

Geert De Bolster
Hond aan de lijn leren lopen
“Ik wil mijn hond aan de lijn leren lopen en voorkomen dat hij gaat trekken”. Dat is één van de meest voorkomende antwoorden die ik op de vraag: “wat wil je je hond graag leren” van hondeneigenaren krijg. In dit artikel lees je hoe je een pup of jonge hond aan een leiband kunt leren lopen. Voor hondeneigenaren die hun hond het trekken aan de leiband willen afleren, zal ik binnenkort een andere blog schrijven.

Een pup of hond aan de leiband leren lopen
Een van de redenen waarom je een hond in huis hebt gehaald is om samen gezellig te kunnen wandelen. In de meeste publieke ruimtes en omwille van de veiligheid is aangelijnd wandelen verplicht. Het is dus belangrijk om voldoende aandacht te hebben voor hoe het voor je pup of hond is om aan de leiband te lopen. Daarom kan je je hond maar best goed aan de lijn leren lopen. Alleen dan zullen de aangelijnde wandelingen met je pup of hond voor ontspanning en plezier zorgen.
Waarom is een hond aan de lijn leren lopen zo moeilijk
Honden eigenaren melden me dat ze het moeilijk vinden om hun pup of hond aan de leiband te leren lopen. Vaak gaan hondeneigenaren al met hun puppy ‘trainen’ om hem naast hen te laten lopen. Want men wil voorkomen dat de pup, later wanneer hij volwassen is gaat trekken. Of men gaat onmiddellijk inzetten op ‘niet trekken’, ook uit angst dat de hond later gaat trekken aan de leiband.
Laat de angst omdat de hond later gaat trekken aan de leiband nu net de oorzaak zijn waardoor er zo veel honden trekken aan de leiband. “Wat je aandacht geeft, groeit”. Als je je zorgen maakt om het lopen aan de leiband, geef je een aantal zaken onnodig aandacht:
- Je geeft aandacht aan jouw angst, waardoor je angst en onzekerheid sterker wordt.
- Je geeft aandacht aan het trekken aan de leiband, waardoor het trekken gaat toenemen.
- Je geeft aandacht aan het ‘niet’ trekken, waardoor je verlangen omdat de hond ‘niet’ zou trekken groter wordt.
- Je geeft aandacht aan het feit dat je hond naar je kijkt, waardoor je hond denkt dat hij naar jou moet kijken.
- Je geeft aandacht aan gedrag, waardoor de connectie niet kan groeien. Want je bent enkel blij wanneer je hond zich gedraagt zoals jij het wenst. Dergelijke aandacht zorgt ervoor dat je hond jou meer en meer gaat negeren, waardoor de ontwikkeling van connectie, tijdens het wandelen aan de leiband, niet kan plaatsvinden.
Doordat je aandacht geeft aan de verkeerde zaken, zal je hond stress, angst en frustratie ontwikkelen en het helemaal niet leuk vinden om aan de leiband te lopen. Wandelen aan de leiband wordt dan een hel, voor je hond en voor jou.
Hoe kan jij je pup of hond goed aan de lijn leren lopen
Een pup of hond leert vanzelf goed aan de lijn te lopen. Jouw invloed bij je hond aan de lijn leren lopen ligt vooral bij de ondersteuning die je je hond kunt geven om vertrouwd te worden met het lopen aan de leiband.
- Laat je pup of hond vertrouwen ontwikkelen in het wandelmateriaal. Je kunt een halsbandje of harnasje gebruiken. Je neemt een leiband die niet te kort is. Meestal is een leiband tussen 2,5 en 5 meter ideaal. Zorg ervoor dat je hond zich goed voelt met het wandelmateriaal, voordat je de eerste keer gaat wandelen.
- Wandel eerst in de tuin of in een rustige natuurlijke omgeving. Er dient voldoende ruimte te zijn.
- In eerste instantie kan jij je pup of hond volgen. Laat hem snuffelen, de richting bepalen. Het enige doel is: vertrouwen ontwikkelen in het lopen aan een leiband. Je pup of hond zal vertrouwd worden met het ‘gevoel’ van het aan een lijn vastliggen.
- Eenmaal je hond vertrouwd is aan het lopen aan de leiband, zal zijn aandacht wat meer naar jou toe gaan. Daardoor wordt je pup of hond zich bewust van de connectie die jullie samen hebben. vanaf dan kan jij je hond uitnodigen om met je mee te gaan.
- Gebruik de leiband als middel om veiligheid te waarborgen. Meer niet.
- Als je pup of hond niet met je mee wilt lopen, is het goed om op hem te wachten. Probeer rust in je hoofd te houden. Blijf het voorbeeld geven. Wees ontspannen, vreugdevol en straal je zelfvertrouwen uit.
- Wanneer je pup of hond te snel gaat lopen en dus op het einde van de leiband komt, doe dan niets en loop op je eigen tempo verder.
- Oefen aandacht voor de momenten waarop je hond vanzelf de spanning op de lijn vermindert en toon ook hier je zelfvertrouwen en het vertrouwen dat je in je pup of hond hebt. Op die manier laat je je pup of hond weten dat het goed is.

Wat kan je beter niet doen
- Gebruik de leiband nooit als controle – of correctiemiddel.
- Probeer geen dominante houding aan te nemen waardoor het wandelen als conflict kan worden ervaren.
- Straf je hond niet als hij trekt aan de lijn.
- Gebruik geen snoepjes of andere beloningsvormen want daardoor verhinder je het ontstaan van een echte natuurlijke connectie.
- Trek je hond nooit mee met de leiband. Leading By Example is een van de belangrijkste zaken om vertrouwen aan je hond te kunnen bieden. Dus wanneer je niet wilt dat je pup of hond leert trekken aan de lijn, ga dan zelf niet trekken aan de lijn.

Community de connectiemethode®
Word lid van de connectiemethode en ontvang inspiratie, feedback en advies om je pup of hond aan de lijn te leren lopen.
Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.
Laat hier je naam en email achter
Wij nemen je privacy ernstig
mijn hond trekt altijd aan de lijn en valt uit naar mensen die ik voorbij ga als ook naar honden aan de overkant van de weg hij is 15 manden jong
Beste Anita, Is de online cursus – Je hond aan de leiband leren lopen iets voor jou?
https://debolster.be/hond-aan-de-leiband-leren-lopen
Groetjes, Geert