Hond bijt alles stuk Geert De Bolster
Picture of Geert De Bolster
Geert De Bolster

Mijn hond bijt alles stuk – 10 tips voor als je hond alles sloopt

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Je koopt speeltjes voor je hond maar het helpt niet. Je hond bijt alles stuk. Vele hondeneigenaren blijven zoeken naar speeltjes die een hond niet kan slopen. Anderen geven het op en kopen niets meer omdat de hond alle speeltjes kapot blijft bijten. Maar dat is nog niet alles. Sommigen honden bijten aan alles wat ze voor te tanden kunnen krijgen. Sommige eten zelfs oneetbare voorwerpen op. Voor een hondeneigenaar kan dat veel stress, angst en frustratie opleveren. In dit artikel lees je waarom een hond op voorwerpen bijt, wat de oorzaak is dat je hond alles stuk bijt en wat je eraan kunt doen.

Waarom bijten honden aan alles

Bijten of kauwen aan voorwerpen is normaal gedrag van een hond. Je hond heeft tanden die geschikt zijn om op harde dingen te kauwen en deze te vernielen. Dat komt omdat je hond afkomstig is van het roofdier- wolf. Een roofdier doodt een prooi en eet het zo goed als helemaal op. Zijn gebit is geschikt om de prooi te verscheuren en aan de botten te kauwen om ze te kraken. Knagen en bijten behoort tot het normaal voedingsgedrag van een hond.

 

Jouw hond hoeft niet meer te jagen. Hij krijgt zijn voeding gratis en voor niets door jou op een bordje voorgeschoteld. Echter, het bijten aan dingen zit in zijn genen ingekapseld. Daarom is het belangrijk dat je je hond dagelijks de mogelijkheid biedt om op een bot te bijten. Indien je dat niet doet, bestaat de kans dat hij andere dingen gaat zoeken om op te bijten.

Pups bijten op alles

Pups zijn zeer nieuwsgierig. Ze snuffelen aan alles en hebben de neiging om dingen in hun mond te nemen. Wanneer het interessant voor hen lijkt, kunnen ze op de voorwerpen gaan kauwen. Bijten op voorwerpen doet je pup zich goed voelen. Gedrag dat goede gevoelens oplevert, wordt in het geheugen van je pup opgeslagen. Bij momenten dat hij honger heeft of stress ervaart, zal de pup op zoek gaan naar voorwerpen om aan te kauwen, met als doel om de spanning die hij voelt te kunnen ontspannen. Voorwerpen kapot bijten, zorgt voor ontspanning in het lichaam van je pup.

 

De oefening bestaat eruit om je pup zo snel mogelijk te leren op welke voorwerpen hij kan bijten. Dit doe je door je pup geregeld uit te nodigen om op zijn kauwmateriaal te bijten en met zijn speeltjes te spelen. Als je het goed doet, zal je pup in de toekomst enkel voor zijn kauwmateriaal en speelgoed kiezen als hij de behoefte heeft om te bijten.

Waarom bijten honden speeltjes kapot

Soms zitten hondeneigenaren met de handen in het haar want hun hond bijt alle speeltjes die ze voor hem kopen onmiddellijk stuk. Sommige eigenaren zijn dan maar gestopt met speeltjes kopen waardoor hun hond geen dingen meer heeft om mee te spelen en te kauwen. Uiteraard kom je daardoor in een vicieuze cirkel terecht. Je hond zal willen blijven bijten en andere dingen zoeken om op te kauwen en stuk te maken.

Waarom bijt een hond alles Kapot

Stress als oorzaak

De oorzaak waarom een hond alles kapot bijt, is stress. Zoals je hebt kunnen lezen, leidt bijten op voorwerpen tot ontspanning bij je hond. Wanneer je hond vaak stress heeft, zal hij een grotere behoeften hebben om op voorwerpen te bijten. Aangezien het bijten niet onmiddellijk tot ontspanning leidt, kan het zijn dat je hond vernielzuchtig gaat lijken en alles wil slopen.

 

Je hebt te weinig inzicht in het gedrag van je hond
Het zou kunnen dat je het inzicht dat je hond stress heeft niet had en daardoor op een verkeerde manier op het sloopgedrag van je hond hebt gereageerd. Sommige hondeneigenaren corrigeren hun hond als ze aan iets aan het kauwen zijn of wanneer ze merken dat hij iets kapotgebeten heeft. Dergelijke reactie heeft dan uiteraard een omgekeerde werking. Je hond straffen omdat hij iets kapotgebeten heeft, leidt tot meer stress en dus tot meer dingen kapot bijten.

Verlatingsangst

Een van de meest voorkomende oorzaken waardoor honden alles kapot bijten is verlatingsangst. Het typerende is dat je hond alles stuk bijt wanneer hij alleen is. Verlatingsangst is een bijzonder gegeven. Je hond heeft angst om bepaalde redenen en heeft onvoldoende vertrouwen in het feit dat hij veilig is wanneer hij alleen is en of jij, zijn baasje, wel of niet zal terugkomen.

Pijn

Een belangrijke oorzaak waardoor je hond sloopgedrag vertoont is pijn. Het spreekwoord: “de pijn verbijten” hebben we te danken aan de hond. Honden verbijten letterlijk hun pijn. Anderzijds zijn honden meesters in het verstoppen van pijn. Dat maakt dat je je niet bewust kunt zijn dat je hond pijn heeft en dus de oorzaak van het dingen stuk bijten door je hond niet weet te achterhalen en maar symptomatisch omgaat als je hond alles stuk bijt.

Te weinig of te veel activiteiten

Nog een laatste oorzaak dat je hond een hogere behoefte heeft om dingen kapot te bijten is te weinig activiteiten of net andersom, te weinig rust. Jonge hebben meer nood aan activiteiten dan oudere honden.

Hoe leer je een hond het slopen af

Dat is een begrijpbare – maar een verkeerde vraag. De juiste vraag is: Hoe pak ik de oorzaak aan waarom mijn hond alles kapot bijt? En hoe begeleid ik mijn hond om op de juiste voorwerpen te kauwen?

10 tips voor wanneer je hond alles stuk bijt

 1. Biedt je pup dagelijks een natuurlijk kauwbotje aan
  Kijk hier naar natuurlijk puppy kauwmateriaal. Leer zien wanneer je pup de behoefte heeft om te kauwen en reageer proactief, zodat je kunt voorkomen dat hij andere dingen kapot kan bijten. Bied hem geregeld een speeltje aan om mee te spelen en geef hem dagelijks een verse kauwsnack.
 2. Zorg voor verschillende speeltjes bestaande uit verschillende materialen
  Je pup heeft een knuffel nodig, een hard voorwerp om op te kauwen, veerbare voorwerpen en stoffen voorwerpen, zoals een trekkoord of een oude jeansbroek. Je dient ervoor te zorgen dat al deze voorwerpen permanent voor je pup beschikbaar zijn. Nodig je pup geregeld uit om ermee te spelen en dit op momenten waarop je merkt dat je hond de behoefte heeft om te spelen.
 3. Blijf altijd rustig en word niet boos
  Het is jouw verantwoordelijkheid om op tijd te zien dat je pup of hond de behoefte heeft om te kauwen. Jij dient proactief te leren handelen. Als je ziet dat je pup of hond aan een verboden voorwerp aan het bijten is, leid je hem gewoon af naar de voorwerpen en speeltjes die je voor hem beschikbaar hebt klaargelegd.
 4. Ga eerst met je hond naar de dierenarts
  Je hond kan kauwen om de pijn te verbijten. Als je hond meer dan normaal de behoefte heeft om te bijten, ga dan eerst naar je dierenarts zodat eventuele pijn kan uitgesloten worden.
 5. Creëer veilige en comfortabele omstandigheden
  Als je hond stress of angst heeft en niet weet hoe – of niet in de mogelijkheid is om op een effectieve manier met deze stress en angst om te gaan, dien je hem te helpen. Kijk naar welke situaties je hond kunnen stresseren of angstig maken. Stop tijdelijk met je hond aan deze omstandigheden bloot te stellen. Na 6 weken dien je een duidelijk verschil te merken en moet de behoefte tot kauwen van je hond zich genormaliseerd hebben.
 6. Zorg voor een dogproof omgeving
  Op momenten dat je geen tijd hebt om supervisie te houden op je hond, dien je ervoor te zorgen dat Je hond enkel op veilig kauwmateriaal kan bijten en geen toegang heeft tot dingen waarop hij niet mag bijten.
 7. Gun je hond voldoende activiteiten
  Jonge honden hebben op zijn minst een lange snuffelwandeling per dag nodig. Daarnaast is het goed dat je je hond geregeld uitnodigt om een bepaalde activiteit te doen. Activiteiten kunnen zijn: Samen even spelen met een voorwerp, trainingspelletjes, zoekspelletjes, enz. En natuurlijk bied je je hond dagelijks een natuurlijk kauwsnack aan.
 8. Gun je hond voldoende rust
  Hierboven had ik het over de noodzaak aan activiteiten. Anderzijds merk ik dat vele hondeneigenaren te veel doen met hun hond. Er wordt 4 keer per dag gewandeld in omstandigheden die te veel stress veroorzaken bij je hond. Dagelijks wordt naar de hondenweide gegaan. Omgaan met vreemde honden is niet alleen uitdagend voor je hond maar kan ook spannend en zelfs beangstigend voor hem zijn. Hondensport, zolang het op recreatief niveau gebeurt en de hond niet onder druk wordt geplaatst, kan leuk zijn, zowel voor je hond als voor jullie beide als team. In de praktijk zie ik vaak dat honden stress, angst en frustratie ervaren op de hondenschool. Kijk wat goed is voor je hond. Kijk naar het verschil tussen wat je hond en jij willen en wat jullie nodig hebben. Vaak zie ik bij honden die alles kapot bijten dat er meer behoefte is aan rust en minder aan het doen van activiteiten.
 9. Begeleid je hond tijdens het kauwen en spelen
  Je hond kan absoluut leren om te kauwen zonder speeltjes stuk te bijten.
  Nodig je hond uit om te spelen. Neem dan een voorwerp. Ga vervolgens samen spelen met het speelgoedje. Zeg na 5 minuutjes, gedaan en leg het speeltje weg. Geef je hond vervolgens een natuurlijk kauwsnack en doe verder met je eigen bezigheden. Doe dit 2 keer per dag. Na 6 weken, kan je een hard speeltje beschikbaar laten voor je hond. Begin met 5 minuten. Laat je hond doen. Observeer hem, zonder dat hij het merkt. Na 5 minuutjes nodig je je hond uit om even naar buiten te gaan en leg je het speeltje weer weg. Doe dit 3 keer per dag. Na enkele een week kan je de blootstelling aan het speeltje verlengen naar 10 minuten. Op die manier bouw je verder op.
 10. Laat je begeleiden door een hondengedragsbegeleider van de connectiemethode®
  Soms kan het lastig zijn om de oorzaak te achterhalen. Geen enkele psycholoog kan de therapeut van het eigen kind zijn. Geen enkele eigenaar kan de therapeut van de eigen hond zijn. Wanneer je merkt dat je hond het moeilijk heeft maar zelf de vinger niet op de oorzaak kunt leggen, is het goed om je te laten begeleiden door een professionele hondengedragsbegeleider van de connectiemethode®. Er zijn professionele hondengedragsbegeleiders in Vlaanderen en Nederland. Je kunt de gegevens van een professional, houder van het Quality Label van de connectiemethode® vinden via deze link

Op het geluk van jou en je hond,
Geert De Bolster

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
4.5 4 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig