Hond eet uitwerpselen
Geert De Bolster
Geert De Bolster

Mijn hond eet uitwerpselen

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Mijn hond eet uitwerpselen, van zichzelf of andere honden. Hoe kan ik hem dat afleren? Je hond willen afleren om uitwerpselen te eten, is één van de meest voorkomende oorzaken dat het gedrag dwangmatig wordt. Honden kunnen om verschillende redenen uitwerpselen van andere honden of zelfs hun eigen uitwerpselen eten, een gedrag dat bekend staat als coprofagie. Enkele veelvoorkomende redenen voor dit gedrag zijn:

Gezondheidsproblemen

Bepaalde gezondheidsproblemen, zoals parasieten, problemen met de alvleesklier, of ziektes die de absorptie van voedingsstoffen beïnvloeden, kunnen ervoor zorgen dat een hond naar feces grijpt als een bron van voeding of om zijn maag te kalmeren.

Voedingsdeficiënties

Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, vitaminen of mineralen in het dieet van een hond kan leiden tot coprofagie. Honden kunnen instinctief proberen deze tekorten aan te vullen door feces te eten, wat resten van voedingsstoffen kan bevatten.

Gedragsproblemen

 Stress en angst kan een hond ertoe aanzetten om oraal gedrag te vertonen en te zoeken naar eetbare middelen. Sommige honden eten bij gevolg de uitwerpselen van andere honden en zelffs die van zichzelf op.


Honden die veel tijd alleen doorbrengen, uiten, in een kennel of die niet voldoende mentale stimulatie krijgen, kunnen dit gedrag ontwikkelen uit stress.

Imitatie en instinct

Soms is het eten van feces een overgebleven instinctief gedrag. Moederhonden likken bijvoorbeeld de uitwerpselen van hun pups om het nest schoon te houden en om roofdieren niet aan te trekken. Pups kunnen dit gedrag van hun moeder leren en blijven dit soms als volwassenen doen (meestal omdat de puppyverzorger het heeft proberen afleren. Normaal stoppen pups er vanzelf mee).


Ook honden met veel jachtdrift en waarbij de driften gestimuleerd worden, kunnen uitwerpselen beginnen eten. Honden eten de uitwerpselen van een prooi op. Dat is normaal en natuurlijk gedrag van een hond. Maar als compensatie, omdat ze geen uitwerpselen van een prooi vinden, kunnen ze uitwerpselen van zichzelf of andere honden eten.

Smaakvoorkeur

Hoewel het voor mensen moeilijk te begrijpen is, kunnen sommige honden simpelweg de smaak of geur van feces aantrekkelijk vinden.

Conflictgedrag met de verzorger omdat de hond uitwerpselen eet.

Wanneer je hond uitwerpselen eet, is het logisch dat je dit vies vindt (en terecht). Maar proberen om je hond afleiden of corrigeren, kan er helaas voor zorgen dat het gedrag toeneemt en zich zelfs ontwikkelt tot dwangmatig gedrag.

Hoe kan je een hond die uitwerpselen eet best begeleiden

Als een hond regelmatig feces eet, is het belangrijk om dit met een dierenarts te bespreken om mogelijke onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten. Een uitgebreid bloedonderzoek is hierbij noodzakelijk. Het bloedonderzoek kan ook een tekort aan bepaalde voedingsmiddelen uitsluiten.


Indien er geen gezondheidsprobleem is, is het belangrijk om:

  1. Stoppen met in conflict te gaan met je hond.
  2. Voorkomen dat hij uitwerpselen kan eten.
  3. Stressreductie in te voeren.
  4. Geen jachtspelletjes te doen.
  5. De juiste voeding aanbieden

Het is te begrijpen dat het zeer lastig is als je hond uitwerpselen eet. Helaas is omgaan met het probleem datgene je kunt doen. Een goede mondhygiëne van je hond kan het probleem voor jezelf verlichten.

Meer lezen?

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wil jij mijn volgende blogs graag rechtstreeks in jouw mailbox?

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil jij mijn volgende blogs graag rechtstreeks in jouw mailbox?

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig