De connectiemethode Geert De Bolster logo header
In dit artikel
  Add a header to begin generating the table of contents
  Vrouw en hond die beide een energie van geluk uitstralen
  Geert De Bolster
  Geert De Bolster

  Wanneer is je hond gelukkig

  Facebook
  LinkedIn
  WhatsApp
  Email

  Als hondeneigenaar wil je uiteraard het beste voor je hond en wil je graag dat je hond zich goed in zijn vel voelt. Misschien vraag jij je ook af of je hond gelukkig is en wat je kan doen om je hond gelukkig te maken.

   

  Om hier antwoorden op te vinden is het nuttig om even stil te staan bij wat ‘gelukkig zijn’ betekent.
  Geluk is een staat van ‘zijn’, een emotionele toestand. Het gaat verder dan gevoelens en emoties zoals blijdschap, angst en woede. Mens en hond ervaren de beleving van geluk op een gelijkaardige wijze: een gelukkig mens of een gelukkige hond voelt zich lichamelijk goed, ervaart een gevoel van veiligheid en zal aangenaam en sociaal gedrag vertonen.

  Hoe herken je een gelukkige hond?

  Honden communiceren met lichaamstaal. Het is belangrijk om aan zijn taal en gedrag de juiste interpretatie aan te geven. Door de hondentaal te begrijpen, kan je inschatten wat je hond op welk moment nodig heeft. Een gelukkige hond kan je herkennen aan een aantal signalen en gedragingen.
  Een gelukkige hond…

  Geluk is een zaak van hier en nu.

  Het is belangrijk om te weten dat ons geluk en lijden niet anders is dan dat van onze honden. De reden waarom we leven is gelijk: honden en mensen willen gelukkig zijn en lijden vermijden. Omdat jij in verbinding staat met je hond, heeft jouw geluksgevoel een enorme invloed op dat van je hond. Dus als je wilt dat jouw hond gelukkig is, is het belangrijk om ook aan jouw eigen geluk te werken. En dat is perfect mogelijk, want je kunt “nu” al meer geluk ervaren en de emoties van je hond “nu” al positief beïnvloeden. Alles ligt in jouw handen.

   

  Velen denken dat je iets moet doen om gelukkiger te zijn, dat je naar geluk moet toewerken en daarvoor een doel moet bereiken. “Als ik dit heb, zal ik gelukkig zijn”. “Wanneer dit probleem is opgelost, zal ik gelukkig zijn”. Maar geluk ligt niet in de toekomst, geluk vind je enkel in het huidige moment. Geluk bereik je niet, maar ervaar je.

   

  Dus creëer voor jezelf de omstandigheden om tot rust te komen en te ontspannen. Dit kan je al door te stoppen met “moeten doen” of door je plannen en doelen los te laten. Het zal je een vrijer gevoel geven wat zal helpen bij het ervaren van geluk.

   

  Dit lijkt gemakkelijk, maar voor velen is dit erg moeilijk. Er is namelijk de druk van buitenaf en verwachtingen van anderen naar jou. Zo zijn er de denk- en doe-patronen die zich doorheen de tijd verankerd hebben in de geest van hondeneigenaren. Die patronen stellen dat je veel met een hond moet doen: je moet naar de hondenschool, je moet de baas zijn over je hond, je moet straffen als hij ongewenst gedrag vertoont, je moet boven je hond staan…

   

  Deze theorieën worden overgedragen en zonder een kritische blik ook aangenomen, waardoor ze blijven bestaan. Mijn ervaring als hondengedragsbegeleider is dat mentale constructies en vastgeroeste gewoontepatronen één van de belangrijkste oorzaken zijn van het lijden van de hond en zijn verzorger. En een hond die lijdt of zich niet gelukkig voelt, zal sneller probleemgedrag vertonen.

  Hoe maak je je hond gelukkig?

  Probleemgedrag is een symptoom waarvan de oorzaak ligt bij de omstandigheden die negatieve emoties bij je hond triggeren. Je hond voelt zich niet gelukkig. Als je probleemgedrag wilt oplossen door enkel aan het specifieke gedrag te werken, trap je in een valkuil. Een symptomatische gedragsgerichte aanpak zal tot een tijdelijke aanpassing leiden maar dat effect zal van korte duur zijn. Als er niets fundamenteels verandert aan de oorzaak van de negatieve gevoelens van je hond, zal het probleemgedrag snel terug de kop opsteken.

   

  Dit inzicht zal het voor jou ook gemakkelijker maken. Stop met in de strijd te gaan met het gedrag van je hond en met jezelf de schuld te geven van het probleemgedrag van je hond. Maar accepteer hem, onvoorwaardelijk zoals hij is en concentreer je op de oorzaken die verantwoordelijk zijn voor stress, angst en frustraties. Pak die oorzaken aan zodat je hond zich kan ontspannen. Je zal merken dat het probleemgedrag vanzelf zal verdwijnen.

   

  Concreet betekent dit dat je datgene gaat geven wat je hond fundamenteel nodig heeft: een goede verzorging, veiligheid, voldoende lichaamsbeweging en bewegingsvrijheid. Laat de hond zijn wie hij is zodat hij je kan vertrouwen. En jij,.. jij bent ook perfect zoals je bent. Geniet van het samenzijn met je hond en van de momenten die jullie beiden gelukkig maken. Je zal merken dat problemen afnemen en zullen verdwijnen.

   

  Gelukkig zijn doe je hier en nu, samen met je hond.

   

  Meer lezen over de connectiemethode®

  Je hond opvoeden met je hart

  De onvoorwaardelijke liefde van een hond

  Hoe kan je spelen met je hond

   

  Ombra draagt een halsband afkomstig uit de webshop van Lindsey

  Halsband van Ombra
  Leiband van Ombra

  Facebook
  LinkedIn
  WhatsApp
  Email
  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  6 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Andre'
  Andre'
  1 jaar geleden

  Hallo Geert,
  Hoe voorkom ik dat mijn hond gaat blaffen naar drukke verkeersdeelnemers? Auto met aanhanger, brommer, tractor enz.?

  Geert De Bolster
  Antwoord aan  Andre'
  1 jaar geleden

  Beste Andre,
  Jouw hond probeert om met stress, angst en frustratie om te gaan door zaken waarvoor hij angst heeft op afstand te houden. De wandelsituatie is nog te moeilijk voor je hond. Ga eerst nog een tijdje wandelen in rustige situaties en werk aan jouw relatie met je hond, zodat hij nog meer vertrouwen in je krijgt. Ga hem dan stap voor stap blootstellen aan moeilijkere situaties.

  André
  André
  Antwoord aan  Geert De Bolster
  1 jaar geleden

  Dank u wel

  Maggy
  Maggy
  1 jaar geleden

  👍dank u !

  Magda Sterk
  Magda Sterk
  1 jaar geleden

  Goedemorgen, na het lezen van dit artikel kan ik concluderen dat mijn 13 jarige (nog fitte) Duitse Pinscher “gelukkig” is, wij genieten dan ook dagelijks van haar. Wat echter vreemd is dat ze heel onverwacht (ook heel weinig dus soms weken/ maanden niet) zomaar fel op mijn (puber)dochter reageert. Dan ligt de hond bijvoorbeeld vlak bij ons en als mijn dochter dan de kamer binnenkomt schiet ze uit haar slof alsof ze ons moet verdedigen. Normaal is ze heel relaxed en slaapt lekker. Of als ik in de keuken bezig ben en de hond loopt daar ook, valt ze uit naar een dochter alsof ze mij/ eten moet verdedigen.
  Wij proberen deze situaties te voorkomen door de hond buiten de keuken te houden en als ze diep ligt te slapen haar erop te attenderen dat er iem aankomt, maar mijn dochter en wij schrikken ons naar van het gegrom en de uitvallen. Hoe kunnen we reageren op deze uitvallen? Mijn dochter loopt nu even een andere kant op en als ze de hond dan roept is het helemaal goed (reageert de hond vrolijk) Hun band is normaliter ook goed.
  met vriendelijke groet

  Gratis online videocursus

  6 spelregels om je hond op te voeden 

  GRATIS videocursus
  6 spelregels om je hond op te voeden

  Wij nemen je privacy ernstig

  Gratis online videocursus

  6 spelregels om je hond op te voeden 

  GRATIS videocursus
  6 spelregels om je hond op te voeden

  Wij nemen je privacy ernstig

  Krijg toegang tot de GRATIS cursus

  6 spelregels om je hond op te voeden

  Wij nemen je privacy ernstig

  Word GRATIS lid

  Wij nemen je privacy ernstig