Stress hond verminderen
Geert De Bolster
Geert De Bolster

Stress bij je hond verminderen

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Stress is niet alleen iets dat mensen ervaren. Onze honden, kunnen ook last hebben van stress. Het is belangrijk om te begrijpen wat stress bij je hond veroorzaakt, hoe je het kunt herkennen en wat je kunt doen om je hond te helpen om stress te verminderen. In deze blog gaan we dieper in op stress bij honden en bied ik enkele tips om hen te ondersteunen.

Oorzaken van stress bij je hond

1. Veranderingen in de omgeving
Honden zijn routinedieren, en plotselinge veranderingen in hun omgeving kunnen stress veroorzaken. Dit kan variëren van een nieuw huis of een nieuw gezinslid, een extra hond erbij tot verbouwingen in huis.

2. Sociale factoren
Honden zijn sociale dieren en hebben behoefte aan interactie met mensen en andere honden. Een gebrek aan sociale interactie of juist overmatige confrontaties met sociale prikkels, zoals vreemde mensen en andere honden kunnen stress veroorzaken.

 

Voor pups is de socialisatiefase sowieso stresserend. Vertrouwd worden met samenleven met mensen, kan stress veroorzaken bij pups en bij in vrijheid levende buitenlandse honden die zich moeten aanpassen aan het leven in een gezin.

3. Lawaai en angst
Luide geluiden zoals onweer, vuurwerk of zelfs lawaaierige buren kunnen honden bang maken en stress veroorzaken.

4. Gezondheidsproblemen
Pijn of ziekte kan stress bij je hond veroorzaken. Let op tekenen van ongemak, zoals braken, lusteloosheid of verlies van eetlust.

5. Scheiding van de verzorgers
Honden hechten zich sterk aan hun verzorger. Als een hond voor langere tijd van zijn verzorger wordt gescheiden, kan stress zelfs tot verlatingsangst leiden.

Herkennen van stress bij je hond

Het herkennen van stress bij je hond kan lastig zijn, omdat het zich op verschillende manieren kan manifesteren. Enkele veelvoorkomende tekenen zijn:

1. Veranderingen in gedrag
Een stabiele en actieve hond kan zich terugtrekken, agressief gedrag vertonen of juist overmatig steun zoeken bij zijn verzorgers.
2. Veranderingen in eetgewoonten
Een gestreste hond kan stoppen met eten. Anderzijds kan stress ook een grotere behoefte aan eten veroorzaken. Bepaalde honden gaan zelfs oneetbare dingen eten of afval en uitwerpselen van andere honden of die van zichzelf.
3. Overmatig likken of krabben
Als een hond constant likt of krabt zonder duidelijke reden, kan dit een teken van stress zijn. Dit komt omdat stress, net als bij ons lichamelijke spanning veroorzaakt. Jouw hond wil voor zichzelf zorgen en vertoont daardoor mogelijkse overdreven zelfzorggedrag.
4. Trillen of beven
Dit kan voorkomen bij honden die angstig zijn of zich bedreigd voelen en is een symptoom van acute stress. Honden die te maken kregen met een ernstige emotionele gebeurtenis, kunnen nog lange tijd trillen en hijgen. Op die manier proberen ze te herstellen van het trauma dat ze hebben opgelopen.
5. Zindelijkheidsproblemen
Een hond die zindelijk was en plotseling in huis begint te plassen, kan last hebben van stress. Bij stress maakt het lichaam van je hond zich klaar om tot actie over te gaan. De energie gaat dan hoofdzakelijk naar de spieren. Daardoor kan het spijsverteringsstelsel en blaas ‘ontspannen’ en kan de hond meer plassen en poepen. Bij stress zal de ontlasting slap en zelfs diarree zijn.

Honden vertonen stresssignalen wanneer ze stress ervaren. Deze zijn makkelijk te herkennen aan de lichaamstaal.

De neuslik, muillik, pootje heffen, geeuwen, lichaam schudden, zijn signalen van stress.
In principe hoeft het optreden van stresssignalen niet verontrustend te zijn. Enkel wanneer je hond veel stresssignalen vertoont, dien je jouw aandacht te verscherpen voor de situaties die stress veroorzaken bij je hond.

Wil je meer leren over de taal van je hond en over de taal van stress bij honden, bekijk deze online videocursus: ‘hondentaal kennen en begrijpen

Hoe stress bij je hond verminderen

Met de connectiemethode® nemen we 3 belangrijke acties om stress bij je hond te verminderen:

1. Routine en structuur
Stress gevoelige honden of diegenen met chronische stress, hebben voorspelbaarheid nodig. Ze dienen te weten wat, wanneer, waar zal gebeuren. Zorg voor een consistente dagelijkse routine, inclusief regelmatige voeding, wandelingen en speeltijd.

2. Vereenvoudig het leven van je hond
Het leven van de meeste honden met stress is te ingewikkeld en te moeilijk. Hondenverzorgers trappen vaak in de valkuil. Omdat stress vaak gepaard gaat met opgewonden gedrag, denkt men dat de hond meer activiteiten nodig heeft.
In werkelijkheid is het andersom. Je vermindert stress bij je hond door net minder met hem te doen en hem de mogelijkheid te bieden om veel te rusten.

 

Creëer een veilige plek voor je hond.
– Een veilige plek kan een prikkelarme ruimte zijn, waar je hond zich veilig en comfortabel voelt.
– Zorg ervoor dat je hond de vrije toegang heeft tot zijn rustplaats.

 

Wandel in een prikkelarme omgeving.
– Wandel in contexten waar je hond het minst door externe prikkels, zoals andere honden, mensen, verkeer, lawaai of kleine prooidieren kan worden getriggerd.

 

Vermijd erge opwinding.
– Stop met gooien van balletjes en andere voorwerpen. Bij sommige honden kan najagen van balletjes een manier zijn om de spanning die door stress werd veroorzaakt te verdoven. Echter dit is geen duurzame manier van omgaan met stress en kan nadeel zijn voor het welzijn van je hond.

 

Wanneer je een tuin hebt en je hond er zich veilig voelt, hoef je gedurende een periode van 6 tot 8 weken niet te wandelen. Ga dan samen met je hond in de tuin en laat hem ‘zijn’.

Sociale interactie doseren.
Sociale interactie met honden en vreemde mensen veroorzaakt vaak stress bij honden. Hondenverzorgers denken vaak dat een hond graag speelt met vreemde honden of dat hij het leuk vindt om mensen te begroeten die hij niet kent. Dit is echter meestal niet het geval. Wanneer je hond stress heeft, is het beter om hem tijdelijk niet te belasten met bezoek, meenmeent op visite of met hem naar de hondenlosloopweide gaat.

Als alternatief kan je ervoor kiezen om een privé hondenlosloopweide af te huren. Daar kan je hond vrij loslopen zonder dat hij druk hoeft te ervaren door andere honden of mensen. Vrij rondsnuffelen in een prikkelarme omgeving werkt helend voor een hond met stress.

 

Privé hondenlosloopweide af te huren

3. Treedt met je hond in connectie met je hart
Wanneer je hond stress heeft, heeft hij jouw steun nodig. Dat is normaal. Dat is één van de voornaamste noden van alle sociale dieren, incl. mensen en honden. Bij stress dient men op de steun van een verzorger of vriend te kunnen rekenen.


Video deze blog lees je waarom je hond jouw steun nodig heeft, hoe je vanuit je hart met je hond in connectie kunt treden en stress van je hond kunt verminderen. 


Stress bij honden is een serieus probleem dat hun welzijn en gedrag kan beïnvloeden. Het is essentieel om de oorzaken te begrijpen en proactief te handelen om je hond te helpen. Met de juiste aandacht, liefde en ondersteuning kun je stress bij honden verminderen zodat ze een gelukkiger en gezonder leven kunnen leiden.

Op het geluk van jou en je hond,
Geert

Meer lezen?

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
3.3 3 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wil jij mijn volgende blogs graag rechtstreeks in jouw mailbox?

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil jij mijn volgende blogs graag rechtstreeks in jouw mailbox?

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig