Opspringen afleren honden
Picture of Geert De Bolster
Geert De Bolster

Hoe kan je het opspringen van je hond afleren?

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Honden zijn sociale dieren en nemen graag de tijd om anderen te begroeten. Opspringen bij een begroeting is dus heel normaal hondengedrag. Toch kan het storend zijn voor jezelf of voor personen die jou een bezoek brengen. Maar door het opspringen van je hond met correcties te willen afleren, kan het probleem net toenemen.

 

De intensiteit waarmee de hond opspringt, is afhankelijk van de emoties en gevoelens die hij ervaart wanneer hij in contact komt met een persoon. Als je het opspringen van je hond wilt afleren, is het belangrijk om zijn intentie te begrijpen. Enkel zo kan je je hond het gewenste gedrag aanleren.

 

In dit artikel lees je meer over de natuurlijke oorsprong van opspringen, de verschillende energieën waarmee een hond kan opspringen en tips om je hond met opspringen te laten stoppen en het ongewenst gedrag te vervangen door een alternatieve manier van begroeten van mensen.

De oorsprong van het opspringen: van natuurlijk gedrag naar vaardigheid.

Pups begroeten hun verzorger door zijn of haar mond aan te raken. Dit is het gevolg van collectieve intelligentie van alle honden. Tijdens de speenperiode, wanneer pups de overgang maken van moedermelk naar papperige voeding, braakt de moeder voorverteerde voeding uit voor haar pups. Door de muil van de moeder aan te raken wilt de pup zorgend en veilig gedrag uitlokken. Dit natuurlijk gedrag vertoont de puppy ook naar zijn verzorger, op een rustige en geremde manier. Om de mond van de verzorger aan te raken, zal een hond opspringen.

 

Honden behoren tot een sociale groep waarvan ze elk individu kennen. Om de connectie binnen de groep te bevestigen, zullen honden elkaar begroeten bij het weerzien. Dit is zeer natuurlijk gedrag.
Het is echter onnatuurlijk dat vreemden hun veilige leefruimte zomaar betreden. Om hiermee om te kunnen gaan, hebben honden hun begeleider nodig. De vaardigheid om gepast te kunnen reageren op buitenstaanders en om hen rustig te begroeten, wordt aangeleerd tijdens het socialisatieproces.

Met welke intentie springt jouw hond op?

Meestal verloopt de begroeting met de eigen gezinsleden goed maar zijn er problemen als je bezoek ontvangt. Om je hond op een gepaste manier te helpen, is het belangrijk te weten welke intentie je hond met zijn opspringedrag heeft. Met het inzicht van 3 verschillende energieën kan je je hond correct begeleiden.

 

  1. Begroeten en opspringen met een positieve energie
    Het opspringen van je hond gebeurt relatief zacht. Je hond springt op om met zijn snuit in de richting van jouw mond of de mond van de bezoeker te kunnen komen. Hij zal zijn poten intrekken of ze zacht tegen je aan laten rusten. Vanuit je kennis over natuurlijk gedrag, begrijp je dat jouw hond vriendelijk en sociaal gedrag vertoont.
    Een alternatief begroetingsritueel aanleren
    Als je liever niet hebt dat jouw hond tegen je opspringt, kun je hem een alternatieve begroeting aanleren. Telkens wanneer je je hond begroet, draai je zijwaarts weg en bied je je handen laag aan. Terwijl je dit doet, kijk je hem zachtjes aan. Je hond zal jouw handen aanraken met de snuit en op die manier een ander begroetingsritueel ontwikkelen. Het is belangrijk om rustig de tijd te nemen om jouw hond te begroeten. Laat hem even aan je handen en je lichaam snuffelen en wacht tot hij de begroeting zelf onderbreekt en weggaat.
  2. Opspringen met een opgewonden energie
    Vaak wil men normaal opspringgedrag afleren en gaat men de hond corrigeren of negeren als hij opspringt. Maar hiermee maakt men een fundamentele fout. Door het gedrag te corrigeren, gaat de hond niet de veiligheid en zorg ervaren die hij verwacht van zijn verzorger. De hond begrijpt zijn verzorger niet, zal hierbij negatieve gevoelens en frustratie ervaren, waardoor hij opgewonden en gestresseerd raakt. Dit kan resulteren in harder opspringen en misschien ook happen. Als jij dit gedrag van je hond niet correct interpreteert en je hond alsnog corrigeert, kom je in een vicieuze cirkel terecht. Elke begroeting zal een conflict worden tussen jou en je hond die elkaar niet begrijpen.
    Een opgewonden begroetingsritueel transformeren
    Je kan een hond aanleren hoe hij buitenstaanders van de sociale groep mag begroeten. Het resultaat ligt dus in jouw handen. Geef het voorbeeld en gedraag je zelf zoals je wilt dat je hond zich gedraagt.
    Om je hond te leren om iemand op een relatief rustige manier te begroeten, dien jij jouw hond ook in alle rust te begroeten. Heb aandacht voor je eigen gevoelens en probeer je hond stil en rustig te benaderen. Neem een open houding aan, ga zijwaarts staan met de handen open en naar beneden gericht. Als je hond opgewonden opspringt, blijf je rustig. Je draait je eventueel licht weg en blijft zo staan en wacht tot je hond jouw rust ervaart en zelf ook rustiger wordt. Laat de begroeting zo lang duren tot jouw hond zelf afkoppelt en afstand neemt. Na 2 weken zal je merken dat er een positief effect optreedt en jouw hond een nieuw, normaal en aanvaardbaar begroetingsritueel zal ontwikkelen.

    Totdat jouw hond het nieuw begroetingsritueel tegenover zijn eigen gezinsleden heeft verworven, is het best nodig om het opspringgedrag naar bezoekers te vermijden.
  3. Opspringen met een negatieve energie
    Honden kunnen angstig worden als iemand hun veilig territorium betreedt. Vaak wordt de angst niet opgemerkt door de verzorger waardoor de hond niet de steun en veiligheid krijgt die hij nodig heeft. Daardoor gaat de hond zelf een strategie ontwikkelen om met ‘binnendringers’ om te gaan. Dit uit zich in hard opspringen, blaffen en misschien zelfs happen. De hond wilt de bezoeker niet begroeten, hij wilt de afstand behouden en zelfs belemmeren dat het bezoek binnen komt.
    Opspringen uit angst en frustratie transformeren tot vertrouwen
    Als jij je hond niet goed begrijpt en zijn gedrag foutief corrigeert, kan de situatie uit de hand lopen waardoor je hond agressief gedrag kan ontwikkelen. Jij bent net de persoon waar je hond op wilt vertrouwen en steun van nodig heeft. Je hond verwacht van jou veiligheid, begeleiding en zorg, maar hij krijgt correctie of misschien zelfs een straf. Hoog tijd dus om het vertrouwen terug op te bouwen.

    Het is noodzakelijk dat je jouw hond helpt om op een constructieve manier met stress, angst en frustratie om te gaan. Jij biedt steun en leiderschap en je brengt je hond in veiligheid. Als er bezoek komt, kan je samen met je hond achter een fysieke afscheiding gaan zitten of je hond aan de leiband houden. Je dient erover te waken dat anderen jouw hond niet benaderen. Vraag aan de bezoeker om te gaan zitten. Wacht tot jouw hond helemaal tot rust is gekomen. Pas als je merkt dat er geen negatieve gevoelens meer zijn bij jouw hond, kun je overwegen om hem vrij te laten bij het bezoek. Uiteraard dient het bezoek mee te werken. Vraag hen om niet tegen jouw hond te praten of om hem aan te raken. Soms kan het nodig zijn dat mensen oogcontact met jouw hond vermijden. Het is aan jouw hond om, met jouw steun, vertrouwen te ontwikkelen in bezoekers. Het is aan jou en de bezoekers om jouw hond daar de kans toe te geven. Dat doe je door respect te hebben voor de emoties, gevoelens en noden van jouw hond.
Samengevat

Mensen begroeten is een vaardigheid die wordt aangeleerd tijdens de socialisatieperiode. Dit proces loopt niet bij alle honden gelijkmatig. De ene hond heeft wat meer tijd nodig dan de andere. Neem rustig de tijd om je hond een fijne begroetingsmethode aan te leren. Observeer wat je hond doet en biedt hem veiligheid en ondersteuning.

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
5 3 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ingrid
Ingrid
6 maanden geleden

Een heel fijne blog, Geert, waarvoor dank. Het is een goede ondersteuning van je boek!

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig