

Geert De Bolster
Je pup opvoeden, hoe doe je dat?
Je pup opvoeden is vaak het eerste waaraan wordt gedacht als je een pup in huis haalt. Je pup opvoeden betekent dat je het ontwikkelingsproces gaat begeleiden zodat je pup zich gaat aanpassen aan het leven in een gezin en kan socialiseren met andere mensen, honden en dieren. In dit artikel lees je wat puppy opvoeding en socialisatie volgens de visie van de connectiemethode® inhoudt en hoe je die in praktijk kunt brengen. Maar voor je verder leest, meld je eerst aan voor de gratis online cursus ‘6 spelregels om je hond op te voeden’
We spreken over een pup vanaf de geboorte tot je pup 4,5 maanden oud is. Vanaf dan gaat je pup over naar de jonge hondenfase en zal hij andere behoeften hebben dan die van een pup.
Wat betekent je pup opvoeden?
Je pup werd geboren met talenten om zich aan de wereld aan te passen. De wereld waaraan je pup zich zal aanpassen bestaat uit jouw leefwereld; je gezin, het sociaal leven, je dagritme, enz.
Of je het nu wil of niet, de opvoeding van je pup gebeurt automatisch. Jouw taak bestaat uit het begeleiden van de opvoeding en socialisatie van je pup. Dat doe je door de juiste omstandigheden te creëren zodat je pup zich kan ontwikkelen en aangepast gedrag van een huishond gaat vertonen.
Je pup opvoeden betekent niet dat je hem nu reeds van alles dient te leren, zoals zit, lig en kom. Puppy opvoeding betekent niet dat je hem onmiddellijk overal naartoe moet brengen om te socialiseren. Je hoeft ook de baas niet te zijn over je pup. Je pup dient niets te leren. Alles wat hij nodig heeft om een goede huishond te kunnen zijn is aangeboren. Forceer niets, heb geduld.
We spreken over puppy opvoeding tot het moment dat je pup de leeftijd van 4,5 maanden heeft bereikt, want dan wordt je pup een jonge hond en zijn er andere zaken die belangrijk worden voor je pup. Lees hiervoor de blog: Omgaan met de puberteit van je hond
Wanneer start de opvoeding van een pup?

De opvoeding van je pup start van bij de geboorte. Tot de leeftijd van 3 weken vult de moeder de behoeften van haar pups 100% in. Ze doet niets anders dan zorg bieden.
Wanneer de pups 3 weken oud zijn start de socialisatiefase en zullen de pups zich wat meer tot elkaar gaan verhouden. Uiteraard blijft ze zorgen maar het is belangrijk dat de talenten van sociaal gedrag van haar pups zich kunnen ontwikkelen. Van zodra jij jouw pup bij de fokker gaat ophalen, komt de opvoeding in jouw handen en verantwoordelijkheid te liggen. Er is geen tijd te verliezen.
Waaruit bestaat de opvoeding van je pup?
De opvoeding van je pup bestaat uit 2 belangrijke onderdelen, namelijk opvoeding en socialiseren van de hond tot een sociale en gezellige huishond. De opvoeding omvat zorg, steun en leiding bieden tijdens het zindelijkheidsproces, het leren alleen blijven, wandelen aan een leibandje, enz. Socialiseren van je pup is in de eerste plaats een goede relatie opbouwen met je pup, hem helpen om het bijtgedrag te reguleren, op het eigen speelgoed te kauwen, sociaal spelgedrag ontwikkelen, met bezoekers, vreemde mensen, honden en andere dieren leren omgaan, enz.
Je pup opvoeden is zorg bieden

Pups hebben zorg van hun moeder nodig. In de meeste gevallen worden pups te vroeg van de moeder weggehaald. Oké dat is de gang van zaken en kunnen we helaas niets aan veranderen. Het enige wat jij als puppyeigenaar kunt doen, is de zorg van de moeder overnemen. Dat doe je door de bereidheid te hebben om naar je pup te luisteren en hem te willen begrijpen.
Luisteren en begrepen worden
Bij de connectiemethode stellen we de pup voortdurend 3 vragen.
1. Hoe gaat het met jou?
2. Wat wil je?
3. Wat heb je nu nodig?
Om antwoorden te vinden op deze vragen is het belangrijk dat je je gaat afstemmen op de behoeften van je pup, en dat is het ontvangen van zorg. Uiteraard kan je hiervoor niet zonder inzicht in hondentaal en het begrijpen waarom je hond doet wat hij doet. Maar om je af te stemmen op de behoefte van je pup, is het openen van je hart het belangrijkste wat je dient te doen.
Je pup steun bieden
De moeder heeft als taak om haar pups in de gaten te houden en ze te helpen. Wanneer je pup bij jou thuis komt wonen dien jij te leren zien wat de behoeften van je pup zijn. Vervolgens kan je je pup helpen omdat hij zou kunnen leren hoe hij deze behoefte in de toekomst zelf kan gaan invullen.
Stel dat je pup moe is, dan is het belangrijk dat er een veilige en comfortabele rustplaats beschikbaar is voor hem = de juiste omstandigheden voorzien. Als je pup de keuze om naar zijn rustplaats te gaan zelf nog niet maakt, kan je hem helpen door hem ernaartoe te verwijzen en te begeleiden.
Je pup leiding geven
Leiding geven aan een pup is geen kwestie van de baas zijn of dominant te zijn t.o.v. je pup. Leiding geven tijdens de opvoeding van je pup betekent het voorbeeld tonen.
Terug naar je pup die vermoeid is en nood heeft aan rust of slaap. Door zelf op de plaats te gaan zitten waar je pup tot rust kan komen, geef je het voorbeeld aan je pup. Je pup zal jouw gedrag opmerken en je imiteren. Vervolgens zal je pup zelf gaan kiezen om er te gaan liggen wanneer hij het nodig heeft.
Puppy opvoeding is geen training
Vele puppyeigenaren denken dat een pup getraind dient te worden met snoepjes of straf. Niets is minder waar. Als je dat zou doen, trap je in een valkuil.
Honden belonen elkaar niet met snoepjes. Als je snoepjes gaat gebruiken om je pup op te voeden, verhinder je de kans dat je een mooie band met je pup kan opbouwen. Door je pup te trainen met snoepjes leert hij dat hij iets dient te doen om iets in de plaats te krijgen. Daardoor manipuleer je elkaar voortdurend en verhinder je dat er connectie van hart tot hart mogelijk wordt.
Je puppy opvoeden zonder te straffen
Honden straffen elkaar nooit. Straf is iets van de mensen. Mensen spreken regels af. Wanneer regels worden overtreden, kan er een straf volgen. Het doel van de straf is dat de persoon gaat nadenken over wat hij fout heeft gedaan en vervolgens tot inzicht komt. Mensen moraliseren, honden kunnen dit niet. Een hond kan leren om een straf te vermijden door bepaald gedrag niet te doen. De voorwaarde is dat de straf altijd voorhanden dient te zijn. Wanneer je niet in staat bent om je hond te straffen, hoeft hij de straf ook niet te vermijden.
Je puppy opvoeden zonder te straffen
Honden zijn specialisten in het bewaken en aangeven van grenzen. Een grens wordt proactief aangegeven. Er wordt dus verhinderd dat er over de gres wordt gegaan. Honden grommen, blaffen en snauwen om een grens te communiceren. Als er toch over de grens wordt gegaan, ontstaat er een conflict. Een conflict is ruziemaken maar heeft niets met straf te maken.
Het is jouw verantwoordelijkheid om de grenzen van je pup aan te geven en te bewaken.
Grenzen bewaken doe je door veiligheid te waarborgen en te zorgen dat je pup zich geen pijn kan doen. Maar je bewaakt ook een grens als je vermijdt dat je pup ongewenst gedrag kan leren. Het is dus goed om altijd supervisie te houden op je pup. Als je geen tijd hebt om aandacht te besteden aan je pup, kan je best een veilige en Puppyproof ruimte voorzien. Een omgeving waar je pup veilig is en geen ongewenst gedrag kan ontwikkelen.
De keuken is makkelijk Puppyproof en veilig te houden en is meestal de ideale veilige plek voor je pup. Je kunt een ruimte in twee delen door gebruik te maken van een mechanische afscheiding zoals een kinderhekje of door tijdelijk een groter hekken te plaatsen.
Wanneer je zelf merkt dat je pup de intentie heeft om gevaarlijk of ongewenst gedrag te vertonen, dien je op voorhand in te grijpen door dat te verhinderen en hem te ondersteunen om ander gewenst gedrag te kunnen leren.
Straf je pup niet. Straf is nadelig voor het welzijn en de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van je pup en verhindert het ontstaan van vertrouwen tussen jou en je pup.
Je pup alleen leren blijven

Je leert je pup alleen te blijven door hem niet alleen te laten wanneer hij er niet klaar voor is.
Het is goed om je pup de eerste dagen niet alleen te laten. Meestal heeft een pup een periode van een week nodig om zich voldoende veilig te kunnen voelen wanneer hij even alleen wordt gelaten. Als een pup te vroeg alleen wordt gelaten kan er paniek ontstaan waardoor de pup een traumatische ervaring opdoet. Het gevolg is dan mogelijks het ontstaan van verlatingsangst. Verlatingsangst is een emotioneel probleem dat veel tijd en geduld kan vragen om het op te lossen. Lees het artikel over je pup leren alleen blijven.
De zindelijkheidstraining van je pup.
De zindelijkheidstraining van je pup is een natuurlijk en automatisch proces dat al start in het nest en dit van zodra je pup 3 weken oud is. Gemiddeld zijn jonge hondjes 100% zindelijk als ze ongeveer zes maanden oud zijn. Lees het artikel over de zindelijkheidstraining van je puppy.
Je puppy leren om op zijn voorwerpen te kauwen
Je pup heeft nood aan 2 soorten voorwerpen:
1.Speeltjes
Het is goed om verschillende speeltjes ter beschikking van je pup te stellen. Je voorziet best speeltjes, bestaande uit verschillende materialen, zoals knuffels, rubberen voorwerpen en trektouwtjes. Zo kan je pup zelf kiezen waarmee hij wil spelen. Nodig je pup zelf geregeld uit om met de speeltjes te spelen. Speel samen met de speeltjes. Daardoor zal je de speeltjes opwaarderen waardoor je pup er ook zelf mee zal spelen en andere voorwerpen, waar je liever niet wil dat je pup op kauwt, zal laten linksliggen. Mocht je merken dat je pup toch een verboden voorwerp wil nemen, coach hem dan onmiddellijk naar één van zijn speeltjes. Uiteraard is het belangrijk om geen waardevolle voorwerpen in de buurt van je pup te laten rondslingeren op momenten dat je geen supervisie kunt houden.
2.Kauwmateriaal
Pups willen kauwen. Om te voorkomen dat je pup op je schoenen, aan tapijten en meubels gaat kauwen, kan je best voldoende kauwmateriaal voorzien. Je kunt natuurlijk kauwmateriaal kopen of surrogaat kauwspeeltjes voorzien.
Kauwen werkt zeer goed om je pup te helpen om tot rust te komen wanneer hij wat opgewonden is. Of nog beter, je kunt je pup proactief helpen door hem iets geven om te kauwen en te voorkomen dat hij te opgewonden wordt. Bijvoorbeeld als je bezoek ontvangt.
Je pup leren gehoorzamen?
Je pup heeft zorg – en geen gehoorzaamheidstraining nodig.
Je kunt je pup natuurlijk wel de woordjes zit, down, kom, plaats en blijf leren begrijpen. Dat doe je door de woordjes telkens te benoemen terwijl je pup, uit zichzelf het passend gedrag vertoont. Door de woordjes te herhalen leert je pup de betekenis kennen en zal je merken dat hij op termijn ook het passend gedrag zal vertonen als je het vraagt. Er zijn heel wat gevaren bij hondentraining. Lees het artikel over hondentraining.
