Hond blaft veel
Picture of Geert De Bolster
Geert De Bolster

Mijn hond blaft veel

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

“Mijn hond blaft veel”. “Hoe kan ik overmatig blaffen laten ophouden?”, is een veel voorkomende vraag van hondeneigenaren.

 

Honden communiceren door te blaffen. Jij, als verzorger van je hond, hebt er alle baat bij om het blaffen van je hond te begrijpen. Maar soms kan het gedrag van je hond frustraties opwekken, bij jou of bij je omgeving. Dit gebeurt zeker als je hond te veel gaat blaffen.
Sommige honden zullen in bepaalde situaties overmatig blaffen. Dit is hun manier om te laten weten dat ze een probleem hebben. In dit artikel lees je waarom honden blaffen en hoe je het overmatig blaffen van je hond kunt stoppen.

Waarom blaft jouw hond veel?

Een hond blaft om zijn emoties, gevoelens en behoeften te communiceren. Je kunt het blafgedrag van een hond begrijpen aan de toonhoogte, het volume en het patroon van het blafgedrag. Afhankelijk van de situatie wilt de hond dat het individu naar waar de hond blaft afstand neemt, weggaat, dichterbij komt of bij hem blijft. Het blaffen kan een uiting zijn van enerzijds territoriaal gedrag of anderzijds aandachtvragend gedrag. Sommige honden gaan daardoor te veel blaffen.

 

Territoriaal gedrag
Honden zijn territoriale dieren. Zij willen dat individuen die niet tot hun sociale groep behoren, afstand houden van hun veilige leefruimte. Wanneer iemand te dicht bij de grens van hun territorium komt, zullen ze luid blaffen om de ander op afstand te kunnen houden.
Ook wanneer iemand, vreemd van het gezin, het huis of de tuin betreedt, is het normaal dat een hond zal blaffen. Na enkele ogenblikken zal het blafgedrag meestal vanzelf stoppen en zal de hond tot rust komen. Soms zitten of liggen honden de hele dag te waken en gaan ze naar de minste prikkel blaffen. Buren kunnen het lastig vinden en je aanspreken omdat je hond veel blaft.

 

Aandachtvragend gedrag
Bij honden die blaffen om aandacht te vragen, kun je een typisch blafpatroon horen. Ze blaffen met tussenpauzes. Zo blaft de hond een aantal keer en laat dan een stilte om te horen of het individu naar wie hij blaft, zal antwoorden of bij hen zal komen.
Maar achter het blaffen voor aandacht zit een behoefte. Honden blaffen dus nooit om enkel aandacht te vragen.

 

Aandachtvragend blaffen door angst
Honden zijn sociale dieren. Ze leven in een groep om voor elkaar te kunnen zorgen en elkaar te beschermen. Wanneer een hond om één of andere reden angst ervaart, zal hij blaffen om de steun van zijn verzorger in te roepen. Die angst kan veroorzaakt worden door een geluid, een persoon of een ander dier.


Aandachtvragendblaffen uit nood aan zorg

Wanneer een hond in moeilijkheden verkeert, zal hij blaffen om zijn groepsleden te alarmeren. De hond wilt hulp vragen aan zijn verzorger.

 

Aandachtvragend gedrag door verdriet of paniek
Honden die niet alleen kunnen zijn, zullen heel luid en met een heel scherpe toon blaffen. Hierin hoor je de erge angst en het verdriet dat de hond heeft omdat zijn verzorger afwezig is. Op deze manier probeert hij met alle energie die hij heeft, zijn verzorgers terug te halen.

 

Aandachtvragend blaffen bij frustratie
Wanneer een hond merkt dat hij niet kan bereiken wat hij wilt, zou hij extra frustratie kunnen ervaren. Hierdoor gaat hij op een specifieke manier blaffen. Je kunt dan het patroon van een metronoom waarnemen omdat de hond in een vast tempo luid en hard zal blaffen. Verzorgers hebben dan het gevoel dat de hond aandacht eisend gedrag vertoont.

Hoe kun je met te veel blaffen van je hond omgaan

 1. Leer de emoties, gevoelens en behoeften van je hond begrijpen
  Voor hondenverzorgers is het belangrijk om te weten dat het overmatig blaffen enkel stopt als de hond zich begrepen voelt en krijgt wat hij nodig heeft. Door te begrijpen wat je hond wilt, kan je gepast reageren. Indien je reactie niet aansluit bij de vraag van je hond, zou het probleem kunnen verergeren. Daarom is het belangrijk om je hond en de situatie te observeren. Voor meer info over de hondentaal kun je het artikel “de lichaamstaal van je hond” lezen.
 2. Achterhaal wat jouw hond nodig heeft
  Eenmaal je weet wanneer en waarom jouw hond blaft, kun je inzicht verwerven in de noden van je hond en wat jij voor hem kunt betekenen.
  – Wanneer jouw hond aandacht vraagt uit angst, kun je de situatie aanpassen waardoor hij minder angstig hoeft te zijn. Stel dat jouw hond buiten in de tuin verblijft terwijl hij alleen thuis is, kan het helpen om hem binnen te laten zodat hij zich veilig voelt als jij weg bent.
  – Wanneer jouw hond aandacht vraagt om te spelen, kun je hem duidelijk maken wanneer je wel of niet gaat spelen. Duidelijke communicatie geeft rust waardoor het aandachtvragend blaffen zal afnemen en stoppen.
  – Wanneer jouw hond blaft omdat een buitenstaander van de sociale groep het territorium betreedt, kun je je hond steun geven door vriendelijk te blijven tegen hem en de bezoeker te vragen om te gaan zitten. Hierdoor zal zijn angst afnemen en het blaffen stoppen.
 3. Werk niet aan het symptoom
  Blaffen is normale communicatie van een hond. Hij communiceert een behoefte. Als je het blafgedrag bestraft of onderdrukt, zal het misschien stoppen maar wordt de behoefte van de hond niet ingevuld. Dat kan ervoor zorgen dat jouw hond een ander gedragsprobleem ontwikkelt, dit met alle negatieve gevolgen van dien. Maar in de meeste gevallen leidt onderdrukking en straf tot extra geblaf.
 4. Houd het hoofd koel
  Het kan voor jou en je omgeving lastig worden als je hond te veel blaft. Je kan lichamelijke ongemakken merken en de mensen in je omgeving kunnen erover klagen waardoor jij je extra zorgen maakt. En toch is het belangrijk dat je je niet laat overspoelen door gevoelens en gedachten, want dat helpt meestal niet. Creëer een doordachte strategie om met het blafgedrag van je hond om te gaan en breng ze in praktijk. Dat is de beste oplossing om het blaffen te laten stoppen en om de rust bij jezelf en jouw omgeving te herstellen.
Samengevat

Blafgedrag is normaal gedrag van een hond. Te veel blaffen is een gevolg van te veel stress, te veel angst en te veel frustratie. Maak de leefomstandigheden van jouw hond veiliger en zorg ervoor dat hij vertrouwd kan worden met jouw begeleiding en steun zodat stress, angst en frustratie afnemen en het overmatig blaffen kan stoppen.

 

Meer lezen over gedragsproblemen? In het boek ‘Je hond opvoeden volgens de connectiemethode®’ krijg je inzichten en praktische tips om de relatie met je hond te versterken.

Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Laat hier je naam en email achter

Wij nemen je privacy ernstig

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig

Wil je het gedrag van je hond beter begrijpen?

Bekijk mijn gratis videotraining

Laat hieronder jouw gegevens na.

Wij nemen je privacy ernstig