Geert De Bolster
- Categorie: Gedrag aan de leiband
Hond trekt aan de lijn: 7 praktische tips
Waarom trekt je hond aan de lijn?
Het probleem van een hond die aan de lijn trekt is niet alleen vervelend voor de hond, maar ook voor de eigenaar. Wanneer je hond trekt aan de lijn, leidt tot frustratie en ongemak voor beide partijen. In dit artikel gaan we dieper in op het probleem en krijg je 7 praktische tips om ermee om te gaan.
Wat is het probleem voor je hond als hij trekt aan de lijn?
Het trekken aan de lijn komt voort uit emoties en gevoelens bij je hond, zoals stress door omgevingsprikkels, angst, en frustratie door de weerstand van de lijn. Dit kan ook tot een conflict leiden tussen de hond en zijn verzorger.
Wat is jouw probleem wanneer je hond trekt aan de lijn?
Als je hond aan de lijn trekt, kan dit fysiek ongemak veroorzaken tijdens het wandelen. Je voelt je wellicht beschaamd als anderen dit gedrag zien. Je hebt misschien het idee dat de hond de controle heeft over de situatie, en dit kan je zorgen baren. Soms voel je zelfs medelijden met je hond omdat hij lijkt te lijden tijdens de wandeling.
Hoe kun je het trekken aan de lijn stoppen?
Het credo van de connectiemethode®: “Denken dat je de controle kunt hebben over je hond is een illusie. De enige waarover je eventueel de controle kunt hebben is jezelf”, is bij deze 100% van toepassing.
De oplossing voor wanneer je hond trekt aan de lijn is jouw verantwoordelijk
Wanneer je hond trekt aan de lijn, dien je ervoor te zorgen dat zowel het welzijn van jezelf als dat van je hond wordt verzorgd. Daardoor zal het trekken aan de lijn vanzelf verminderen en zelfs stoppen.
7 praktische tips voor als je hond trekt aan de lijn
- Stop met controle te willen nemen over het gedrag van je hond
Je hoeft je hond niet te trainen. Je dient jezelf te trainen om met jezelf en je hond in connectie te kunnen zijn. Het is onze verantwoordelijkheid dat je hond niet hard aan de lijn gaat rekken, niet die van je hond. - Laat je niet meetrekken door je hond
Je kunt maar voor het welzijn van je hond zorgen als je eerst voor dat van jezelf kunt zorgen.
Dus één van de eerste belangrijke dingen die je dient te doen, is respect ontwikkelen voor je eigen lichaam. Stop wanneer je hond hard aan de lijn trekt en neem een pauze voor je weer verdergaat. Werk aan de connectie met je hond
Wanneer je hond trekt aan de lijn, is er geen connectie tussen jullie beide. Aan connectie kan je werken door veel andere dingen te doen die wel goed lukken en vervolgens ook tijdens het wandelen aan de lijn, de connectie mogelijk te maken.Zorg ervoor dat je hond niet overprikkeld raakt
Je dient de taal van je hond goed te kennen en te begrijpen. Leer zien wanneer je hond het lastig krijgt en de zelfcontrole zou verliezen. Ondersteun je hond dan op tijd door met hem te praten of de wandelsituatie aan te passen waardoor het wat makkelijker voor hem wordt om met zichzelf in connectie te blijven.- Bewaak de grenzen van je hond
Je hoeft niet te wachten tot je hond aan de lijn trekt om zijn grens te bewaken. Als je merkt dat hij over de grens zou gaan:
– Je hond lijkt overprikkeld te worden.
– Je weet dat je hond onder bepaalde omstandigheden moeilijk zal hebben.
– Je merkt dat je hond aan de leiband zou trekken.
Ondersteun je hond door hem te helpen binnen zijn grenzen te blijven. Dat kan je doen door hem ,op tijd uit te nodigen om met jou in connectie te blijven. Dat is onze verantwoordelijkheid - Blijf steeds in connectie met je hond
Blijf altijd met je aandacht bij je hond. Zorg dat je zelf niet afgeleid wordt (bijvoorbeeld door je smartphone). - Laat je hond ontspannen wanneer hij overprikkeld werd
Jij en je hond zijn wezens van vlees en bloed. Er kunnen altijd omstandigheden zijn waardoor jullie de connectie verliezen. Geen probleem: Neem dan een pauze. Wacht tot de connectie weer is hersteld en zet het wandelen dan verder.
Conclusie
Als het trekken aan de lijn geen lichamelijke of emotionele schade veroorzaakt, geniet dan gewoon van het wandelen met je hond. Maar als er sprake is van een gebrek aan connectie tussen jou en je hond, neem dan zelf de verantwoordelijkheid en werk aan het probleem op een vriendelijke en milde manier voor zowel jou als je hond.
Wil je je hond aan de leiband leren lopen met de connectiemethode®.
Bekijk dan deze online videocursus
Meer lezen?
Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.
Laat hier je naam en email achter
Wij nemen je privacy ernstig
Een trekken aan de lijn behoeft niet het gevolg te zijn van stress, angst of prikkels. Voor een hond is lopen aan de lijn immers onnatuurlijk.Zijn tempo correspondeert niet altijd met ons tempo. Dan weer zijn wij te langzaam, dan weer te snel. Het is daarom volkomen begrijpelijk dat een hond moet leren niet te trekken, zoals wij moeten leren geduld te hebben wanneer onze hond geconcentreerd aan het snuffelen is. Dat laatste is voor een hond essentieel. En wanneer hond en mens dan geleerd hebben op elkaar in te spelen, zijn zij vanzelf in connectie.
“Voor een hond is lopen aan de lijn immers onnatuurlijk. Zijn tempo correspondeert niet altijd met ons tempo. Dan weer zijn wij te langzaam, dan weer te snel”.
Wat je schrijft is datgene wat stress veroorzaakt.
Fijn dat je een andere mening hebt over de aanpak. Geen probleem.
Maar mijn visie is dat honden niet hoeven te leren om niet te trekken, maar hun verzorgers hen dienen te ondersteunen in het omgaan met stress, angst en frustratie. Het effect is ontspanning; geestelijk, lichamelijk en van de leiband.
Verder ben ik het met je eens 🙂
Dank voor je antwoord, Geert. Voor mijn hond en mij is het wel zo fijn dat hij ontspannen naast mij loopt, daardoor geen stress of angst heeft, noch frustratie kent, en wij vanaf de eerste stap kunnen communiceren over hetgeen wij tegenkomen. Zo zijn wij samen in rust onderweg en genieten wij optimaal van de wandeling. Dat betekent voor mij mindful wandelen.