Hond en kat Geert De Bolster
Picture of Geert De Bolster
Geert De Bolster

Hond en kat – 10 tips om je hond en kat te laten samenleven

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Samenleven als hond en kat of in connectie samenleven? Je bent de verzorger van een kat en gaat er een hond bijnemen. Wanneer je kat vertrouwd is met honden, mag dat geen groot probleem vormen. Echter in sommige situaties is de kat angstig van honden of komt er een hond in huis die een kat als prooi beschouwt of zelf bang is. In dit artikel lees je 10 tips om je hond en kat in harmonie samen te kunnen laten leven.

Hond en kat zijn sociale dieren

Honden en katten zijn beide sociale dieren die in groep leven. Honden zien een groep als noodzakelijk om te kunnen functioneren. Katten leven in groep maar op een andere manier dan honden. Katten kunnen heel sociaal zijn met elkaar maar vinden het ook fijn om op zichzelf te zijn en afstand te nemen van de andere leden van de groep. Vanuit nature beschouwt een hond een kat als een prooi. Anderzijds zijn de meeste honden perfect in staat om te socialiseren met de kat waardoor ze in harmonie, onder één dak kunnen samenleven.

 

Katten vinden het niet leuk wanneer ze door een hond worden nagejaagd. Eenmaal ze dit hebben ervaren, zullen ze anticiperen en vluchten wanneer ze een hond opmerken die ze niet kennen. En dat is de uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat je hond en kat elkaar gaan vertrouwen. Vertrouwen in die zin, dat de kat zeker is dat de hond haar niet gaat najagen en de hond de kat als een permanent lid van de sociale groep gaat beschouwen.

Je pup en je kat

Wanneer je een pup in huis haalt, hoef je je in principe geen zorgen te maken. De meeste katten weten dat je pup een pup is, en gaan er voorzichtig mee omgaan. Uiteraard zal de kat haar plaats innemen. Zolang ze de pup niet 100% vertrouwt zal ze willen dat de pup afstand houdt. Dat zal de kat aangeven door zelf weg te lopen en ergens in de hoogte te gaan zitten. Zo kan ze in alle veiligheid de pup observeren en leren kennen. Het zou ook wel eens kunnen dat, indien je pup de grenzen van je kat niet respecteert, dat ze gaat blazen, grommen en slaan. Zoals reeds aangegeven, in principe hoef je niet bang te zijn dat je kat de pup echt pijn zal doen. Haar grens aangevende communicatie heeft enkel tot doel om de pup te laten stoppen met wat hij doet en eventueel op afstand te houden.

 

Een pup kan perfect socialiseren met een kat en de kat als een volwaardig lid van de groep leren beschouwen. Maar pups zijn pups en kennen nog geen grenzen. Het zou dus kunnen dat je pup over de grenzen van je kat gaat. Hij kan haar achterna jagen, bijten, boven op de kat gaan liggen, enz. Wanneer je kat er op een passieve manier mee omgaat en zelf niet echt gaat vluchten, hoef je je weinig zorgen te maken. De kat weet zelf wel hoe ze met het onstuimig gedrag van je pup dient om te gaan. Kijk naar de taal van je kat en grijp enkel in wanneer je merkt dat de kat in paniek is of echt pijn wordt gedaan.

Hond en kat Ombra en Fleur Geert De Bolster

Ombra, mijn Italiaanse waterhond is een echte jachthond. Toen Ombra bij ons kwam wonen, was Fleur, onze kat, toen 9 jaar oud, enkel vertrouwd met Jazzy, onze chihuahua. Fleur kon eerst helemaal niet samen met Ombra. Fleur kon altijd zelf beslissen of ze wel of niet bij Ombra kwam. Na een kleine week, waagde Fleur het erop om met Ombra in interactie te gaan. Ombra vond dit geweldig en wou spelen. Fleur was heel verstandig. Als Ombra haar probeerde na te jagen, bleef ze stil ter plaatse zitten. Ombra sprong soms bovenop Fleur. Het leek wel of Fleur plat tegen de grond werd gedrukt. Ik observeerde de taal van Fleur en zag dat ze wist wat ze deed. Ze heeft Ombra nooit echt pijn gedaan, maar soms gaf ze wel haar grenzen aan. Ook dit liet ik gebeuren. Ombra piepte soms wel even, maar goed, dat hoorde bij het socialisatieproces. Na enkele weken waren Ombra en Fleur dikke vrienden.

Hond en kat aan elkaar laten wennen

Wanneer je een niet-pup-hond in huis haalt, kan het wat lastiger zijn. Zeker wanneer je een hond adopteert die niet vertrouwd is met katten en die een hogere jachtdrift heeft. Buitenlandse adoptiehonden kunnen het heel moeilijk hebben om te socialiseren met een kat. Dat is logisch, voor honden met veel jachtdrift en buitenlandse honden, kunnen katten een echte prooi betekenen.

 

Honden- en katteneigenaren hebben natuurlijk het liefst dat hun hond en kat goed kunnen samenleven.

10 tips om je hond en kat te laten samenleven.

  1. Start de gewenning van de hond en kat reeds voor je ze samenbrengt
    Katten wennen eerst aan de geur van een individu. Zowel als je een pup in huis haalt of een oudere hond wilt adopteren, neem de pup of hond nooit de eerste keer mee naar huis. Bezoek de pup of hond minstens 3 keer, voordat je hem naar het huis van je kat brengt. Laat je kat eerst vertrouwd worden met de geur van de pup of hond.

    Ben je te snel gegaan en verloopt de gewenning niet zo goed? Begin dan opnieuw met geurgewenning. Zorg dat hond en kat tijdelijk niet bij elkaar kunnen komen en laat ze eerst beide vertrouwd worden met elkaars geur.

  2. Creëer een veilige setting voor de kat en de hond
    Zorg voor een hoge krabpaal voor je kat. Creëer een doorgang naar een veilige ruimte zodat je kat altijd weg kan lopen als ze dat wilt. Voor de pup of hond dien je een fysieke grens te creëren. Dat kan een kinderhekje zijn of een bench. Doordat je pup of hond niet steeds achter de kat aan kan rennen, zal de kat makkelijker wennen.

  3. Laat de hond nooit de veilige ruimte van de kat betreden
    Je kat heeft een veilige ruimte nodig, waar ze rustig kan zijn en ongestoord kan eten wanneer ze dat wil. Veiligheid is er pas wanneer je kat 100% zeker is, dat je pup of hond deze veilige ruimte nooit zal betreden. Als je kat geen veilige ruimte heeft, kan ze extra stress hebben en gedragsproblemen ontwikkelen.

  4. Geef de kat de vrijheid
    Zorg ervoor dat de kat altijd toegang heeft tot haar veilige ruimte. Laat de kat op haat eigen tempo beslissen of ze wel of niet bij de pup of hond wil komen.

  5. Toon aan de kat dat je de hond verzorgt
    Zorg ontvangen is een van de basisbehoeften van hond en kat. Als je kat ziet dat je de hond verzorgt, zal ze de hond makkelijker gaan vertrouwen.

  6. Toon aan de hond dat je de kat verzorgt
    Voor honden is het ontvangen van zorg van de mens een nog grotere basisbehoefte. Als je hond merkt dat jij, zijn baasje, de kat verzorgt, zal hij makkelijker met de kat socialiseren.

  7. Eerst socialiseren binnenshuis en dan in de tuin
    Binnenshuis heb je hoogtes voorzien waar je kat naartoe kan om zichzelf in veiligheid te brengen. Binnenshuis is het moeilijker voor je hond om in volle jachtdrift te gaan. De snelheid waarmee hij je kat eventueel achterna kan rennen is minder. Daardoor verloopt het gewenningsproces wat veiliger. Laat je hond en kat tijdelijk apart buiten. Laat ze pas samen buiten in de tuin als de socialisatie en gewenning binnenshuis in orde is.

  8. Blijf zelf altijd rustig
    Honden- en katteneigenaren missen vaak kennis over de taal van hun dier en hebben te weinig inzicht in waarom hun dier doet wat het doet. Daardoor kan er onzekerheid en angst bestaan bij de diereigenaren. Stress en angst kan controle nemen over hun gedrag waardoor ze emotioneel op het gedrag van de hond en kat gaan reageren. Dat helpt de socialisatie en gewenning van de hond en kat niet. Informeer je, verwerf kennis of laat je begeleiden. Maar zorg dat je altijd rustig blijft. Leading By Example – het voorbeeld tonen aan je hond en kat is de belangrijkste factor waardoor je hond en kat zullen kunnen samenleven.

    Kennis verwerven

    De socialisatie van je hond en kat door een professional laten begeleiden

  9. Stimuleer de socialisatie tussen hond en kat niet
    Sommige diereneigenaren proberen de socialisatie tussen de hond en kat te stimuleren. De kat wordt met voedsel in de ruimte van de hond gelokt. De hond wordt gecorrigeerd wanneer hij de kat achterna wil rennen. Dit wordt door de dieren als forceren ervaren en creëert bij hond en kat negatieve gevoelens. Het resultaat is dat de kans op een goede gewenning tussen hond en kat gehypothekeerd wordt. Je kunt geen individuen verplichten om vriendjes te zijn. Faciliteer omstandigheden waardoor de socialisatie en gewenning tussen hond en kat de beste kansen krijgt maar laat het proces zelf aan hen over. Liefde en geduld zijn hier wederom de juiste krachten.

  10. Plaats de kat nooit in een bench
    Soms wordt de kat in een bench opgesloten omdat men bang is dat de hond de kat gaat bijten. De kat die niet weg kan wordt dan belaagd door een emotioneel opgewonden hond. Voor de kat is dat verschrikkelijk waardoor haar welzijn in gevaar komt. Anderzijds leidt dergelijke aanpak nooit tot een vredelievende samenleven tussen hond en kat.

Wat als je hond en kat niet samen gaan

Als je hond, omwille van zijn afkomst en ervaring niet in staat is om te socialiseren met je kat, bestaat de kans dat de mogelijkheid om je hond en kat samen te laten gaan niet lukt. Neem dan zelf je verantwoordelijkheid en zorg dat het welzijn van beide dieren gewaarborgd kan blijven. Sommige katten zijn vertrouwd met lekker in woonkamer te verblijven en gezellig op de bank bij hun verzorgers te liggen. Omdat de hond niet met de kat samen kan, vlucht de kat weg naar boven. Soms beslissen mensen om de kat dan maar boven te laten wonen. Dat is oké, als je zeker weet dat de kat daardoor gelukkig kan zijn. In nood is het beter om je verantwoordelijkheid te nemen en voor de hond of kat een nieuwe thuis te zoeken.

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mieke De Vos
Mieke De Vos
1 jaar geleden

Hond en kat thuis laten socialiseren zal wel geen probleem opleveren,
maar wat als je aan t wandelen bent en je hond een kat ziet en niet meer verder wil!!

Geert De Bolster
Beheerder
Antwoord aan  Mieke De Vos
1 jaar geleden

Beste Mieke,
Vertrouwen opbouwen tussen een hond een een kat die niet in het gezin leeft, kan heel erg lastig zijn. Als jij zelf rustig blijft in deze situatie, kan je je hond en de kat het beste helpen.

Mia
Mia
1 jaar geleden

Hier gaat het goed met de ene hond met de kat van de buren die meer bij ons leeft. Sinds de dood van Bibi en de komst van Lucky is de kat een bedreiging voor hem blaft ,hapt en gromd erop. Kat al 3xuitgehaald naar Lucky tot bloedens toe boven zijn oog. Kan het lukken om ze toch aan elkaar te laten wennen zodat de buurt wat rust krijgt van al het geblaf en gekrijs van Ori dan die de kat wilt beschermen voor Lucky????

Geert De Bolster
Beheerder
Antwoord aan  Mia
1 jaar geleden

Dag Mia,
Het enige wat je kunt doen is zorgen dat het voor iedereen veilig wordt en blijft. Dat is de eerste stap naar een vertrouwensrelatie tussen hond en kat.

Danielle
Danielle
1 jaar geleden

Hier een hond van vijf jaar en sinds kort een kitten erbij. Hoewel vele sites aanraden het rustig op te bouwen, waren ze hier binnen een kwartier al aan het spelen met elkaar en zijn de dikste maatjes sindsdien. Ze slapen samen, ravotten samen. Mijn hond was geen katten gewend, maar deze twee zijn een match made in heaven

Welk type hondenverzorger ben je?

Doe nu de test  in slechts  3 min

Welk type hondenverzorger ben je?

Doe nu de test  in slechts  3 min