Hond straffen
Geert De Bolster
Geert De Bolster

Je hond straffen?

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Wanneer je hond ongewenst gedrag vertoont, kan je verontwaardigd zijn en ervan uitgaan dat je je hond moet straffen. Hondeneigenaren straffen hun hond vanuit een automatisme. Het is een vastgeroest idee dat oorspronkelijk afkomstig is uit de wereld van de hondenafrichting en werd overgedragen naar eigenaren van huishonden. Je hond straffen werkt! Maar omdat straffen slecht is voor het welzijn van je hond, en het vertrouwen tussen jou en je hond erdoor onder druk komt te staan, zal ik in dit artikel dieper ingaan op het gebruiken van straffen bij de opvoeding en training van je hond. Uiteraard komt het alternatief voor straf aan bod.

Waarom zou jij je hond straffen

Er bestaat een heel groot misverstand over sociaal gedrag van honden en of ze elkaar al dan niet straffen. Vele hondeneigenaren verwarren een hond straffen met conflictgedrag tussen 2 individuen. Wanneer pups, vanaf ze zo’n 4 weken oud zijn en zich in het nest bevinden, de intentie hebben om over de grenzen van de moeder te gaan, kan het zijn dat de moeder de grens van de pup bewaakt door te grommen of zelfs te snauwen. Ook kunnen pups in het nest met elkaar in conflict gaan en kan er ruzie ontstaan. Hondeneigenaren zien conflictgedrag verkeerdelijk als een soort straf. Wanneer hun hond ongewenst gedrag vertoont gaan ze hun hond straffen en denken dat ze het juist doen, en verklaren het vanuit het perspectief van de moederhond, die het zogezegd ook op die manier zou doen. Maar dat klopt niet, want straf is iets van de mensen en heeft helemaal niets te maken met conflictgedrag of ruzie maken, wat honden onder elkaar in sommige situaties wel doen.

Wat is je hond straffen

Wanneer een hondeneigenaar ziet dat zijn of haar hond ongewenst gedrag vertoont, kan het zijn dat er wordt gereageerd door te straffen. Je hebt 2 vormen van straffen. In het eerste geval zal men boos reageren naar de hond en hem zelfs een tik geven, de hond bij het nekvel nemen, een ruk aan de leiband geven of andere strafhulpmiddelen gebruiken waarmee de hond een negatieve ervaring oploopt.
Een andere manier die hondeneigenaren gebruiken, is iets wegnemen wat de hond wilt. Zo zal men de hond negeren of gaat men hem in een aparte ruimte op afzondering plaatsen. Ook de bench wordt vaak als strafplaats gebruikt, waarbij de hond zijn vrijheid wordt ontnomen. Hondeneigenaren hebben het gevoel dat degelijke straffen ‘hondvriendelijk” zijn omdat ze fysiek geen pijn doen. Maar met de emotionele pijn die honden dan ervaren, wordt minder rekening gehouden. We weten dat afzondering of genegeerd worden, een van de meest pijnlijke straffen is die men een mens kan geven. Dat geldt ook voor andere sociale wezens, zoals honden.

Wanneer wordt een hond gestraft

Als de straf , exact, op het moment dat de hond ongewenst gedrag vertoont, wordt gegeven, zal de hond de gebeurtenis in verband brengen met het gedrag dat hij vertoont en zal hij het ongewenst gedrag in de toekomst, minder tot niet meer vertonen. Sommige eigenaren gaan zelfs nog verder en straffen de hond na de feiten. Dan kan de hond geen verband leggen met het ongewenst gedrag en wordt de consequentie door de hond helemaal niet begrepen.

Wat is het gevolg voor jou wanneer je je hond gaat straffen

Wanneer je je hond gaat straffen, krijg je het gevoel van gerechtvaardigd te reageren. Dat komt omdat je vanuit jouw eigen perspectief naar de situatie en het gedrag van je hond gaat kijken. Je vindt dat je hond zich niet volgens een bepaalde norm gedraagt en dat daar een gepaste consequentie dient op te volgen. Wanneer jouw actie, het geven van de straf aan de hond, voor jou het juiste effect heeft, zal je je goed voelen en bestaat de kans dat je je hond in de toekomst nog meer zal straffen.

Wat is het gevolg voor je hond wanneer hij wordt gestraft

Wanneer je hond wordt gestraft, ervaart hij een negatief gevoel. Dat gevoel is het gevolg van een gebeurtenis, onder een bepaalde omstandigheid. Dat betekent dat je hond leert onder welke omstandigheden hij door jou gestraft kan worden. Je hond zal leren om het negatief gevoel te vermijden. Hij zal het gedrag waarvoor hij werd gestraft, onder de omstandigheden waarin hij zou kunnen worden gestraft, niet meer te vertonen.

Wat is het gevolg voor je relatie met je hond als je hem straft

Jouw gedrag wordt door je hond niet enkel als consequentie op zijn gedrag ervaren, maar ook als een conflict met jou waarbij hij zich door jou bedreigd gaat voelen. Er ontstaat dus een conflictsituatie. Je hond kan op 3 manieren op een conflict met jou reageren.
  1. Je hond is angstig en gedraagt zich onderdanig, maakt zich klein en neemt afstand van jou. Voor jou kan dit lijken dat je hond begrijpt dat hij iets fout heeft gedaan. In werkelijkheid is de hond bang van jou en begrijpt hij niet wat er aan de hand is.
  2. Je hond is angstig en probeert jou tot andere gedrag te bewegen. Hij zal zich gedragen met de intentie om jou te laten ophouden met boos zijn en hem weer graag te zien. Dat doet hij door je uit te dagen om te spelen of door tegen je op te springen en je met zachte ogen aan te kijken. Hier kan je de indruk krijgen dat je hond zich verontschuldigt voor wat hij gedaan heeft. In werkelijkheid vertoont hij conflict vermijdend gedrag om de rust te herstellen. Ook hier is het niet zeker dat je hond begrijpt waarom je boos bent.
  3. Je hond kan temperamentvol zijn waardoor hij niet zomaar met hem laat sollen. In dat geval bestaat de kans dat hij op jouw gedrag gaat reageren door zich te verdedigen en eventueel uit te vallen, te happen of zelfs ernstig bijtgedrag te vertonen. Hier heb je het gevoel dat je hond dominant is en de baas wil zijn. In werkelijkheid reageert hij vanuit zijn aangeboren talenten om met een dreiging om te gaan en probeert zichzelf te beschermen en te verdedigen.
Je begrijpt dat je hond straffen ernstige risico’s inhoud dat de vertrouwensrelatie tussen jou en je hond verstoord wordt.

Honden kennen het fenomeen straffen niet

Je hond straffen houd ernstige risico’s op het ontwikkelen van een gedragsprobleem in omdat honden het concept straf van nature niet kennen. Straffen is iets van mensen. Mensen worden gestraft met de bedoeling om tot inzicht te komen over wat ze fout hebben gedaan en zouden kiezen om in de toekomst beter te doen. Maar onderzoek toont aan dat straffen van mensen enkel op korte termijn berouw veroorzaakt. Op lang termijn heeft straf niet het gewenste effect.

Honden zijn specialisten in het bewaken van grenzen

Honden zijn niet bezig met moraal en normen. Honden gebruiken geen straf om anderen tot inkeer te brengen. Honden zijn specialisten in het aangeven van grenzen. Honden handelen proactief. Wanneer ze zich bedreigd voelen, zullen ze hun grens aangeven. Een grens aangeven doet een hond door bijvoorbeeld te grommen. Als het er echt op aankomt zullen ze hun tanden ontbloten en uitvallen. Onder andere omstandigheden volstaat het om blaffend uit te vallen om zo de ander op afstand te kunnen houden.
Wanneer dreiggedrag niet werkt, kan het zijn dat de hond het individu waardoor hij zich bedreigd voelt gaat bijten. In dat geval heeft bijtgedrag als doel om het conflict alsnog te laten afnemen en stoppen.
In extreme gevallen, bijvoorbeeld wanneer een hond dikwijls gestraft geweest werd en het geuite conflictgedrag door zijn eigenaar niet werd begrepen, kan er ernstig bijtgedrag plaatsvinden en dit met lichamelijke schade tot gevolg.

Als je je hond straft, ben je te laat

Nu je weet dat honden zichzelf, anderen en hulpbronnen beschermen en verdedigen door grenzen te bewaken en aan te geven, begrijp je wellicht dat, wanneer je je hond straft, je reactie al lang te laat is. Je hond overschreed de grens en dus is het te laat om afkeurend te reageren. De kans dat je hond jou boodschap anders begrijpt dan dat jij bedoelt, is dan groot.

Wat is het alternatief voor het straffen van je hond

  1. Creëer omstandigheden en begeleid je hond zodat hij in de mogelijkheid komt om gewenst gedrag te ontwikkelen.
  2. In omstandigheden waar je geen supervisie kunt houden over je hond, kan je best vermijden dat je hond ongewenst gedrag kan vertonen.
  3. Bewaak de grenzen van je hond en stuur op tijd bij. Leer je hond kennen en pas proactief leiderschap toe.
  4. Wanneer je hond ongewenst gedrag vertoont, neem dan jouw verantwoordelijkheid als leider op en coach jouw hond zodat het ongewenst gedrag stopt.

De connectiemethode® is communicatie vanuit het perspectief van je hond. Omgaan met – en opvoeden van je hond vindt plaats vanuit het oogpunt van je hond. Het welzijn van je hond staat hierbij voorop. Daarom krijgt je hond als individu bestaansrecht zoals hij is en wordt er niet gewerkt met beloning en straf. Ongewenst gedrag wordt vermeden door in te zetten op het begeleiden van je hond naar gewenst gedrag en door de grenzen van je hond te bewaken. Vanuit de principes van de connectiemethode® is grenzen bewaken een verantwoordelijkheid van jezelf en niet van je hond.

 

Meer weten? Lees het boek: “Je hond opvoeden met de connectiemethode”.

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ste
Ste
2 jaren geleden

Goeiemiddag
Onze beagle is echt wel een flinke kerel maar…
Zo neemt hij af en toe zaken die niet voor hem zijn.. zoals een keukenhanddoek, kousen, papier (werk/school), hij maakt het dan ook kapot. Het lukt ons maar niet om dit op orde te krijgen om het van hem te kunnen afnemen en als hij iets pakt dat niet mag, maakt hij er zelfs een triomftocht van.. hoe kunnen we dit aanpakken? Zoals in voorgaande gezegd: boos maken, straffen helpt niet maar begrip tonen lukt ook niet..
We doen er alles aan dat hij niet id mogelijkheid komt maar in een levendig gezin kan je je voorstellen dat er overal wel iets verlekkerds ligt te wachten… 😊

Geert De Bolster
Antwoord aan  Ste
2 jaren geleden

Hallo,
Bedankt voor je vraag.
Beagles zijn zeer intelligente honden. Ze weten precies wat ze dienen te doen om jou in actie te krijgen. Bijvoorbeeld plots en heel snel iets stelen. Als je het te laat ziet, is het voorwerp al stukgebeten. Symptomatisch reageren helpt niet. Je dient de oorzaak van het gedrag te achterhalen. Waarom denk je dat je hond het gedrag vertoont? Wat is de behoefte achter het gedrag? Kan je nadenken hoe je de behoefte van je hond zou kunnen invullen waardoor het ongewenst gedrag kan stoppen? Een iets is zeker: Alle reacties die je doet, volgend op het stelen van een voorwerp, werkt zelfversterkend voor je hond. Het gedrag al dan alleen maar toenemen. Groetjes, Geert

Ellen
Ellen
2 jaren geleden

Ik ben heel blij met dit artikel, want zit zelf met een prangende vraag. De hond van mijn vriend slaapt in een bench. Dit is voor haar een veilige plek. Wanneer ze onrustig is, wordt ze daar ook naartoe verwezen, omdat dat de enige plek lijkt waar ze echt tot rust komt.
Nu is er wel een probleem ’s morgens. Mijn vriend moet vaak vroeg vertrekken naar het werk. Zij heeft dan geen zin om uit de bench te komen en bijt hem, wanneer hij haar er wil uit halen. Overdag moet ze er uit, want hij is dan weg en ze kan zelf niet buiten geraken om bijv. te plassen. Mijn vermoeden is, dat ze dit gedrag vertoont,omdat ze hardhandig is opgevoed. Ze is vermoedelijk vaak ‘gestraft’ in haar leven. Niet vanuit slechte wil uiteraard. Haar karakter is nogal pittig, waardoor ze een consequente aanpak met duidelijke grenzen nodig heeft. Voor het bench-probleem heb ik tot op heden geen deftige oplossing kunnen bedenken, aangezien ze die nodig lijkt te hebben als veilige plek. Als het effe kan, zorgen we er voor dat ze er niet meer in kan, als we weten dat ze kort daarna naar buiten moet, maar dat is bijv. ’s nachts geen optie. Enig idee hoe we haar kunnen helpen?

Wil jij mijn volgende blogs graag rechtstreeks in jouw mailbox?

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil jij mijn volgende blogs graag rechtstreeks in jouw mailbox?

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig