Spelen met hond Geert De Bolster Blog
Geert De Bolster
Geert De Bolster

Hoe kan je spelen met jouw hond?

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Stel je jezelf soms de vraag hoe je kunt spelen met jouw hond?

 

In deze blog lees je waarom jouw pup en jonge hond wil en moet kunnen spelen, hoe honden spelen, hoe jij met je hond kunt spelen, wat de spelregels zijn en wat het doet met de connectie met jouw hond.

 

Pups en jonge honden hebben nood aan spel. Spelen is niet alleen heel erg leuk, jonge honden ontwikkelen er ook sociale vaardigheden door en trainen hun zelfcontrole.

Hoe spelen honden

Alleen spelen
Pups en jonge honden zijn zeer nieuwsgierig en zullen de omgeving onderzoeken. Op hun weg komen ze allerlei voorwerpen tegen die hen prikkelen en waarmee ze kunnen spelen. Als het goed is, zorg jij voor voldoende verrijking door enkele speeltjes ter beschikking van je hond te laten rondslingeren. Maar het zou ook kunnen dat je pup het fijn windt om met een steen te spelen of gewoon een houten tak rond te dragen om vervolgens ergens te gaan liggen en op het voorwerp te kauwen.

Samen spelen of sociaal spelen
Maar pups en jonge honden vinden het vooral heel erg leuk om samen met hun groepsleden te spelen. Jouw hond wil dus ook met jou spelen. Zoals reeds aangegeven, spelen is leuk maar er is meer. Door te spelen met jou leert jouw pup en jonge hond beter met mensen omgaan.

Om te spelen met jouw hond is er basisvertrouwen nodig

Bij de connectiemethode werken we met de 3 V’s:

Vreugde is wat de pup ervaart tijdens spel. Maar omdat je pup klaar zou zijn om met jou te spelen, is er eerst een basisvertrouwen nodig. Dat basisvertrouwen ontstaat wanneer je pup of hond zich veilig voelt bij jou. Als je je pup of hond zou uitnodigen om te spelen terwijl hij nog te weinig vertrouwen in je heeft, kan hij snel overprikkeld worden en kan het spel ervoor zorgen dat je hond te opgewonden geraakt en de zelfcontrole verliest waardoor hij te hard gaat bijten.

Welk spel kan je spelen met jouw hond

Kijk hoe honden spelen. Iemand nodigt uit om te spelen, meestal door een spelboog te maken waarbij de hond door zijn voorpoten zakt en de ander uit te dagen om te beginnen spelen. Vervolgens gaan ze achter elkaar aan lopen en tegen elkaar opspringen. Meestal nemen ze ook een voorwerp en nemen het voorwerp beide aan een kant in de muil. Er volgt dan een trekspel. Hoe meer de honden elkaar vertrouwen, hoe ruwer maar ook hoe meer gecontroleerd het spel eraan toe zal gaan. Als de honden elkaar echt vertrouwen kunnen ze ook in elkaars lichaam bijten, meestal bijten ze in de hals- en nekstreek.

 

Als je met jouw hond wil spelen, is het goed om op dezelfde manier te spelen zoals honden dat doen. Nodig jouw hond uit of laat je uitnodigen en probeer je hond aan te tikken en te vangen. Neem een voorwerp, een trektouw bijvoorbeeld, en loop ermee weg. Daag je hond uit om het touw te nemen en doe een trekspel. Als je het trektouw kunt bemachtigen, kun je het verstoppen onder je lichaam zo kan je puppy of hond een poging wagen om het terug te kunnen nemen. Op die manier spelen met je hond kan heel erg leuk zijn. Als je met een klein hondje speelt, is het goed om een handicap aan te nemen en je kracht te doseren, net zoals je je zou gedragen als je met een kind speelt.
Honden doen dat ook: Als een grote hond met een kleine hond speelt zal hij zich kleiner maken, dit omdat het voor de kleine hond ook leuk zou blijven.

Regels van het spel

Nodig de ander uit
Spel start altijd met een uitnodiging. Je kunt niemand verplichten om te spelen, ook jouw hond niet. Wanneer er voldoende veiligheidsgevoel en vertrouwen is, zal je hond bereid zijn om met jou te spelen. Je kunt ook ingaan op de speluitnodiging van je hond, maar ook jij bent dit niet verplicht.

Wisselende verhouding
Tijdens spel kunnen beide partijen winnen. Als het altijd dezelfde partij is die wint, is het voor de ander minder leuk en wordt het een machtsstrijd en is het geen spel meer. En laat vreugde nu net datgene zijn wat een hond zoekt tijdens spel. Zorg dus dat jij net als je hond kan winnen tijdens het spel. Dat doe je door jouw hond het trektouw ook te laten bemachtigen, waarbij jij je best gaat doen om het weer van hem af te kunnen nemen.

Opwinding mag niet stijgen
Het spel moet leuk zijn maar mag niet uit de hand lopen. Net zoals bij kleine kinderen, kan spel ontaarden in ruzie maken. Ook bij honden kan het gebeuren dat spelgedrag te hevig wordt en te hard in je lichaam gaat bijten. Dat komt omdat de opwinding te hoog oploopt en de hond de zelfcontrole verliest. Net daarom dat het belangrijk is dat je geregeld met je hond gaat spelen. Want op die manier oefent hij de zelfcontrole en zal de opgewondenheid onder controle blijven.

Op tijd stoppen is belangrijk
Honden met goed ontwikkelde sociale vaardigheden zullen, wanneer ze merken dat de opwinding stijgt, even stoppen met spelen. Wanneer de ene stopt zal de ander ook stoppen, om vervolgens, wanneer de opwinding wat gedaald is, het spel terug aan te vatten Kijk dus naar het gedrag van je hond. Als je merkt dat hij even wil stoppen, dien je dat te respecteren. Maar meestal is het omgekeerd. Heb aandacht voor het opwindingsniveau van je hond en stop op tijd, zodanig dat er voldoende rustmomenten zijn en je hond zijn zelfcontrole kan ontwikkelen.

 

Jonge honden kunne hun zelfcontrole verliezen en hard in je lichaam bijten. Op dat moment is het belangrijk dat je jouw verontwaardiging communiceert. Zeg “ai” en stop onmiddellijk met spelen door het touw los te laten of door gewoon stokstijf te gaan staan en weg te kijken. Wacht tot je hond afstand van je neemt en ga dan zelf weg en las een spelpauze in. Jouw hond moet leren dat jouw lichaam gerespecteerd dient te worden.

Door te spelen met jouw hond groeit het zelfvertrouwen

Zowel bij jou als je hond, zal spel ervoor zorgen dat het vertrouwen in elkaar zal toenemen. Je ervaart dat jouw hond in je lichaam bijt maar dat de beet geremd blijft en het dus geen pijn doet. Of je wordt vertrouwd met het feit dat jouw hond wel hard in het trektouw bijt en hevig kan trekken, maar er alles aan doet om jouw handen niet te raken.

De connectie wordt sterker door te spelen met jouw hond

Door spelen groeit het vertrouwen tussen jou en je hond waardoor de connectie met je hond sterker wordt. Vreugde is een belangrijk element in iedere relatie. De vreugde die men ervaart versterkt de veerkracht bij alle partijen. Die veerkracht kan worden aangewend om in de toekomst met moeilijkere omstandigheden om te kunnen gaan. In moeilijke tijden zullen jullie op elkaar kunnen rekenen.

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dana
Dana
1 jaar geleden

Heel erg fijn en interessant om te lezen. Bedankt!

Wil jij mijn volgende blogs graag rechtstreeks in jouw mailbox?

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil jij mijn volgende blogs graag rechtstreeks in jouw mailbox?

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig