Picture of Geert De Bolster
Geert De Bolster

Jouw hond als mindfulness bel:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

In onze moderne samenleving, gekenmerkt door constante afleidingen en een snelle levensstijl, zoeken steeds meer mensen naar manieren om innerlijke rust en balans te vinden. Een van de instrumenten die steeds populairder wordt in dit streven naar welzijn, is de mindfulness bel. In dit artikel verkennen we de betekenis, toepassingen en voordelen van de mindfulness bel en welke functie jouw hond hierin kan betekenen.

 

De betekenis van de mindfulness bel

 

Een mindfulness bel is meestal een klein, draagbaar instrument dat een zacht en aangenaam geluid produceert wanneer het wordt geluid. Dit geluid fungeert als een herinnering om in het huidige moment aanwezig te zijn en aandacht te schenken aan de omgeving en het innerlijke zelf. Het doel van de mindfulness bel is om mensen te helpen ontsnappen aan automatische reacties, gedachten en emoties, en in plaats daarvan bewust te worden van hun ervaring zonder oordeel.

 

De oorsprong van de mindfulness bel ligt in oude meditatietradities, zoals het boeddhisme. In boeddhistische kloosters wordt een klok of bel gebruikt om de monniken te herinneren aan hun dagelijkse meditaties en om hen te helpen terug te keren naar het huidige moment. Dit concept is geëvolueerd en aangepast aan moderne behoeften, wat heeft geresulteerd in de hedendaagse mindfulness bel.

 

Toepassingen van de mindfulness bel

 

De mindfulness bel heeft verschillende toepassingen in de moderne context, variërend van meditatie en stressbeheersing tot het creëren van bewuste pauzes gedurende de dag. Hier zijn enkele manieren waarop de mindfulness bel effectief kan worden ingezet:

 

Meditatie: Tijdens meditatiesessies kan het geluid van de mindfulness bel fungeren als een anker, waarbij we onze aandacht richten op het geluid en zo onze gedachtestroom kalmeert.

 

Aandacht voor het hier en nu: Tijdens een langdurig en monotoon werkritme, vergeten we vaak dat we een lichaam hebben. De mindfulness bel kan ons helpen om even pauze te nemen, diep adem te halen en bewust te worden van het huidige moment.

 

Stressbeheersing: Wanneer stress of spanning zich opbouwt, kan het luiden van de bel helpen om een bewuste adempauze te nemen en kalmte te herstellen.

 

Jouw hond als mindfulness bel, jouw persoonlijke gids

 

Ik heb een mindfulness bel op mijn smartphone geïnstalleerd. Om de 50 minuten klinkt de bel en kan ik stoppen met wat ik aan het doen ben en even, voor de duurtijd van 3 in- en uitademingen, terugkeren naar het hier en nu. Ik stel mezelf de vraag: “hoe gaat het nu met jou”?

 

Maar Ombra, mijn Italiaanse waterhond, fungeert ook als mindfulness bel. Soms wanneer ik tegen de tijd aan het rennen ben, de controle lijk te verliezen en emotioneel overprikkeld ben, kan ze tegen me opspringen of tussen mijn voeten komen zitten. Ik weet dan dat het tijd is om naar het hier en nu terug te keren. Ik leg mijn handen op haar lichaam en adem even met haar mee. Na enkele seconden ben ik weer thuis, bij mezelf en kom ik tot rust. Ombra is mijn gids, ze begrijpt me en weet wanneer ze er voor mij kan ‘zijn’.

 

Dank je Ombra!

 

Op het geluk van jou en je hond,

 

Geert

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
3 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mathilde Hofkes
Mathilde Hofkes
8 maanden geleden

Een technisch hulpmiddel om ons te herinneren aan het meest natuurlijjke gedrag, enkel om in het hier en nu te kunnen zijn? Een piepgeluid om de zo veel minuten, hoe komen wij op het idee? Je hoeft alleen maar naar je hond te kijken om samen met hem in het hier en nu te zijn. Zou je je keer door een opkomende gedachte voor een kort moment laten afleiden, ook dat is goed en zinvol. Daarna kom je weer vanzelf in het nu terug.

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig