

Geert De Bolster
Wat is de connectiemethode®
Hondeneigenaren vragen: “Wat is de connectiemethode®?”. Er zijn veel ‘methodes’ en visies over hoe je met je hond dient om te gaan en – op moet voeden. In mijn dagelijks werk als hondengedragsbegeleider merk ik dat hondeneigenaren in de war kunnen zijn. Men weet niet meer welke methode goed is. Online op zoek gaan naar informatie creëert meestal nog meer verwarring in plaats van duidelijkheid. In deze blog lees je, wat de connectiemethode® is met als doel om je een helder beeld te geven, en een keuze kunt maken of deze visie iets voor jou en je hond kan betekenen.
De connectiemethode®

De connectiemethode® staat bekend als een visie om je hond op te voeden. Het boek “Je hond opvoeden met de connectiemethode” is een bestseller waardoor de methode zowel in Vlaanderen als Nederland door veel hondeneigenaren met succes in praktijk wordt gebracht.
De connectiemethode® is een praktijk
‘Praktijk’ is het juiste woord. Eigenlijk is het woord ‘methode’ niet echt op zijn plaats. Met een methode wil je iets bereiken. Een resultaat behalen. Met de connectiemethode® valt er helemaal niets te bereiken, geen resultaat te behalen. Met de connectiemethode® wil je omgaan met wat er zich in het moment aandient.
Wat dient er zich aan?
- Ieder mens, kind, hond, paard, kat of ander dier kan specifiek gedrag vertonen. Maar ook niet levende wezens vertonen gedrag. Een bloem bloeit of verwelkt. Een berg zit, wat er ook gebeurt. Een meer ligt. Een boom staat. Een steen valt. Het gedrag wat je ziet is een manifestatie die veroorzaakt wordt door omstandigheden.
Omstandigheden triggeren emoties en gevoelens bij levende wezens. Daardoor kan een behoefte ontstaan. Een specifiek aangeboren talent of zaadje krijgt voeding. Het talent of zaadje zorgt ervoor dat specifiek gedrag, horend bij het soort levend wezen, zich zal manifesteren en zichtbaar wordt. Het gedrag is een fenomeen van oorzaak en gevolg.
Een baby die honger heeft, gaat huilen. Een pup die zich alleen voelt, gaat huilen. Een hond die zich bedreigd voelt, gaat uitvallen. Een bloem komt tot bloei als ze licht en water krijgt. Een baby kan groeien als het aandacht en liefde krijgt.
De vraag is: Hoe ga je om met wat er zich aandient? Het antwoord op die vraag is: Door te luisteren!
Luisteren is het belangrijkste onderdeel van communicatie. Wanneer je de connectiemethode® in praktijk brengt, ga je vooral luisteren. Je stelt daarbij 3 vragen:
- Hoe gaat het met jou?
- Wat wil je?
- Wat heb je nodig?
Met de connectiemethode® wil je de ander begrijpen. Je geeft het individu bestaansrecht. Je kijkt naar gedrag als een communicatiemiddel. Gewenst of ongewenst gedrag wordt waargenomen en begrepen. Hoe zou het voor jou zijn, wanneer je het gevoel hebt dat je begrepen wordt? Van daaruit kan je verder.
De meeste opvoedingsmethodes zijn gericht op het leren van gewenst gedrag en afleren van ongewenst gedrag. Gewenst gedrag wordt gestimuleerd en getraind men beloning of wordt door middel van dominantie afgedwongen. Ongewenst gedrag wordt bestreden door het hanteren van regels. Wanneer regels overtreden worden, neemt men zijn toevlucht tot straf of worden gunsten ontnomen. Belonen of beloond worden, straffen of gestraft worden, dergelijke gedragsmatige aanpak laat individuen lijden. Hoe zou het voor jou zijn, wanneer je het gevoel hebt dat je enkel gerespecteerd wordt als je voldoet aan de wensen van de ander?
Met de connectiemethode® draag je bij aan geluk.
Het is een feit dat meer krijgen dan je nodig hebt en onderdrukt worden, niet bijdragen tot geluk. Van zodra je toegang krijgt tot wat je nodig hebt, kan je in ieder moment geluk ervaren. Dat is een belangrijk inzicht. Het kan geen kwaad om af en toe iets te willen. Maar stoppen met willen maakt gelukkig. “Wanneer je stopt met willen, zul je krijgen” is één van de belangrijkste credo’s van de connectiemethode®.
Zoals hierboven omschreven, willen we met de connectiemethode® niets bereiken.
We wensen dat de ander gelukkig is.
Basisfactoren van de praktijk van de connectiemethode®
Vertrouwen
- Er is vertrouwen in de aanwezigheid van het goede in mens, dier, plant en mineraal.
- Er is vertrouwen in de mogelijkheden van de ander om zich tot zijn best mogelijk vorm te kunnen ontwikkelen.
- Er is vertrouwen in het feit dat je in ieder moment geluk kunt ervaren en dat er niets bereikt hoeft te worden.
Mindfulness
Mindfulness is vriendelijke en compassievolle aandacht voor datgenen wat zich aandient, in het moment en zonder te oordelen.
- Mindfulness voor jouw lichaam.
- Mindfulness voor je gedachten en gevoelens.
- Mindfulness voor het lijden van jezelf en de ander.
- Mindfulness voor het geluk van jezelf en dat van de ander.
- Mindfulness voor het inter-zijn tussen dier, mens, plant en mineraal – de aarde.
Controle
Je kunt slechts over één iets de controle hebben, namelijk over het gedrag van jezelf. Je gedrag bestaat uit 3 onderdelen: Je denken, spreken en handelen. Denken dat je het gedrag van een ander kunt controleren veroorzaakt lijden.
Bestaansrecht bieden aan het perspectief van de ander
Bij de connectiemethode beoefenen we vriendelijke communicatie en luisteren met compassie. Dat betekent dat we starten bij het willen begrijpen van uit het perspectief van de ander. Niet luisteren naar de ander of diens perspectief geen bestaansrecht bieden, is een vorm van agressie.
Begin bij jezelf
- Leer de ander iets als je het eerste zelf hebt ervaren en er vertrouwen in hebt.
- Als je wilt dat de ander respect voor je heeft, begin dan eerst met respect te beoefenen voor jezelf en de ander.
- Als je wilt dat de ander naar je luistert, begin dan met het luisteren naar jezelf en de ander.
- Wil je dat de ander zich op een bepaalde manier gedraagt, beoefen dan eerst Leading By Example.
De connectiemethode is toepasbaar in de relatie met alle levende wezens:
- De connectiemethode eerst in praktijk brengen in de relatie met jezelf.
- De connectiemethode in relatie met je familie en vrienden.
- De connectiemethode in relatie met je hond, kat, paard, konijn, e.a. dieren.
- De connectiemethode in relatie met collega’s op het werk.
- De connectiemethode in relatie met je leerlingen in de klas.
Wat is je hond opvoeden met de connectiemethode
Met de connectiemethode willen we instaan voor een optimaal welzijn van onze hond. We nemen een zorgdragende houding aan. Gedrag, gewenst of ongewenst wordt gezien als communicatie en wordt begrepen. Daarna wil je de hond geven wat hij nodig heeft om zich te kunnen aanpassen aan de omstandigheden.
Je bent je bewust dat begrippen zoals ‘gewenst gedrag’ en ‘ongewenst gedrag’ door de mens gecreëerde begrippen zijn en dat honden aan deze moraal geen boodschap hebben.
Als hondeneigenaar ben je bereid om de verantwoordelijkheid te dragen voor het gedrag van je hond en omstandigheden te creëren waardoor een hond zich aan het leven in onze maatschappij kan aanpassen.
Verwachtingen worden losgelaten
We willen niet dat de pup stopt met bijten. We willen niet dat de hond alleen kan zijn. We willen niet dat de hond stopt met uitvallen. We willen niet dat onze hond overal rustig en braaf is. We willen niet dat een hond vriendelijk is met mensen en honden. We wensen dat onze hond gelukkig is. De paradox is dat een gelukkige hond zich automatisch zal aanpassen aan de omstandigheden waarin hij zich bevindt en zichzelf zal ontwikkelen tot een volwaardig gezinslid.
Hoe zorg je voor het geluk van je hond
Verwerf kennis over de taal van de hond en over waarom je hond doet wat hij doet.
Beoefen mindfulness voor hondenliefhebbers.
Neem een zorgende houding aan t.o.v. je hond.
Bevrijd je hond van jouw verlangen.
Kom bij een community met gelijkgezinde hondeneigenaren.
Vind hier meer info over de praktijk van de connectiemethode®
Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.
Laat hier je naam en email achter
Wij nemen je privacy ernstig
Het inspirerende van deze visie – want een methode in de zin van een vaste, weldooordachte manier van handelen om een bepaald doel te bereiken wil de connectiemethode wellicht minder zijn – vind ik het uitgangspunt “het welzijn van de hond”. Ongewenst gedrag wordt in die visie begrepen als een verzoek van de hond om begrip, het verschaffen van vaardigheden aan de hond teneinde zich goed en veilig te kunnen voelen, niet als een doel of correctie, maar als een consequentie van zorg.
Mooi verwoord Mathilde. Dank je.
valt op straat uit naar andere honden en mensen soms is heel wantrouwig
Beste Anita, bedankt voor je reactie. heb je een specifieke vraag voor mij?