De connectiemethode Geert De Bolster logo header
In dit artikel
    Add a header to begin generating the table of contents
    Hond wil niet eten
    Geert De Bolster
    Geert De Bolster

    Je hond wil niet eten

    Facebook
    LinkedIn
    WhatsApp
    Email

    Wat als je hond niet wil eten

    Deze blog wordt geschreven naar aanleiding van de veel voorkomende vraag van hondeneigenaren die zich zorgen maken wanneer hun hond niet wil eten. Ten einde raad neemt men contact op met mij met: “Mijn hond wil niet eten, wat kan ik doen”? Het feit dat ze contact opnemen met mij is omdat hun dierenarts aangeeft dat wanneer een hond niet wil eten, er een gedragsprobleem kan zijn.

    Natuurlijk is het voor jou als eigenaar pijnlijk wanneer je hond niet wil eten en probeer je van alles te doen om het probleem op te lossen. Als een hond niet wil eten kan er inderdaad sprake zijn van een gedragsprobleem, maar meestal is er iets anders aan de hand. In dit artikel geef ik 10 tips waardoor je hond weer gaat eten.

    Je hond wil niet eten om een bepaalde oorzaak

    Er zijn meerdere mogelijke oorzaken waarom je hond niet wil eten. Dus voor je begint met het zoeken naar een oplossing, is het goed om aandacht te schenken aan de eventuele oorzaak. Hieronder geef ik 7 mogelijke oorzaken waardoor je hond niet wil eten.

    Je hond wil niet eten om gezondheidsredenen

    Het eerste wat je dient te doen wanneer je hond plots niet meer wil eten, is je afvragen hoe het met zijn gezondheid gaat. Gewrichtspijnen, onpasselijkheid, schijndracht geven lichamelijke ongemakken aan je hond. Je hond wil dan vooral rusten en heeft in dergelijke omstandigheden mogelijks geen zin om te eten. Dat komt omwille van de natuurlijk helende kracht van je hond, die eerst wil herstellen en rust wil nemen. Eten is op dat moment niet zo belangrijk voor hem.

    Je hond wil niet eten omdat hij de voeding niet lekker vindt

    Een veel voorkomende oorzaak waarom je hond niet wil eten is omdat hij de voeding die hij krijgt niet lekker vindt. Vaak heeft het te maken met een te kort aan dierlijke ingrediënten. Sommige hondenvoeding bestaat hoofdzakelijk uit granen en dat vinden honden helemaal niet zo lekker. Een andere reden waarom je hond voeding niet lekker kan vinden, is omdat de ingrediënten afkomstig zijn van bepaalde dieren, zeker wat betreft rauwe voeding. Honden eten van nature geen rund. Veel van de rauwe diepvriesvoeding bevat rund. Dat kan dus een reden zijn omdat je hond niet wil eten. Andere honden hebben een aversie tegen rauwe voeding.

    Stress en angst kan de oorzaak zijn waardoor je hond niet wil eten

    Langdurige stress en angst veroorzaakt op termijn geestelijke gezondheidsproblemen. Je staat er als eigenaar vaak niet bij stil omdat het gezondheidsprobleem zich geleidelijk aan manifesteert. Meestal zie je het probleem zelf niet aankomen. Het welzijn van je hond komt in gevaar door stress en angst en daardoor kan het zijn dat je hond in een depressie terechtkomt en minder en minder gaat eten.

    Conflicten met andere huisdieren

    Eten dien je in alle rust te kunnen doen. Soms kan het probleem omdat je hond niet wil eten het gevolg zijn van conflictsituaties in de sociale groep. Je hond kan in conflict zijn met een andere hond in de groep of zelfs met een ander huisdier, zoals een kat. Hij durft zijn aandacht niet af te wenden van de dreiging die hij ervaart door het ander huisdier en wil daarom niet eten.

    Hondentraining kan stress veroorzaken

    Sommige hondeneigenaren willen hun hond gedisciplineerd leren eten. Ze laten hun hond eerst zitten en hij dient te wachten tot hij een “oké” krijgt om te beginnen eten. Dergelijke, op oude theorieën gebaseerde, rituelen kunnen de oorzaak zijn waardoor je hond in de war geraakt en niet meer wil eten.

     

    Een ander veel voorkomende oorzaak waardoor een hond niet wil eten is omdat hij gestoord wordt tijdens het eten. Hondeneigenaren denken dat men met de hand in de voerbak van de hond moeten kunnen gaan, terwijl die aan het eten is. Dit zou bijdragen tot vertrouwen. Het omgekeerde is een feit. Door je hond te storen tijdens het eten, kan hij een conflict ervaren wat kan bijdragen tot een eetstoornis.

    Je hond vertoont verslavend gedrag waardoor hij geen eetlust heeft

    Sommige honden ontwikkelden verslavend gedrag en worden zo door hun verslaving ingenomen dat ze geen zin meer hebben om te eten. Dergelijke honden willen voortdurend balletjes achterna rennen, jagen op dieren in de tuin of liggen de hele dag voor het raam te kijken of er geen andere honden of mensen langskomen. Telkens wanneer ze succesvol zijn, krijgen ze een positief gevoel. Aan het krijgen van dat positief gevoel worden ze verslaafd en willen niet meer eten.

    Jouw gedrag kan de oorzaak zijn omdat je hond niet wil eten

    Onafgezien van de oorzaak waarbij hondeneigenaren te veel controle willen over het gedrag van hun hond door met hun handen in de voerbak te gaan zitten, is er ook een andere reden waardoor jouw gedrag de oorzaak kan zijn omdat je hond niet wil eten.

     

    Hondeneigenaren maken zich vaak te veel zorgen om het eetgedrag van hun hond. Ze zijn gefocust op wat hij eet, wanneer hij eet, hoe hij eet, of hij niet te veel eet en zeker dat hij niet te weinig voeding binnenkrijgt. Dergelijke bezorgdheid merkt je hond op waardoor hij zich in de gaten gehouden voelt en geen rust meer vindt tijdens het eten. Het kan zelfs zover gaan dat de hond niet meer durft te eten als zijn baasje in de buurt is en daardoor een eetstoornis ontwikkelt.

    10 tips voor als je hond niet wil eten

    1. Maak een afspraak met je dierenarts
      De eerste reflex die je dient te hanteren als je hond langer dan 48 uur niet wil eten, is een afspraak met je dierenarts te maken. Gezondheidsproblemen dienen altijd als eerste uitgesloten te worden.
    2. Geef je hond een voeding die minstens 50% dierlijke ingrediënten bevat
      Bied je hond een kwalitatieve en lekkere voeding aan. Zorg ervoor dat de ingrediënten voor minstens 50% van dierlijke afkomst zijn.
    3. Geef je hond voeding die hij lekker vindt
      Laat je hond zelf bepalen wat hij lekker vindt. Zolang de voeding van goede kwaliteit is, hoef je je nergens zorgen over te maken. Je hebt de garantie dat hondenvoeding van goede kwaliteit is, wanneer ze werd samengesteld door een echte nutritionist. Opgelet met allerlei voeders die op de markt worden gebracht door marketeers, die eigenlijk zelf te weinig kennis hebben over de juiste voeding voor je hond.
    4. Doe eerst een activiteit
      Wanneer je hond het moeilijk heeft met eten, kan het helpen om hem eerst een activiteit te laten doen. Honden zijn roofdieren en in principe dienen ze hun prooi eerst op te sporen en te vangen voordat er kan gegeten worden. Je hoeft je hond niet te laten jagen maar het kan helpen om eerst een goede wandeling te maken voor je hem een portie voeding aanbiedt.
    5. Laat je hond tot rust komen
      Volgende op de zin van een voorafgaande activiteit, is het belangrijk dat je je hond na de activiteit enkele minuten tot rust laat komen. Laat hem eerst bekomen van de prikkels die hij heeft binnengekregen en geef hem dan zijn voeding.
    6. Creëer een veilige eetomgeving voor je hond
      Het veiligheidsgevoel van je hond is enorm belangrijk. Honden willen in alle veiligheid kunnen eten. Zorg voor een veilige eetplek voor je hond. Een plek waar hij zich comfortabel voelt en zijn aandacht enkel op zijn voeding hoef te richten. Voorkom dat er externe prikkels zijn die je hond stress of angst kan bezorgen. Creëer een eetomgeving waar andere dieren niet in de buurt van je hond kunnen komen.
    7. Bouw een ritueel rond eetgedrag van je hond
      Geef je hond 3 keer per dag eten en laat er een ritueel aan voorafgaan. Zeg tegen je hond “eten”, loop samen naar de eetplek en geef hem zijn eten. Laat hem vervolgens met rust. Dergelijk ritueel brengt rust bij je hond wat zijn eetgedrag zal bevorderen.
    8. Geef je hond geen voeding tussendoor
      Hondeneigenaren die zich zorgen maken om het eetgedrag van hun hond, hebben de neiging om heel veel kleine eetmomenten in te brengen. Anderzijds merk ik bij mijn klanten dat ze hun eigen eten gaan delen met hun hond. Op zich niets mis mee als het gezonde voeding is. Maar als je wil dat je hond op een gezonde manier gaat eten, is het beter je te houden aan een goede natuurlijke en holistische hondenvoeding.
    9. Kijk naar je eigen gevoelens en gedachten
      Vraag je af of je je wel of niet terecht zorgen maakt over het eetgedrag van je hond. Zoals reeds aangegeven kan jouw spanning het gevolg zijn dat je hond niet wil eten. Als je je zorgen maakt is het goed om jouw aandacht bij je ademhaling te brengen en deze te volgen. Je zal merken dat je ademhaling rustiger zal worden. Je gevoelens krijgen daardoor ruimte waardoor het minder lastig voor je wordt.
    10. Laat de controle los
      Zorg dat je hond zich niet bekeken voelt. Kijk dus niet naar je hond als hij de intentie heeft om te eten. Laat de controle los en doe geen hondentraining. Benader in geen geval je hond terwijl hij aan het eten is. Je hond heeft veiligheid, comfort en ruimte nodig.
    Liggen punt 9 en 10 wat moeilijk voor jou?

    Ik kan jou hiermee op weg helpen.
    Klik hier voor meer informatie over persoonlijke begeleiding.

    Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

    Laat hier je naam en email achter

    Wij nemen je privacy ernstig

    Facebook
    LinkedIn
    WhatsApp
    Email
    5 1 stem
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    2 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Susanne Simons
    Susanne Simons
    1 jaar geleden

    Hele fijne blog!
    onze Cobberdog is de laatste tijd een moeilijke eter.
    ik ga absoluut met de tips aan de slag!

    Geert De Bolster
    Beheerder
    Antwoord aan  Susanne Simons
    1 jaar geleden

    Dag Susanne,
    Prima! Laat gerust weten hoe het verdergaat.
    Groetjes,
    Geert

    Gratis online videocursus

    6 spelregels om je hond op te voeden 

    GRATIS videocursus
    6 spelregels om je hond op te voeden

    Wij nemen je privacy ernstig

    Gratis online videocursus

    6 spelregels om je hond op te voeden 

    GRATIS videocursus
    6 spelregels om je hond op te voeden

    Wij nemen je privacy ernstig

    Krijg toegang tot de GRATIS cursus

    6 spelregels om je hond op te voeden

    Wij nemen je privacy ernstig

    Word GRATIS lid

    Wij nemen je privacy ernstig