ond opvoeden vanuit je hart Geert De Bolster blog head
Picture of Geert De Bolster
Geert De Bolster

Je hond opvoeden met je hart

Je hond opvoeden doe je op de hondenschool, want dat hoort zo. Je weet dat je de baas moet zijn en probeert boven je hond te blijven staan. Je hond heeft veel beweging en activiteiten nodig, dus ga je 4 keer per dag wandelen, speel je veel met hem en voorzie je allerlei speelgoedjes, zodat hij zich niet gaat vervelen. Je doet alles voor je hond.

 

En toch lukt het niet om controle te krijgen over je hond. Je vindt het moeilijk om hem op te voeden. De reden is heel simpel. Je probeert je hond op te voeden vanuit je hoofd en hebt je hart verlaten. Althans dat is mijn ervaring.

 

In deze blog lees je waarom je hond opvoeden op de hondenschool niet datgene is wat jij en je hond nodig hebben en hoe je je hond kunt opvoeden met je hart.

 

Toen ik met honden begon te werken, was ik de weg reeds kwijt. Ik was toen nog maar 16 jaar.

 

Ik kom uit een gezin met een zieke vader. Vaak uitte hij zijn ziekte in de vorm van frustratie. Als het niet stil was thuis, kon hij niet functioneren. Mijn broer en ik moesten ons ‘gedragen’. Dat betekende stil zijn. Als we de regels overtraden werd mijn vader boos en kon hij agressief reageren. Het resultaat was dat zowel mijn moeder, mijn broer als ikzelf angst hadden om er te zijn. Stil zijn was een strategie om met angst om te gaan.

 

Gevoelens als angst, eenzaamheid en verdriet gingen mijn leven beheersen. Onbewust wist mijn lichaam en geest dat ik veiligheid en connectie kon vinden bij een hond. En dus op de leeftijd van 16 jaar, kreeg ik mijn eerste eigen hond.

Je gaat met de ander om, zoals er met jou werd omgegaan

Het overlevingsmechanisme dat mijn vader vertoonde, controle nemen, angst zaaien en agressie vertonen, werd ook mijn strategie. Mijn vader gaf zijn kwetsbaarheid aan mij door.

 

Een geluk bij een ongeluk, het is maar hoe je het bekijkt, was ik goed in controle uitoefenen. Ik had niets anders geleerd, het hielp me om met mijn eigen angsten om te gaan. Controle nemen was ook mijn overlevingsmechanisme geworden. Dat maakte van mij een goede hondentrainer. Dat zorgde ervoor dat ik het beroep van hondentrainer ging uitoefenen. Anderen controle leren nemen over hun hond en de omgeving werd ook datgene waar ik voor werd betaald. Er bleek een grote markt voor te bestaan. Ik werd een televisiegezicht en kreeg veel klanten. Ik genoot van de bekendheid, wat dan weer tegemoet kwam aan het omgaan met eenzaamheid en het verlangen naar ‘gezien’ te worden. Daardoor bleef ik decennia lang hetzelfde gedragspatroon beoefenen.

Je hond gaat met jou om, met liefde en geduld

Gelukkig ‘is’ iedereen liefde. Het waakvlammetje van liefde en verbinding die ik met honden ervaarde, bleef branden en werd onophoudelijk gevoed door deze prachtige dieren. De liefde die honden uitdragen is onverwoestbaar. Honden geven je de kans om altijd weer opnieuw te beginnen. Honden blijven je tonen waar je dient te beginnen. Ze zijn onuitputtelijk in het uiten van moed om hun baasjes te helpen. Helpen in wat?

 

Sinds ikzelf het pad van geluk loop en andere hondeneigenaren erin begeleid, zie ik dat honden een enorme kracht bezitten. Mensen nemen een hond in huis om een meerwaarde voor zichzelf en de hond te creëren. Waarom kiest men voor een hond? Vele hondeneigenaren nemen hun toevlucht tot de liefde van een hond omdat ze zich niet meer durven blootgeven aan de medemens om zich heen. Er heersen gevoelens van wantrouwen, onzekerheid, angst en teleurstelling. De bron ligt in het verleden.

 

Blijkbaar hebben mensen de intuïtie om hun toevlucht te nemen bij een hond.
“Bij een hond kan ik 100% mezelf zijn” laten andere hondeneigenaren mij weten. “Bij een hond hoef ik niemand anders te zijn”. “Ik hoef geen beeld hoog te houden van mezelf, aan geen verwachtingen te voldoen”. “Bij een hond krijg je ten volle bestaansrecht. Je bent welkom met alles erop en eraan”. “Bij een hond voel ik mij veilig”.

Hond opvoeden vanuit je hart Geert De Bolster blog 2023

Stoppen met opvoeden van je hond, beginnen bij de training voor jezelf

Hoe zou het zijn als:

  • Je hond 100% zichzelf zou mogen zijn.
  • Je het gedrag van je hond onvoorwaardelijk welkom zou heten.
  • Je geen rekening meer zou houden met hoe anderen willen dat je hond zich gedraagt.
  • Je de kwetsbaarheid van je hond ten volle bestaansrecht zou geven.
  • Je alles zou doen omdat je hond zich veilig zou voelen.
  • De taal van je hond zou leren begrijpen en inzicht zou verwerven waarom je hond doet wat hij doet.

Samen jullie zelf zijn, dat is wat het effect zou zijn. Dat is wat liefde betekent en hoe échte connectie tussen jou en je hond kan plaatsvinden. Maar hoe doe je dat?

 

Je hond opvoeden met je hart is liefdevol omgaan met jezelf

Je kunt niet goed omgaan met je hond als je niet eerst goed leert omgaan met jezelf. Daarom is het goed om te stoppen met opvoeden van je hond en te beginnen met een training in liefdevol omgaan met jezelf.

 

Eenmaal je met respect en liefde naar jezelf kunt kijken en jouw ware identiteit ontdekt, transformeert het waakvlammetje van liefde en geduld tot een ware vuurhaard. Vanaf dan kan de opvoeding van je hond vanuit je hart gebeuren. Er ontstaat connectie, met jezelf, met je hond, met je familie en vrienden en met de rest van de wereld. Het pad van geluk wordt vanaf dan bewandeld. Niet alleen, maar samen met je hond. Je leert de taal van je hond kennen en begrijpen, je verdiept je in het natuurlijk gedrag van een hond. Je helpt je hond zodat hij zich tot een gelukkige hond zou kunnen ontwikkelen.

Opvoeden van je hond is goed omgaan met elkaars kwetsbaarheid

Tijdens het opvoeden van je hond kom je onvermijdelijk hindernissen tegen. Je hond doet niet altijd wat je verwacht. Bepaalde omstandigheden creëren onrust, angst, frustratie bij je hond en kunnen een eventuele kwetsbaarheid zichtbaar maken.

 

Bij het opvoeden van je hond wordt je onvermijdelijk ook geconfronteerd met jezelf, met je eigen kwetsbaarheid. Het zou kunnen dat je gewoon bent om onmiddellijk te reageren wanneer je in dergelijke omstandigheden komt. Je gaat dan jouw emoties en gedachten onderdrukken door erop te reageren en je hond onder controle te proberen houden. Wellicht heb je reeds ervaren dat dit niet werkt.

Stoppen met doen en kijken naar wat er is als basis voor een goede opvoeding van je hond.

Goed omgaan met jezelf en je hond doe je door een moeilijke situatie als een oefening te beschouwen. Een oefening in stoppen en kijken, gewaar zijn. Je gaat voelen hoe het met je gaat, wat je zou willen doen en wat je nodig hebt. Dan pas ga je handelen. Met liefde voor jezelf én je hond. Aandacht hebben voor jezelf is de basis om op een effectieve manier met je eigen kwetsbaarheid en die van je hond om te kunnen gaan.

Dit is een basisoefening in stoppen en kijken.

Uiteraard is het niet eenvoudig om dit inzicht onmiddellijk in praktijk te brengen als je plots met je hond in een moeilijke situatie terecht zou komen. Daarom is het interessant om eerst in een makkelijke veilige situatie te gaan oefenen.

 

Stop met wat je aan het doen bent, en ga zitten of liggen.
Breng je aandacht op een liefdevolle manier bij je ademhaling. Voel hoe je inademt en uitademt. Verwacht niets van je ademhaling. Probeer je ademhaling niet te sturen. Kijk naar hoe je ademhaling nu is en laat ze zijn hoe ze is. Accepteer alles, onvoorwaardelijk zoals het zich aandient, mild, liefdevol en zonder te oordelen. Na enkele minuten, bedank je jezelf omdat je deze oefening hebt gedaan en naar jezelf hebt geluisterd. Ga vervolgens verder met de activiteiten waar je mee bezig was.

 

Als je geregeld enkele minuten de tijd neemt om liefdevol aandacht te hebben voor jezelf, zal je merken dat je in moeilijke momenten, je toevlucht zult nemen tot deze verworvenheid en je hond automatisch vanuit je hart gaat opvoeden. Je hart weet wat goed is. Je hart weet hoe je je hond dient op te voeden. De liefde die je voor je hond vanuit je hart gaat vrijmaken, penetreert zich in het hart van je hond en omgekeerd. Jullie communiceren dan samen vanuit het hart.

Je hond opvoeden met je hart

Kennis en inzicht

Omgaan met jezelf en je hond

Hondentaal - opspringen

Begroeting

Omgaan met jezelf en je hond

Positieve gevoelens

Dubbele of negatieve gevoelens

Wil jij graag starten? Dit is het begin

 

Op het geluk van jou en je hond,
Geert

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig