De connectiemethode Geert De Bolster logo header
In dit artikel
  Add a header to begin generating the table of contents
  Hond angst
  Geert De Bolster
  Geert De Bolster

  Omgaan met je hond die angst heeft voor geluiden

  Facebook
  LinkedIn
  WhatsApp
  Email

  Help! Mijn hond is angstig voor geluiden

  Wat doe je wanneer je hond geluidenangst heeft. Omgaan met je hond die angst heeft voor geluiden kan best lastig zijn. Wanneer een hond bang is voor geluiden gedraagt hij zich heel bedrukt, trilt en beeft en draagt zijn staart tussen de poten. Meestal zal de hond zich proberen verstoppen of vluchten. In sommige situaties kan de hond helemaal in paniek gaan en heeft het dan heel erg moeilijk om terug tot rust te komen. Voor jou is het heel lastig want wellicht heb je het gevoel dat niets helpt om de angst te doen afnemen. Daardoor kan je een gevoel van onmacht ervaren en zoek je hulp bij een hondengedragstherapeut.

  Van welke geluiden kan je hond angstig zijn?

  Je hond kan angstig zijn van geluiden veroorzaakt door onweer, vuurwerk, knallen afkomstig van landkanonnen, maar ook van gewone huiselijke geluiden zoals piepende geluidjes. En natuurlijk heb je ook honden die bang zijn van mensen en dus angstig worden wanneer ze mensen horen praten, lachen en stappen.

  Waarom is jouw hond bang voor geluiden

  Iedereen kan angst hebben voor harde geluiden
  Heel veel gevaarlijke omstandigheden worden aangekondigd door geluiden. Denk maar de geluiden die een hevige stormen kan veroorzaken, een knal die plaatsvindt tijdens een ongeval, geweerschoten, enz. Honden zijn wat dat betreft net mensen. Ons reptielenbrein, het oudste gedeelte van onze hersenen en het emotioneel zoogdierenbrein werken daarom perfect samen. Knallen zijn biologisch geassocieerd met gevaar waardoor we de emotie angst gaan ervaren. Angst voor harde, extreme geluiden is dus heel normaal voor mensen en dus ook voor honden.

  Aangeboren kwetsbaarheid – angst voor geluiden
  Sommige honden zijn extra geluidsgevoelig. Dergelijke honden, meestal honden uit werklijnen of die historisch afkomstig zijn van honden die een werktaak hadden of hebben, zijn vaak hoog sensitief en kunnen makkelijk angstig zijn voor geluiden die helemaal niet hard of luid klinken. Ik denk bijvoorbeeld aan de border collie, bearded collie en jack russel. Maar ook heel wat jachthonden kunnen een sterk aangeboren angst voor geluiden hebben.

  Angst voor geluiden als gevolg van een traumatische ervaring
  Vaak worden puppy’s onvrijwillig geconfronteerd met heel harde geluiden en kunnen daardoor een trauma hebben opgelopen. Doordat ze nadien te vaak opnieuw aan de geluiden worden blootgesteld, kan er zich een sensitiviteit voor geluiden ontwikkelen en wordt de hond angstig bij het horen van een banaal geluid.

  Aangeleerde angst voor geluiden
  Sommige hondentrainers maken gebruik van aversieve geluiden om een hond te laten stoppen met ongewenst gedrag. Er wordt met een fles met knikkers of een blikje met kiezelsteentjes lawaai gemaakt waardoor de hond schrikt. Andere trainers maken gebruik van een werpketting waarmee ze naar en tegen de hond gooien om hem te laten schrikken. Soms gebruikt met een voorwerp op basis van luchtdruk of een toeter. Dergelijke zaken kunnen je hond misschien wel ophouden met ongewenst gedrag te vertonen, maar zijn vaak de oorzaak van aangeleerde angst voor geluiden. De hond wordt dan angstig van de minsten geluiden en kan niet meer functioneren.

  Hoe start je met socialiseren en opvoeden

  Respect
  Behandel je pup met empathie. Jullie moeten mekaars taal leren kennen. Door de taal van je hond te leren, kan je zijn gedrag begrijpen en hierop anticiperen. Je hond zelf zal jouw gedrag ook moeten begrijpen. Hierin spelen vertrouwen en wederzijds respect een hoofdrol. Stel dat je pup in huis doet, dien je dat te aanvaarden. Een baby doet ook nog in zijn pamper en wordt daar niet voor gestraft. Je pup moet leren wat er van hem verwacht wordt. Vermijd tijdens dat leerproces verbale of fysieke correctie, want dit zorgt dat je hond je niet meer gaat vertrouwen. De verdere ontwikkeling van zijn sociale vaardigheden en de opvoeding komen hier in gedrang.

   

  Als de hond zich goed voelt bij jou, kan je beginnen met de opvoeding. Gebruik onze connectiemethode om je hond geleidelijk aan vertrouwd te maken met verschillende situaties.

  Socialiseren met de connectiemethode

  Socialiseren is een proces dat bestaat uit verschillende fasen. Eerst werk je aan vertrouwen. Je hond moet je 100% vertrouwen voor je gaat socialiseren met vreemden of met andere honden. Dit vertrouwen kan je zien als hij geen hard puppybijtgedrag meer vertoont en hij altijd naar je komt als je hem roept. Spelen met een trektouw lukt aardig en hij vindt het heerlijk om na het spel dicht bij jou te komen liggen. Gemiddeld duurt de ontwikkeling van vertrouwen een 4-tal weken. Eens dat vertrouwen er is, is je hond klaar om zijn territorium uit te breiden.

  Nu kan je verdere stappen in de socialisatiefasen zetten

  Bezoek
  Als je bezoek ontvangt is het aan te raden om je pup in een veilige ruimte te laten verblijven. Dat kan in de bench of in de keuken, afgesloten door een kinderhekje.

   

  Pas wanneer de bezoekers plaats hebben genomen in de zithoek of aan tafel en je pup rustig is, kan hij naar de bezoekers komen. Spreek met je bezoek af hoe zij op je pup kunnen reageren. Zo kan je vragen om je pup enkel aan te raken als hij zelf kwispelend naar hen toe komt. Vraag je bezoek om de pup niet aan te moedigen naar hen toe te komen, maar om een afwachtende houding aan te nemen. De pup zal zelf aangeven wat hij wilt.

   

  Wees voorzichtig met kleine kinderen. Kinderen zijn zelf nog in opvoeding en kunnen onvoorspelbaar reageren. Nodig de ouders van het kind uit om supervisie te houden over het kind, zodat het niet bang hoeft te zijn en dat het kind de pup ook niet bang maakt.

   

  Voordat je bezoek terug weggaat, coach je je pup eerst naar zijn veilige ruimte zodat je zelf rustig afscheid kan nemen van je bezoekers.

  Op visite gaan
  Als je met je pup bij mensen op bezoek gaat is het wat moeilijker om de controle over de situatie te behouden. Je doet er goed aan om op voorhand afspraken te maken met de personen waar je op bezoek gaat. Laat hen weten welke omgangsvorm je verwacht en geef voorbeelden van situaties die zich kunnen voordoen en hoe ze hier best op reageren. Alles dient voor alle partijen aangenaam en veilig te verlopen.
  Enkele aandachtspunten:

  Andere honden
  Je pup is van nature sociaal met andere honden. Als het goed is, heeft je hond 8 weken samen geleefd met zijn moeder en nestgenootjes. Zijn sociale vaardigheden zijn dus al ontwikkeld. Uiteraard moet je pup nog leren om met andere honden om te gaan, maar dat kan pas als hij je ten volle vertrouwt en jou als zijn opvoeder en leider beschouwt. Als die vertrouwensband er is, kan je hem in de mogelijkheid brengen om zijn sociale vaardigheden met vreemde honden op te bouwen.

   

  Hoe pak je dit aan?
  Het meest ideale situatie is om iemand met een rustige en sociale hond die goed is in de omgang met andere honden uit te nodigen bij je thuis. Ga op dezelfde manier te werk als bij de socialisatie met mensen. Laat je hond in de veilige ruimte als het bezoek aankomt en wacht tot hij rustig is. Daarna kan je de pup bij de hond laten komen om kennis te maken. Sociale volwassen honden zullen van nature rekening houden met de mogelijkheden van je pup en zachtaardig communiceren. Zelf hoef je niets te doen.

   

  Laat de volwassen hond zijn gang gaan maar hou je aandacht op de pup. Is de volwassen hond te onstuimig, dan breng je je pup weer naar zijn bench of rustige plek. Zo breng je hem en de andere hond in veiligheid.

  De leiband

  Leer jezelf het mantra: “aan de leiband socialiseren we niet”
  Je pup is schattig en andere mensen zullen hem willen aaien. Ander hondenliefhebbers zullen jouw pup willen benaderen met hun hond om kennis te maken. Laat dit niet gebeuren als je hond aan de leiband ligt.

   

  Honden, en pups in het bijzonder, vinden het beangstigend om contact te leggen met iemand als ze aan de leiband zijn. Contact maken met andere honden of mensen ervaart je pup als spannend. Als hij dan vastzit aan de leiband heeft hij het gevoel dat hij zelf niet kan beslissen om afstand te nemen en het contact te verbreken. Dit kan leiden tot negatieve gevoelens en angst.

   

  Dergelijke omstandigheden zijn vaak de oorzaak van later agressief gedrag naar andere honden. Denk aan blaffen en uitvallen aan de leiband.
  Om je puppy met vreemde mensen en andere honden te socialiseren dien je hem vrij te laten. Dit kan in een veilige context in het bos of op het strand.

  De puppyklas

  Wetenschappelijk onderzoek (Kerstik Seksel School of Behavioural Sciences, Macquarie University, Sydney, NSW, 2109, Australia – 1998) heeft aangetoond dat puppyklassen niet bijdragen tot beter sociaal gedrag ten opzichte van andere honden.
  Naar mijn ervaring is de slaagkans voor het aanleren van positief gedrag in een reguliere puppyklas 50%. Of je pup leert goede dingen, of je pup wordt er bang gemaakt en ervaart stress en opwinding. Dit resulteert later in frustratiegedrag en agressie naar andere honden. Wil je dat risico lopen?

   

  Om te slagen in je opvoeding en socialisatie kies je beter voor een individuele begeleiding en ondersteuning op maat van je hond. De connectiemethode biedt hier de slaagkans van 100%.

  De hondenweide

  Hondenweides zijn op zich een mooi initiatief waardoor je hond vrij in contact kan komen met andere honden. Nu is het wel zo dat mensen die met hun hond naar de hondenweide komen, vaak de taal van hun hond niet kennen en dus hun eigen hond onvoldoende begrijpen. Daardoor kan de interactie van zo een hond met jouw pup negatieve gevolgen hebben.

   

  Ga dus pas met je hond naar een hondenweide als hij voldoende ervaring heeft en vertrouwd is met communicatie met vreemde honden.

   

  Neem deze tips ter harte en ga ermee aan de slag bij de opvoeding van je pup. Wil je meer weten over de connectiemethode? In dit boek lees je alles over de taal van je hond en hoe je deze moet begrijpen, hoe je een sterke relatie opbouwt met je hond en tips om gedragsproblemen op te lossen.

   

  Wil je meer informatie over individuele begeleiding of heb je vragen:
  Neem contact met ons op

  Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

  Laat hier je naam en email achter

  Wij nemen je privacy ernstig

  Facebook
  LinkedIn
  WhatsApp
  Email
  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Gratis online videocursus

  6 spelregels om je hond op te voeden 

  GRATIS videocursus
  6 spelregels om je hond op te voeden

  Wij nemen je privacy ernstig

  Krijg toegang tot de GRATIS cursus

  6 spelregels om je hond op te voeden

  Wij nemen je privacy ernstig