

Geert De Bolster
Je hond herplaatsen – 10 aandachtspunten
Je hond herplaatsen. Soms kan het noodzakelijk zijn. Maar hoe pijnlijk het ook is om te moeten beseffen dat je je hond niet kunt houden en hem dient te herplaatsen, pas wanneer je het hebt beslist, wordt het vaak nog moeilijker. Kan ik mijn hond herplaatsen? Waar moet ik beginnen? Kan mij iemand helpen? Hoe ga je te werk om je hond te herplaatsen?
In dit artikel lees je 10 aandachtspunten waar je rekening dient mee te houden, mocht het nodig zijn om je hond te herplaatsen.
Wat als je je hond wilt wegdoen?
Er kunnen omstandigheden zijn, waarin het zowel voor jou als je hond niet meer lukt om samen te blijven. Vaak is samen blijven wonen met je hond problematisch voor het welzijn van jou en je hond. Dit te moeten vaststellen kan een proces zijn en heel erg pijnlijk voor je zijn. Maar indien je de beslissing neemt om je hond te herplaatsen, is het belangrijk om te beseffen, dat het ook voor je hond een pijnlijk gegeven zal zijn. De norm die je dient aan te houden is: Welzijn eerst! Om jou en je hond te helpen, heb ik deze blog geschreven met 10 aandachtspunt voor het herplaatsen van je hond.
Je hond herplaatsen met ware liefde
Een hond herplaatsen volgens de principes van de connectiemethode® vindt plaats vanuit een houding van ware liefde. Omstandigheden liggen aan de basis dat het welzijn van de hond en het gezin niet meer kan gewaarborgd worden. Daarom gaat men uit liefde voor de hond en zichzelf op zoek naar een persoon of gezin waar de hond kan gedijen en gelukkig kan zijn.
De 4 elementen van ware liefde zijn:
- Liefdevolle vriendelijkheid
Uit liefde voor de hond en zichzelf gaat men over tot herplaatsing van de hond. Men begrijpt en heeft begrip voor het feit dat dit de juiste actie is. - Compassie
Een hond herplaatsen is pijnlijk. Handelen met compassie betekent dat je bereid bent om de pijn te voelen maar toch de juiste keuze maakt om de hond te herplaatsen. - Vreugde
Doordat je het beste met je hond voorhebt, zal je een persoon of gezin zoeken waar je hond gelukkig kan zijn. Met vreugde in het hart, gun je je hond en de nieuwe persoon of -gezin alle vreugde en geluk in hun nieuwe leven. - Vrijheid
In een context van het herplaatsen van een hond, betekent vrijheid, loslaten. Je houdt je hond niet vast. Je zet jezelf niet vast. Je laat je hond los en gunt hem alle vrijheid en goeds.
10 aandachtspunten voor het herplaatsen van je hond
1. Waarom je hond herplaatsen?
Een hond neem je niet zomaar in huis. Ik hoop dat je beslissing om je hond te herplaatsen, niet gestoeld is op impulsiviteit en achteloosheid. Indien dit wel zo is: Lees dan zeker verder.
Er zijn zeker omstandigheden waarin het goed is en noodzakelijk kan zijn om je hond te herplaatsen.
- Om gezondheidsredenen dien je vooral voor jezelf te zorgen en ben je niet meer in de mogelijkheid om je hond de juiste zorg te bieden.
- De leefomstandigheden waarin je je met je hond bevindt, zijn niet geschikt en schadelijk voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van je hond en dat van jouw gezin.
2. Voor je je hond herplaatst, is het écht nodig?
Soms kan het opvoeden en samenleven met een hond best lastig aanvoelen. Je probeert hem goed op te voeden. Je doet alles voor je hond. Je gaat naar de hondenschool. Toch lukt het blijkbaar niet om je hond op te voeden. In dergelijke situaties zou het kunnen dat je eraan denkt om je hond weg te doen. Je vindt van jezelf dat je niet in staat bent om voor je hond te zorgen. Maar dat hoeft niet zo te zijn en is meestal ook niet het geval.
Meestal is het zaaks van tot jezelf te komen. Jouw verwachtingen t.o.v. je hond wat bij te stellen. Een hondengedragsbegeleider van de connectiemethode® kan samen met jou kijken naar wat goed gaat en wat de mogelijkheden zijn om samen met je hond gelukkig te kunnen zijn. Dan hoef je je hond niet te herplaatsen.
3. Je hond herplaatsen, wat betekent het voor je hond?
Wanneer je hond lichamelijk gezond is, goede sociale vaardigheden heeft en zich makkelijk aan situaties kan aanpassen, kan je hond, indien hij bij het juiste gezin terechtkomt, opnieuw gelukkig worden. Uiteraard vraagt het altijd een aanpassingsperiode voor je hond en het nieuwe gezin.
4. Kun je je hond herplaatsen.
Om je hond te kunnen herplaatsen, dient hij over voldoende sociale vaardigheden te beschikken. Indien dat niet het geval is, kan het een probleem vormen.
Stel dat je hond heel erg angstig is. Misschien is je hond gevoelig en vertoont hij makkelijk agressief gedrag. Het zou kunnen dat je hond niet vertrouwd is met alleen zijn of zelfs aan verlatingsangst lijdt. M.a.w., wanneer je hond een gedragsprobleem heeft, is de kans reëel dat herplaatsing mislukt of zelfs helemaal niet mogelijk is.
Indien je toch zou overgaan tot het herplaatsen van een hond met gedragsproblemen, dien je erover te waken dat hij bij een hondenliefhebber met ervaring terechtkomt. Zo niet breng je je hond mogelijks nog meer in de problemen.
5. Je hond herplaatsen vraagt om verantwoordelijkheidszin.
- Deel het volledige verhaal met de kandidaat die je hond wilt adopteren. Dus niet alleen de mooie dingen maar ook de moeilijke en eventuele gezondheidsproblemen dien je mee te delen. Indien je bepaalde zaken zou achterhouden, breng je het geluk van je hond in gevaar.
- Soms wordt een hond herplaatst vanwege gedragsproblemen. Mocht je hond onder bepaalde omstandigheden agressief gedrag vertonen, is het heel belangrijk om dit aan het kandidaat nieuwe baasje in detail te vertellen. Indien je hond iemand zou bijten en ernstige schade veroorzaken, ligt de verantwoordelijkheid ook bij jou.
6. Check het gezin die je hond wilt adopteren?
Helaas zijn er ook oneerlijke mensen, die slechte bedoelingen hebben en op zoek zijn om honden te adopteren om winst mee te boeken.
Sommige gezinnen zijn minder geschikt om het nieuwe baasje voor je hond te worden.
Ga eens langs bij het gezin thuis. Socialiseer met het nieuwe gezin en maak je hond vertrouwd met de leden van het mogelijks nieuwe gezin. Pas wanneer je zelf merkt, dat je hond er een gelukkig leven kan hebben, kan je tot overdracht overgaan. Best doe je definitieve herplaatsing na 3 bezoekjes. Pas dan kan je je hond in vertrouwen achterlaten.
Blijf minstens 6 maanden in contact met de nieuwe baasjes van je hond. Sta voor hen klaar als ze vragen hebben. En wees bereid om je hond terug bij je te laten komen, mocht de adoptie mislukken.
7. Maak een lijst met gewoontes van je hond op
Je hond is een dagelijkse structuur gewend. Het herplaatsen van je hond kan succesvoller zijn, wanneer de nieuwe baasjes zich willen aanpassen aan de hond. Dus maak deel het dagschema waar je hond vertrouwd mee is aan de nieuwe eigenaars. Pas wanneer de nieuwe eigenaren zich willen aanpassen aan de hond, zal je hond zich ook makkelijk aan hen aanpassen.
8. Je hond herplaatsen is pijnlijk
Eenmaal het definitief moment is aangebroken en je hond bij zijn nieuwe baasjes gaat wonen, kan het zeer pijnlijk voor je worden. Dat is normaal en oké. Wanneer je ervoor hebt gezorgd dat je hond naar een goed gezin of persoon is verhuisd, kan de pijn wat dragelijker zijn.
Maar sowieso, afscheid nemen doet pijn. Geef het rouwproces de ruimte. Wees lief voor jezelf.
9. Breng je hond niet naar het asiel
Veel te vaak wordt een hond naar een asiel gebracht. Dit is zo goed als altijd traumatisch voor een hond. Hij komt in een niet huiselijke omgeving terecht. Andere dieren die er zijn, lijden aan stress en angst. De eenzaamheid van de aanwezige dieren is voor iedereen voelbaar. Je hond kan er enorm lijden en lichamelijk en geestelijk ziek worden. De kans dat je hond dan later in een nieuw gezin zou kunnen gedijen, wordt dan gehypothekeerd. Tenzij je je in een acute noodsituatie bevindt, raad ik af om je hond naar een asiel te brengen.
10. Hulp inroepen om je hond te herplaatsen
Het is niet altijd eenvoudig om zelf een gezin of persoon te vinden die jouw hond wilt adopteren. Daarom kan het god zijn om hulp te zoeken bij een non-profitorganisatie. Samen met professionals kan bekeken worden of:
- Herplaatsing nodig is, of er andere oplossingen kunnen gevonden worden.
- Herplaatsing mogelijk is.
- Wat de sterktes en kwetsbaarheden van je hond zijn.
- In welke nieuwe omstandigheden je hond zou kunnen gedijen en gelukkig kan zijn.
- Deze organisaties zorgen ok voor opvolging en kunnen het nieuwe gezin of persoon begeleiden zodat je hond er zich goed en veilig kan aanpassen.
- Samen kunnen jullie ervoor zorgen dat het herplaatsen en de adoptie van je hond succesvol is.
Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.
Laat hier je naam en email achter
Wij nemen je privacy ernstig
Heb het heel aandachtig gelezen. Hopelijk zal het voor ons nooit van toepassing zijn.
Dag Michel, Ik hoop dit met jou!
We zitten jammer genoeg in de situatie nu. We hebben twee teven, een mechelse herder van 7 jaar en een chow chow van 2,5 jaar oud. Ze leven al 2 jaar samen en plots begint de chow chow heel dominant te worden naar de Mechelaar. We kunnen ze niet meer samen in de tuin laten want dat wil de chow chow niet meer. Ze hebben serieus gevochten waarbij de Mechelaar enkele zware operaties heeft moeten ondergaan. We denken dat we het beste zijn met ze uit elkaar te halen en de chow chow te herplaatsen maar de liefde die we voelen voor haar maakt ons echt kapot van verdriet vanbinnen.
Beste Silvia, Ik ken natuurlijk de situatie niet maar misschien kan je eerst een professioneel hondengedragsbegeleider van de connectiemethode bij je thuis laten komen om de situatie te evalueren en na te gaan of er geen andere oplossing is? Dit is de link naar een gedragsbegeleider uit jouw regio: https://debolster.be/de-connectiemethode-quality-label/. Mocht je uit de regio Brugge zijn, ben ik bereid om een afspraak met je te maken. Groetjes, Geert