Word de leider van je hond

Workshop

JE HOND HEEFT JOUW LEIDING NODIG

De connectiemethode is een vriendelijke communicatie om je hond op te voeden. Vriendelijk zijn is niet hetzelfde als je hond zo maar alles laten doen. Om zich tot een gelukkige hond te kunnen ontwikkelen heeft je hond duidelijkheid nodig. Die duidelijkheid verwacht je hond van jou. Hij heeft jouw leiderschap nodig.

Leiding geven is omgaan met jezelf

Omgaan met honden volgens de connectiemethode, kent een doemodus en een zijnsmodus. Met ‘doen’ zijn we allemaal vertrouwd. We zitten meestal in de doemodus als we met onze honden bezig zijn: opvoeden, spelen, wandelen, verzorgen… het zijn dingen die we doen.

De doemodus van de connectiemethode is gebaseerd op natuurlijk omgaan met honden. We handelen vanuit het standpunt van de hond. Om de doemodus goed in praktijk te brengen heb je eerst kennis nodig over de taal, het natuurlijk gedrag en de noden van de hond. Daarna verbeteren we onszelf met praktijkervaring.

Maar als we enkel aandacht geven aan de doemodus, bestaat het risico dat we vergeten om echt leiding te geven. We zijn ons dan eigenlijk niet bewust van wat we doen, hoe we het doen en hoe de hond het ervaart. Daarom is er ook een zijnsmodus nodig, waarbij de focus ligt op bewustzijn. 

In de zijnsmodus gaan we om met wie we zelf zijn, wat onze normen en waarden zijn en hoe we deze vervolgens in praktijk willen brengen bij de opvoeding en training van onze hond. Wat voelen, zien en horen we? Wat denken we en wat worden we gewaar? Hoe gaat het met onszelf en met onze hond? Hoe voelt hij zich? In de zijnsmodus trainen we ons bewustzijn en ons zelfvertrouwen waardoor we in beter in staat zijn om op een effectieve manier met onze hond om te gaan.

Het gevaar van emotionele reacties

Met een hond omgaan kan best lastig zijn, zeker als je een hond met probleemgedrag begeleidt. Emoties kunnen voedend zijn, maar ook gevaarlijk. Vaak negeren we onze emoties en gaan we onbewust en reflexmatig met ze om. Daardoor brengen we onze eigen boosheid, angst, verdriet, pijn, stress, frustratie en radeloosheid soms onbewust over naar onze hond. Op die manier is het onmogelijk om leiding te geven aan de hond.

Uitvallen aan de leiband, angstgedrag, verlatingsangst, agressie en dwangmatig gedrag… het zijn enkele voorbeelden van gedrag dat je negatief kan beïnvloeden met je emotionele reacties.

Als we ons daarentegen bewust zijn van onze emoties, kunnen we ook bewust kiezen hoe we ermee omgaan.

 

De workshop

De workshop bestaat uit 3 onderdelen:

Wat is leiderschap bieden aan je hond.
De effecten van leiderschap op de gevoelens, het gedrag en het welzijn van je hond.
Hoe bied je leiderschap aan je hond in praktijk .

Praktische info

De eerstvolgende workshops gaan door op:
Zondag 16 februari 2020, van 9:30 tot 12:30
Zondag 10 mei 2020 van 9:30 tot 12:30

Het tarief bedraagt €49.50 per persoon.

Bij het volgen van 4 workshops krijg je het certificaat: Je hond opvoeden met de connectiemethode.
Bij gelijktijdig inschrijven voor 4 workshops ontvang je een korting van €18,50 en betaal je €179,50 voor de 4 workshops.

Locatie

De Bolster Hondengedragsbegeleiding
Boogschutterslaan 37
8310 Brugge – Sint-Kruis

Inschrijven voor deze workshop

New Field