Je pup aan de leiband leren lopen
Puppyeigenaren gaan veel te snel met hun pup wandelen. Daardoor veroorzaakt de eerste kennismaking met een leiband, acute stress en bijhorende negatieve ervaring. Dat is dé reden waarom pups het vervolgens lastig hebben om aan een leiband te lopen, gaan trekken aan de lijn – en uitvallen naar mensen, honden en verkeer.
Laat je pup op zijn tempo wennen aan de wandelhulpmiddelen, zoals een halsbandje, tuigje, korte leiband, lange lijn, enz.
Vertrouwd worden met het aandoen van een halsband of tuigje
Neem de halsband en ga ergens neerzitten. Nodig je pup uit om naar je toe te komen. Als hij komt ben je natuurlijk trots. Vervolgens geef je aan dat je het halsbandje om zijn hals gaat doen. Je zegt: “halsbandje aandoen” en dan maak je de intentie om het om de hals van je pup te doen. Wanneer je pup rustig blijft en je toelaat om het halsband aan te doen, heb je veel bereikt.
Mocht je merken dat je pup de handeling eng vindt en zich terugtrekt, laat je het gebeuren en stop je de handeling. Laat je pup tot rust komen en probeer opnieuw. Forceer niets! Je pup ‘moet’ de halsband niet laten omdoen. Je pup dient vertrouwen te ontwikkelen in jou en in het laten aandoen van een halsbandje.
Vertrouwd worden met het vastliggen aan de leiband
Pas wanneer je pup vertrouwd is met het dragen van een halsbandje, kan je er een leibandje aan vastmaken.
Nodig je pup uit om te komen om de halsband aan te doen. Vervolgens geef je aan dat je de leiband een het halsbandje gaat vastklikken. Je zegt: leibandje aandoen” en klikt de leiband vast aan de halsband. Wanneer je up dat oké vindt, heeft hij weer een stapje op weg naar aangename wandelingen in de toekomst gezet.
Laat je pup vervolgens wat vrijlopen terwijl de leiband achter hem aansleept. Wanneer dat goed gaat, kan je de leiband vastnemen en met je pup mee lopen.
Je wandelt eerst in huis, dan de tuin en dan pas op de openbare weg.
De eerste echte wandeling met je pup
Vertrouwd worden met wandelen aan de leiband is geen gehoorzaamheidsoefening. Je pup ‘moet’ niet wandelen aan de leiband. Je pup dient vertrouwen te ontwikkelen in jou en in het vastgeklikt zijn aan een leiband.
Wanneer je pup gaat zitten en niet verder wil, is dat geen probleem. Je pup wil de situatie bekijken.
Laat je pup rustig doen. Laat hem voor- , achter-, link- en rechts lopen. Het is de bedoeling dat hij het lopen aan de leiband als veilig en aangenaam gaat ervaren. Want dat zorgt ervoor dat jullie in de toekomst heel veel plezier gaat beleven tijdens de wandelingen. Volg de online cursus: Je hond aan de leiband leren lopen
Je pup opvoeden is ook socialiseren
De socialisatie van je hond bestaat op zijn beurt uit 2 onderdelen, namelijk:
1. sociale vaardigheden ontwikkelen:
Je puppy dient sociale vaardigheden te ontwikkelen zodat hij later goed kan omgaan met mensen, honden en andere huisdieren.
2. Vertrouwd worden de wereld waarin hij leeft:
Je pup dient stap voor stap te wennen en vertrouwen te worden aan allerlei dingen die zich in de omgeving voordoen, zoals het geluid van de stofzuiger, grasmaaier en andere huiselijke apparaten. Maar ook aan datgene wat er zich op straat afspeelt, enz.
Ontwikkelen van sociale vaardigheden
Je pup socialiseren met andere honden

Op de leeftijd van 3 weken start de socialisatiefase van de hond. Vanaf nu zullen de sociale vaardigheden van de pup zich gaan ontwikkelen. Dat doet de pup door de hondentaal verder te ontwikkelen en tijdens spel met nestgenootjes. Uiteraard zal de communicatie met de moeder steeds uitgebreider worden. Wanneer je pup het nest verlaat, is de socialisatie met andere honden reeds een heel eind opgeschoten.
Je pup kan zijn sociale vaardigheden verder ontwikkelen door te spelen met andere pups of stabiele volwassen honden. Eenmaal je pup klaar is om te wandelen, kan je hem ook de kans bieden om andere honden te leren begroeten tijdens de wandeling.
De puppyklas
Vele puppyeigenaren gaan met hun pup naar een puppycursus om hun pup te trainen, te leren gehoorzamen en te socialiseren met andere honden. Dat is een grote valkuil waar je kunt instappen.
Wetenschappelijk onderzoek (Kerstik Seksel School of Behavioural Sciences, Macquarie University, Sydney, NSW, 2109, Australia – 1998) heeft aangetoond dat puppyklassen niet bijdragen tot beter sociaal gedrag ten opzichte van andere honden.
Naar mijn ervaring is de slaagkans voor het aanleren van positief gedrag in een reguliere puppyklas 50%. Of je pup leert goede dingen, of je pup wordt er bang gemaakt en ervaart stress en opwinding. Dit resulteert later in frustratiegedrag en agressie naar andere honden. Wil je dat risico lopen?
Maar het kan zeker nuttig zijn om je te laten begeleiden bij de opvoeding van je puppy. Een puppycursus volgen onder begeleiding van een opgeleid puppycoach en hondengedragsbegeleider heeft als doel dat je jezelf gaat oefenen in:
- Je pup de juiste steun en leiding te geven.
- Het vertrouwen van je pup te versterken.
- Hoe kan je je pup op een veilige en effectieve manier laten wennen aan mensen en honden.
- De connectie tussen jou en je pup te versterken.
De connectiemethode heeft een netwerk van opgeleide puppycoaches – hondengedragsbegeleiders. Je kunt er een individuele puppycursus volgen.
Mocht je toch kiezen voor een puppycursus in groep dan adviseer ik om met volgende zaken rekening te houden:
- Volg een training bij een gecertificeerde hondeninstructeur
- Groepjes bestaan uit maximaal 5 pups.
- De leefomgeving is ruim genoeg zodat afstand tussen de verschillende pups mogelijk is.
- Je krijgt er individuele aandacht.
- Er wordt vriendelijk en beloningsgericht geoefend.
- Focus ligt op het ontwikkelen van vertrouwen en op de opbouw van een mooie band tussen jou en je pup.
- Jij en je pup dienen er zich veilig te voelen.
Om te slagen in de opvoeding en socialisatie van je pup kies je beter voor een individuele begeleiding en ondersteuning op maat van je hond.
De hondenweide
Hondenweides zijn op zich een mooi initiatief waardoor je hond vrij in contact kan komen met andere honden. Nu is het wel zo dat mensen die met hun hond naar de hondenweide komen, vaak de taal van hun hond niet kennen en dus hun eigen hond onvoldoende begrijpen. Daardoor kan de interactie van zo een hond met jouw pup negatieve gevolgen hebben.
Ga dus pas met je hond naar een hondenweide als hij voldoende ervaring heeft en vertrouwd is met communicatie met vreemde honden.
Ontwikkelen van sociale vaardigheden
Eerst socialiseren met de leden van het gezin

Honden en mensen zijn soort overschrijdend. Een hond is een hond en een mens is een mens. De socialisatie van een pup met mensen is dus heel belangrijk. Socialiseren betekent met mensen leren communiceren waardoor een vertrouwensrelatie kan ontstaan. Door je pup te willen begrijpen en de juiste zorg te bieden, neem je de taak van de moeder en de fokker over. Je wordt een vervangmoeder voor je pup waardoor er een mooie band tussen jou en je pup kan ontstaan.
Respect als basis voor een goede socialisatie van je pup:
Behandel je pup met empathie. Jullie moeten mekaars taal leren kennen. Door de taal van je hond te leren, kan je zijn gedrag begrijpen en hierop anticiperen. Je hond zelf zal jouw gedrag ook moeten begrijpen. Hierin spelen vertrouwen en wederzijds respect een hoofdrol. Stel dat je pup in huis doet, dien je dat te aanvaarden. Een baby doet ook nog in zijn pamper en wordt daar niet voor gestraft. Je pup moet leren wat er van hem verwacht wordt. Vermijd tijdens dat leerproces verbale of fysieke correctie, want dit zorgt dat je hond je niet meer gaat vertrouwen. De verdere ontwikkeling van zijn sociale vaardigheden en de opvoeding komen hier in gedrang.
Spelen is socialiseren
Pups willen spelen. Eenmaal het vertrouwen tussen jou en je pup wat begint te groeien, zal spel de motor zijn voor de verdere socialisatie met mensen. Door met je pup te spelen leert hij ook de taal van de mens kennen en begrijpen. Tijdens spel leert men elkaars grenzen kennen en respecteren. Over spelgedrag heb ik een blog geschreven: Hoe kan je spelen met je hond.

Puppy bijtgedrag
Pups en honden nemen alles vast met hun poten en tanden. Tijdens het spelen zal je pup in je lichaam bijten. Dat is interessant want daardoor kan jij je grens aangeven aan je pup. Wanneer je pup te hard in je lichaam bijt, kan je dat aangeven door “auw, niet bijten te zeggen” en het spel te stoppen. Zo leert de pup jouw grens kennen en respecteren.
Hard bijten is geen puppy bijtgedrag
Als je pup hard bijt betekent dit dat hij moe of overprikkeld is. Vaak bijten pups omdat ze een behoefte hebben en jouw hulp nodig hebben om deze behoefte in te kunnen vullen. Je pup is niet stout, niet dominant en niet agressief. Hij heeft jouw steun nodig. Wanneer je merkt dat je pup hard bijt, dien jij je de vragen te stellen: “wat wil je en wat heb je nodig?”. Vervolgens probeer je je pup te ondersteunen en te begeleiden. Op die manier krijgt de socialisatie van je pup een boost en wordt de band tussen jou en je pup versterkt.
Je pup socialiseren met bezoekers
Voor honden is het ontvangen van bezoek altijd spannend. Het zit in hun natuur om geen vreemden van de sociale groep in de persoonlijke leefruimte toe te laten. Dus je hond beschouwt mensen die de leefruimte betreden mogelijks als een bedreiging. Vandaar de noodzaak om de socialisatie van je pup ook te richten op het vertrouwd worden met het begroeten van bezoekers.
Als je bezoek ontvangt is het aan te raden om je pup in een veilige ruimte te laten verblijven. Dat kan in de bench of in de keuken, afgesloten door een kinderhekje.
Pas wanneer de bezoekers plaats hebben genomen in de zithoek of aan tafel en je pup rustig is, kan hij naar de bezoekers komen. Spreek met je bezoek af hoe zij op je pup kunnen reageren. Zo kan je vragen om je pup enkel aan te raken als hij zelf kwispelend naar hen toe komt. Vraag je bezoek om de pup niet aan te moedigen naar hen toe te komen, maar om een afwachtende houding aan te nemen. De pup zal zelf aangeven wat hij wilt.
Wees voorzichtig met kleine kinderen. Kinderen zijn zelf nog in opvoeding en kunnen onvoorspelbaar reageren. Nodig de ouders van het kind uit om supervisie te houden over het kind, zodat het niet bang hoeft te zijn en dat het kind de pup ook niet bang maakt.
Voordat je bezoek terug weggaat, coach je je pup eerst naar zijn veilige ruimte zodat je zelf rustig afscheid kan nemen van je bezoekers.
Opspringgedrag is normaal gedrag
Wanneer je Pup tegen jouw bezoek opspringt, kan je dat best gewoon laten gebeuren. Doe niets en nodig je bezoek uit om te gaan zitten. Na enkele minuten zal je pup de bezoeker voor bekeken houden en zijn aandacht op andere dingen richten.
Het doel is vooral om je pup vertrouwd te maken met het ontvangen van bezoekers en zich er comfortabel en veilig bij te voelen. Je pup dient nog geen specifiek begroetingsgedrag t.o.v. bezoekers te leren. Daarvoor dient hij eerst jou en je gezinsleden op de juiste manier te leren begroeten. Maar ook dat is een natuurlijk en automatisch proces, dat geen echte training nodig heeft. Wanneer je wenst dat je pup later als hij wat ouder is, niet gaat opspringen, kan je hem proactief begroeten door je handen laag te houden en daardoor het opspringgedrag te voorkomen. Eenmaal je pup opspringt is het te laat. Laat het gebeuren, blijf vriendelijk tegen je pup en doe het de volgende keer beter. De verantwoordelijkheid voor de opvoeding van je pup ligt in jouw handen en niet bij je pup.
Met je pup op visite gaan
Als je met je pup bij mensen op bezoek gaat is het wat moeilijker om de controle over de situatie te behouden. Je doet er goed aan om op voorhand afspraken te maken met de personen waar je op bezoek gaat. Laat hen weten welke omgangsvorm je verwacht en geef voorbeelden van situaties die zich kunnen voordoen en hoe ze hier best op reageren. Alles dient voor alle partijen aangenaam en veilig te verlopen. Enkele aandachtspunten:
- zorg dat hij goed is uitgelaten voor je met je pup ergens binnengaat.
- klik de leiband los voordat je de mensen je pup laat begroeten.
- vraag aan de mensen om je puppy niet te benaderen maar te wachten tot hij uit zichzelf toenadering zoekt om hen te begroeten.
- houd je aandacht altijd bij je pup.
- merk je dat je pup onzeker of angstig wordt, zorg je ervoor dat hij uit eigen beweging het contact met de persoon kan verbreken, kan weggaan en weer naar jou kan komen.
Aanraking en verzorging door mensen
Aangeraakt worden door mensen is voor een pup, die nog onvoldoende sociale vaardigheden heeft kunnen ontwikkelen, best spannend. Het doel van de socialisatie van je pup is dat hij vertrouwd kan worden met aangeraakt worden door mensen. Het is normaal dat je pup in je handen gaat bijten als je hem aanraakt. Hij geeft daarmee zijn grens aan. Het is goed om op het aangeven van de grens in te gaan door de aanraking onmiddellijk te stoppen. Daardoor zal je pup voelen dat je naar hem luistert, zijn grens erkent en respecteert. Dat bevordert het veiligheidsgevoel van je pup waardoor zijn vertrouwen kan groeien. Je zal merken dat je pup het door jou aangeraakt worden, aangenamer gaat beginnen ervaren en er zelfs zal van genieten.
Eenmaal je pup het oké vindt om door je aangeraakt te worden, kan je verzorgingshandelingen gaan oefenen. In kleine stapjes leer je je pup vertrouwd worden dat je zijn tandjes aanraakt, met je vinger in zijn oortjes gaat, en de nageltjes gaat knippen. Ook hier is het belangrijk om op de taal van je pup te letten zodat je kan zien wanneer hij het vervelend begint te vinden. Forceer niets maar Laat het vertrouwen van je pup op zijn eigen tempo verder ontwikkelen.
Zolang je pup nog onvoldoende vertrouwen heeft in het aangeraakt worden door jou, dien je ervoor te waken dat bezoekers en andere mensen je pup niet gaan aanraken. Eerst socialiseren met eigen leden van de sociale groep en dan met andere mensen.
Je Pup meenemen met de auto
Je pup zal ook moeten wennen aan het meerijden met de auto.
Stop je pup niet zomaar in de koffer van de auto of in een transportkooi. Laat hem niet onmiddellijk alleen op de achterbank zitten.
Ga geleidelijk tewerk en start met de pup op schoot van de passagier te laten zitten. Als dat goed gaat, kan je je pup samen met een begeleider op de achterbank laten wennen. Als je auto een break is, kan je je pup ook vertrouwd maken met achteraan in de kofferbak te zitten. Laat het gewenningsproces verlopen zoals hierboven omschreven. Als laatste stap laat je de pup dan in de kofferruimte verblijven, terwijl er iemand vanop de achterbak toezicht houdt.
Bij stress dien je stapjes terug te zetten en omstandigheden te creëren waardoor je pup op zijn eigen tempo vertrouwen kan ontwikkelen.
Uiteindelijk dien je ook de algemene veiligheid te waarborgen. Dat doe je door je hond vast te klikken in de auto, hem in een transprotkooi te vervoeren of een veiligheidsrek te installeren in je auto.
Met je pup op bezoek bij de dierenarts

Dierenartsen zijn experten in het lichamelijk behandelen van je pup. Wanneer jij vertrouwen hebt in je dierenarts hoef je je geen zorgen te maken. Wel dien je aan je je pup te communiceren dat jij de dierenarts vertrouwt. Als je pup jouw vertrouwen opmerkt zal hij dat vertrouwen van je overnemen.
Praat eerst even met de dierenarts en laat de pup enkele minuutjes zijn. Plaats dan de pup op de verzorgingstafel en laat hem even snuffelen. Geef je vertrouwen vanaf dan aan je dierenarts
Je pup laten wennen aan wat er zich in de omgeving voordoet
Socialisering en gewenning worden vaak met elkaar verward. Waar socialiseren communicatie en het ontwikkelen van vertrouwen en – sociale vaardigheden t.o.v. andere levende wezens is, zal een pup ook leren wennen aan – en vertrouwd worden met wat er in de wereld rondom hem gebeurt. De zintuigen van je pup nemen alles waar wat er zich in de omgeving afspeelt. Er zijn prikkels die hij ziet, hoort, ruikt en voelt. Doordat de pup aan de omgevingsprikkels wordt blootgesteld, kan hij er vertrouwd mee worden.
Maar je pup bevindt zich in een uiterst gevoelige periode. Dat betekent dat alles wat hij als positief ervaart als positief en neutraal zal worden beschouwd in de toekomst. Anderzijds zal je pup alles wat hij als negatief ervaart in de toekomst ook als negatief beschouwen. Het is dus belangrijk dat er voorzichtig tewerk wordt gegaan.
Start met prikkelgewenning in de vertrouwde leefomgeving, bij je thuis en in de tuin. Kijk hoe je pup reageert op geluiden van een stofzuiger en grasmaaier en of hij gevoelig is voor andere geluidsprikkels. Het zou kunnen dat het zien van jouw gedrag met de stofzuiger of grasmaaier hem stress of angst bezorgt. Je kunt de geluiden gedoseerd en op afstand aanbieden en als je pup er rustig onder blijft, de kracht van de prikkels geleidelijk te verhogen.
Eenmaal je pup vertrouwd is met de huiselijke visuele, auditieve en tactiele prikkels kan je hem geleidelijk laten kennismaken met prikkels uit de publieke ruimte. In het begin kan je je pup steun bieden door hem te dragen. Je pup kan zich veilig voelen bij jou en zo makkelijker wennen aan alle prikkels in de openbare ruimte. Ook nu ga je gecontroleerd tewerk en zorg je dat je pup niet overprikkeld geraakt. Voorbijrijdend verkeer, spelende kinderen, het zien van boerderijdieren, enz. kan voor een gevoelige pup al gauw te overweldigend zijn. Wees voorzichtig.
Mocht je merken dat je pup overprikkeld wordt en stress, angst of frustratie vertoont, is het goed om de situatie onmiddellijk te verlaten. Merk je dat je pup angstig is en steun aan je vraagt, dien je deze ook te bieden. Laat je pup nooit aan zijn lot over. Hij verwacht van jou dat je hem steun en leiding geeft.
Voor je weggaat, heb je de gratis online cursus: 6 spelregels om je hond op te voeden reeds geclaimd?
Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.
Laat hier je naam en email achter
Wij nemen je privacy ernstig
Wat een mooi en zinvol verhaal, dankjewel