Hond puberteit Geert De Bolster
Picture of Geert De Bolster
Geert De Bolster

Omgaan met de puberteit van je hond

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

De puberteit van je hond kan ertoe bijdragen dat je even niet meer weet hoe met hem om te gaan. Dat is normaal. Ook honden ontwikkelen zich van pup tot volwassen hond en daar hoort, net als bij de mens, ook de puberteitsfase bij.
In dit artikel lees je over wat de puberteit van je hond inhoudt, uit welke fasen de puberteit van je hond bestaat en hoe je je hond door de puberteit kan begeleiden. Voor je verder leest: meld je aan voor de gratis online cursus – 6 spelregels om je hond op te voeden.

Eerste fase van de puberteit van je hond

Wanneer je hond 4,5 maanden oud is, komt hij al in de pré puberteit. Deze fase typeert zich doordat je hond emotioneel gevoeliger wordt. Daardoor zullen de zintuigen van je jonge hond op scherp gaan staan. Zo kan hij in bepaalde situaties angstiger zijn en wat moeilijk met frustratie kunnen omgaan.

 

Voordat je puppy naar de jonge hondenfase gaat, is zijn motivatie vooral gericht op het krijgen van zorg en steun van jou. Maar als prépuber wordt hij meer en meer geïnteresseerd in wat er zich in de wereld afspeelt. De puberteit van je hond kan dus een spannende periode worden, zowel voor je hond als voor jou.

 

Het gedrag van je puberende hond zal vanaf nu meer afhankelijk worden van zijn raskenmerken en de genen en ervaringen van zijn ouders en voorouders. Daarom kan je merken dat je hondje zich plots helemaal anders gaat gedragen en dat je je lieve puppy niet meer herkent.

Tweede fase van de puberteit van je hond

De tweede fase van de puberteit van je hond begint als hij ongeveer 9 maanden oud is. Vanaf dan is je hond seksueel volwassen en wil zich van het geboortegezin losmaken. In vrijheid levende honden zullen dan aansluiting zoeken bij een nieuwe sociale groep. Je zal merken dat je puberende hond meer interesse heeft in de wereld en minder makkelijk naar jou zal willen luisteren. T.o.v. van vreemden, zowel honden als mensen, kan hij minder vertrouwen hebben en zelf agressief gedrag vertonen. Dat is normaal gedrag voor een puberhond.

 

De meeste puberende honden die ik in mijn praktijk voor gedragsbegeleiding ontmoet, en die volgens hun eigenaren probleemgedrag vertonen, vertonen volledig normaal pubergedrag.

 

Een typische gedrag dat de kop opsteekt bij een hond die zich in de puberteit bevindt, is uitvalgedrag aan de leiband, dat het gevolg is van onzekerheid, angst en frustratie gestuurd door de hormonen. Vaak denkt men eraan om de hond te castreren. Dat is niet nodig. Meestal heeft castratie niet het gewenste effect en bovendien zijn er heel wat neveneffecten die schadelijk zijn voor de gezondheid van de hond. Indien je als eigenaar je hond goed blijft ondersteunen en leiding blijft geven, zal het gedrag zich rond de leeftijd van 24 maanden normaliseren. Er is dus niets mis met je hond.

 

De moeilijkheden die je met je puberende hond kunt ervaren zijn het gevolg van het wegvallen van de zelfcontrole en het toenemen van impulsiviteit. Ook dat is helemaal normaal. De driften van je hond worden nu aangestuurd door zijn hormonen en genetische afkomst.

Derde fase van de pubertijd van je hond

Op de leeftijd van 18 maanden bereikt de puberteit van je hond zijn hoogtepunt. Nog even volhouden dus en je zal zien dat je hond zijn sociale volwassenheid zal bereiken.

 

Eenmaal je puberende hond de leeftijd van 18 maanden bereikt heeft, zal je merken we dat hij weer meer en makkelijker met jou in connectie zal treden en dat de emoties geleidelijk aan weer stabieler worden.
Op de leeftijd 30 maanden zijn de hersenen van je hond volwassen en zal hij weer meer impuls – en zelfcontrole hebben. Je puberende hond is nu een volwassen hond geworden.

Hoe kan jij met je puberende hond omgaan

Socialiseren is een proces dat bestaat uit verschillende fasen. Eerst werk je aan vertrouwen. Je hond moet je 100% vertrouwen voor je gaat socialiseren met vreemden of met andere honden. Dit vertrouwen kan je zien als hij geen hard puppybijtgedrag meer vertoont en hij altijd naar je komt als je hem roept. Spelen met een trektouw lukt aardig en hij vindt het heerlijk om na het spel dicht bij jou te komen liggen. Gemiddeld duurt de ontwikkeling van vertrouwen een 4-tal weken. Eens dat vertrouwen er is, is je hond klaar om zijn territorium uit te breiden.

Samengevat

  1. De puberteit van je hond behoort tot de normale ontwikkeling van je hond.
  2. De puberteit van je hond maakt je hond emotioneel gevoelig waardoor hij makkelijk angstig is en woede kan ontwikkelen.
  3. Voor jou als hondeneigenaar kan omgaan met je puberende hond best lastig zijn.
  4. Er zijn 3 fase in de puberteit van je hond.
  5. Je hond heeft geen strengere opvoeding nodig en zijn gedrag hoeft niet gecorrigeerd te worden.
  6. Je hond heeft jouw steun en leiding nodig.
  7. De puberteit bereikt een piek rond zijn 18 maanden. Vanaf dan zal hij zich beetje bij beetje stabiel gaan gedragen.
  8. houd het hoofd koel en zet door. je zal er later de vruchten van plukken.

Wil je nog meer weten over de puberteit van je hond en hoe je beter met hem kan omgaan? In het boek: “je hond opvoeden met de connectiemethode” vind je een diepgaand hoofdstuk over de puberteit van honden.
Misschien heb je het gevoel dat je ondersteuning nodig hebt van een professioneel hondengedragsbegeleider. Hij of zij kan je begeleiden om het ontwikkelingsproces van je hond vlot te laten verlopen. Meer info over hondengedragsbegeleiding bij je thuis vind je hier.

Voor je weggaat

 
Meld je aan voor de gratis online cursus – 6 spelregels voor de opvoeding van je hond.

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
4.1 7 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Annemie
Annemie
3 jaren geleden

Dank je voor dit artikel, Geert. Het is bemoedigend te lezen dat bepaalde problemen zoals uitvalgedrag aan de leiband nog kunnen verdwijnen. We hebben nog een aantal puber- maanden om er verder aan te werken.

Geert De Bolster
Antwoord aan  Annemie
3 jaren geleden

Vertrouwen in jezelf zorgt ervoor dat je hond ook vertrouwen kan ontwikkelen. Dat is het. Groetjes!

Ontvang informatieve tips over 'Je hond opvoeden met de connectiemethode®'

Ontvang informatieve tips over
'Je hond opvoeden met de connectiemethode®'

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Ontvang informatieve tips over 'Je hond opvoeden met de connectiemethode®'

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig