Vrouw en hond die beide een energie van geluk uitstralen
Picture of Geert De Bolster
Geert De Bolster

Wanneer is je hond gelukkig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Als hondeneigenaar wil je uiteraard het beste voor je hond en wil je graag dat je hond zich goed in zijn vel voelt. Misschien vraag jij je ook af of je hond gelukkig is en wat je kan doen om je hond gelukkig te maken.

 

Om hier antwoorden op te vinden is het nuttig om even stil te staan bij wat ‘gelukkig zijn’ betekent.
Geluk is een staat van ‘zijn’, een emotionele toestand. Het gaat verder dan gevoelens en emoties zoals blijdschap, angst en woede. Mens en hond ervaren de beleving van geluk op een gelijkaardige wijze: een gelukkig mens of een gelukkige hond voelt zich lichamelijk goed, ervaart een gevoel van veiligheid en zal aangenaam en sociaal gedrag vertonen.

Hoe herken je een gelukkige hond?

Honden communiceren met lichaamstaal. Het is belangrijk om aan zijn taal en gedrag de juiste interpretatie aan te geven. Door de hondentaal te begrijpen, kan je inschatten wat je hond op welk moment nodig heeft. Een gelukkige hond kan je herkennen aan een aantal signalen en gedragingen.
Een gelukkige hond…

Geluk is een zaak van hier en nu.

Het is belangrijk om te weten dat ons geluk en lijden niet anders is dan dat van onze honden. De reden waarom we leven is gelijk: honden en mensen willen gelukkig zijn en lijden vermijden. Omdat jij in verbinding staat met je hond, heeft jouw geluksgevoel een enorme invloed op dat van je hond. Dus als je wilt dat jouw hond gelukkig is, is het belangrijk om ook aan jouw eigen geluk te werken. En dat is perfect mogelijk, want je kunt “nu” al meer geluk ervaren en de emoties van je hond “nu” al positief beïnvloeden. Alles ligt in jouw handen.

 

Velen denken dat je iets moet doen om gelukkiger te zijn, dat je naar geluk moet toewerken en daarvoor een doel moet bereiken. “Als ik dit heb, zal ik gelukkig zijn”. “Wanneer dit probleem is opgelost, zal ik gelukkig zijn”. Maar geluk ligt niet in de toekomst, geluk vind je enkel in het huidige moment. Geluk bereik je niet, maar ervaar je.

 

Dus creëer voor jezelf de omstandigheden om tot rust te komen en te ontspannen. Dit kan je al door te stoppen met “moeten doen” of door je plannen en doelen los te laten. Het zal je een vrijer gevoel geven wat zal helpen bij het ervaren van geluk.

 

Dit lijkt gemakkelijk, maar voor velen is dit erg moeilijk. Er is namelijk de druk van buitenaf en verwachtingen van anderen naar jou. Zo zijn er de denk- en doe-patronen die zich doorheen de tijd verankerd hebben in de geest van hondeneigenaren. Die patronen stellen dat je veel met een hond moet doen: je moet naar de hondenschool, je moet de baas zijn over je hond, je moet straffen als hij ongewenst gedrag vertoont, je moet boven je hond staan…

 

Deze theorieën worden overgedragen en zonder een kritische blik ook aangenomen, waardoor ze blijven bestaan. Mijn ervaring als hondengedragsbegeleider is dat mentale constructies en vastgeroeste gewoontepatronen één van de belangrijkste oorzaken zijn van het lijden van de hond en zijn verzorger. En een hond die lijdt of zich niet gelukkig voelt, zal sneller probleemgedrag vertonen.

Hoe maak je je hond gelukkig?

Probleemgedrag is een symptoom waarvan de oorzaak ligt bij de omstandigheden die negatieve emoties bij je hond triggeren. Je hond voelt zich niet gelukkig. Als je probleemgedrag wilt oplossen door enkel aan het specifieke gedrag te werken, trap je in een valkuil. Een symptomatische gedragsgerichte aanpak zal tot een tijdelijke aanpassing leiden maar dat effect zal van korte duur zijn. Als er niets fundamenteels verandert aan de oorzaak van de negatieve gevoelens van je hond, zal het probleemgedrag snel terug de kop opsteken.

 

Dit inzicht zal het voor jou ook gemakkelijker maken. Stop met in de strijd te gaan met het gedrag van je hond en met jezelf de schuld te geven van het probleemgedrag van je hond. Maar accepteer hem, onvoorwaardelijk zoals hij is en concentreer je op de oorzaken die verantwoordelijk zijn voor stress, angst en frustraties. Pak die oorzaken aan zodat je hond zich kan ontspannen. Je zal merken dat het probleemgedrag vanzelf zal verdwijnen.

 

Concreet betekent dit dat je datgene gaat geven wat je hond fundamenteel nodig heeft: een goede verzorging, veiligheid, voldoende lichaamsbeweging en bewegingsvrijheid. Laat de hond zijn wie hij is zodat hij je kan vertrouwen. En jij,.. jij bent ook perfect zoals je bent. Geniet van het samenzijn met je hond en van de momenten die jullie beiden gelukkig maken. Je zal merken dat problemen afnemen en zullen verdwijnen.

 

Gelukkig zijn doe je hier en nu, samen met je hond.

 

Meer lezen over de connectiemethode®

Je hond opvoeden met je hart

De onvoorwaardelijke liefde van een hond

Hoe kan je spelen met je hond

 

Ombra draagt een halsband afkomstig uit de webshop van Lindsey

Halsband van Ombra
Leiband van Ombra

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
3.5 6 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre'
Andre'
2 jaren geleden

Hallo Geert,
Hoe voorkom ik dat mijn hond gaat blaffen naar drukke verkeersdeelnemers? Auto met aanhanger, brommer, tractor enz.?

Geert De Bolster
Antwoord aan  Andre'
2 jaren geleden

Beste Andre,
Jouw hond probeert om met stress, angst en frustratie om te gaan door zaken waarvoor hij angst heeft op afstand te houden. De wandelsituatie is nog te moeilijk voor je hond. Ga eerst nog een tijdje wandelen in rustige situaties en werk aan jouw relatie met je hond, zodat hij nog meer vertrouwen in je krijgt. Ga hem dan stap voor stap blootstellen aan moeilijkere situaties.

André
André
Antwoord aan  Geert De Bolster
2 jaren geleden

Dank u wel

Maggy
Maggy
2 jaren geleden

👍dank u !

Magda Sterk
Magda Sterk
2 jaren geleden

Goedemorgen, na het lezen van dit artikel kan ik concluderen dat mijn 13 jarige (nog fitte) Duitse Pinscher “gelukkig” is, wij genieten dan ook dagelijks van haar. Wat echter vreemd is dat ze heel onverwacht (ook heel weinig dus soms weken/ maanden niet) zomaar fel op mijn (puber)dochter reageert. Dan ligt de hond bijvoorbeeld vlak bij ons en als mijn dochter dan de kamer binnenkomt schiet ze uit haar slof alsof ze ons moet verdedigen. Normaal is ze heel relaxed en slaapt lekker. Of als ik in de keuken bezig ben en de hond loopt daar ook, valt ze uit naar een dochter alsof ze mij/ eten moet verdedigen.
Wij proberen deze situaties te voorkomen door de hond buiten de keuken te houden en als ze diep ligt te slapen haar erop te attenderen dat er iem aankomt, maar mijn dochter en wij schrikken ons naar van het gegrom en de uitvallen. Hoe kunnen we reageren op deze uitvallen? Mijn dochter loopt nu even een andere kant op en als ze de hond dan roept is het helemaal goed (reageert de hond vrolijk) Hun band is normaliter ook goed.
met vriendelijke groet

Karine Schoenmaekers
Karine Schoenmaekers
10 maanden geleden

Hallo Geert,
We hebben drie honden waarvan onze Fiston van nu 3 jaar. (Kruising labrador/golden/berghond…) Hij werd als pup gevonden op een vuilnisbelt in Griekenland met zijn broertjes zonder mama. Hij is bij ons gekomen op de leeftijd van 4 maand en half. Alles verliep prima. Een jaar later constateerden we dat hij de ziekte van Leishmania heeft. We moeten dus alle stress situaties proberen te voorkomen, want stress kan de ziekte weer activeren. Zijn grote probleem is dat hij andere mensen niet aanvaart. Als er iemand bij ons komt, blaft hij de ganse tijd, tot wanneer we ergens gaan zitten en dan kalmeert hij. Ik probeer aan de mensen te zeggen dat ze hem volledig moeten negeren, maar dat is niet gemakkelijk. De meeste mensen reageren na een tijdje toch op hem; of door hem proberen te aaien ( wat zeker niet lukt!) of door hem terecht te wijzen dat hij moet zwijgen.
We hebben zelf al van alles geprobeerd : proberen om hem gerust te stellen dat de mensen lief zijn; hem een snoepje geven wanneer hij even niet blaft (maar hij blaft bijna constant); hem zeggen dat hij stil moet zijn……
Het is een zeer vervelende situatie zeker gezien zijn ziekte en dat hij stress moet vermijden.
Gelukkig komt er niet teveel volk over de vloer maar ik zou hier toch wel iets aan willen doen.
Kan jij mij hier misschien advies in geven aub? We wonen ondertussen al 2 jaar in de Franse Pyreneeën en veel gedragstherapeuten zijn hier niet….
Alvast bedankt.
groetjes,
Karine & Fiston

Karine Schoenmaekers
Karine Schoenmaekers
Antwoord aan  Geert De Bolster
10 maanden geleden

Dank je wel voor je reactie Geert.
We gaan proberen om hem zo goed mogelijk te laten voelen dat het geen probleem is wanneer er mensen komen en dat hij niet bang hoeft te zijn.
groetjes Karine

Marianne
Marianne
8 maanden geleden

Wanneer ik al jouw punten lees waarbij ik kan zien of mijn hond gelukkig is hebben wij n heerlijk gelukkige hond. Ze komt ook heerlijk tegen je aan gekropen voor n lekkere knuffel. De enige x dat ze blaft is bij aankomst bij t bos waar ze heerlijk naar hartelust kan rennen en over sloten springen achter de eekhoorntjes aan kan rennen, snuffelen en met t balletje spelen. Beer is n mix goldenretriever/middenslag abricot poedel. Top hond, super karakter. Ze is 20 mnd en n heerlijk rustige hond in huis.

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig