Mediteren hond
Picture of Geert De Bolster
Geert De Bolster

Moet je mediteren om mindful met je hond om te gaan?

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ook voor hondenverzorgers wordt het steeds belangrijker om momenten van rust en reflectie in te bouwen in het dagelijks leven. Eén populaire manier die vaak wordt gepraktiseerd en zijn waarde heeft bewezen is meditatie. Meditatie wordt vaak geassocieerd met innerlijke vrede, kalmte en mindfulness. Maar wat heeft meditatie te maken met het omgaan met je hond? Moet je echt mediteren om mindful met je hond om te kunnen gaan?

Mindfulness en honden

Mindfulness is een begrip dat verwijst naar het bewust aanwezig zijn in het moment, zonder oordeel. Het gaat om het observeren van je gedachten, gevoelens en fysieke sensaties zonder er onmiddellijk op te reageren. Dit concept is zeker van toepassing op de relatie tussen mensen en hun honden, zeker wanneer je met een hond met speciale noden samenleeft. Hier zijn enkele manieren waarop mindfulness kan helpen bij het omgaan met je hond:

1. Aandacht voor je hond
Mindfulness leert ons om volledig aanwezig te zijn in het moment. Als je met je hond wandelt, kan dit betekenen dat je echt luistert naar de geluiden om je heen, de geur van de natuur opneemt en je bewust bent van de bewegingen van je hond. Dit kan leiden tot een diepere band tussen jou en je huisdier. Je hond kan jouw vriendelijke en open aanwezigheid opmerken en makkelijker connectie met je maken.

2. Stressvermindering
Meditatie, een belangrijk onderdeel van mindfulness, staat erom bekend stress te verminderen. Vele honden zijn stressgevoelig, vooral bij onvoorspelbaarheid door veranderingen in hun omgeving. En laat nu het leven helemaal niet voorspelbaar zijn. De enige die in het beste geval voorspelbaarheid kan brengen voor een hond ben jij zelf. Door zelf regelmatig te mediteren kan je beter met stress omgaan en kun je daardoor een rustgevende invloed hebben op je hond.

3. Geduld en empathie
Tijd nemen om te mediteren helpt je om geduldiger te zijn en beter te begrijpen wat er in het hoofd van je hond omgaat. Dit kan vooral nuttig zijn als je hond gedragsproblemen heeft of angstig is.
Door mindfulness te beoefenen word je beter in staat, om onder spannende omstandigheden toch bij jezelf en je hond te blijven en geduldig de 3 vragen van de connectiemethode te stellen:
1. Hoe gaat het met je?
2. Wat wil je?
3. Wat heb je nodig?
Door te mediteren leer je deze vragen in de eerste plaats aan jezelf te stellen. De connectiemethode® werkt met het principe van leading by example of het voorbeeld geven. Dus eerst mindful met jezelf omgaan creëert expertise om daarna ook mindful met je hond om ta gaan.

Moet je mediteren om mindful met je hond om te gaan?

“Als je ligt te spartelen in het water, is het niet het juiste moment om een nieuwe zwemslag te leren”,
zegt Edel Maex (zenleraar en mindfulnesstrainer).

Het is niet per se nodig om dagelijks te mediteren om een goede relatie met je huisdier op te bouwen en om mindful met hem om te kunnen gaan. Anderzijds helpt oefenen met formele meditatie omdat het tijdens moeilijke en spannende momenten makkelijker zou zijn om jouw mindfulness, samen met je hond in praktijk te brengen. Met andere woorden: gericht oefenen baart kunst.


Tijdens formele meditatie neem je de tijd om te stoppen en te zijn. Je creëert een rustige en veilige situatie voor jezelf en je gaat zitten of liggen. Waar je tijdens de formele meditatieoefeningen vertrouwd mee wordt, kan je nadien beter toepassen in het samenleven met je hond. Terwijl je geconfronteerd wordt met afleiding en de dingen des leven, zal je tegelijk jouw mindfulness kunnen oproepen en je hond op een effectieve manier door moeilijke situaties kunnen begeleiden.

Hier zijn enkele praktische tips om mindful met je hond om te gaan zonder dagelijkse meditatie:

Cultiveer kwalitatieve aandacht
Neem de tijd om echt met je hond bezig te zijn. Speel samen, ga samen wandelen en geef hem de aandacht die hij verdient. Zorg dat je volledig aanwezig bent bij jezelf en je hond en laat je niet afleiden door dingen zoals je smartphone of andere stimuleringen uit de omgeving.

Daarnaast dien je te vermijden om hem te negeren wanneer hij gedrag vertoont die je niet leuk vindt. Mindful omgaan met je hond impliceert ook mindful communicatie. Steun je hond altijd, ook wanneer hij ongewenst gedrag vertoont.

Leer de taal van je hond
Leer de lichaamstaal, geluidentaal, taal van aanraking en chemische communicatie van je hond te begrijpen om zijn behoeften en emoties beter te kunnen interpreteren en er duidelijk op te kunnen reageren.

Oefen begrip voor de kwetsbaarheid van je hond
Begrijpen is een ander woord voor liefhebben. Vooral als je hond gedragsproblemen heeft, is het belangrijk om de moed te ontwikkelen en begrip te cultiveren voor zijn kwetsbaarheid. Zoek indien nodig professionele hulp bij een hondengedragsbegeleider van de connectiemethode®

Waardeer je hond zoals hij is
Wanneer je minfulness beoefend op de manier van de connectiemethode®, zal je automatisch generositeit ontwikkelen en dankbaar zijn voor wat jouw hond je te bieden heeft. Wees je bewust van het goede in jouw hond en geniet van de mooie momenten die jullie samen ervaren.

Samengevat

Hoewel regelmatig mediteren nuttig kan zijn en je kan helpen om mindful met je hond om te gaan, zijn er ook andere manieren om een sterke band met je huisdier te ontwikkelen. Het belangrijkste is dat je bewust bent van je hond en zijn behoeften, en dat je de tijd neemt om een liefdevolle en ondersteunende relatie op te bouwen. Of je nu dagelijks mediteert of niet, de sleutel tot een gelukkige en gezonde relatie met je hond is aandacht, liefde en geduld. Anderzijds zitten deze waarden sowieso in mindfulness vervat.

Op het geluk van jou en je hond,
Geert

Meer lezen?

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
4 4 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Roelie
Roelie
7 maanden geleden

Mediteren doe ik niet wel pak ik vaker rust en tijd met mijn hond en genieten wij samen intents dat kan een bal spel zijn of stok weg gooien samen rennen of zo als nu in sneeuw spelen heerlijk voor beiden

Geert De Bolster
Beheerder
Antwoord aan  Roelie
7 maanden geleden

Als je met je volle aandacht bij jezelf en je hond bent, kan je mindful met je hond omgaan.
Veel plezier samen.

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig