Karma
Picture of Geert De Bolster
Geert De Bolster

Karma: over gedrag in het verleden, heden en toekomst:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Karma is een beladen woord. Anderzijds is de betekenis heel eenvoudig. Karma is niets anders dan gedrag. Gedrag uit het verleden, de toekomst en het heden. Verleden, heden en toekomst “interzijn” en worden zichtbaar in ons huidige gedrag.

 

Ons gedrag wordt onder andere beïnvloed door onze voorouders en leraren en door de omstandigheden waarin we terechtkomen. Maar ook de gevolgen van ons gedrag worden karma genoemd.


Karma is datgene wat je voortdurend met je meedraagt. Wanneer iemand iets over- of tegen jou zegt, kan je pijn ervaren. Iemand anders zijn of haar gedrag kan je pijn doen. Je kunt over iemand anders oordelen omdat hij of zij dit of dat heeft gedaan. De kans dat jouw karma getriggerd werd is dan groot.

 

Als we het hebben over transformatie, gaat het dikwijls over hoe je omgaat met karma, hoe je omgaat met jouw gedrag en nieuwe gedragspatronen kunt ontwikkelen.


Transformatie van karma doe je door stapje per stapje vertrouwd te raken met de pijn die het veroorzaakt. Door te stoppen en liefdevol naar de pijn te kijken in plaats van reactief gedrag te vertonen, kan je jouw karma transformeren. Het gevolg is dat je milder met jezelf, je hond en andere levende wezens omgaat. Je ontwikkelt een ander karma.

 

Het gedag van je hond wordt onder andere beïnvloed door zijn voorouders, leraren en de omstandigheden waarin hij terechtkomt. Jij bent de leraar van je hond. Jij bent de belangrijkste factor in de omstandigheden van je hond.

 

Op het geluk van jou en je hond,

 

Geert

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
4 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mathilde Hofkes
Mathilde Hofkes
8 maanden geleden

Zelf vind ik de omschrijving van karme als de optelsom van al mijn daden en gedachten iets toegankelijker. Daarvan uitgaande lijkt mij de veronderstelling dat mijn karme “getriggerd” kan worden doordat iemand iets heeft gedaan of gezegd, minder fraai. Woorden of daden van een ander kunnen mij beinvloeden, emoties oproepen, zeer zeker, maar zij kunnen niet het totaal van mijn daden en gedachten “triggeren”. Deze zijn zoals zij zijn, totdat zij weer door andere daden of gedachten van mij veranderen. Daarvoor ben ik verantwoordelijk, niet een ander die iets zegt of doet.

Mathilde Hofkes
Mathilde Hofkes
Antwoord aan  Mathilde Hofkes
8 maanden geleden

Graag voor “karme” “karma” lezen met excuses voor de beide typefouten.

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig