hondenoppas
Geert De Bolster
Geert De Bolster

Een hondenoppas inhuren? 5 voordelen en 5 nadelen

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Wanneer je door omstandigheden je hond niet kan meenemen, kan het inhuren van een hondenoppas een oplossing zijn. Op die manier krijgt je hond, ondanks dat jij er niet bent, toch de aandacht en zorg die hij verdient. Hoewel er veel voordelen zijn aan het hebben van een oppas voor je hond, zijn er ook enkele mogelijke nadelen te overwegen. Laten we eens kijken naar beide kanten van de medaille.

Wat is een hondenoppas?

Een hondenoppas is een professional die een kleinschalige oppasservice voorziet. De hondenoppas kan zowel bij jou thuis op je hond letten of je kunt je hond ook bij de hondenoppas laten verblijven. De kans dat de hondenoppas op meerdere honden tegelijk moet letten is dan groot.

Voordelen van een hondenoppas

1. Persoonlijke aandacht

Wanneer je lange tijd afwezig bent, verdient je hond toch onverdeelde aandacht, en een hondenoppas kan dat bieden. Dit is vooral waardevol als je hond niet kan alleen blijven, of wanneer je langer dan normaal van huis weg zal zijn.

2. Routine behouden

Wanneer de hondenoppas bij je thuis komt terwijl je weg bent, kan je hond verzorgd worden volgens bepaalde routines. Zo kan de hondenoppas de dagelijkse gewoonten van je hond handhaven, inclusief voedingsschema’s, wandelingen en speeltijd. Dit helpt om stress en onzekerheid bij je huisdier te verminderen.

3. Versterken van de sociale vaardigheden van je hond

Als je hondenoppas meerdere honden verzorgt, kan dit je hond helpen om zijn sociale vaardigheden te onderhouden. Door met vreemde honden samen te zijn, kunnen er spanningen bij je hond optreden. Wanneer je hond voldoende sociale vaardigheden heeft, kan hij ze oefenen en op de juiste manier met andere vreemde honden omgaan.

Je hond bij een hondenoppas brengen waar meerdere honden verblijven, wanneer hij angst heeft voor honden of een andere kwetsbaarheid heeft, en dus over minder sociale vaardigheden beschikt, is geen goed idee.

 

In zo’n geval dien je een hondenoppas aan huis te voorzien of je hond in een professioneel hondenpension te laten verblijven. In een hondenpension kan je hond individueel in een veilige plaats verblijven waardoor hij niet geconfronteerd wordt met vreemde honden.

4. Veiligheid en toezicht

Een professionele hondenoppas is opgeleid en onderscheidt zich van eventuele niet professionals doordat hij voortdurend toezicht kan bieden en snel en adequaat kan reageren in geval van noodgevallen.

5. Gemoedsrust

Het inhuren van een hondenoppas geeft jou als verzorger gemoedsrust, vooral als je hond niet met je mee kan gaan en tegelijk niet alleen thuis kan blijven of wanneer je op vakantie bent of langere tijd van huis bent. Je hoeft je geen zorgen te maken over de zorg voor je hond bij jouw afwezigheid.

Mogelijke nadelen van een hondenoppas

1. Kosten van een hondenoppas

Een van de nadelen van het inhuren van een hondenoppas zijn de kosten. De tarieven kunnen variëren en aardig oplopen, vooral als je regelmatig gebruikmaakt van hun diensten. Het is belangrijk om je budget in overweging te nemen.

2. Vertrouwenskwesties

Het vinden van een betrouwbare hondenoppas kan soms een uitdaging zijn. Het vereist grondig onderzoek en het controleren van referenties om er zeker van te zijn dat je huisdier in goede handen is. Niet alle hondenoppassers hebben kennis van de taal van je hond of zijn geschoold om met een eventueel gedragsprobleem om te gaan.

3. Beschikbaarheid

Professionele hondenoppassers hebben hun eigen schema’s en verplichtingen. Zij nemen een maximaal aantal honden in huis. Dit kan betekenen dat ze niet altijd beschikbaar zijn wanneer je ze dringend nodig hebt, vooral tijdens drukke vakantieperiodes. Het is dus belangrijk om een goede vertrouwensrelatie op te bouwen met een hondenoppas en een goede proactieve planning te maken.

4. Verandering van omgeving

Sommige honden kunnen gestrest raken door een verandering van omgeving, zelfs als het een hondenoppas thuis is. Voor honden met gedragsproblemen dient de hondenoppas over gespecialiseerde kennis en vaardigheden te beschikken.
Via deze blog vind je informatie over hoe je je hond vertrouwd maakt met een nieuwe hondenoppas

5. Afwezigheid van de primaire hondenverzorger kan paniek veroorzaken

Voor sommige honden kan het scheiden van hun eigenaar stressvol zijn, zelfs als ze goed worden verzorgd door een hondenoppas. Dit kan leiden tot verlatingsangst en andere gedragsproblemen.

Een hondenoppas die honden bij zichzelf aan huis houdt, eist vaak dat de hond gecastreerd is. Dit heeft te maken met moeilijkheden die men kan ondervinden tussen de honden onderling en zindelijkheidsproblemen. Niet gecastreerde honden zouden meer markeren in huis, wat voor meer onderhoud en werk zorgt voor de hondenoppas.

 

Bovenstaande evolutie is een jammerlijke kwestie. Het is normaal dat vreemde honden bij elkaar houden voor spanning kan zorgen. Het is normaal dat honden een plek waar ze zich nog niet veilig voelen of waar ze hun plek willen innemen, zullen markeren.

Een mannelijke hond laten castreren omdat hij dan pas naar een hondenoppas mag gaan, is dus jammer.

Het is belangrijk om zowel de voordelen als de mogelijke nadelen van een hondenoppas zorgvuldig af te wegen voordat je beslist of het de juiste keuze is voor jou en je huisdier. Het kan ook nuttig zijn om met verschillende hondenoppassen te praten en hun diensten te vergelijken voordat je een beslissing neemt.


Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om een beter inzicht te krijgen in de voor- en nadelen van het inhuren van een hondenoppas, zodat je de beste beslissing kunt nemen voor de gezondheid en het welzijn van je geliefde huisdier.

Op het geluk van jou en je hond,
Geert

Meer lezen?

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wil jij mijn volgende blogs graag rechtstreeks in jouw mailbox?

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil jij mijn volgende blogs graag rechtstreeks in jouw mailbox?

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig