voerbaknijd honden
Geert De Bolster
Geert De Bolster

Heeft jouw hond voerbaknijd? Dit kan je doen.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Honden die dreiggedrag vertonen zoals grommen, de tanden ontbloten of bijten als iemand hun voerbak wilt benaderen, hebben voerbaknijd. Daar is eigenlijk niet zo veel mis mee, tenzij je het wilt afleren want dan kan het gedragsprobleem écht uit de hand lopen.
In dit artikel lees je wat de oorzaken zijn en hoe je op een veilige manier met voerbaknijd van je hond kan omgaan.

 

Deze signalen kunnen wijzen op voerbaknijd: zichzelf opstellen tussen de voerbak en een persoon, sneller beginnen eten, stoppen met eten, grommen, tanden tonen, snappen en bijten wanneer de hond tijdens het eten wordt benaderd.

Oorzaken van voerbaknijd van je hond

Iedere hond kan voerbaknijd ontwikkelen
Iedere hond heeft het zaadje van voerbaknijd. Om de herkomst ervan te begrijpen, moeten we verschillende generaties terug in de tijd gaan. De voorouders van je hond leden aan een tekort aan voeding. Hierdoor kampten ze met angst voor gebrek aan voedsel. Die angst hebben ze doorgegeven aan hun nakomelingen en dus ook aan jouw hond. Bij de ene hond zal voerbaknijd sneller getriggerd worden dan bij de andere. Maar bij de meeste honden ligt het zaadje diep verscholen in het geheugen en komt het probleem nooit tot uiting.

 

Voerbaknijd is het gevolg van stress, angst en frustratie
Voerbaknijd is een secundair probleem. Wanneer je hond gevoelig is om voerbaknijd te kunnen ontwikkelen, heeft hij meestal onderliggende angsten. Angst veroorzaakt stress en stress kan de drang naar voeding laten toenemen en dan de gevoeligheid voor voerbaknijd activeren. Voerbaknijd is dus het gevolg van stress, angst en frustratie bij jouw hond.

 

Het zaadje van voerbaknijd heeft water gekregen
Zaadjes kunnen enkel groeien als men ze water geeft. Dat geldt ook voor het zaadje van voerbaknijd. Voerbaknijd komt tot uiting wanneer de hond zich bedreigd voelt en het gevoel heeft dat iemand zijn eten zal wegnemen. Voerbaknijd wordt meestal getriggerd tijdens de puppytijd. Sommigen denken dat je de baas over de hond moet kunnen zijn en dat het wegnemen of benaderen van zijn voeding daar belangrijk in is. Andere mensen hebben angst dat hun hond ooit naar de kinderen zou bijten en oefenen om met hun handen in de voerbak van de hond te gaan. Dat is een groot misverstand. Als jouw hond gevoelig is voor voerbaknijd, zal het benaderen en aanraken van de voerbak net het probleem triggeren. In plaats van het probleem te voorkomen, wordt het op die manier veroorzaakt.
Bepaalde rassen zijn gevoeliger voor voerbaknijd. Lees in het atikel over rashonden opvoeden over de verschillende karaktereigenschappen van honden.

 

Verwaarlozing
Honden die mishandeld of verwaarloosd werden, zullen gevoelig zijn voor voerbaknijd. Dat zien we vaak bij honden die geboren werden in grote fokkerijen of geïmporteerd werden uit puppyfabrieken in het buitenland. Ook honden die op straat hebben geleefd zijn kwetsbaar om voerbaknijd te ontwikkelen.

 

Je hond is afkomstig uit een te groot nest.
Afhankelijk van de grootte van het ras, bestaat een normaal nest uit 5 tot 7 pups. Wanneer het nest meer pups bevat, bestaat de kans dat het zaadje van voerbaknijd al wordt getriggerd in het nest. De moeder is niet in staat om alle pups gelijkmatig te voeden waardoor er een gevoel van tekort ontstaat bij de pups. De fokker zal uiteraard de moederhond helpen bij het voeden van de pups, maar dat biedt geen garantie dat de pups het gevoel aan een tekort niet zullen ontwikkelen.

 

Castratie en andere medische oorzaken
Castratie zorgt voor een verhoogde motivatie naar voeding. Ook bepaalde medicatie zoals cortisone kan de drang naar voeding laten toenemen.

Hoe kun je met voerbaknijd omgaan

Voerbaknijd kun je niet afleren
Voerbaknijd is aangeboren en kan niet afgeleerd worden. Het proberen afleren heeft vaak hetzelfde effect als zuurstof bieden aan vuur en laat het probleem toenemen.

 

Creëer veiligheid voor je hond, jezelf en de andere
Honden vertonen enkel voerbaknijd als je ze het gevoel hebben dat men het eten wilt benaderen en wegnemen. Zolang je de hond niet benadert, zal hij zich niet bedreigd voelen en geen agressief gedrag vertonen. Geef je hond eten in een veilige zone en neem afstand. Laat de hond in alle rust eten en wacht tot hij zelf afstand neemt van de lege voerbak. Coach je hond vervolgens naar een andere ruimte en neem dan de lege voerbak weg.

 

Geef je hond het vertrouwen
Toon respect voor de kwetsbaarheid van je hond. Geef hem de ruimte die hij nodig heeft zodat hij vertrouwen kan ontwikkelen. Wanneer hij weet dat je begrip voor hem hebt, zal hij vertrouwen krijgen en zal het zaadje van voerbaknijd verdorren en opgeslagen worden in zijn geheugen. Vertrouwen biedt de basis om het zaadje voor altijd op te bergen in het geheugen en waardoor het minder snel zal getriggerd worden in de toekomst.

 

Houd kinderen op afstand
Kinderen kunnen onachtzaam zijn en zijn kwetsbaar. Zorg ervoor dat kinderen in een andere afgesloten ruimte verblijven terwijl je hond aan het eten is. Zo kunnen er geen ongevallen gebeuren.

Hoe start je met socialiseren en opvoeden

Voerbaknijd is een uiting van stress, angst of frustratie. Het is niet mogelijk om voerbaknijd af te leren, maar je hond heeft wel ondersteuning nodig. Respecteer je hond en geef hem vertrouwen door afstand te nemen als hij eet.

 

Wil je begeleiding bij het gedragsprobleem voerbaknijd van je hond? Lees hier meer info.

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wil jij mijn volgende blogs graag rechtstreeks in jouw mailbox?

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil jij mijn volgende blogs graag rechtstreeks in jouw mailbox?

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig