Angst bij honden Geert De Bolster
Geert De Bolster
Geert De Bolster

Angst bij honden

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

“Het huisdierenbestaan van de hond zit vol angsten en gedragsproblemen”. Dat was de titel van een artikel dat dit weekend in de media verscheen.

 

Het begon als volgt:
Meer dan 70 procent van de honden heeft één of meer gedragsproblemen. Angst is het grootste probleem in de mand. Maar ook agressie, ongehoorzaamheid, impulsief gedrag en zelfmutilatie komen veel voor.

Het gedrag analyseren en begrijpen

Het is zeker interessant dat men de problemen waar honden en hun eigenaren mee kampen, aankaart. Dergelijke artikels zorgen voor een wake-up call.

 

Anderzijds heb ik mijn bedenkingen over hoe de verschillende soorten gedragsproblemen in het artikel werden weergegeven.

 

Uiteraard is alle gedrag genetisch aangeboren, anders zou het zich niet kunnen ontwikkelen. Honden hebben talenten die tegelijkertijd ook hun kwetsbaarheid kunnen zijn.

 

Wanneer honden in omstandigheden komen waar ze te veel stress, angst of frustratie ervaren, zullen hun aangeboren kwetsbaarheden/talenten getriggerd worden.

 

Het talent van een border collie: uithoudingsvermogen en drijven wordt aangesproken waardoor ze schaduwen of joggers gaan najagen, fietsers en verkeer willen wegjagen of beginnen te drijven. Zo kunnen ze ook hyperactief gedrag ontwikkelen.

 

Het talent van een terriër: inzet en moed bij het achtervolgen en doden van een prooi wordt aangesproken waardoor er zich agressie naar andere dieren en mensen kan ontwikkelen.

 

Het talent van een Duitse en Mechelse herder: waken, bewaken, herderen en uithoudingsvermogen wordt aangesproken waardoor ze veel gaan blaffen, hun eigen staart gaan najagen (dwangmatig gedrag) en agressief gedrag kunnen ontwikkelen.

 

Het onveiligheidsgevoel ‘angst’ is een zeer belangrijke oorzaak van gedragsproblemen. Onze honden komen veel te vaak in omstandigheden waar ze stress en angst ervaren en ontwikkelen daardoor frustratiegedrag.

Onze ervaring met Ombra, onze Lagotto Romangnolo

Inderdaad, de kwetsbaarheid van de Lagotto Romagnolo is angst.
Toen Ombra een puppy was, werd dit onmiddellijk duidelijk. Maar éénmaal ik dat inzicht had, bracht ik de principes van de connectiemethode in praktijk. Zo paste ik de omstandigheden aan en ging ik op een ondersteunende en leidinggevende manier met haar om. Door deze methode maakte haar angst plaats voor vertrouwen.

 

Ombra ontwikkelde zich tot een gelukkige en sociale hond en leerde gedragsstrategieën om met haar gevoeligheid (angst) om te gaan. Al zeg ik het zelf: het welzijn van Ombra is top! Meer nog, ze zorgt voor heel veel plezier in ons gezin.

 

Wat het probleem van een hond ook is; ermee omgaan volgens de principes van de connectiemethode is de oplossing.
Omstandigheden aanpassen, leiding geven en steun bieden zorgt ervoor dat stress, angst en frustratie kan plaatsmaken voor veiligheidsgevoelens, vertrouwen en vreugde.

 

In het boek “Je hond opvoeden met de connectiemethode” kun je alles lezen over het omgaan met gedragsproblemen van je hond.

 

Meer weten: https://debolster.be/connectiemethode/

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wil jij mijn volgende blogs graag rechtstreeks in jouw mailbox?

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil jij mijn volgende blogs graag rechtstreeks in jouw mailbox?

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig