaar willen maken aan andere individuen die zich ik hetzelfde territorium bevinden. Op die manier zorgt hij ervoor dat andere ook weten dat hij zich in het territorium bevindt. Dat is nodig omwille van het veiligheidsgevoel van je hond en om eventuele conflicten bij een fysieke confrontatie met een andere hond te kunnen vermijden. Nog voor ze mekaar echt hebben ontmoet, kennen honden elkaar al. Je kunt het vergelijken met het plaatsen van je profiel op sociale media of het delen van jouw emoties en gevoelens in een post op Facebook of Instagram. Andere mensen leren jou op die manier kennen, terwijl ze jou nog nooit echt ontmoet hebben.

     

    Zowel reutjes als teefjes vertonen markeergedrag. Het markeergedrag van je hond gebeurt door ergens tegenaan te plassen of te poepen. Hij heeft er alle belang bij om zijn geurboodschap zo hoog mogelijk te plaatsen waardoor de wind de inhoud van de boodschap makkelijk over een grotere oppervlakte kan verspreiden.

    Waarom markeert jouw hond zo dikwijls?

    Wandelen in de publieke ruimte is best spannend voor je hond. Omdat hij zich in de meeste gevallen aan de leiband bevindt, heeft hij zelf geen controle over hoe hij, bij een eventuele confrontatie met een andere hond, met de situatie kan omgaan. Dat maakt hem onzeker en in sommige situaties ook angstig. Vandaar dat sommige honden heel veel willen markeren. Ze willen zo veel mogelijk geur achterlaten zodat anderen zijn aanwezigheid zeker niet kunnen missen.

    Communiceren van de voortplantingscyclus

    Een andere oorzaak waardoor honden markeren, is om hun voortplantingscyclus te kennen te geven. Wanneer een loops teefje haar geur achterlaat, geeft ze aan de reuen in de omgeving te kennen dat ze loops is. Wanneer een reu het signaal van het loopse teefje opmerkt zal ook zijn voortplantingssysteem geprikkeld worden.

    Hoe kan jij met het markeergedrag van je hond omgaan

    Ondertussen heb je wellicht begrepen dat markeergedrag van je hond, normaal communicatiegedrag is. Je hoeft er in principe dus niets aan te doen. Integendeel, wanneer je zou proberen om het markeergedrag af te leren, zal de stress van je hond versterkt worden en zal hij extra nood voelen om te markeren. Je creëert dus een omgekeerd effect.

     

    Het enige wat je kan doen, is proactief handelen om te voorkomen dat jouw hond tegen gevels van huizen of andere verboden obstakels gaat plassen. Dat kan je doen door voldoende afstand te bewaren zodat je hond er niet kan tegen plassen.
    Als je echt iets voor je hond wil doen, kan je aandacht hebben voor hoe je hond zich in de publieke ruimte voelt. Misschien is het nodig om hem wat meer leiding en steun te bieden, zodat hij zich wat minder onveilig gaat voelen en dus minder de behoefte zal hebben om overal tegen te plassen of poepen.

     

    We weten dat honden specialisten zijn in het communiceren met geur. Het is dus belangrijk dat je de communicatie met geur van je hond goed begrijpt. Wil je meer weten over de communicatiemiddelen en de geurcommunicatie van je hond? In mijn boek lees je een volledig hoofdstuk over de taal van de hond.

    Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

    Laat hier je naam en email achter

    Wij nemen je privacy ernstig

    Facebook
    LinkedIn
    WhatsApp
    Email
    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    2 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Kathleen
    Kathleen
    1 jaar geleden

    Hoe komt het dat mijn hond, maltezer van 12jaar, opeens tegen de gordijn plast. Steeds dezelfde en soms wel 3 a 4x per dag. Zoiets heeft hij nog nooit gedaan, ook niet als puppy. De gordijn wordt dagelijks gewassen om de geur te verwijderen. Ik heb mij ook reeds “Stop spray” van oropharma aangeschaft, maar dit houd hem ook niet tegen.

    Geert De Bolster
    Antwoord aan  Kathleen
    1 jaar geleden

    Beste Kathleen,
    Markeer gedrag in huis heeft te maken met angst – en/of conflictgevoelens. Je hond ervaart de persoonlijke leefomgeving niet als veilig en gaat daarom markeren. Onderzoek de oorzaak en pak die aan. Het markeergedrag zal vanzelf verdwijnen.

    Gratis online videocursus

    6 spelregels om je hond op te voeden 

    GRATIS videocursus
    6 spelregels om je hond op te voeden

    Wij nemen je privacy ernstig

    Gratis online videocursus

    6 spelregels om je hond op te voeden 

    GRATIS videocursus
    6 spelregels om je hond op te voeden

    Wij nemen je privacy ernstig

    Krijg toegang tot de GRATIS cursus

    6 spelregels om je hond op te voeden

    Wij nemen je privacy ernstig