

Geert De Bolster
Omgaan met je hond die angst heeft voor geluiden
Help! Mijn hond is angstig voor geluiden
Wat doe je wanneer je hond geluidenangst heeft. Omgaan met je hond die angst heeft voor geluiden kan best lastig zijn. Wanneer een hond bang is voor geluiden gedraagt hij zich heel bedrukt, trilt en beeft en draagt zijn staart tussen de poten. Meestal zal de hond zich proberen verstoppen of vluchten. In sommige situaties kan de hond helemaal in paniek gaan en heeft het dan heel erg moeilijk om terug tot rust te komen. Voor jou is het heel lastig want wellicht heb je het gevoel dat niets helpt om de angst te doen afnemen. Daardoor kan je een gevoel van onmacht ervaren en zoek je hulp bij een hondengedragstherapeut.
Van welke geluiden kan je hond angstig zijn?
Je hond kan angstig zijn van geluiden veroorzaakt door onweer, vuurwerk, knallen afkomstig van landkanonnen, maar ook van gewone huiselijke geluiden zoals piepende geluidjes. En natuurlijk heb je ook honden die bang zijn van mensen en dus angstig worden wanneer ze mensen horen praten, lachen en stappen.
Waarom is jouw hond bang voor geluiden
Iedereen kan angst hebben voor harde geluiden
Heel veel gevaarlijke omstandigheden worden aangekondigd door geluiden. Denk maar de geluiden die een hevige stormen kan veroorzaken, een knal die plaatsvindt tijdens een ongeval, geweerschoten, enz. Honden zijn wat dat betreft net mensen. Ons reptielenbrein, het oudste gedeelte van onze hersenen en het emotioneel zoogdierenbrein werken daarom perfect samen. Knallen zijn biologisch geassocieerd met gevaar waardoor we de emotie angst gaan ervaren. Angst voor harde, extreme geluiden is dus heel normaal voor mensen en dus ook voor honden.
Aangeboren kwetsbaarheid – angst voor geluiden
Sommige honden zijn extra geluidsgevoelig. Dergelijke honden, meestal honden uit werklijnen of die historisch afkomstig zijn van honden die een werktaak hadden of hebben, zijn vaak hoog sensitief en kunnen makkelijk angstig zijn voor geluiden die helemaal niet hard of luid klinken. Ik denk bijvoorbeeld aan de border collie, bearded collie en jack russel. Maar ook heel wat jachthonden kunnen een sterk aangeboren angst voor geluiden hebben.
Angst voor geluiden als gevolg van een traumatische ervaring
Vaak worden puppy’s onvrijwillig geconfronteerd met heel harde geluiden en kunnen daardoor een trauma hebben opgelopen. Doordat ze nadien te vaak opnieuw aan de geluiden worden blootgesteld, kan er zich een sensitiviteit voor geluiden ontwikkelen en wordt de hond angstig bij het horen van een banaal geluid.
Aangeleerde angst voor geluiden
Sommige hondentrainers maken gebruik van aversieve geluiden om een hond te laten stoppen met ongewenst gedrag. Er wordt met een fles met knikkers of een blikje met kiezelsteentjes lawaai gemaakt waardoor de hond schrikt. Andere trainers maken gebruik van een werpketting waarmee ze naar en tegen de hond gooien om hem te laten schrikken. Soms gebruikt met een voorwerp op basis van luchtdruk of een toeter. Dergelijke zaken kunnen je hond misschien wel ophouden met ongewenst gedrag te vertonen, maar zijn vaak de oorzaak van aangeleerde angst voor geluiden. De hond wordt dan angstig van de minsten geluiden en kan niet meer functioneren.
Hoe kan je met de angst voor geluiden van jouw hond omgaan?
Vindt jouw hond zelf een oplossing wanneer hij bang is van geluiden?
Sommige honden gaan zich van nature verstoppen als ze harde geluiden horen. Ze worden daarbij geholpen door hun aangeboren intelligentie om met gevaar om te kunnen gaan. Wanneer je merkt dat je hond zich ergens gaat verstoppen, hoef je eigenlijk zelf niets meer te doen. Je hond weet hoe hij met de angst voor geluiden kan omgaan.
Vraagt jouw hond om steun?
Wanneer een hond angstig is en zelf een oplossing gaat zoeken, hoef je eigenlijk niets te doen. Observeer jouw hond en kijk hoe hij met de beangstigende situatie omgaat. Als je merkt dat hij naar je kijkt, dien je hem natuurlijk onmiddellijk te helpen. Stel dat hij dicht bij jou wil zijn wanneer hij angstig is, dan dien je hem uiteraard die steun te geven zodat hij kan ontspannen en de angst kan weggaan.
Is jouw hond in paniek?
Opgelet! Wanneer jouw hond in paniek is, MOET je hem ALTIJD helpen. Honden die in paniek zijn verkeren in een overlevingsmodus. Wanneer je je hond niet zou helpen, kan hij zich bezeren of echt gaan vluchten. Het is niet de eerste hond die over een hoge poort klautert en zichzelf in ernstig gevaar brengt. Ken jouw hond en doe dus wat nodig is wanneer jouw hond paniekgedrag vertoont.
Honden met onweerangst of vuurwerkangst mag je niet alleen laten als je weet dat er zich dergelijke situaties zullen voordoen.
Een hond die angstig is voor geluiden heeft een leider nodig
In de inleiding had ik het over hoe lastig het voor je kan zijn om je hond te kunnen helpen en hoe zwaar het gevoel van onmacht daarbij kan zijn. Het zou kunnen dat je zelf emotioneel overspoeld wordt bij het aanzien van je hond wanneer hij zo angstig is. Daardoor kan je reactief en emotioneel gaan reageren en dat helpt niet. Om een hond die bang is voor geluiden te kunnen helpen dien je vertrouwen en rust te communiceren.
Ik kan jou helpen om:
De hondentaal beter te leren kennen en begrijpen, zodat je op tijd kunt zien wanneer je hond het moeilijk krijgt.
Hier vind je meer informatie
Beter leiding te kunnen geven aan je hond waardoor je zelfleiderschap kunt ontwikkelen en de juiste steun aan je hond kunt bieden wanneer hij angstig is.
Hier vind je meer info over leiderschap.
Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.
Laat hier je naam en email achter
Wij nemen je privacy ernstig