De connectiemethode Geert De Bolster logo header
In dit artikel
  Add a header to begin generating the table of contents
  Angstige hond Geert De Bolster blog
  Geert De Bolster
  Geert De Bolster

  10 tips om jouw angstige hond te helpen?

  Facebook
  LinkedIn
  WhatsApp
  Email

  Hoe help je jouw angstige hond

  Wanneer je een angstige hond hebt kan de vreugde van zowel je hond als jezelf beperkt worden. Je hond kan angst hebben voor allerlei dingen, zoals van mensen en andere honden, maar ook om alleen thuis te blijven en om met de auto mee te rijden. Een specifieke vorm waar je angstige hond mee geconfronteerd kan worden is angst voor geluiden.

   

  In dit artikel krijg je 10 tips om je angstige hond te helpen. Het doel is dat zowel je hond als jijzelf meer vreugde kunnen ervaren.

  Waar is jouw angstige hond bang voor?

  Eigenlijk bestaan er geen angstige honden. Een hond is altijd angstig voor iets. Anderzijds kan je hond heel gevoelige zaadjes van angst bezitten. De angstzaadjes van je hond zijn gevoelig omdat de zaadjes van zijn ouders en voorouders ook zo gevoelig en sterk ontwikkeld waren. Met andere woorden, je hond draagt de angst van zijn ouders en voorouders met zich mee. Dan is het normaal dat je hond onder bepaalde omstandigheden angstig kan zijn. Ook kan de angst van je hond veroorzaakt zijn door een emotionele en traumatische ervaring.

  Jouw hond is angstig voor geluiden.

  Angst voor geluiden is bij alle zoogdieren en vogels aangeboren. Harde geluiden kondigen per definitie gevaar aan. Wanneer de zaadjes van angst van je hond gevoelig zijn, bestaat de kans dat angst voor geluiden makkelijk getriggerd kan worden. Angst voor geluiden komt het meest voor bij honden die traditioneel gebruikt werden om een taak te vervullen, zoals jachthonden, herdershonden en waakhonden.

  Jouw hond is angstig voor mensen.

  Angst voor mensen is zo’n typische angst dat door de ouders en voorouders aan je hond werd overgedragen. Als de ouders van je hond niet goed gesocialiseerd werden met mensen, kan het zijn dat je hond ook angst voor mensen zal ontwikkelen. Dergelijke kwetsbaarheid komt vaak voor bij honden die voorbestemd zijn om in vrijheid te leven en honden waarvan de ouders in kennels leven en niet vertrouwd zijn met het samenleven met mensen in een gezin. Ook dit zien we vooral bij herdershonden en jachthonden.

  Je hond kan angstig zijn voor andere honden.

  Wanneer je zogenaamde angstige hond bang is voor andere honden, is dat bijna altijd het gevolg van een traumatische ervaring. Vaak willen hondeneigenaren hun pup te snel socialiseren met andere honden en brengen hun pup daardoor in te moeilijke en onveilige omstandigheden. Wanneer een pup hevig schrikt of door een andere hond gebeten wordt, kan deze negatieve ervaring ervoor zorgen dat je hond angstig is voor andere honden.

  Verlatingsangst bij je hond.

  Een hond met gevoelige, door de ouders en voorouders doorgegeven angstzaadjes, kan verlatingsangst ontwikkelen. Wanneer zo’n pup, te vroeg van de zorg van de moeder onttrokken wordt of wanneer hondeneigenaren hun hond te vroeg alleen thuis achterlaten, kan er verlatingsangst optreden. Iedere hond kan in principe vertrouwen ontwikkelen om alleen thuis te blijven. Maar als een pup of volwassen hond zich plots verlaten en hulpeloos voelt, kan verlatingsangst het gevolg zijn.

  Angst om met de auto mee te rijden.

  Wanneer een pup, tijdens de eerste autorit, negatieve emoties ervaart, kunnen de zaadjes van angst getriggerd worden en kan je hond angstig worden om met de auto mee te rijden. Dat is trouwens niet alleen van toepassing op de eerste autorit, maar ook op alle andere eerste gebeurtenissen van de pup.

  Angst van verkeer.

  Ook hier geldt dat de eerste ervaring betrekkende op het zien en horen van auto’s, fietsers, bromfietsen en vrachtwagens, nefast kan zijn voor de verdere ontwikkeling van vertrouwen van je hond. Hondeneigenaren gaan veel te vroeg met hun pup of pas geadopteerde hond wandelen aan de leiband. Veilig wandelen aan de leiband is pas mogelijk wanneer er eerste een vertrouwensrelatie tussen jou en je pup of hond werd opgebouwd. Wanneer dat vertrouwen er nog niet is, kan het heel erg spannend zijn voor je pup of hond om geconfronteerd te worden met verkeer. Je hond kan dan zeer angstig zijn en bang worden voor verkeer.

  Angst voor verzorgingshandelingen.

  Angstige hond bij verzorgingshandelingen

  Omdat je hond zich vol vertrouwen door jou zou laten verzorgen dient hij zich eerst veilig te voelen bij jou. Hondeneigenaren staan er vaak niet bij stil dat gekamd en geborsteld worden onaangenaam kan aanvoelen voor een hond. Daardoor kan je hond zich angstig gedragen. Als er niet naar de angstsignalen van de hond wordt geluisterd, zullen de zaadjes van angst nog meer water krijgen en ontstaat er angst voor verzorgingshandelingen.

  10 tips om jouw angstige hond te helpen

  1. Ken en begrijp de taal van je hond

  Je hond vertoont signalen van stress als hij zich onveilig voelt. Het is belangrijk dat je deze signalen herkent. Wanneer deze signalen toenemen zal ook de angst van je hond toenemen. Wanneer je de signalen van stress kent, kan je jouw hond op de juiste manier helpen en zo voorkomen dat de angst kan toenemen.
  Online cursus: Hondentaal kennen en begrijpen

  2. Creëer omstandigheden waar hevige emoties kunnen vermeden worden.

  Er is niets mis met stress. De manier waarop jij en je hond met stress omgaan, kan positieve of negatieve gevolgen hebben. Een beetje onzekerheid of lichte angst is dus geen probleem. Als je je hond op de juiste manier ondersteunt, kan hij vertrouwen ontwikkelen en zal de angst weggaan. Maar wanneer je hond in omstandigheden terecht komt waar hij hevige emoties van angst ervaart, is dat schadelijk voor zijn welzijn. Het is daarom belangrijk dat jij weet welke situaties voor je hond oké zijn en weke te moeilijk zijn. Omstandigheden waar je hond hevige emoties kan ervaren dien je indien mogelijk te vermijden.

  3. Neem een voorbeeldhouding aan.

  Angstige hond Geert De Bolster

  Mensen en honden kunnen angst voor de angst hebben. Soms zijn hondeneigenaren angstig omdat ze bang zijn dat hun hond angst zal hebben. Daardoor zal het gedrag van de hondeneigenaar door de hond als onveilig worden ervaren en wordt hij ook angstig. Het is goed om jezelf te oefenen om, ondanks je zelf wat stress of angst ervaart, vertrouwd te worden met dat gevoel. Jouw vertrouwen zal door je hond opgemerkt worden waardoor hijzelf ook meer vertrouwen kan ontwikkelen en zijn angst kan afnemen. Bij de connectiemethode is het beoefenen van mindfulness de basis om met de eigen gevoelens om te leren gaan.

  4. Ondersteun je hond als hij erom vraagt.

  Je hond verwacht van jou dat je aanwezig voor hem bent. Je hond wilt niet dat je hem helpt als hij er niet om vraagt. Het best kan je je angstige hond helpen door met je lichaamstaal aan te geven dat je:
  1. Niet angstig bent.
  2. Het oké vindt dat hij angstig is.
  3. Dat je hem zal helpen als hij het nodig heeft.
  Je kunt merken dat je hond jouw steun nodig heeft als hij naar je kijkt, bij je komt en zich tegen jou aandrukt of tegen je opspringt.

  5. Help je hond onmiddellijk wanneer hij in paniek is.

  Als je merkt dat je hond in paniek is, dien je natuurlijk niet te wachten om hem te helpen tot hij om steun vraagt. Dan dien je onmiddellijk in te grijpen. Paniek kan je herkennen als je hond wilt wegvluchten, luid piept, en doelloos gedrag vertoont.

  6. Forceer je hond nooit.

  Soms willen hondeneigenaren dat hun hond niet angstig is en gaan hem bewust blootstellen aan situaties die veel te moeilijk voor hem zijn. Daardoor bestaat de kans dat je hond zich door jou geforceerd voelt en het vertrouwen in jou verliest of niet kan ontwikkelen. Daardoor zal de angst uiteindelijk toenemen.

  Emoties kan je niet rationaliseren
  Het helpt niet om tegen iemand te zeggen dat hij of zij niet angstig hoeft te zijn voor spinnen. Het helpt ook niet om je hond te proberen te overtuigen dat hij niet angstig hoeft te zijn voor mensen of andere voor hem beangstigende prikkels.

  7. Geef je hond de controle over de situatie.

  Je hond is in staat om vertrouwd te worden met situaties die op heden beangstigend voor hem zijn, op voorwaarde dat hij er zelf de controle over kan hebben. Wanneer je hond weet dat hij zichzelf in veiligheid kan houden door afstand te houden van iets wat hem bang maakt, zal hij zelfvertrouwen ontwikkelen. Vervolgens zal hij nieuwsgierig worden en zelf op onderzoek uitgaan. Angst zal transformeren in vertrouwen.

  8. Laat je hond geleidelijk aan de angst veroorzakende omstandigheden wennen.

  Onder begeleiding van een hondengedragsbegeleider kan je je hond geleidelijk laten wennen aan dagdagelijkse dingen zoals een stofzuiger of grasmaaier. Je angstige hond kan vertrouwen ontwikkelen in het meerijden met de auto, enz. Ook bezoekers kan je hond geleidelijk aan veilig leren vinden. De oefening bestaat eruit om ervoor te zorgen dat de hond op zijn eigen tempo vertrouwen kan ontwikkelen. Meestal is er professionele ondersteuning nodig zodat je kan leren om jouw angstige hond op de juiste manier te begeleiden.

  9. Leid je hond niet af wanneer hij angstig is.

  Je hond afleiden met snoepjes of speeltjes wanneer hij angstig is, houd grote risico’s in. Wanneer je hond een sterke motivatie heeft in voeding of spel, kunnen de angstgevoelens erdoor onderdrukt worden. Het lijkt dan dat je hond minder angstig is. Dat klopt niet! Je hond is nog steeds even angstig maar voelt de angstemoties niet omdat ze worden onderdrukt door andere gevoelens. Het resultaat is dat de onderliggende angst kan toenemen en het welzijn van je hond in gevaar kan komen.

  10. Bij chronische angst kan je contact opnemen met jouw dierenarts.

  Soms lijden honden doordat ze voortdurend hevige angsten ervaren. De omstandigheden waarin je hond zich bevindt kunnen te moeilijk voor hem zijn. Als hij geen uitweg heeft, ontstaat er chronische angst. Het welzijn van je hond is dan ernstig in gevaar. Er kunnen extra gedragsproblemen ontstaan en je hond kan zelfs echt ziek worden. Daarom is het belangrijk om samen te werken met een professioneel hondengedragsbegeleider. Hij of zij heeft inzicht in het welzijn van je hond en zal jou en je hond naar een dierenarts doorverwijzen als dat nodig blijkt.

  Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

  Laat hier je naam en email achter

  Wij nemen je privacy ernstig

  Facebook
  LinkedIn
  WhatsApp
  Email
  4 3 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  7 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Mathilde Hofkes
  Mathilde Hofkes
  1 jaar geleden

  Mooi Geert! Het meest boeiende vind ik de zin: laat je hond merken dat je het ok vindt dat hij bang is. Dat betekent voor mij: ik accepteer dat, ik begrijp dat, ik ben er voor jou wanneer je mij nodig hebt, lieve hond.

  Geert De Bolster
  Beheerder
  Antwoord aan  Mathilde Hofkes
  1 jaar geleden

  Dag Mathilde,
  Leuk dat je de boodschap begrijpt zoals ik ze bedoel en mooi hoe je, samen met Goos, de connectiemethode in praktijk brengt.

  anita
  anita
  1 jaar geleden

  mijn hond vliegt altijd uit naar kinderen en mensen

  Geert De Bolster
  Beheerder
  Antwoord aan  anita
  1 jaar geleden

  Dag Anita,
  Er zijn meerdere honden met dergelijk gedrag. Probeer de oorzaak te achterhalen en zorg ervoor datje hond zich niet meer bedreigd hoeft te voelen. Misschien kan je contact nemen met een hondengedragsbegeleider van de connectiemethode:https://debolster.be/de-connectiemethode-quality-label/
  Groetjes,
  Geert

  Tineke
  Tineke
  8 maanden geleden

  Duidelijke blog over angst met tips waarmee men iets kan.

  Jeanne
  Jeanne
  2 maanden geleden

  Onze hondjes waren 1,5 jaar en eentje 5 maanden toen ze in korte tijd 3x zijn aan aangevallen door loslopende grote honden. De oudste ontwikkelende heel snel angst gedrag. Ik heb gastkindjes hier, ze zijn/ waren de beste vriendjes samen. Nu reageerde het oudste hondjes met grommen. De kindjes vragen aan mij, waarom is Splinter niet meer mijn vriendje? Hij viel zelfs naar mij uit!

  Ik heb een gedragsdeskundige hier gehad goede tips gekregen maar de kinderen kunnen hem nog steeds niet benaderen. Ik moet zo goed opletten!

  wat kan ik doe om hem weer vriendjes te laten worden met de oppaskinderen?

  Geert De Bolster
  Beheerder
  Antwoord aan  Jeanne
  1 maand geleden

  Beste Jeanne, Dit is een moeilijke vraag. het beste wat je kunt doen is veiligheid creëren voor je hond. Eenmaal hij zich 100% veilig voelt, kan hij weer vertrouwen ontwikkelen en dit op zijn eigen tempo. Ben je zeker dat er geen medisch probleem speelt? Honden die zich niet lekker voelen, vinden het niet meer leuk om door kinderen benaderd te worden.

  Gratis online videocursus

  6 spelregels om je hond op te voeden 

  GRATIS videocursus
  6 spelregels om je hond op te voeden

  Wij nemen je privacy ernstig

  Gratis online videocursus

  6 spelregels om je hond op te voeden 

  GRATIS videocursus
  6 spelregels om je hond op te voeden

  Wij nemen je privacy ernstig

  Krijg toegang tot de GRATIS cursus

  6 spelregels om je hond op te voeden

  Wij nemen je privacy ernstig

  Word GRATIS lid

  Wij nemen je privacy ernstig