Waarom heb je een hond in huis genomen? Dat is de vraag die ik steeds aan hondeneigenaren stel. Er wordt geantwoord met: Voor de gezelligheid. Om samen te wandelen. Voor de vriendschap die je van een hond krijgt. Als kind hadden we ook een hond. Enz.
Als we wat verder praten wordt duidelijk dat de belangrijkste reden waarom men een hond in huis neemt, ‘voor de onvoorwaardelijke liefde’ is. “Bij een hond kan je zijn wie je bent”, wordt vaak gezegd. Ontvangen van onvoorwaardelijke liefde is het verlangen van alle levende wezens.
Hondeneigenaren nemen contact met me op omwille van een ‘probleem’ dat ze met hun pup of hond ervaren. Daar is niets mis mee. Goed dat er om ondersteuning wordt gevraagd.
Je haalt een pup in huis. Je ziet jezelf samen met je pup genieten en plezier beleven. Maar je pup gaat ook in huis plassen en opspringen. Je pup bijt jou en dat doet pijn. En dan begint het. Je wilt een zindelijkheidstraining starten. Als je pup opspringt ga je erop reageren door zijn pootjes naar beneden te brengen. Misschien draai je jezelf weg en negeer je de pup, want je wilt echt niet dat hij gaat opspringen. En als je pup bijt ga je je grenzen aangeven of probeer je het bijtgedrag af te leiden naar iets anders.
Maar wat als jouw manier van omgaan met het gedrag van je pup of hond niet werkt? Vanaf dan gebeurt er iets bij jou. Bewust of onbewust voel je jou niet goed bij het gedrag dat je pup vertoont. Je ervaart stress, wordt angstig en raakt gefrustreerd. Ook daar is niets mis mee. Stress, angst en frustratie horen bij het leven. Waar het fout kan lopen is, wanneer je je eigen emoties probeert te controleren door op het gedrag van je hond te reageren. Als je niet oplet ga je ‘jouw probleem’ proberen oplossen. Maar vraag je je wel af wat het probleem van de pup zelf inhoudt? Waarom doet jouw pup wat hij doet? Je bent je wellicht niet bewust dat je pup ook zijn eigen behoeften heeft en gedrag vertoont met een reden. Net als jij verlangt jouw pup of hond naar de onvoorwaardelijke liefde.
Onvoorwaardelijke liefde is ‘houden van’ zonder het stellen van voorwaarden. In het andere geval ben je enkel bereid je pup of hond lief te hebben als zijn gedrag aan jouw verwachtingen beantwoordt. Waarom nam jij een hond in huis? Juist! Om de onvoorwaardelijke liefde.
Of je pup wel of niet zindelijk is, voor jouw liefde maakte het niet uit. Springt je hond tegen je op of begroet hij je op een zachte manier, voor jouw liefde maakt het niet uit. Vertoont je puppy bijtgedrag of geeft hij jou vriendelijk likjes, voor je liefde maakt het niet uit.
Om je hond te kunnen laten zijn wie hij is, om onvoorwaardelijke met hem om te kunnen gaan, dien je ware liefde te beoefenen.
Liefdevolle vriendelijkheid is communicatie vanuit het perspectief van de ander. Wanneer je pup of hond bepaald gedrag vertoont, wil je er voor hem zijn en stelt daarom de 3 basisvragen van de connectiemethode:
Honden willen gewoon gelukkig zijn. Omdat je hond bij jou woont, is zijn geluk afhankelijk van jouw denken, voelen en handelen. Je kunt met je hond omgaan met rationele regels en procedures. Maar als je graag de onvoorwaardelijke liefde van je hond wenst te voelen, kan je best empathie en compassie ontwikkelen door je gevoelsmatig door hem te laten raken.
Wat je hond met jou gemeen heeft, is het verlangen naar verbondenheid. Je verbonden voelen genereert het gevoel van vreugde. Vreugde kan opgewekt worden door samen te spelen en leuke dingen te doen. Maar het samen kunnen ‘zijn’ doet de grootste vreugde ontstaan.
Wanneer je je hond wilt opvoeden en trainen bestaat de kans dat je zijn vrijheid gaat ontnemen. De traditionele opvoeding en training bestaat uit de controle nemen over het doen en laten van je hond.
Je wilt dat je hond naast je loopt en aandacht voor je heeft. Wanneer hij trekt aan de lijn probeer je het symptoom aan te pakken en zou je technieken gebruiken zodat het trekken aan de leiband stopt. Van zodra je vanuit je eigen perspectief je pup of hond bepaalt gedrag wil laten vertonen, ontneem je hem de vrijheid om te zijn wie hij is. Dan schiet er van de onvoorwaardelijke liefde voor je hond niets meer over. De oefening bestaat eruit om omstandigheden te creëren waardoor je pup of hond zich op een goede manier kan aanpassen aan het leven in een gezin en dat is een verantwoordelijkheid die jou toekomt.
Wanneer je hond trekt aan de leiband, is het belangrijk om de oorzaak van het trekken aan te pakken.
Met de connectiemethode nemen we onze verantwoordelijkheid voor het geluk van de hond. We beseffen dat honden niet opgevoed of getraind moeten worden. Honden worden geboren met alle talenten om zichzelf op te voeden en te trainen met als doel gelukkig te kunnen zijn. De talenten van je hond kan je zien als zaadjes. Door de juiste zaadjes te voeden, zullen de juiste talenten tot ontwikkeling komen.
Als hondeneigenaar ben je een verzorger. Net zoals een tuinman met veel liefde en geduld zijn planten verzorgt, ga jij voor het geluk van je hond zorgen. Dat doe je door de juiste omstandigheden te voorzien zodat je hond zichzelf tot een gelukkig huisdier kan ontwikkelen.
Om ware liefde te kunnen delen, dien je ze eerst te bezitten.
Om de onvoorwaardelijke liefde van je hond te kunnen ontvangen, dient hij ze eerst te hebben. Daarom is het allerbelangrijkste opgave om ware liefde voor jezelf te beoefenen.
De enige die je kunt controleren is jezelf
Het gedrag van je hond proberen controleren maakt het beoefenen van ware liefde en het genereren van onvoorwaardelijke liefde onmogelijk.
Om Liefdevol met je hond om te kunnen gaan, dien je eerst liefdevolle vriendelijkheid voor jezelf te ontwikkelen. Je dient de intentie te hebben om naar jezelf te willen luisteren en jezelf te willen begrijpen.
Om je door je hond te kunnen laten raken, dien je eerst empathie en compassie voor jezelf te ontwikkelen. In plaats van onmiddellijk te reageren op je eigen emoties, kan je er diep naar kijken, de oorzaak achterhalen en vervolgens de juiste keuzes te maken om goed voor jezelf te zorgen.
Om de vreugde met je hond te kunnen delen, dien je eerst te oefenen om geluk te ervaren en vrede te vinden bij jezelf. Als je geconfronteerd wordt met ongewenst gedrag van je hond, bestaat de kans dat je enkel het probleem ziet. Je vergeet te kijken naar de dingen die nu reeds goed gaan en wat de omstandigheden zijn waarin je samen met je hond vreugde kunt ervaren.
Om je hond in alle vrijheid op te kunnen voeden, dien je bij jezelf thuis te kunnen komen en je vrij te voelen om te zijn wie je op dat moment bent. Je beseft dat ontwikkeling een levenslang groeiproces is en dat jij en je hond nu reeds perfect zijn.
Thich Nhat Hanh zegt:
“Het beste wat je aan een kind kunt geven is je eigen geluk”.
Met respect voor deze wijze meester transfereer ik dit citaat: “Het beste wat je aan je pup of hond kunt geven is je eigen geluk”.
Meer lezen over het geluk van je hond? Klik dan hier
Laat hier je naam en email achter
Wij nemen je privacy ernstig
6 spelregels om je hond op te voeden
6 spelregels om je hond op te voeden
Wij nemen je privacy ernstig
Wij nemen je privacy ernstig
Een pracht artikel! Om te lezen, te herlezen en als een schat te bewaren.
Dag Geert.
Mijn hondje komt uit een Spaans asiel en is enorm getraumatiseerd. Zij is constant overstresst en haar stress emmertje loopt heel regelmatig over. Ze blaft naar iedereen, ook naar iedere andere hond. Ik probeer haar rustig te behandelen, doe geen spelletjes die haar teveel opwinden, masseer ze heel vaak, enz… Ik krijg haar maar niet rustig als ze in de buitenwereld komt. Elke dag wandel ik een half uur tot een uur, afhankelijk van de hoeveelheid stress die ze dan ondervindt. Weet hier na anderhalf, twee jaar geen blijf mee. Hoe moet ik dat in godsnaam oplossen? Bachbloesems helpen ook niet…
Dag Lieve,
De connectiemethode start altijd vanuit de 3 V’s, namelijk Veiligheidsgevoel, Vertrouwen en Vreugde. Zou het lukken om veilige omstandigheden te creëren voor je hondje en alles wat haar stress bezorgt tijdelijk vermijden? Ik schijf deze week een blog over angst.
Groetjes, Geert
Probeer ik al bijna 2 jaar Geert. Als er iemand voorbij de glazen voordeur gaat begint het al. Ik kan moeilijk een verbodsteken plaatsen waarbij mensen niet mogen voorbij komen. Begrijp je?😀
Hallo,
Ik heb een jaar geleden een Amerikaanse stafford geaptoteerd uit een asiel , hij kent niks want hij heeft 18 maanden alleen een tuin gekend. Een wandeling is een heel gebeuren, hij begint te springen op zijn achterpoten als hij een fietser- wandelaar of al wat beweegt. Het is dus geen ontspannen wandeling, het afleren gaat moeizaam. Maar verder in huis is hij braaf , zolang er niks passeert aan de voorruit. Tegen de 2de die ik heb van puppy afaan ,die heeft alles geleerd in zijn puppy jaren. Maar geduld en hem de ruimte en tijd geven die hij nodig heeft om alles aan te leren. Juist de wandelingen is een opgave, kan je tips geven anders. Want ik vind u blogspot interessant.
Beste Veronique,
Inderdaad, geduld, ruimte, tijd en liefde. Dat hebben onze honden nodig.
Groetjes, Geert
Dag Geert,
Dank je wel voor de interessante video. Ik heb een mopshondje die, naar mijn gevoel gelukkig is en heel veel liefde krijgt en geeft. Ik heb maar 1 frustratie. Wanneer we gaan wandelen (dit doen we dagelijks veel samen), dan is hij constant op zoek naar dingen om op te eten. Ik probeer zoveel mogelijk te vermijden dat hij inderdaad vanalles opeet (naar gevaar toe voor vergif en zo). Maar ik kan ook niet constant met m’n hoofd naar beneden lopen om hem voor te zijn. Wat hij ook heel veel opeet zijn uitwerpselen van andere honden. Ik heb al geprobeerd hem te belonen wanneer hij iets niet opeet, streng geweest wanneer hij iets wél opeet, maar niets helpt. Moet ik dit loslaten en er niet zo op focussen?
Bedankt voor je advies!
groetjes
Myriam
Beste Myriam,
Honden doen dat wel meer, allerlei dingen opeten.
De oorzaak kan van alles zijn: Stress, frustratie, angst, motivatie toename door castratie, aangeleerd gedrag, enz. Eerst proberen om het waarom van het gedrag te bepalen en dan de juiste keuze maken om er mee om te gaan.
Groetjes, Geert
Ik heb mijn overleden hond niet uitgekozen, hij heeft gekozen.
Wij zijn samen het avontuur aangegaan. Hij heeft mij heel veel geleerd. Mij gemaakt tot wie ik nu ben en wat ik nu doe in mijn werkzaame leven. Sjef heeft mij geleerd naar hem te kijken mijn intuïtie te ontwikkelen en mij te scholen in honden.
Sjef en ik hebben onvoorwaardelijk van elkaar gehouden en hebben een diepe connectie met elkaar ontwikkeld.
Daarom is hij in mijn leven geweest en daar ben ik hem oneindig dankbaar voot
Mooi Kirsten,
Bedankt voor deze reactie.
Een super artikel, dank daarvoor.
ik had wel een specifieke vraag. Ik doe al 2 1/2 jaar search and rescue met onze Lagotto Romagnolo van 3. Ze doet het super goed en eens ter plekke is ze super enthousiast, alleen de rit er naar toe vind ze echt niet fijn. Ondanks het feit dat ik vrolijk meezing met de muziek in de auto en mij een happy camper voel is zij het tegenovergestelde. Andere auto ritten vindt ze wel fijn alleen die van zaterdagochtend niet. Hoe pak ik dit aan zodat ze zich dan ook happy kan voelen aangezien ze het zoekwerk wel heel fijn vindt en de drift er echt in zit ? Alvast bedankt voor de tips.
fee en,Zadar uit Turnhout
Beste Fee,
Bedankt voor jouw bericht.
Gedrag heeft altijd een oorzaak. Voor het probleem van de autorit, dien je dus echt uit te zoeken waarom ze het niet leuk vindt.
Groetjes, Geert
Dankjewel Geert,
Jouw mooie artikel bevestigt dat wij ( mijn man, ikzelf en hondje Boris 3jr) eigenlijk heel gelukkig zijn. We kunnen zo genieten van de prachtige momenten samen. Voor een Jack Russell vinden de meeste mensen Boris een heel rustige hond. Maar hij is gewoon een gelukkige hond!! Wandelen en spelen zijn dagelijkse activiteiten zonder vast patroon. Straffen hebben we nog nooit gedaan en als hij eens iets fout gedaan heeft, verraadt hij zichzelf door zijn lichaamstaal. Enkel als we hem alleen laten in zijn bench gaat hij een tijdje huilen en blaffen. Onze oudere hond waarmee hij samen opgroeide is nu een jaar geleden gestorven. Toen was er ook Corona waardoor we steeds thuis geweest zijn en hij niet geleerd heeft alleen te zijn. Hij linkt het aan zijn bench thuis want in de camper heeft hij wel geleerd alleen te zijn en is hij wel rustig tot we terug zijn. Ik zal je blijven volgen want buiten dit, zijn we alledrie héél gelukkig!
Dankjewel om deze prachtige video te delen!
Beste Mieke,
Fijn om jouw berichtje te lezen.
Als je dat wenst kan je de eventuele verlatingsangst van Boris verhelpen.
Groetjes, Geert
Hoi Geert,
Mijn hondje,een reu van 10 maanden is in huis het ideale gezinslid. Hij is lief voor mijn zoontje, slaapt goed, komt graag tegen ons aanliggen maar dan gaan we wandelen en dan lijkt hij te veranderen. Vooral andere reuen, honden die groter dan heb zijn en pups van een groter ras reageert hij agressief op. Trekken aan de lijn en in de aanval willen gaan. Ik heb een tijdje geprobeerd hem bij iedere hond vandaan te houden maar dan gaat hij juist in de lijn hangen als hij de andere hond al heeft gezien. Ik weet niet goed wat ik op zon moment moet doen en vraag me ook af of dit tijdelijk is dus dat het met de puberteit te maken heeft of dat het iets is wat uit angst voortkomt. Ik zou vooral graag willen weten wat ik moet doen op het moment dat hij uitvalt en het dus te laat is om nog afstand te vergroten van de andere hond. Alvast bedankt. Nina Velter
Dag Nina,
Het is wat lastig om met deze info een duidelijk beeld te kunnen vormen van de oorzaak waarom je hond uitvalt.
Ik stel voor om lid te worden van de online omgeving van de connectiemethode. Voor €97 kan je en jaar lang deelnemen aan coachsessie. We kunnen het probleem waar je tegenaan loopt zeker bespreken. Ik hoop je te mogen ontmoeten in de warmste hondenclub van Vlaanderen. Groetjes, Geert