Angst is de meest voorkomende oorzaak van gedragsproblemen van je hond

10 maart 2020

“Het huisdierenbestaan van de hond zit vol angsten en gedragsproblemen”. Dat was de titel van een artikel dat dit weekend in de media verscheen.

Het begon als volgt:
Meer dan 70 procent van de honden heeft één of meer gedragsproblemen. Angst is het grootste probleem in de mand. Maar ook agressie, ongehoorzaamheid, impulsief gedrag en zelfmutilatie komen veel voor.

Het gedrag analyseren en begrijpen

Het is zeker interessant dat men de problemen waar honden en hun eigenaren mee kampen, aankaart. Dergelijke artikels zorgen voor een wake-up call.

Anderzijds heb ik mijn bedenkingen over hoe de verschillende soorten gedragsproblemen in het artikel werden weergegeven.

Uiteraard is alle gedrag genetisch aangeboren, anders zou het zich niet kunnen ontwikkelen. Honden hebben talenten die tegelijkertijd ook hun kwetsbaarheid kunnen zijn.

Wanneer honden in omstandigheden komen waar ze te veel stress, angst of frustratie ervaren, zullen hun aangeboren kwetsbaarheden/talenten getriggerd worden.

Het talent van een border collie: uithoudingsvermogen en drijven wordt aangesproken waardoor ze schaduwen of joggers gaan najagen, fietsers en verkeer willen wegjagen of beginnen te drijven. Zo kunnen ze ook hyperactief gedrag ontwikkelen.

Het talent van een terriër: inzet en moed bij het achtervolgen en doden van een prooi wordt aangesproken waardoor er zich agressie naar andere dieren en mensen kan ontwikkelen.

Het talent van een Duitse en Mechelse herder: waken, bewaken, herderen en uithoudingsvermogen wordt aangesproken waardoor ze veel gaan blaffen, hun eigen staart gaan najagen (dwangmatig gedrag) en agressief gedrag kunnen ontwikkelen.

Het onveiligheidsgevoel ‘angst’ is een zeer belangrijke oorzaak van gedragsproblemen. Onze honden komen veel te vaak in omstandigheden waar ze stress en angst ervaren en ontwikkelen daardoor frustratiegedrag.

Onze ervaring met Ombra, onze Lagotto Romangnolo

Inderdaad, de kwetsbaarheid van de Lagotto Romagnolo is angst.
Toen Ombra een puppy was, werd dit onmiddellijk duidelijk. Maar éénmaal ik dat inzicht had, bracht ik de principes van de connectiemethode in praktijk. Zo paste ik de omstandigheden aan en ging ik op een ondersteunende en leidinggevende manier met haar om. Door deze methode maakte haar angst plaats voor vertrouwen.

Ombra ontwikkelde zich tot een gelukkige en sociale hond en leerde gedragsstrategieën om met haar gevoeligheid (angst) om te gaan. Al zeg ik het zelf: het welzijn van Ombra is top! Meer nog, ze zorgt voor heel veel plezier in ons gezin.

Wat het probleem van een hond ook is; ermee omgaan volgens de principes van de connectiemethode is de oplossing.
Omstandigheden aanpassen, leiding geven en steun bieden zorgt ervoor dat stress, angst en frustratie kan plaatsmaken voor veiligheidsgevoelens, vertrouwen en vreugde.

 

In het boek “Je hond opvoeden met de connectiemethode” kun je alles lezen over het omgaan met gedragsproblemen van je hond.

Meer weten: https://debolster.be/connectiemethode/

8 Comments

 1. Antoinette van Zwijndregt

  Nou zo is het ook veel bij de Spaanse Waterhond , maar wanneer je als liefhebber / fokker veel aandacht geeft socialiseren op juiste manier dan kun je de nieuwe eigenaar het duidelijk maken plus puptest op 7 weken kun je heel gericht pups in het juiste gezin plaatsen. Dat is mijn ervaring . Ook de juiste nazorg is belangrijk als fokker en daar schort het bij veel fokkers.

  Reply
  • Geert De Bolster

   Beste Antoinette,
   Bedankt voor je reactie.
   Ik weet niet goed wat de inhoud is van de socialisatie waarover je het hebt. Veiligheid lijkt me heel belangrijk. En het zou goed zijn mochten fokkers proberen om te fokken met de meest open honden.
   Anderzijds heeft de puppytest geen enkele significante waarde. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat bij honden van 6 en 18 maanden die op 7 weken getest waren, geen vergelijk met de test meer was. Bovendien komt een pup op 7 weken in de eerste angstfase. Wanneer hij dan negatief sociaal geprikkeld wordt (wat tijdens een puppytest kan gebeuren), kan dat ernstige nadelige gevolgen hebben. De fokker zelf weet toch best hoe de pups zijn en welke pup bij welk soort gezin past? En je hebt gelijk: de opvolging van het nieuwe puppygezin is heel belangrijk.
   Groetjes,
   Geert

   Reply
 2. Joyce

  Wij hebben een angsthondje en agressief voor andere mensen.weet niet wat we verkeerd doen. Woon niet meer in Brugge anders zou ik graag hebben dat je eens langs kwamen

  Reply
 3. honorata

  Geachte,
  k ben op zoek naar enkele tips voor mijn geadopteerde in 2015 mini doberman/pincher.
  Het is zeer lieve en intelligente hond en we houden van hem heel veel.
  Wél hebben we het gedragsprobleem die kunnen we niet oplossen: indien mijn volwassene zoon in zijn kamer aanwezig is én de hond ook kan ik letterlijk niet binnen; de hond wordt telkens zeer agressief tegen mij(!).
  Gisteren heeft hij me (opnieuw) gebeten(!), niet kunnen want ik ben zijn baasje. We staan machteloos.
  Waarschijnlijk waakt hij die plaats of mijn zoon want het is een “waakhond”, maar ik ben geen vreemde.
  Zou ik enkele tips kunnen krijgen aub?

  Reply
  • Geert De Bolster

   Beste,
   Je stelt een zeer terechte vraag.
   Graag zou ik, samen met jou, meer inzicht willen verwerven over de oorzaak van het probleem waarin je verkeert en stel voor dat je een afspraak maakt voor een privéconsult.
   Hartelijke groet, Geert

   Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.