Geert De Bolster
- Categorie: Adoptie en aankoop van een hond
Een hond adopteren – 10 tips
Meer en meer mensen willen een hond adopteren in plaats van er een te kopen. Als jij er ook aan denkt om een hond te adopteren, lees dan aandachtig deze blog. Je krijgt informatie over wat een hond adopteren inhoudt, waar je terecht kunt en wat de specifieke dingen zijn waar je op dient te letten.
Een hond adopteren, een prima idee
Goed idee om een hond te adopteren in plaats van een pup aan te kopen. Vele nieuwe hondenverzorgers die een hond adopteerden, vragen om begeleiding om hen te helpen zodat hun adoptiehond zich op een goede manier kan aanpassen aan het leven in hun gezin. En omdat een hond een nieuwe thuis geven zo veel geluk oplevert, gaan meer en meer hondenverzorgers ook over tot het adopteren van een hond. Een hond adopteren is écht bijdragen aan het geluk van honden en dat kan uiteraard alleen maar aangemoedigd worden.
Over het algemeen verloopt het adopteren van een hond en de aanpassing van de hond in zijn nieuwe gezin, heel vlot en vanzelf. Mens en hond ervaren onmiddellijk meer geluk. De hond beseft onmiddellijk dat hij een nieuwe plaats heeft gevonden. De relatie tussen hond en baasjes groeit en iedereen is tevreden.
Een hond adopteren doe je niet zo maar
De adoptie en het aanpassingsproces van de hond kan ook minder vlot gaan, waardoor zowel de hond als zijn nieuwe verzorger in de problemen geraken. De belangrijkste reden waardoor een hond adopteren voor moeilijkheden zorgt, is omdat er te weinig inzicht en kennis van zaken is.
- Het adoptieproces van de hond verloopt stroef vanwege een onduidelijke communicatie tussen degene die de hond afstond en hij of zij die de hond adopteerden.
- De behoeften van de hond passen niet bij je gezinsstructuur en -omstandigheden.
- Je bezit te weinig informatie over de hond en weet niet goed hoe je met hem dient om te gaan.
- Bij nader inzien lijkt de hond ernstige gezondheidsproblemen te hebben.
- De hond is zeer angstig van mensen en kan agressief gedrag vertonen.
- De hond heeft verlatingsangst waardoor je hem niet alleen kunt laten. En als je hem toch alleen laat, blaft en jankt hij en probeert uit te breken en te vluchten.
- Tijdens de wandeling aan de leiband valt je adoptiehond uit naar andere honden of mensen.
- Soms kan men de honden, omdat ze angstig zijn, niet eens aanraken, laat staan een leiband vastmaken.
- Adoptiehonden, vooral buitenlandse honden kunnen meer angstig zijn van mannen dan van vrouwen.
Een hond adopteren met kennis van zaken
De grootste kans op succes bekom je als je er bewust voor kiest om een hond te adopteren.
10 tips voor wanneer je een hond wilt adopteren:
Een hond adopteren als alternatief voor de aankoop van een hond, is de juiste keuze. Als je intentie om een hond te adopteren daarentegen wordt beïnvloed door medelijden, dan hoef je het niet te doen. Adoptiehonden hebben geen medelijden maar steun en mededogen nodig. Honden die voor adoptie worden aangeboden, lijden.
Voor een hond die wordt afgestaan, is het verschrikkelijk om te beseffen dat hun baasje hen niet meer wil of kan verzorgen. Als je vanuit medelijden overgaat tot adoptie van de hond, bestaat de kans dat jouw lijden dat van de hond gaat versterken. Maar als je een hond adopteert met je hart, kan je mededogen ontwikkelen voor de hond en zal je de zorg, steun en leiding geven die ervoor gaat zorgen dat het lijden van de hond kan transformeren in geluk.
Ga niet zo maar een hond adopteren. Je kunt op voorhand niet weten of de hond een klik gaat voelen met jou. Daarom is het belangrijk dat je minstens 3 bezoeken regelt, om te kijken hoe de hond op jou reageert, of er iets groeit tussen jullie. Op die manier leer je de hond ook wat beter kennen en kan je inschatten of je leefomstandigheden geschikt zijn en of je goed voor de hond gaat kunt zorgen. Je hebt dan tijd om je huis en tuin wat aan de behoeften van de hond aan te passen. Adopteer de hond enkel als je het volle vertrouwen hebt, dat het adoptieproces succesvol kan zijn.
Een hond adopteren is een prachtig initiatief. Anderzijds zal je jezelf ook dienen aan te passen aan deze nieuwe situatie. Een hond adopteren zal leuke gevolgen hebben. Maar anderzijds brengt het samenleven met een hond ook beperkingen met zich mee. Daarom is het belangrijk dat alle gezinsleden achter de adoptie van de hond staan. Indien je impulsief een hond adopteert, kan het zijn dat je tot de conclusie komt dat het geen goed idee was en de hond weer moet wegdoen. Dat dient ten alle tijden worden vermeden want dat veroorzaakt andermaal een trauma voor de hond.
Voordat je een hond adopteert is het belangrijk dat je de gezondheidstoestand van de hond kent. Mocht de hond gezondheidsproblemen hebben, dien je je bewust te zijn van de extra zorg dat de hond zal nodig hebben en van het feit dat er mogelijks kosten aan verbonden zullen zijn. Pas als je bereid bent om de eventuele extra zorg en kosten op je te nemen, kan je overgaan tot het adopteren van de hond.
Vaak gaan mensen hun hond afstaan omdat ze vinden dat er gedragsproblemen zijn en men het te lastig vindt om met deze hond te blijven samenleven. Uiteraard weten hondenverzorgers dat, indien ze de kandidaat nieuwe verzorger, over alle problemen die ze met hun hond ervaren, informeren, de kans kleiner wordt dat ze de hond daadwerkelijk zullen adopteren. Vandaar het belang van een hond nooit bij het eerste contact te adopteren. Leer de hond eerst wat beter kennen. Mocht de hond een gedragsprobleem hebben, dien je te weten dat je verantwoordelijkheid, bij het adopteren van deze hond, groter is.
Wanneer je een hond adopteert, krijg je een levend wezen met een rugzak. Wat er in die rugzak zit weet je niet en dien je te ontdekken. Daarom vragen de eerste maanden na de adoptie veel begrip en geduld.
Ik raad je aan om gedurende de eerste maanden zo veel mogelijk in te zetten op de opbouw van de relatie met de hond. Zolang je niet het gevoel hebt dat de band sterk genoeg is en dat de hond jou 100% vertrouwd als zijn begeleider, is het beter om de hond nog niet aan de leiband te laten wandelen. Een hond aan de leiband voelt zich enkel veilig bij een verzorger die hij vertrouwd. Indien er nog onvoldoende vertrouwen is, is de kans groot dat de hond gaat uitvallen naar mensen, andere honden en verkeer.
Je hond komt in een nieuw huis, met nieuwe gezinsleden. Nieuwe hondenverzorgers trappen vaak in een valkuil en willen onmiddellijk regels aan de hond opleggen. Men begint de hond op te voeden. Maar dat is niet wat een hond, die pas geadopteerd werd, nodig heeft. Een hond adopteren is een proces dat niet eindigt bij de hond in huis nemen. Het gewenningsproces van de hond kan maanden duren.
Om het adoptieproces succesvol te laten zijn, dient de hond zich binnen de 72 uren veilig en comfortabel te voelen. Daarvoor heeft de hond jouw steun nodig. De juiste steun biedt je je hond door hem de ruimte te geven om er te zijn. Bied je hond een veilige rustplaats aan, ga nog niet met hem wandelen en vermijd dat er de eerste 3 dagen bezoek langskomt.
Het doel is om een goede connectie op te bouwen met je geadopteerde hond. Dat kan begrip en geduld van je vragen. Het opbouwen van een vertrouwensrelatie met je adoptiehond is de eerste prioriteit waarop je dient in te zetten. Voordat je het gevoel hebt dat je hond jou vertrouwt is het verstandig om niets te doen. Ontvang nog geen bezoek. Ga nog niet aangelijnd wandelen met je hond. Je hond heeft nog geen behoefte aan regels en training. In de regel kun je aannemen dat het opbouwen van een vertrouwensrelatie met een hond gemiddeld 3 tot 6 maanden kan duren.
Een hond in huis nemen om een gemis van jezelf in te vullen, is nooit een goed idee. Om goed voor een hond te kunnen zorgen, kan je best gewoon zijn om goed voor jezelf te zorgen. Een hond adopteren heeft een grotere kans op succes wanneer je niets verwacht van de hond en bereid bent om een zorgende houding aan te nemen. Je luistert naar hoe het met de hond gaat, wat hij wil en nodig heeft. Je maakt vervolgens keuzes om te hond te bieden wat hij nodig heeft.
Zolang je geadopteerde hond zijn nieuwe plaats, niet als veilig en comfortabel beschouwt, is het beter om hem niet alleen te laten. Een hond adopteren lijkt voor jou wellicht een goede daad, en dat is het ook. Maar de hond werd reeds achtergelaten of afgestaan en kan daar een trauma door hebben opgelopen. Wanneer je zo’n hond te snel alleen laat, kan hij het trauma herbeleven waardoor er een ernstig probleem van verlatingsangst ontstaat. Mogelijks zal het nodig zijn om je hond in kleine stapjes vertrouwd te maken met alleen zijn.
Een hond adopteren uit het plaatselijk asiel
Dagelijks worden er honden afgestaan en naar een asiel gebracht. Dit is een traumatische gebeurtenis voor de hond. Hoe sneller de hond terug in een zorgend gezin terecht kan komen, hoe groter de kans dat de hond zich relatief makkelijk kan aanpassen. Maar toch geef ik graag het advies om te bezinnen eer te beginnen. Adopteer een hond met je hart. Leer hem eerst een beetje kennen. Voel of de klik er is en ga dan over tot adoptie. Neem geen impulsieve en emotionele beslissingen. Een hond adopteren dient met het verstand te gebeuren.
Een hond adopteren uit het buitenland
Meer en meer worden honden uit het buitenland geadopteerd. Daar is niets mis mee. Maar een hond die genetisch voorbestemd is om samen – maar op afstand van mensen – en in vrijheid te leven, kan het heel moeilijk hebben om zich aan te passen een het leven in een huis samen met andere gezinsleden. Wanneer je geen rekening houdt met de bijzondere kenmerken van een in vrijheid levende buitenlandse hond, is de kans groot dat deze hond meer gaat lijden dan gelukkig wordt. Als je toch een buitenlandse hond adopteert dien je je bewust te zijn, dat je geen gemiddelde type hond in huis haalt en met zijn bijzondere noden rekening zal moeten houden.
Een herplaatshond adopteren
Het beste wat je kunt doen voor een hond, is een hond adopteren, rechtstreeks van het gezin die hem afstaat. Dergelijk proces is het minst problematisch voor de hond en garandeert de grootste kans op succes.
Is een hond adopteren gratis
Een hond adopteren op zich kan gratis zijn. Wanneer je een hond adopteert in samenwerken met een organisatie, betaal je enkel de onkosten van de adoptieorganisatie. Maar zoals hierboven aangegeven, bestaat de kans dat de hond gezondheidszorgen nodig heeft, wat uiteraard geld gaat kosten. Ook een eventuele begeleiding van het adoptieproces door een hondengedragsbegeleider, kan extra kosten met zich meebrengen.
Het adoptieproces van een hond laten begeleiden
Zelf instaan voor de adoptie van een hond is uiteraard mogelijk. Maar zoals je wellicht in deze blog hebt kunnen lezen, omdat een adoptieproces van een hond succes vol zou kunnen zijn, zijn er heel wat dingen waar je rekening dient mee te houden. Daarom raad ik je aan om het adoptieproces van je hond, door een professional van de connectiemethode® te laten begeleiden.
Meer lezen?
Verlatingsangst bij honden
Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.
Laat hier je naam en email achter
Wij nemen je privacy ernstig
Wat ontzettend goed verwoord dit verhaal!
Als wij een hondje zouden adopteren vragen we hier hulp.
groetjes, Rosa.
We gaan een techel adopteren 3 jaar en 6 m rechtstreeks van de eigenaar
we weten nu al dat het hondje blaft als ze weggaan
heel waarschijnlijk verlatings angst
wij nemen altijd onze hond overal mee
DE VRAAG WAAR. MOETEN WE VOORAL OP LETTEN de eerste maanden
we willen dat we allemaal gelukkig zijn
In de blog die je las vind je wellicht de belangrijkste zaken. Mocht je tegen dingen aanlopen, raad ik je aan om lid te worden van onze community. Je krijgt er persoonlijke ondersteuning.
Dit is de link naar de community van de connectiemethode: https://debolster.be/online-community-de-connectiemethode/