Rijgedrag Hond Geert De Bolster blog
Geert De Bolster
Geert De Bolster

Wat doe je met het rijgedrag van je hond

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Het kan heel gênant aanvoelen wanneer je hond rijgedrag gaat vertonen, zeker wanneer er bezoek aanwezig is. Rijgedrag van je hond is een gedragselement horende tot natuurlijk seksueel gedrag van honden. Vanwege het taboe rond dit gedrag, voelen hondeneigenaren en andere mensen er zich ongemakkelijk bij en zullen op het gedrag van hun hond reageren.
Dit artikel gaat over rijgedrag van honden, wat rijgedrag is, waarom je hond het rijgedrag vertoont en hoe jij met het rijgedrag van je hond kunt omgaan. Voor je verder leest: Meld je aan voor de gratis online cursus – 6 spelregels om je hond op te voeden.

Het rijgedrag van je hond

Je hond kan jouw been proberen berijden of met zijn poten de arm van een bezoeker vastgrijpen en deze beginnen te berijden. Vaak zal je hond rijgedrag vertonen op een kussen of knuffelbeer. Je ziet ook vaak dat een hond een andere hond gaat berijden. Reuen berijden reuen en teefjes berijden teefjes. Natuurlijk zal een reu een teefje berijden tijdens de voortplantingsdaad. Het rijgedrag van je hond is het uiten van seksueel gedrag. Anderzijds is jouw hond maar uiterst zelden seksueel geprikkeld wanneer hij het gedrag vertoont. In de meeste gevallen heeft jouw hond stress. Bij stress zal testosteron aangemaakt worden waardoor hij seksueel gedrag gaat vertonen en een voorwerp, dier of persoon gaat berijden. De stress wordt veroorzaakt omdat je hond emotioneel overprikkeld is en niet weet hoe hij met zichzelf en de situatie dient om te gaan waardoor hij probeert om zijn emoties en frustratie te kalmeren door iemand of iets te berijden.

Waarom vertoont jouw hond rijgedrag

Zoals ik al aangaf, het rijgedrag van je hond is een gevolg van stress, angst en frustratie. Hij is op dat moment emotioneel overprikkeld en weet niet hoe hij het negatieve gevoel die hij erbij ervaart kan tot rust brengen.

Het zoogdierenbrein of emotioneel systeem van je hond is dus overprikkeld. Omdat je hond, wanneer hij emotioneel overprikkeld is, niet meer in staat is om na te denken en keuzes te maken, treedt zijn overlevingsmechanisme in werking. Zijn lichaam komt het emotioneel systeem van je hond ter hulp en daardoor kan het zijn dat je hond rijgedrag gaat vertonen. Door een persoon, dier of voorwerp te berijden, treedt er een soort verdoving op van de negatieve gevoelens die je hond op dat moment ervaart.

 

Wanneer je hond emotioneel overprikkeld is, kan hij op 3 manieren reageren:

 

  1. Hij kan via het veiligheidssysteem reageren en vlucht of vechtgedrag vertonen. Honden gaan dan zeer angstig of agressief gedrag vertonen.
  2. Een andere manier waarop je hond kan reageren is door voedselverwervend- of jachtgedrag te vertonen. Dergelijke hond zal de negatieve gevoelens, horend bij de emotionele overprikkeling, afleiden door te kauwen, eten te zoeken, of balletjes achterna te rennen. In dat geval zal je hond een bezoeker uitnodigen om zijn bal weg te gooien, zodat hij najaaggedrag kan vertonen en op die manier negatieve gevoelens tot rust gaat proberen te brengen.
  3. En de derde manier om met een overprikkeld zoogdierenbrein om te gaan, is door seksueel gedrag te vertonen en dus iets of iemand te berijden.

Hoe je hond zal reageren en voor welk gedragssysteem het lichaam van je hond zal kiezen, heeft te maken met zijn temperament en ervaring. Eenmaal een bepaalde manier van reageren voor enig positief effect heeft gezorgd, zal je hond er altijd naar terugkeren.

Moet je het rijgedrag van je hond corrigeren

Het is begrijpelijk dat je het rijgedrag van je hond vervelend vindt en dat je sociale druk om je geen ervaart, die je kan aanzetten om het rijgedrag van je hond te corrigeren. Maar dat is echt niet wat je moet doen. Je weet ondertussen dat je op het moment dat hij rijgedrag gaat vertonen, reeds emotioneel overprikkeld is. Wanneer je je hond gaat corrigeren, zal je het gedrag onderdrukken en zullen de negatieve gevoelens versterkt worden. De kans dat je hond met het rijgedrag zal stoppen is klein en als het gedrag zou stoppen zal het vervangen worden door een ander gedrag. Zoals reeds aangegeven wordt er bij stress testosteron aangemaakt en zou je hond, wanneer je hem corrigeert, agressief gedrag kunnen gaan vertonen.

Rijgedrag Hond Geert De Bolster vreemden blog

Hoe ga je met rijgedrag van je hond om

Zoals altijd werken we met de connectiemethode® aan de oorzaak van het ‘probleem’ en niet aan het symptoom.
Onderzoek de oorzaak waarom je hond emotioneel overprikkeld wordt en probeer de omstandigheden aan te passen zodat dit in de toekomst minder tot niet meer gebeurt.

 

Hulp nodig? Neem contact met me op.

Als je de oorzaak van de emotionele overprikkeling van je hond kunt bepalen en de omstandigheden aanpast, heb je het belangrijkste al gedaan.
Het zou kunnen dat, omdat je hond heeft ervaren dat rijgedrag een positief gevoel creëert, hij dit nog een tijdje zal blijven doen. Zolang je hond geen zaadlozingen heeft bij het berijden, hoef je eigenlijk niets te doen. Als je merkt dat jouw hond de intentie heeft om rijgedrag te vertonen, kun je hem afleiden naar iets anders. Wanneer je hond wel zaadlozingen heeft, is het goed om contact te nemen met je dierenarts. Misschien kan je dierenarts je hond tijdelijk helpen met het voorschrijven van medicatie.

Opgelet:
Castratie zal in de meeste gevallen het rijgedrag laten stoppen. Maar de kans dat je hond vervolgens ander gedrag, zoals agressie zal ontwikkelen is dan groot. Castratie is een symptomatische aanpak en is zelden de juiste keuze om jouw emotioneel gevoelige hond te helpen.

Samenvatting

Voor je weggaat

Meld je aan voor de gratis online cursus – 6 spelregels om je hond op te voeden

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
44 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Martine busschots
Martine busschots
1 jaar geleden

Beste Geert, ons gesteriliseerd mopshondje van 6 jaar vertoont steeds rijgedrag in de honden wei. Wij hebben 4 honden en gaan dus regelmatig naar de hondenwei. Daar is het echter steeds druk en lopen er verschillende honden druk blaffend rond en dan volgt er dus steeds rijgedrag op mijn been. Ik weet dat dat dan van de stress is ( hoewel ze de meeste honden wel kent) maar dat gebeurd dan toch een keer of 3/4 per bezoek aan de hondenwei. Ze is dan van de kleinste en houdt niet van al die drukte . Hoe kan ik haar dit afleren ? De andere mensen lachen dan en zien er meer het sexule van in maar ik weet dat dat niet zo is.

Geert De Bolster
Antwoord aan  Martine busschots
1 jaar geleden

Beste Martine, Ik heb het gevoel dat je hondje het niet leuk vindt op de hondenweide. Mocht dit zo zijn, Waarom zou je dan nog naar de hondenweide gaan met haar?

Kathy DM
Kathy DM
1 jaar geleden

Ik heb me altijd laten vertellen dat wanneer een reu een andere reu tracht te berijden dat dit een uiting is van dominantie…
Onze hond gaat dit gedrag vb enkel vertonen bij grote honden, terwijl hij zelf een heel grote hond is en dus vaak nog altijd groter is.
Dus volgens uw uitleg wordt hij emotioneel overprikkeld door grote honden maar niet door kleine honden, want bij hen vertoont hij dit gedrag niet

Geert De Bolster
Antwoord aan  Kathy DM
1 jaar geleden

Beste Kathy, Volgens mij voelt jouw hond zich vooral bedreigd door grotere honden en is dat de reden dat hij gaat rijden. Er is een verschil tussen natuurlijke dominantie en neiging tot domineren. Het eerste is een uiting van rust bij het tweede voelt de hond zich onzeker en probeert met zijn negatieve gevoelens om te gaan door controle uit te oefenen.

Michelle
Michelle
1 jaar geleden

Beste,
Telkens wanneer ik mijn jas aandoe om te gaan wandelen vertoont mijn hondje (reu) rijgedrag. Wat is de oorzaak hiervan en hoe ga ik hier best mee om?
Bedankt

Geert De Bolster
Antwoord aan  Michelle
1 jaar geleden

Beste Michelle, Zou het kunnen dat jouw hondje de wandelomgeving spannend vindt. Trekt hij aan de leiband of loopt hij ontspannend met je mee. Indien hij trekt, zal de omgeving te spannend zijn voor hem en vertoont daarom rijgedrag. In dat geval is het goed om een tijdje op een andere, meer gunstige plaats te gaan wandelen met je hond.

Annelies Martens
Annelies Martens
1 jaar geleden

Dag Geert, bedankt voor de interessante video over rijgedrag. Ik heb een klein vraagje. Mijn hond (een gecastreerde reu van 6 jaar) doet het enkel in de hondenspeelweide. Zoals je zegt, waarschijnlijk een uiting van stress. Heel soms rijdt hij op een reutje maar het valt mij op dat hij het vooral toch op teefjes doet. Er komen daar niet zo veel teefjes maar 9 kansen op 10 rijdt hij er dan op. Heeft dat dan toch nog met seksuele opgewondenheid te maken? Waarschijnlijk een combinatie van…
Maar ik vraag mij eigenlijk af waarom hij dan juist die hond eruit pikt, omdat er meestal wel meerdere in de hondenweide zijn. Misschien een wat te diepgaande vraag?
Toch bedankt voor je antwoord.
Groetjes van Annelies

Geert De Bolster
Antwoord aan  Annelies Martens
1 jaar geleden

Beste Annelies, Rijgedrag is een automatische reactie. Meestal zal de hond een specifiek patroongedrag vertonen wat mogelijk verklaart waarom hij er de teefjes uithaalt. Dit komt omdat er bepaalde herkenbare prikkels in zijn geheugen zijn opgeslagen.

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door B Webs
Karin
Karin
1 jaar geleden

Beste,

Mijn reutje van 11 maanden rijd al een hele tijd op knuffels en kussens,hij was al 4 maand toen ik hem kocht bij een broodfokker, angstig niet gesocialiseerd is hij nu zeker niet meer hij kwam nooit dicht bij mij liggen en heb hem ook nooit gedwongen, ondertussen ligt hij op zijn rug pootjes in de lucht schattig naast mij in de zetel te slapen. Sinds een paar weken zijn hier werken gestart, schilderen andere meubels, alles aan kant terwijl hij al stress krijgt als ik nog maar een vaasje niet terug op dezelfde plaats zet. Na het avond eten begint hij te rijden maar nu extreem veel en met zaadlozing op al zijn spullen en kussens en nestje ,mijn wasmachine draait constant, spullen afnemen hoor je zeggen en vind ik niet correct, een mens puber ontdekt zich toch ook? Maar de zaadlozing is te extreem, gaat dit over,ik hoor zeggen castratie hij blijft het doen en hij heeft al een vacht allergie dus wat moet ik doen? Dit wil ik uiteraard niet, sleetje rijden vind ik niet erg, maar zaadlozing vind ik echt niet prettig, alvast bedankt.

Karin
Karin
Antwoord aan  Geert De Bolster
1 jaar geleden

Hartelijk dank voor de hulp, dierenarts is op de hoogte en raad toch castratie aan.

Groetjes Karin & Noa

K. Koster
K. Koster
1 jaar geleden

Beste Geert,

Mijn Golden Retriever reu van 1 jaar wordt erg onrustig als een van mijn dochters een deken tevoorschijn haalt. Zodra er een deken is wil hij die rijden. Meestal ligt hij rustig te slapen, maar zodra hij de deken in gebruik ziet wil hij hem bereiden. Als de deken weg wordt gehaald, wordt hij weer rustig. We bewaren dekens in een mand waar hij ook bij kan. Hij probeert echter nooit zelf een deken te pakken. Hij vertoont het gedrag alleen zodra er een deken op de grond ligt, of iemand er onder zit. Wat zou hiervan de oorzaak kunnen zijn, en hoe zouden we dit af kunnen leren? Met vriendelijke groet, K. Koster

Anne-Mieke Bosters
Anne-Mieke Bosters
1 jaar geleden

Beste Geert, Wij hebben 2 reuen, een pup van 6 maanden en een hond van 8 jaar. Deze is tijdens het buiten zijn gaan rijden op de pup en nu doet de pup hetzelfde terug. De oudste is emotioneel gefrustreerd, daar heb ik al allerlei dingen mee geprobeerd. Hij blijft vastzitten in hetzelfde patroon. Nu vind ik dit heel vervelend en wil graag de goede stappen zetten. Onze pup is erg rustig en ziet het als een soort van spelen lijkt het. Ik weet niet goed wat nu verstandig is.

Ingrid
Ingrid
9 maanden geleden

Onze golden van bijna 2 rijdt in de ochtend als ik wil gaan ontbijten altijd op mij, ook gaat hij dan in mijn armen en benen bijten. Als ik hem bv een kluif geef waar hij lang mee bezig is gaat het beter maar die heb ik niet altijd voorhanden. Dan corrigeer ik hem meestal. Soms krijg ik hem weer rustig maar soms ook niet en dan zet ik hem in de ren. Maar vaak ik hij nog geen uur wakker als dit begint dus vind ik het sneu om hem dan alweer in de ren te doen. Is het dan bv beter als ik even naar boven ga om dit gedrag te doorbreken. Hij is altijd heel snel overprikkeld. Eerst deed hij het tijdens het wandelen ook heel vaak, dat is er nu zo goed als uit tenzij er iets heel spannends gebeurd. Ik vraag me af of dit verveling kan zijn of aandacht vragen of toch iets van stress

Karin Kesselaar
Karin Kesselaar
7 maanden geleden

Beste geert,

Wij hadden altijd 2 honden. 2 maanden geleden is mijn oudste hond 10-jarige labrador overleden. Onze hond mita is 3,5 jaar. En vertoont nu ineens rijgedrag op grotere honden in een park.

De andere honden eigenaars vinden het dominant gedrag en en de eigenaars van de slachtoffers willen dat ik Mita vast maak of mee neem.

Heeft dit gedrag ook te maken met de dood van zijn vriend en maatje?

Hoe kan ik dit stoppen?

Groetjes Karin

Ineke
Ineke
7 maanden geleden

Hoi Geert,

Wat een interessant artikel! Maar dit gaat eigenlijk telkens over al oudere honden. Wij hebben een pupje van 11 weken en hij doet het al sinds hij bij ons is (9weken). Hij doet het enkel op een knuffel, niet bij ons. Makkelijke oplossing is de knuffel wegnemen, wat ik nu doe. Maar daarmee neem ik de oorzaak natuurlijk niet weg. Wat is een juiste aanpak hier? Ik probeer hem al voldoende rust te geven.

Caroline Naegels
Caroline Naegels
7 maanden geleden

Beste Geert, ik heb sinds kort een nieuwe vriend nadat mijn man mij na 21 jaar van de ene dag op de andere heeft laten zitten. Toen hij vertrok was onze hond nog maar 14 maanden. Ik heb dan maanden alleen voor hem gezorgd en nu komt mijn nieuwe vriend dus regelmatig langs. We gaan ook samen wandelen want hij heeft ook een hond. Mijn hond is heel erg speels naar zijn hond toe, maar dat begint precies wel te beteren. Als mijn vriend thuis is en gewoon naast mij in de zetel zit bijvoorbeeld is er geen probleem meer. Dan ligt mijn hond ook ergens te slapen. Maar van zodra we beginnen te kussen of er seksuele spanning komt dan begint mijn hond op mijn vriend te rijden, hem te bijten. Hij pakt dan vooral zijn trui of broek vast en is dan echt vervelend. Gaan we naar de slaapkamer dan zet ik hem in zijn bench (net zoals ik ook doe als ik ga slapen) maar dan begint hij te janken en blaffen op een hele vreemde toon. Hij wordt dan precies ook echt hondsdol want hij doet alle moeite van de wereld om uit die bench te geraken. En van al het lawaai dat hij maakt worden mijn kinderen dan weer wakker! Dus ik zou graag weten hoe ik mijn hond kan helpen. Het is duidelijk dat hij die seksuele spanning aanvoelt en niet weet hoe hij daarmee om kan gaan.

Inge
Inge
7 maanden geleden

Beste geert,

mijn gecastreerde reu doet dit ook, maar hij rijdt zowel op de katten als op de teef die we thuis hebben en meestal out of the blue zonder aanleiding. Ineens schiet die weg en begint hij te rijden, wij roepen hem gwn bij ons en vragen om specifiek iets te zoeken in huis(kip,bal,octopus,beer) dan stopt hij wel onmiddelijk maar ineens doet hij het gewoon terug wederom zonder echte aanleiding…

inge
inge
Antwoord aan  Geert De Bolster
7 maanden geleden

Hey geert,

Hij doet dit op de meest random momenten. soms zitten wij gewoon aan tafel en begint hij te rijden op onze andere hond. of als de katten willen dag komen zeggen, dan gaat hij er ook op rijden

Dieter
Dieter
7 maanden geleden

Hey Geert, ik had gehoord dat jij een van de beste in het vak bent en zo ben ik op je site gekomen. Wij hebben net een mechelaar geadopteerd en hij vertoont constant rijgedrag tegenover mij. Ik was wel een jaar zijn vaste wandelaar. We hebben hem nu voor de derde dag dus ik zie het een klein beetje minderen. Anderszijds is het ook aandacht dat hem niet doet rijden en heel licht spel met snoep maar dat werkt 1 op de 10. Afduwen is nog doenbaar maar dan wordt hij mondiger om dat hij wil verder doen. Als ik me afzonder wordt hij rustiger. Ik herhaal ook altijd, nee dit doen we niet. Hij is 2 jaar geworden.

Annemie
Annemie
6 maanden geleden

Dag Geert . Wegens verbouwingswerken is mijn oudste zoon met gezin en 2 Berners gisteren naar ons verhuisd tot hun woning weer bewoonbaar is . Onze hond reu van bijna 2 jaar is zo wie zo al wat dominant , maar wanneer we ze nu buiten samen laten gaat hij meteen rijden met de jongste Berner 3jaar , zonder ophouden en soms op de 9 jarige reu . Ze reageren wel eens met een kleine waarschuwing ,maar niet erg . Daarna gaat onze 2jarige weer verder met rijden . De Berners zitten vooral buiten bij ons , 3 is wat veel binnen . 🤔Graag advies . Alvast bedankt . Grt Annemie

Sofie
Sofie
4 maanden geleden

Beste Geert,

Onze Franse bulldog van 1,5 jaar vertoont rijgedrag als hij een stofzuiger ziet. En eens hij aanstaat, valt hij hem constant aan. Ik concludeer dus dat de stofzuiger hem stress bezorgd.

Hij vertoont echter ook rijgedrag bij onze dochter van 3 jaar. Hij gaat ook vaak tussen haar benen snuffelen als ze een rokje/kleedje aan heeft. Heel vervelend voor haar.
Bij onze zoon van 5 doet hij dit niet.
Geeft onze dochter hem dan stress op de 1 of de andere manier? Of is dit toch iets seksueel?

Caat
Caat
2 maanden geleden

Beste lezer, mijn reu van 2 begon te vechten met andere volle reuen, ook de andere reu daagde hem weleens uit door dominant gedrag en andersom en hij raakte erg van slag bij loopse teven in de buurt. Nu is hij chemisch gecastreerd en wil hij nog steeds rijden op teven en gecastreerde reuen. Hij begint eerst opgewonden te trappelen en licht te piepen en wil dan op de andere hond springen. Dat wordt uiteraard niet geaccepteerd door de andere hond maar met een reu wordt het dan knokken. Van een teef pikt hij de correctie. Het lijkt op seksuele opwinding maar dat kan toch niet na de chemische castratie? Zijn testikels zijn nog steeds heel klein. En af en toe als ik een nu volle reu tegen kom begint hij al agressief gedrag te tonen op afstand. Ik weet niet zo goed meer wat te doen, ik wil hem graag lekker los laten lopen maar dat wordt wel lastig zo. Hij is mijn 4e reu en pas de 2e waar ik een chemische castratie heb gedaan. Kan het gedrag minder worden door volledige castratie? Of doet hij dit meer uit angst? Ik weet mij even geen raad meer.

Caat
Caat
Antwoord aan  Geert De Bolster
2 maanden geleden

Dank je wel. Dat vermoeden had ik al. Zijn er tips om hem zekerder te krijgen

Caat
Caat
Antwoord aan  Geert De Bolster
2 maanden geleden

Wat hij ook doet is dat afvegen/schoppen na plassen en poepen. En op onbekend terrein nog veel vaker.

Irene
Irene
18 dagen geleden

Hoi, onze hond ( teef van 8 jaar) rijdt op haar mand en verliest daarbij urine. Ze doen dit meestal als er iemand enthousiast binnenkomst en haar knuffelt.

Irene
Irene
Antwoord aan  Geert De Bolster
17 dagen geleden

Ze doet het ook bij ons, ik heb niet het idee dat ze zich hier onveilig voelt

Irene
Irene
Antwoord aan  Geert De Bolster
17 dagen geleden

Ze doet het ook bij ons, of ze zenuwachtig is?

Wil jij mijn volgende blogs graag rechtstreeks in jouw mailbox?

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil jij mijn volgende blogs graag rechtstreeks in jouw mailbox?

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig