Hond castreren
Geert De Bolster
Geert De Bolster

Je hond castreren – 5 redenen om het niet te doen

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Je hond castreren: Mythen en feiten

“Laat je hond castreren en het probleem zal opgelost zijn”, wordt vaak geroepen als advies om met moeilijk gedrag van honden om te gaan. Castratie van honden is al lange tijd een onderwerp van discussie en speculatie, vooral als het gaat om de vermeende invloed op het gedrag van onze geliefde viervoeters. Sommige hondenverzorgers hebben te maken gehad met honden die onstuimig zijn of moeilijk te begeleiden lijken en hebben wellicht het advies gekregen om hun huisdier te laten castreren, in de hoop dat dit hun hond rustiger zou maken. Echter, er zijn enkele belangrijke overwegingen en feiten die we moeten begrijpen als het gaat om castreren en het gedrag van honden. In dit artikel lees 5 redenen waarom je je hond beter niet castreren.

Dit artikel gaat over castreren van mannelijke honden. Voor het verwijderen van de eierstokken én baarmoeder van teefjes gelden andere inzichten. Hier wil ik het een volgende keer over hebben.

In de afgelopen 37 jaar werd ik vaak gecontacteerd door hondenverzorgers voor coaching nadat ze hun hond hadden laten castreren en geen gewenst resultaat hadden ervaren. Integendeel het gedragsprobleem van de hond was toegenomen en ze zaten met de handen in het haar.

Je hond castreren voor gedragsverandering?

Ten eerste moeten we duidelijk maken dat castratie van honden zelden tot gedragsverandering leidt. Het idee dat castratie een wondermiddel is om onstuimigheid of moeilijk gedrag te verminderen, is een misvatting. Castratie heeft slechts in bepaalde gevallen invloed op het gedrag van honden, en dit vaak in negatieve zin. Meestal zijn er andere factoren in het spel dan de geslachtsorganen van je hond.

Castratie bij medische redenen

Een van de belangrijkste redenen om een hond te castreren, is als er medische problemen zijn die door castratie kunnen worden gecontroleerd of opgelost. Bijvoorbeeld, als een mannelijke hond lijdt aan een vergrote prostaat of testiculaire problemen, kan castratie een effectieve behandeling zijn. Voor dit soort medische situaties kan castratie waardevol zijn en de gezondheid van je hond verbeteren.

Nadelen van castratie voor het gedrag en welzijn van je hond

Nu we hebben vastgesteld dat castreren van je hond zelden een goede oplossing is voor gedragsproblemen, zullen we eens kijken naar enkele potentiële nadelen van castratie die van invloed kunnen zijn op het welzijn van je hond:

1. Onverzadigbare honger
Castratie kan leiden tot een verandering in de stofwisseling van je hond, wat resulteert in een grotere eetlust. Sommige gecastreerde honden hebben de neiging om voortdurend hongerig te zijn en kunnen gewichtstoename ervaren. Maar niet alleen dat: Wanneer je hond voortdurend honger ervaart, heeft hij voortdurend negatieve gevoelens. Dat kan de oorzaak zijn dat net vanwege het castreren van je hond, er nieuwe gedragsproblemen ontstaan, zoals stelen van voeding, zoeken naar afval en bezitsagressie.

2. Toename van angst
Als je hond al gevoelig is voor angst, kan castratie deze angst verergeren. Hormonale veranderingen kunnen het gedrag van je hond dus beïnvloeden, waardoor hij angstiger wordt. Uitvallen aan de leiband bijvoorbeeld is in de meeste gevallen het gevolg van angst. Laat dat nu net de reden zijn waarom vele hondenverzorgers hun hond laten castreren. Maar castreren kan de angst van je hond laten toenemen. Uiteraard zal het uitvalgedrag dan ook toenemen.

3. Gewrichtsproblemen en botkanker
Er zijn aanwijzingen dat gecastreerde honden een verhoogd risico lopen op gewrichtsproblemen en zelfs botkanker. Dit kan een ernstige zorg zijn voor de gezondheid van je huisdier op lange termijn.

4. Vachtverzorging problemen
Na castratie kan de vacht van je hond veranderen en moeilijker te verzorgen worden. Dit kan extra inspanning vereisen om de vacht in goede conditie te houden. Wanneer je je hond omwille van eventueel probleemgedrag hebt laten castreren, en de vachtverzorging van je hond erdoor wordt bemoeilijkt, kan je je wellicht wel voorstellen, dat dit een nadelig effect kan hebben op de zorg voor je hond, iets wat negatief kan bijdragen aan de relatie tussen jullie beiden.

5. Veranderingen in zelfcontrole
Castratie kan invloed hebben op het deel van de hersenen dat de zelfcontrole van je hond reguleert. Dit kan resulteren in gedragsveranderingen, zoals agressie, vooral bij honden die al gevoelig zijn voor woede of territoriale problemen.

Bepaal de Oorzaak van Gedragsproblemen

Het is van cruciaal belang om te begrijpen dat gedragsproblemen bij honden complex zijn en zelden kunnen worden teruggebracht tot één enkele oorzaak, zoals geslachtshormonen. Voordat je overweegt om je hond te castreren, is het raadzaam om de oorzaak van het gedrag te identificeren. Waar ligt de gevoeligheid van je hond? Hoe is de sociale vaardigheid van je hond? Of zijn er andere externe factoren die bijdragen aan het onstuimige gedrag van je hond?

Honden en puberteit
Wanneer hun hond 9 maanden oud is, hebben vele hondenverzorgers het gevoel geen controle meer te hebben over het gedrag van hun hond. Vaak komt dan de gedachte dat het te maken heeft met testosteron of andere hormonale invloeden. Daardoor krijgt men dikwijls het advies om de hond te castreren.

 

Weet dat de puberteitsfase van je hond een tijdelijk moeilijkere periode kan zijn, maar vanzelf verdwijnt wanneer hij tussen 24 en 30 maanden oud is.

Cultiveer liefde en geduld

Het bevorderen van een positieve relatie met je hond, duidelijke communicatie en het cultiveren van liefde en geduld kunnen vaak meer effect hebben op gedragsproblemen dan het castreren van je hond. Het begrijpen van de behoeften van je hond en het bieden van een geschikte omgeving kan helpen om ongewenst gedrag te verminderen en het welzijn van je hond te verbeteren.


In conclusie, castratie is zelden of nooit de oplossing voor gedragsproblemen bij honden. Het kan zelfs negatieve gevolgen hebben voor het welzijn van je huisdier. Voordat je deze stap overweegt, is het van vitaal belang om te begrijpen dat gedragsproblemen complex zijn en verschillende factoren kunnen omvatten. Het investeren in de relatie met je hond, liefde en geduld kan vaak effectievere resultaten opleveren en een gelukkiger leven bieden voor zowel jou als je trouwe metgezel.

 

Op het geluk van jou en je hond,
Geert

Meer lezen?

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
3.5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wil jij mijn volgende blogs graag rechtstreeks in jouw mailbox?

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil jij mijn volgende blogs graag rechtstreeks in jouw mailbox?

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig