Hondengedragstherapeut Geert De Bolster met zijn hond Ombra – Italiaanse waterhond
Picture of Geert De Bolster
Geert De Bolster

Wat doet een hondengedragstherapeut

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ongeveer 10 tot 15% van de huishonden vertonen geregeld probleemgedrag. Hondeneigenaren kunnen beroep doen op een hondengedragstherapeut om hen te begeleiden, beter met hun hond om te gaan en het eventuele gedragsprobleem van de hond te verzorgen.

Wat is een hondengedragstherapeut

Een hondengedragstherapeut is expert in zowel normaal – als abnormaal gedrag van de hond. Hij of zij onderzoekt de symptomen die voor de hondeneigenaar als ongewenst worden ervaren. De hondengedragstherapeut onderzoekt het ongewenst gedrag van de hond en bepaalt of het gedrag, probleemgedrag, dan wel het gevolg van een gedragsprobleem kan zijn. De hondengedragstherapeut werkt vanuit een specifieke visie, die bij verschillende professionals anders kan zijn.

 

Een hondengedragstherapeut die met de connectiemethode® werkt, heeft als doel om het welzijn van zowel de hond als zijn gezin als prioriteit te stellen. Eigenaren leren omgaan met de omstandigheden die het probleem veroorzaken. Een hondengedragstherapeut is niet zo zeer een hondentrainer maar wel een coach voor hondeneigenaren. Hij of zij begeleidt hondeneigenaren om op de juiste manier met de hond om te gaan, teneinde het probleem dat ze ervaren te verminderen.

Wanneer heeft mijn hond een hondengedragstherapeut nodig

Je kunt een hondengedragstherapeut raadplegen als je het gevoel hebt een probleem met je hond te ervaren en zelf niet onmiddellijk weet hoe je het probleem kan verhelpen. Door op tijd de hulp van een hondengedragstherapeut in te roepen, kan je in het beste geval voorkomen dat het eventuele probleemgedrag van je hond kan escaleren. Maar het kan ook zijn dat de expert merkt dat je hond geen hondengedragstherapie nodig heeft en dat het gedrag van je hond helemaal normaal is.

 

Op dat ogenblik zal de hondengedragstherapeut jou inzicht geven over waarom je hond doet wat hij doet en je tips aanbieden om ermee om te gaan. Mocht er worden vastgesteld dat je hond toch bepaalde gevoeligheden heeft, kan de hondengedragstherapeut jou op langere termijn begeleiden en je leren hoe je op de beste manier voor de kwetsbaarheid van je hond kunt zorgen, zodanig dat het probleem onder controle kan worden gebracht en je meer vreugde en geluk kunt ervaren met je hond.

Wat mag je van een hondengedragstherapeut verwachten

Je kunt van een hondengedragstherapeut verwachten dat hij het welzijn van honden en hondeneigenaren hoog in het vaandel draagt en zijn opdracht als een echt vak beschouwt.

 

Dit is een checklist van wat de dingen zijn die je van een hondengedragstherapeut mag verwachten:

 • Als prioriteit kan je van een hondengedragstherapeut verwachten dat hij of zij opgeleid is.
 • Er is evenveel respect voor het welzijn van de hond als voor dat van jou en jouw gezin. Er worden geen aversieve trainingstechnieken gebruikt.
 • Je krijgt duidelijke informatie over wat een eventuele hondengedragstherapie inhoudt.
 • Als eerste stap zal er een hondengedragsconsult plaatsvinden waar wordt bepaald of het probleem dat je met je hond ervaart probleemgedrag of een gedragsprobleem is en wat daar de oorzaak van is.

  Probleemgedrag is normaal gedrag van je hond maar wordt door jou als storend ervaren.

  Is het probleemgedrag van de hond schadelijk voor het welzijn van je hond of jezelf en de omgeving kan het als een gedragsprobleem worden beschouwd.

  Wanneer het gedrag van je hond normaal is, zal de hondengedragstherapeut tips geven over hoe je in de toekomst met je hond kunt omgaan, maar zal er geen hondengedragstherapie nodig zijn. In het andere geval kan een langdurige begeleiding worden opgestart.

   

 • Bij een begeleidingstraject voor hondengedragstherapie worden er duidelijke doelen gesteld. De begeleiden is erop gericht om de vooraf bepaalde doelen te behalen.
 • Er wordt afgesproken tegen welke voorwaarden er wordt samengewerkt.

Een hondengedragstherapeut is vooral een coach voor hondeneigenaren

Een hondengedragstherapeut traint jouw hond niet en leert jouw hond geen specifiek gedrag aan. Hij of zij biedt jou inzicht en coacht jou in het volbrengen van de hondengedragstherapie. Jij bent diegene die het probleem van jezelf en je hond gaat aanpakken. Een hondengedragstherapeut heeft evenveel passie voor het omgaan met mensen als met honden en is vooral getraind om op een duidelijke manier met mensen te communiceren. Het doel is om jouw inzicht en handelen te trainen. Je krijgt handvatten die je helpen om goed met je hond om te gaan en die je gedurende 2 tot 4 weken kunt inoefenen. Geregeld heb je contact met de coach en ziet elkaar om de 2, 4 tot 6 weken, dit afhankelijk van de nood van je hond en jezelf. Telkens opnieuw volgt er een evaluatie en worden de handvatten uitgebreid of bijgestuurd.

Hoeveel bedraagt het uurtarief van een hondengedragstherapeut

Het beroep van hondengedragstherapeut is niet erkend. Iedereen kan zichzelf hondenexpert noemen. Daardoor is er veel amateurisme op de markt en dit met alle gevolgen van dien, zelfs met toename van probleemgedrag bij je hond tot gevolg. Een professionele hondengedragstherapeut is opgeleid, heeft een ondernemingsnummer en voert het vak uit als zelfstandige. Het tarief van een deskundig zelfstandige hondengedragstherapeut bedraagt tussen de €75 en €150 per uur, dit afhankelijk van de expertise van de hondenprofessional.

Wil je zelf hondengedragstherapeut worden

Goede hondengedragstherapeuten zijn gepassioneerde hondenliefhebbers. Meestal heeft men zelf eerst een hond met probleemgedrag gehad en heeft de ervaring die men bij het omgaan met een hond met een gedragsprobleem hen ertoe aangezet om zelf mensen met honden te willen helpen en volgde men een opleiding. De eigen ervaring met probleemgedrag bij een hond en het volgen van een opleiding maakt van de hondenliefhebber de beste hondengedragstherapeut die je kunt bedenken. Als je wil kan jij ook een opleiding tot hondengedragstherapeut volgen – door de connectiemethode®, hondengedragsbegeleider genoemd – en kan je zelf ook andere honden en hun gezinsleden gelukkig maken.

Vind een hondengedragstherapeut in jouw regio

Ben je op zoek naar een hondengedragsbegeleider van de connectiemethode® in jouw regio.
Vind een professional in Vlaanderen en Nederland.

Andere interessante blogs:

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
anita.vandoorne
anita.vandoorne
1 jaar geleden

Beste wij hebben al bij een gedragstherapeut veel geld en alles wat ze vertelde dat wisten wij al voorbeeld hij gaat naar auto s dan moet ge terug draaien uitvallen naar honden op de straat terug draaien dat wisten wij ook al wel maar voor de rest niets uitleg zodus zijn wij niet meer gegaan

Geert De Bolster
Beheerder
Antwoord aan  anita.vandoorne
1 jaar geleden

Beste Anita, Waarom ging je hond naar auto’s toe? Waarom valt je hond uit naar honden? Dat is de belangrijkste vraag, want daar ligt de oplossing.

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig