De connectiemethode Geert De Bolster logo header
In dit artikel
  Add a header to begin generating the table of contents
  Rijgedrag Hond Geert De Bolster blog
  Geert De Bolster
  Geert De Bolster

  Wat doe je met het rijgedrag van je hond

  Facebook
  LinkedIn
  WhatsApp
  Email

  Het kan heel gênant aanvoelen wanneer je hond rijgedrag gaat vertonen, zeker wanneer er bezoek aanwezig is. Rijgedrag van je hond is een gedragselement horende tot natuurlijk seksueel gedrag van honden. Vanwege het taboe rond dit gedrag, voelen hondeneigenaren en andere mensen er zich ongemakkelijk bij en zullen op het gedrag van hun hond reageren.
  Dit artikel gaat over rijgedrag van honden, wat rijgedrag is, waarom je hond het rijgedrag vertoont en hoe jij met het rijgedrag van je hond kunt omgaan. Voor je verder leest: Meld je aan voor de gratis online cursus – 6 spelregels om je hond op te voeden.

  Het rijgedrag van je hond

  Je hond kan jouw been proberen berijden of met zijn poten de arm van een bezoeker vastgrijpen en deze beginnen te berijden. Vaak zal je hond rijgedrag vertonen op een kussen of knuffelbeer. Je ziet ook vaak dat een hond een andere hond gaat berijden. Reuen berijden reuen en teefjes berijden teefjes. Natuurlijk zal een reu een teefje berijden tijdens de voortplantingsdaad. Het rijgedrag van je hond is het uiten van seksueel gedrag. Anderzijds is jouw hond maar uiterst zelden seksueel geprikkeld wanneer hij het gedrag vertoont. In de meeste gevallen heeft jouw hond stress. Bij stress zal testosteron aangemaakt worden waardoor hij seksueel gedrag gaat vertonen en een voorwerp, dier of persoon gaat berijden. De stress wordt veroorzaakt omdat je hond emotioneel overprikkeld is en niet weet hoe hij met zichzelf en de situatie dient om te gaan waardoor hij probeert om zijn emoties en frustratie te kalmeren door iemand of iets te berijden.

  Waarom vertoont jouw hond rijgedrag

  Zoals ik al aangaf, het rijgedrag van je hond is een gevolg van stress, angst en frustratie. Hij is op dat moment emotioneel overprikkeld en weet niet hoe hij het negatieve gevoel die hij erbij ervaart kan tot rust brengen.

  Het zoogdierenbrein of emotioneel systeem van je hond is dus overprikkeld. Omdat je hond, wanneer hij emotioneel overprikkeld is, niet meer in staat is om na te denken en keuzes te maken, treedt zijn overlevingsmechanisme in werking. Zijn lichaam komt het emotioneel systeem van je hond ter hulp en daardoor kan het zijn dat je hond rijgedrag gaat vertonen. Door een persoon, dier of voorwerp te berijden, treedt er een soort verdoving op van de negatieve gevoelens die je hond op dat moment ervaart.

   

  Wanneer je hond emotioneel overprikkeld is, kan hij op 3 manieren reageren:

   

  1. Hij kan via het veiligheidssysteem reageren en vlucht of vechtgedrag vertonen. Honden gaan dan zeer angstig of agressief gedrag vertonen.
  2. Een andere manier waarop je hond kan reageren is door voedselverwervend- of jachtgedrag te vertonen. Dergelijke hond zal de negatieve gevoelens, horend bij de emotionele overprikkeling, afleiden door te kauwen, eten te zoeken, of balletjes achterna te rennen. In dat geval zal je hond een bezoeker uitnodigen om zijn bal weg te gooien, zodat hij najaaggedrag kan vertonen en op die manier negatieve gevoelens tot rust gaat proberen te brengen.
  3. En de derde manier om met een overprikkeld zoogdierenbrein om te gaan, is door seksueel gedrag te vertonen en dus iets of iemand te berijden.

  Hoe je hond zal reageren en voor welk gedragssysteem het lichaam van je hond zal kiezen, heeft te maken met zijn temperament en ervaring. Eenmaal een bepaalde manier van reageren voor enig positief effect heeft gezorgd, zal je hond er altijd naar terugkeren.

  Moet je het rijgedrag van je hond corrigeren

  Het is begrijpelijk dat je het rijgedrag van je hond vervelend vindt en dat je sociale druk om je geen ervaart, die je kan aanzetten om het rijgedrag van je hond te corrigeren. Maar dat is echt niet wat je moet doen. Je weet ondertussen dat je op het moment dat hij rijgedrag gaat vertonen, reeds emotioneel overprikkeld is. Wanneer je je hond gaat corrigeren, zal je het gedrag onderdrukken en zullen de negatieve gevoelens versterkt worden. De kans dat je hond met het rijgedrag zal stoppen is klein en als het gedrag zou stoppen zal het vervangen worden door een ander gedrag. Zoals reeds aangegeven wordt er bij stress testosteron aangemaakt en zou je hond, wanneer je hem corrigeert, agressief gedrag kunnen gaan vertonen.

  Rijgedrag Hond Geert De Bolster vreemden blog

  Hoe ga je met rijgedrag van je hond om

  Zoals altijd werken we met de connectiemethode® aan de oorzaak van het ‘probleem’ en niet aan het symptoom.
  Onderzoek de oorzaak waarom je hond emotioneel overprikkeld wordt en probeer de omstandigheden aan te passen zodat dit in de toekomst minder tot niet meer gebeurt.

   

  Hulp nodig? Neem contact met me op.

  Als je de oorzaak van de emotionele overprikkeling van je hond kunt bepalen en de omstandigheden aanpast, heb je het belangrijkste al gedaan.
  Het zou kunnen dat, omdat je hond heeft ervaren dat rijgedrag een positief gevoel creëert, hij dit nog een tijdje zal blijven doen. Zolang je hond geen zaadlozingen heeft bij het berijden, hoef je eigenlijk niets te doen. Als je merkt dat jouw hond de intentie heeft om rijgedrag te vertonen, kun je hem afleiden naar iets anders. Wanneer je hond wel zaadlozingen heeft, is het goed om contact te nemen met je dierenarts. Misschien kan je dierenarts je hond tijdelijk helpen met het voorschrijven van medicatie.

  Opgelet:
  Castratie zal in de meeste gevallen het rijgedrag laten stoppen. Maar de kans dat je hond vervolgens ander gedrag, zoals agressie zal ontwikkelen is dan groot. Castratie is een symptomatische aanpak en is zelden de juiste keuze om jouw emotioneel gevoelige hond te helpen.

  Samenvatting

  Voor je weggaat

  Meld je aan voor de gratis online cursus – 6 spelregels om je hond op te voeden

  Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

  Laat hier je naam en email achter

  Wij nemen je privacy ernstig

  Facebook
  LinkedIn
  WhatsApp
  Email
  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  16 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Martine busschots
  Martine busschots
  1 jaar geleden

  Beste Geert, ons gesteriliseerd mopshondje van 6 jaar vertoont steeds rijgedrag in de honden wei. Wij hebben 4 honden en gaan dus regelmatig naar de hondenwei. Daar is het echter steeds druk en lopen er verschillende honden druk blaffend rond en dan volgt er dus steeds rijgedrag op mijn been. Ik weet dat dat dan van de stress is ( hoewel ze de meeste honden wel kent) maar dat gebeurd dan toch een keer of 3/4 per bezoek aan de hondenwei. Ze is dan van de kleinste en houdt niet van al die drukte . Hoe kan ik haar dit afleren ? De andere mensen lachen dan en zien er meer het sexule van in maar ik weet dat dat niet zo is.

  Geert De Bolster
  Antwoord aan  Martine busschots
  11 maanden geleden

  Beste Martine, Ik heb het gevoel dat je hondje het niet leuk vindt op de hondenweide. Mocht dit zo zijn, Waarom zou je dan nog naar de hondenweide gaan met haar?

  Kathy DM
  Kathy DM
  1 jaar geleden

  Ik heb me altijd laten vertellen dat wanneer een reu een andere reu tracht te berijden dat dit een uiting is van dominantie…
  Onze hond gaat dit gedrag vb enkel vertonen bij grote honden, terwijl hij zelf een heel grote hond is en dus vaak nog altijd groter is.
  Dus volgens uw uitleg wordt hij emotioneel overprikkeld door grote honden maar niet door kleine honden, want bij hen vertoont hij dit gedrag niet

  Geert De Bolster
  Antwoord aan  Kathy DM
  11 maanden geleden

  Beste Kathy, Volgens mij voelt jouw hond zich vooral bedreigd door grotere honden en is dat de reden dat hij gaat rijden. Er is een verschil tussen natuurlijke dominantie en neiging tot domineren. Het eerste is een uiting van rust bij het tweede voelt de hond zich onzeker en probeert met zijn negatieve gevoelens om te gaan door controle uit te oefenen.

  Michelle
  Michelle
  11 maanden geleden

  Beste,
  Telkens wanneer ik mijn jas aandoe om te gaan wandelen vertoont mijn hondje (reu) rijgedrag. Wat is de oorzaak hiervan en hoe ga ik hier best mee om?
  Bedankt

  Geert De Bolster
  Antwoord aan  Michelle
  11 maanden geleden

  Beste Michelle, Zou het kunnen dat jouw hondje de wandelomgeving spannend vindt. Trekt hij aan de leiband of loopt hij ontspannend met je mee. Indien hij trekt, zal de omgeving te spannend zijn voor hem en vertoont daarom rijgedrag. In dat geval is het goed om een tijdje op een andere, meer gunstige plaats te gaan wandelen met je hond.

  Annelies Martens
  Annelies Martens
  11 maanden geleden

  Dag Geert, bedankt voor de interessante video over rijgedrag. Ik heb een klein vraagje. Mijn hond (een gecastreerde reu van 6 jaar) doet het enkel in de hondenspeelweide. Zoals je zegt, waarschijnlijk een uiting van stress. Heel soms rijdt hij op een reutje maar het valt mij op dat hij het vooral toch op teefjes doet. Er komen daar niet zo veel teefjes maar 9 kansen op 10 rijdt hij er dan op. Heeft dat dan toch nog met seksuele opgewondenheid te maken? Waarschijnlijk een combinatie van…
  Maar ik vraag mij eigenlijk af waarom hij dan juist die hond eruit pikt, omdat er meestal wel meerdere in de hondenweide zijn. Misschien een wat te diepgaande vraag?
  Toch bedankt voor je antwoord.
  Groetjes van Annelies

  Geert De Bolster
  Antwoord aan  Annelies Martens
  11 maanden geleden

  Beste Annelies, Rijgedrag is een automatische reactie. Meestal zal de hond een specifiek patroongedrag vertonen wat mogelijk verklaart waarom hij er de teefjes uithaalt. Dit komt omdat er bepaalde herkenbare prikkels in zijn geheugen zijn opgeslagen.

  Laatst bewerkt op 9 maanden geleden door B Webs
  Karin
  Karin
  8 maanden geleden

  Beste,

  Mijn reutje van 11 maanden rijd al een hele tijd op knuffels en kussens,hij was al 4 maand toen ik hem kocht bij een broodfokker, angstig niet gesocialiseerd is hij nu zeker niet meer hij kwam nooit dicht bij mij liggen en heb hem ook nooit gedwongen, ondertussen ligt hij op zijn rug pootjes in de lucht schattig naast mij in de zetel te slapen. Sinds een paar weken zijn hier werken gestart, schilderen andere meubels, alles aan kant terwijl hij al stress krijgt als ik nog maar een vaasje niet terug op dezelfde plaats zet. Na het avond eten begint hij te rijden maar nu extreem veel en met zaadlozing op al zijn spullen en kussens en nestje ,mijn wasmachine draait constant, spullen afnemen hoor je zeggen en vind ik niet correct, een mens puber ontdekt zich toch ook? Maar de zaadlozing is te extreem, gaat dit over,ik hoor zeggen castratie hij blijft het doen en hij heeft al een vacht allergie dus wat moet ik doen? Dit wil ik uiteraard niet, sleetje rijden vind ik niet erg, maar zaadlozing vind ik echt niet prettig, alvast bedankt.

  Karin
  Karin
  Antwoord aan  Geert De Bolster
  8 maanden geleden

  Hartelijk dank voor de hulp, dierenarts is op de hoogte en raad toch castratie aan.

  Groetjes Karin & Noa

  K. Koster
  K. Koster
  8 maanden geleden

  Beste Geert,

  Mijn Golden Retriever reu van 1 jaar wordt erg onrustig als een van mijn dochters een deken tevoorschijn haalt. Zodra er een deken is wil hij die rijden. Meestal ligt hij rustig te slapen, maar zodra hij de deken in gebruik ziet wil hij hem bereiden. Als de deken weg wordt gehaald, wordt hij weer rustig. We bewaren dekens in een mand waar hij ook bij kan. Hij probeert echter nooit zelf een deken te pakken. Hij vertoont het gedrag alleen zodra er een deken op de grond ligt, of iemand er onder zit. Wat zou hiervan de oorzaak kunnen zijn, en hoe zouden we dit af kunnen leren? Met vriendelijke groet, K. Koster

  Anne-Mieke Bosters
  Anne-Mieke Bosters
  6 dagen geleden

  Beste Geert, Wij hebben 2 reuen, een pup van 6 maanden en een hond van 8 jaar. Deze is tijdens het buiten zijn gaan rijden op de pup en nu doet de pup hetzelfde terug. De oudste is emotioneel gefrustreerd, daar heb ik al allerlei dingen mee geprobeerd. Hij blijft vastzitten in hetzelfde patroon. Nu vind ik dit heel vervelend en wil graag de goede stappen zetten. Onze pup is erg rustig en ziet het als een soort van spelen lijkt het. Ik weet niet goed wat nu verstandig is.

  Gratis online videocursus

  6 spelregels om je hond op te voeden 

  GRATIS videocursus
  6 spelregels om je hond op te voeden

  Wij nemen je privacy ernstig

  Krijg toegang tot de GRATIS cursus

  6 spelregels om je hond op te voeden

  Wij nemen je privacy ernstig