hond puberteit

Omgaan met de puberteit van je hond

Omgaan met de puberteit van je hond

De puberteit van je hond kan ertoe bijdragen dat je even niet meer weet hoe met hem om te gaan. Dat is normaal. Ook honden ontwikkelen zich van pup tot volwassen hond en daar hoort, net als bij de mens, ook de puberteitsfase bij.
In dit artikel lees je over wat de puberteit van je hond inhoudt, uit welke fasen de puberteit van je hond bestaat en hoe je je hond door de puberteit kan begeleiden.

Eerste fase van de puberteit van je hond

Wanneer je hond 4,5 maanden oud is, komt hij al in de pré puberteit. Deze fase typeert zich doordat je hond emotioneel gevoeliger wordt. Daardoor zullen de zintuigen van je jonge hond op scherp gaan staan. Zo kan hij in bepaalde situaties angstiger zijn en wat moeilijk met frustratie kunnen omgaan.

Voordat je puppy naar de jonge hondenfase gaat, is zijn motivatie vooral gericht op het krijgen van zorg en steun van jou. Maar als prépuber wordt hij meer en meer geïnteresseerd in wat er zich in de wereld afspeelt. De puberteit van je hond kan dus een spannende periode worden, zowel voor je hond als voor jou.

Het gedrag van je puberende hond zal vanaf nu meer afhankelijk worden van zijn raskenmerken en de genen en ervaringen van zijn ouders en voorouders. Daarom kan je merken dat je hondje zich plots helemaal anders gaat gedragen en dat je je lieve puppy niet meer herkent.

Tweede fase van de puberteit van je hond

De tweede fase van de puberteit van je hond begint als hij ongeveer 9 maanden oud is. Vanaf dan is je hond seksueel volwassen en wil zich van het geboortegezin losmaken. In vrijheid levende honden zullen dan aansluiting zoeken bij een nieuwe sociale groep. Je zal merken dat je puberende hond meer interesse heeft in de wereld en minder makkelijk naar jou zal willen luisteren. T.o.v. van vreemden, zowel honden als mensen, kan hij minder vertrouwen hebben en zelf agressief gedrag vertonen. Dat is normaal gedrag voor een puberhond.

De meeste puberende honden die ik in mijn praktijk voor gedragsbegeleiding ontmoet, en die volgens hun eigenaren probleemgedrag vertonen, vertonen volledig normaal pubergedrag.

Een typische gedrag dat de kop opsteekt bij een hond die zich in de puberteit bevindt, is uitvalgedrag aan de leiband, dat het gevolg is van onzekerheid, angst en frustratie gestuurd door de hormonen. Vaak denkt men eraan om de hond te castreren. Dat is niet nodig. Meestal heeft castratie niet het gewenste effect en bovendien zijn er heel wat neveneffecten die schadelijk zijn voor de gezondheid van de hond. Indien je als eigenaar je hond goed blijft ondersteunen en leiding blijft geven, zal het gedrag zich rond de leeftijd van 24 maanden normaliseren. Er is dus niets mis met je hond.

De moeilijkheden die je met je puberende hond kunt ervaren zijn het gevolg van het wegvallen van de zelfcontrole en het toenemen van impulsiviteit. Ook dat is helemaal normaal. De driften van je hond worden nu aangestuurd door zijn hormonen en genetische afkomst.

Derde fase van de pubertijd van je hond

Op de leeftijd van 18 maanden bereikt de puberteit van je hond zijn hoogtepunt. Nog even volhouden dus en je zal zien dat je hond zijn sociale volwassenheid zal bereiken.

Eenmaal je puberende hond de leeftijd van 18 maanden bereikt heeft, zal je merken we dat hij weer meer en makkelijker met jou in connectie zal treden en dat de emoties geleidelijk aan weer stabieler worden.
Op de leeftijd 30 maanden zijn de hersenen van je hond volwassen en zal hij weer meer impuls – en zelfcontrole hebben. Je puberende hond is nu een volwassen hond geworden.

Hoe kan jij met je puberende hond omgaan

Vele hondeneigenaren beginnen zich zorgen te maken wanneer hun hond puberend gedrag gaat vertonen. In paniek gaat men naar de hondenschool of gaat men een specifieke heropvoedingscursus volgen. Men maakt een afspraak bij een hondengedragstherapeut of hondenpsycholoog en er wordt zelf s een gedragstherapeutisch plan opgesteld. Maar paniek is voor niets nodig.

Wanneer je denkt dat je je hond strenger moet gaan opvoeden, heb je het bij het verkeerde eind. Jouw puberende hond heeft geen extra training nodig maar wel extra begrip en geduld van jou. Het wordt belangrijk dat jij jouw eigen emoties en gedrag gaat aanschouwen. Dat kan je doen door ook begripvol en mild te zijn voor jouw eigen onzekerheid en angst dat er iets fout zou kunnen lopen met je hond. Angst is een slechte raadgever en draagt bij tot meer moeilijkheden met je hond. Maak de wereld tijdelijk wat minder ingewikkeld voor je hond en blijf vooral rustig wanneer je puberende hond de controle verliest want hij heeft maar één ding nodig: Jouw steun en leiderschap.

Samengevat

1. De puberteit van je hond behoort tot de normale ontwikkeling van je hond.
2. De puberteit van je hond maakt je hond emotioneel gevoelig waardoor hij makkelijk angstig is en woede kan ontwikkelen.
3. Voor jou als hondeneigenaar kan omgaan met je puberende hond best lastig zijn.
4. Er zijn 3 fase in de puberteit van je hond.
5. Je hond heeft geen strengere opvoeding nodig en zijn gedrag hoeft niet gecorrigeerd te worden.
6. Je hond heeft jouw steun en leiding nodig.
7. De puberteit bereikt een piek rond zijn 18 maanden. Vanaf dan zal hij zich beetje bij beetje stabiel gaan gedragen.
8. houd het hoofd koel en zet door. je zal er later de vruchten van plukken.

Wil je nog meer weten over de puberteit van je hond en hoe je beter met hem kan omgaan? In het boek: “je hond opvoeden met de connectiemethode” vind je een diepgaand hoofdstuk over de puberteit van honden.
Misschien heb je het gevoel dat je ondersteuning nodig hebt van een professioneel hondengedragsbegeleider. Hij of zij kan je begeleiden om het ontwikkelingsproces van je hond vlot te laten verlopen. Meer info over hondengedragsbegeleiding bij je thuis vind je hier.

Hulp nodig? Neem contact met me op.

Geert De Bolster

Geert De Bolster

Antwoord meestal binnen de 3uur

De chat is nu Offline

Geert De Bolster

Hallo 👋,

Met Geert, hoe kan ik je helpen?

Start met chatten
chat