Hond vraagt connectie
Geert De Bolster
Geert De Bolster

Ondersteun je hond bij stress

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Stress is een veelvoorkomend verschijnsel bij onze hond. Wanneer jouw hond ongewenst gedrag vertoont, is de kans groot dat hij te vaak stress ervaart. Stress kan een verwoestende invloed hebben op het welzijn van je hond. Wanneer jouw hond ongewenst gedrag vertoont en dus stress heeft, is de behoefte aan connectie met een verzorger van cruciaal belang voor zijn geestelijke en emotionele gezondheid.

Honden zijn sociale wezens en zorgen voor elkaar

Honden zijn van nature sociale wezens. Ze gedijen op interactie en connectie met andere leden van de sociale groep. Wanneer jouw hond gestrest is en niet in de mogelijkheid is om connectie met jou te maken, staat hij er alleen voor en zal hij emotioneel en reactief gedrag vertonen. Dit kan een negatieve spiraal van stress in gang zetten, wat niet alleen de geestelijke maar ook de lichamelijke gezondheid schade kan toebrengen.

Tijdens het doen van consulten bij honden met probleemgedrag, merk ik vaak lichamelijke klachten op bij de hond. Bij doorverwijzing naar een dierenarts, kan deze geen pijn, noch andere lichamelijke problemen vaststellen. Er lijkt niets aan de hand te zijn. Misschien klinkt dit voor jou bekend in de oren. Ook mensen ervaren lichamelijke klachten door langdurige stress.

Jouw hond heeft connectie met een verzorger nodig

Connectie met een verzorger kan een krachtige manier zijn om stress te verminderen. Wanneer je goed kijkt, vraagt je hond regelmatig aandacht. In de meeste gevallen heeft jouw hond stress en vraagt jouw ondersteuning. Wanneer een verzorger, in plaats van het eventuele ongewenst gedrag door stress onder controle te willen krijgen, zijn geest en hart zouden openen, zou de hond zijn gevoelens en zorgen met hem of haar kunnen delen. Dit helpt een hond niet alleen om de emotionele last te verlichten, maar stelt hem ook in staat om te luisteren en begeleiding van zijn verzorger te ontvangen. Dat is zeer belangrijk, want mocht je niet openstaan voor de stress van jouw hond en de oorzaak ervan, zal je hond zich afsluiten voor connectie, waardoor je niet in staat bent om invloed op hem uit te oefenen.

 

Bovendien kan fysiek en geestelijk contact maken met je hond vanuit het hart, de afgifte van oxytocine bevorderen, een hormoon dat gevoelens van verbondenheid en welzijn stimuleert. Dit kan helpen om stress te verminderen en een gevoel van kalmte en veiligheid bij jouw hond mogelijk te maken.

Connectie vergroot de veerkracht van je hond

Naast het verminderen van stress, kan connectie ook de veerkracht van je hond vergroten. Het hebben van sterke band met je hond geeft hem een gevoel van samen zijn en zorgt ervoor dat hij zich gesteund voelt. Dit kan jouw hond helpen om stressoren beter het hoofd te bieden en sneller te herstellen van stressvolle gebeurtenissen, wat dan weer voorkomt dat je hond te gemakkelijk een trauma zou oplopen.

Traditionele gedragstherapie kan extra stress veroorzaken

Wanneer een hond ongewenst gedrag vertoont, zoekt de verzorger vaak begeleiding door een hondengedragstherapeut te raadplegen. Dat is op zich een goede keuze, ware het niet dat sommige vormen gedragstherapie extra stress kunnen veroorzaken. Men focust op het gedrag zelf, laat de verzorger de hond corrigeren en doet aan hondentraining. Daardoor plaatst men de hond onder druk, ervaart hij meer stress en kan het ongewenst gedrag escaleren.

Omgaan met stress met de connectiemethode®

Bij de connectiemethode® doen we niet aan hondengedragstherapie maar wordt er zorg gedragen voor de emoties, gevoelens en motivatie van de hond. Deze manier van begeleiden werkt stressverlagend en dus voor afname van ongewenst gedrag door stress, wat op zijn beurt weer gunstig is voor het welzijn van de hond.

Besluit

Kortom, de noodzaak van verbinding tussen jou en je hond bij stress is duidelijk. Het kan dienen als een buffer tegen de negatieve effecten van stress en hem helpen om veerkrachtiger en gezonder te zijn. Dus, als je merkt dat je hond zich gestrest voelt en aandacht aan je vraagt (ook wanneer hij vanuit jouw perspectief ongewenst gedrag vertoont), aarzel dan niet om geestelijk of fysiek contact met hem te maken. Door het ervaren van verbondenheid kan je hond zijn gevoelens met je delen, wat een wereld van verschil kan maken voor zijn welzijn.

Op het geluk van jou en je hond,
Geert

Meer lezen?

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mathilde Hofkes
Mathilde Hofkes
1 maand geleden

Op zich een interessant artikel, jammer alleen dat niet nader wordt gedefinieerd wat onder stress moet worden begrepen. Niet elk spannend moment levert stress op. Mijn indruk is dat het begrip “stress” te snel en daardoor inhoudsloos wordt gehanteerd. Wanneer ik een voorstel voor een nadere begripsbepaling mag doen: van stress kan sprake zijn bij een lang durende disbalans tussen draagkracht en draaglast. Dat geldt voor mens en hond.

Geert De Bolster
Beheerder
Antwoord aan  Mathilde Hofkes
1 maand geleden

Dan heb je het over chronische stress en is het eigenlijk al te laat.

Mathilde Hofkes
Mathilde Hofkes
Antwoord aan  Geert De Bolster
1 maand geleden

Op zich juist, echter mijn punt is dat het begrip “stress” dermate vaak gebruikt wordt en dikwijls ook te gemakkelijk, dat ik een omschrijving van hetgeen in dit artikel met “stress” wordt bedoeld, zeer zou toejuichen, zodat we allen weten waarover wij het hier hebben.

Mathilde Hofkes
Mathilde Hofkes
Antwoord aan  Geert De Bolster
1 maand geleden

Mocht je liever niet definiëren wat in zijn algemeenheid onder stress is te verstaan Geert, kun je misschien aangeven wat jij onder stress in dir artikel verstond?

trudi van dorssen
trudi van dorssen
Antwoord aan  Mathilde Hofkes
1 maand geleden

Een mooi herkenbaar artikel. Een van mijn 2 Roemeense honden heeft veel meegemaakt en had stress onder allerlei omstandigheden. Veel rust, duidelijkheid, steun en bevestiging met woorden en aanraking heeft haar zoveel sterker gemaakt!

Mathilde Hofkes
Mathilde Hofkes
Antwoord aan  trudi van dorssen
1 maand geleden

Mooi Trudi! Ja, de bevestiging met woorden is voor mij heel herkenbaar. Een waarderend woord is voor mijn hond net zo belangrijk als voor ons een steun in de rug door iemand die wij vertrouwen. Wij alle moeten leren, denk ik, onze hond te zien als een wezen met eigen gevoelens, gedachten en wensen.

Wil jij mijn volgende blogs graag rechtstreeks in jouw mailbox?

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil jij mijn volgende blogs graag rechtstreeks in jouw mailbox?

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig