De connectiemethode Geert De Bolster logo header
In dit artikel
  Add a header to begin generating the table of contents
  Socialisatie hond Geert De Bolster blog
  Geert De Bolster
  Geert De Bolster

  De socialisatie van je hond met andere honden

  Share on facebook
  Facebook
  Share on linkedin
  LinkedIn
  Share on whatsapp
  WhatsApp
  Share on email
  Email

  Socialisatie hond –  hond is een item dat vaak ter sprake komt. Zowel voor de hond als zijn eigenaar kan het spannend zijn om een andere hond te begroeten. De vraag die dan vaak wordt gesteld is: Hoe socialiseer ik mijn hond met andere honden? In dit artikel geef ik meer inzicht in de socialisatie van je hond met andere honden en hoe je je hond daarin kunt begeleiden in de wandelomgeving.

  Socialisatie is een natuurlijk proces van je hond

  Wetenschappers John Paul Scott en John L. Fuller bestudeerden sociaal gedrag bij honden en publiceerden hun bevindingen in 1965 in het boek: Genetics and the Social Behavior of the Dog. Scott en Fuller toonden aan dat de periode tussen 3 en 12 weken van een pup een zeer gevoelige periode is waar pups uitermate open staan om sociaal gedrag te ontwikkelen.

   

  Scott en Fuller observeerden de moeder en haar pups en stelden vast dat socialisatie van honden een natuurlijk proces is. Het vindt op een organische manier en vanzelf plaats, zonder dat mensen er dienen in tussen te komen. Meer nog als mensen erbij betrokken werden konden pups extra stress ontwikkelen. Interessant om te zien was, dat indien pups extra stress ervaarden, dat de moeder voor ze klaarstond om hen te ondersteunen. Op die manier leerden de pups hoe ze op een constructieve manier met stress kunnen omgaan, namelijk door steun te zoeken bij hun moeder.

  De socialisatie van je hond met andere honden is een natuurlijk proces waar jij je puppy of hond dienen in te ondersteunen. Echter, ‘socialisatietraining’ is niet aan de orde en kan nadelig zijn.

  Pups socialiseren zichzelf t.o.v. andere honden

  Socialisatie pups nest

  Tot de leeftijd van 3 weken ontfermt de moederhond zich over haar pups. Pups hebben dan enkel zorg nodig. Eenmaal de pups 3 weken oud zijn, vindt er iets merkwaardigs plaats. Op dat ogenblik gaat ze zich niet altijd meer direct met de pups bezighouden maar houdt zichzelf beetje bij beetje wat op de achtergrond. Daardoor krijgen de zaadjes van sociaal gedrag van de pups voeding. De pups gaan zich automatisch meer en meer tot elkaar gaan verhouden en met elkaar communiceren. Het gevolg is dat pups sociaal gedrag ontwikkelen t.o.v. elkaar. Dat proces loopt verder tot de pups naar hun nieuwe eigenaar gaan. Op dat moment zijn pups gesocialiseerd met honden. T.t.z.: Op de leeftijd van 8 weken, wanneer de meeste pups naar hun nieuwe eigenaren gaan, is het socialisatieproces in volle gang maar nog niet optimaal. De socialisatie van de puppy gaat uiteraard verder.

  Mijn ervaring is dat hoe langer honden in het nest blijven, hoe meer sociale vaardigheden t.o.v. andere honden zij ontwikkelen. Ik zie vaak pups die tot 15 weken bij de fokker zijn gebleven en er goed zijn begeleid. Deze pups zijn meestal meer sociaal vaardig dan pups die op de leeftijd van 8 weken of jonger uit het nest werden gehaald en waarbij de eigenaar de verdere ‘zogenaamde socialisatie’ voor zijn rekening heeft genomen.

  Socialisatie met vreemde honden gebeurt uit vrije wil en in vrijheid

  Socialisatie honden - Pups contact in vrijheid

  Pas als pups de leeftijd van jonge hond hebben bereikt – op de leeftijd van 125 dagen, zullen ze de behoefte ontwikkelen om met vreemde honden in contact te komen. Dat komt omdat ze de veilige nestomgeving zullen verlaten en dus automatisch andere vreemde honden zullen ontmoeten. Socialisatie met andere honden is dus andermaal een natuurlijk proces. Omdat honden niet aan de leiband zijn, kunnen ze zelf de keuze maken om wel of niet contact te zoeken met andere honden.

  Socialisatie met andere vreemde honden is spannend.

  In contact treden met iemand die je niet kent, is ook voor mensen een spannende gebeurtenis. Voor honden is dat niet anders. Tijdens de socialisatieperiode, de periode tussen 3 en 12 weken en erna, hebben pups zichzelf geoefend in communicatie met de nestgenootjes uit de eigen sociale groep – de geboortegroep. Daardoor zullen ze de geoefende sociale vaardigheden kunnen aanwenden om met de spannend gebeurtenis dat een contact met een vreemde hond is, op een effectieve manier om te kunnen gaan. Ze worden geleidelijk aan vertrouwd met de aanwezigheid van – en communicatie met vreemde honden. Dat proces duurt levenslang en is natuurlijk.

  Socialisatie van je hond aan de leiband gaat moeilijk

  Socialisatie honden Contact leiband Geert De Bolster

  Socialisatie en het maken van contact met andere honden in vrijheid is geen probleem. Het maken van contact wanneer je hond aan de leiband is, kan een probleem zijn en heeft dan niets te maken met sociale vaardigheden maar met stress, angst en frustratie in relatie met de leiband.
  Wanneer je hond onder alle omstandigheden vertrouwd is met de leiband, zich goed voelt aan de leiband en wandelen aan de leiband leuk vindt, zal het contact met andere honden als hij aan de leiband is ook op een aangename manier verlopen.

  Honden die tijdens het contact met anderen honden, negatieve ervaringen hebben opgelopen terwijl ze aan de leiband vastlagen, zullen het in de toekomst blijvend lastig hebben om andere honden te begroeten als ze aan de leiband zijn. Voor deze honden dienen eigenaren andere oplossingen te bedenken zodat contact met andere honden, aan de leiband, niet meer nodig zijn. Zij dienen zichzelf te oefenen in het ondersteunen van hun hond.

  Socialisatie van de hond: Visie van de connectiemethode®

  De wereld delen en elkaar met rust laten

  Vanwege hun natuurlijke aanleg om sociaal gedrag te ontwikkelen en te vertonen, kunnen honden met andere vreemde honden omgaan. Ze delen de wereld en laten elkaar verder zijn. Ze willen weten wie zich in het territorium van de publieke ruimte bevindt. Ze erkennen en herkennen de andere honden uit de leefomgeving. Honden hebben geen behoeften om met vreemden honden te spelen. Honden hebben vooral de behoefte om een diepe band met de leden van hun eigen sociale groep te bouwen en te onderhouden.

  Eerst vertrouwen opbouwen

  Omdat honden vooral de behoefte hebben om een mooie band met de leden van hun eigen sociale groep te bouwen, is het belangrijk om daar energie voor vrij te maken. Eenmaal je merkt dat je puppy of hond voldoende vertrouwen in je heeft kan je het socialisatieproces ten opzichte van andere honden verder gaan faciliteren. Dat doe je door in een veilige omgeving je puppy of hond te kans te bieden om in alle vrijheid en uit vrije wil, al dan niet, sociale contacten met andere honden te laten maken. Natuurlijk dien jij altijd zijn veilig toevluchtsoord te zijn en hem ondersteunen als dat nodig is.

  Geen georkestreerde socialisatie van je hond

  Wie heeft de behoefte aan sociaal contact met vreemden, jij als eigenaar of je puppy of hond? Doelbewust je pup bij andere pups of honden brengen waar hij zelf onvoldoende ruimte heeft om eventuele contacten met andere honden te vermijden is niet verstandig. We dienen het socialisatieproces van onze puppy of hond te ondersteunen. Als wij ‘willen’ dat onze hond sociaal vaardiger wordt, lopen we het risico dat we in een trainingsmodus terechtkomen en onze puppy of hond forceren. Socialisatietraining is een onnatuurlijk aangelegenheid en mogelijks schadelijk voor het welzijn van de puppy of hond.

  Je hond socialiseert in het nu

  Gebruik je gezond verstand. Bouw eerst vertrouwen op. Ga dan genieten van de wandelingen. Kijk in welke omstandigheden je puppy of hond de behoefte heeft aan contact met andere honden. Ondersteun je puppy of hond. Wees aanwezig als een leider en vriend. Laat de hond zijn. Het komt goed. Wil je je puppy of hond socialiseren of wil je gelukkig zijn?

  Eerst in vrijheid

  Vermijd om de eerste contacten met vreemden honden aan de leiband te laten gebeuren. Contacten met vreemde honden zijn spannend voor je hond. Hij dient zelf te kunnen beslissen of hij wel of niet contact wil en hoe lang hij dit wil laten duren.

  Maak je hond vertrouwd met de leiband

  Meestal lopen eerste contacten met honden gelijktijdig met de eerste wandelingen aan de leiband. Je puppy is nog niet vertrouwd met de leiband en heeft stress, is wat angstig en ervaart frustratie. Dan komt het contact met de andere honden er ook nog bij. Het onderzoek van Scott en Fuller toont aan dat wanneer je hond tijdens de socialisatieperiode negatieve ervaringen opdoet en op dat moment zich onveilig voelt EN geen steun krijgt van de verzorger, deze negatieve ervaring als een basiservaring wordt opgeslagen in het geheugen. In de toekomst kan iedere situatie waarin je hond herinnerd wordt aan deze negatieve ervaring, tot een versterking van de negatieve emoties leiden. Het probleem is dan niet dat jouw hond zich niet goed voelt vanwege het ontbreken van sociale vaardigheden maar door het ontbreken van vertrouwen als hij aan de leiband is. Zorg er voor dat jouw hond vertrouwd wordt met het wandelen aan de leiband.

  Veiligheidsgevoel, vertrouwen, vreugde

  Zorg dat je hond zich veilig voelt als hij aan de leiband ligt.
  Vanuit het veiligheidsgevoel kan je hond vertrouwen ontwikkelen in jou als hij aan de leiband ligt.
  Nadat je puppy of hond ‘in vrijheid’ vertrouwen heeft kunnen ontwikkelen in het maken van contact met vreemde honden, zich veilig voelt aan de leiband en jou het vertrouwen geeft om hem te begeleiden, zal hij wellicht ook aan de leiband op een aangename manier vreemde honden kunnen begroeten als dat nodig is. Dan is er vreugde voor jou en je hond.

   

  Weet dat je hond vooral nood heeft aan het opbouwen van een diepe band met de leden van de eigen sociale groep en contacten met andere honden daar ondergeschikt aan zijn.

  Wil je weten hoe je een diepe band met je hond kunt opbouwen?

  Word lid van de online community de connectiemethode®

  Share on facebook
  Facebook
  Share on linkedin
  LinkedIn
  Share on whatsapp
  WhatsApp
  Share on email
  Email
  4 4 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  16 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Kathleen
  Kathleen
  1 maand geleden

  Mijn hond was supergoed gesocialiseerd en ik kon die overal mee naartoe nemen, maar toen hij ongeveer 1 j was, is hij in een periode van enkele weken, tot 3 keer toe véél te wild ‘begroet’ geweest door loslopende honden (terwijl ik op wandel was en de mijne dus aan de leiband). Zij kwamen feitelijk op hem afstormen in volle geweld en mijn hond kon niets doen aangezien hij aan de leiband lag.
  Nu heeft hij grote angst tov andere hojden als we gaan wandelen en als we een andere hond tegenkomen, gaat hij al op voorhand liggen, maar als ze dan dichter komen, vliegt hij uit. Wat ik nu als oplossing heb, is dat ik hem gewoon opneem en verder wandel met mijn hond in mijn armen. Maar dat is wél een Shiba van 14kg, dus niet zo eenvoudig. Zijn er andere manieren om hem terug te leren dat niet élke hond zo’n wildebras is? Als hij naar de opvang gaat als ik enkele dagen weg ben, dan is er geen enkel probleem. De eigenares van de kleinschalige opvang, weet precies welke honden bij elkaar kunnen en ze lopen daar natuurlijk ook in een afgesloten omgeving, gewoon los. Dus de mijne is zeker niet aggressief, integendeel … De eigenaresse zegt altijd dat hij heel galant is naar andere honden toe.

  Geert De Bolster
  Beheerder
  Antwoord aan  Kathleen
  1 maand geleden

  Beste Kathleen,
  Bedankt voor jouw reactie.
  Het feit dat jouw hond het in de opvang goed doet, is er dus geen probleem met angst t.o.v. honden maar wel met de leiband, zoals in het artikel werd beschreven. Jouw handelen is uitstekend. Groetjes, Geert

  Danny
  Danny
  1 maand geleden

  super artikel Geert,hopelijk wordt dit op de hondenschool ook gelezen ,daar gaat regelmatig iets fout bij socialisatie.Zelf geef ik vaak de raad te socialiseren in het begin met oudere en evenwichtige honden in een (beperkte)vrij omgeving.

  Geert De Bolster
  Beheerder
  Antwoord aan  Danny
  1 maand geleden

  Beste Danny,
  Bedankt voor jouw reactie.
  Wat je adviseert is inderdaad een goed compromis. Je probeert voor veiligheid te zorgen en dat is top! Bedankt, Geert

  Marleen Bakkers
  Marleen Bakkers
  1 maand geleden

  Dag Geert, Onze honden Nola, een groenendaeler teefje van 8 maanden en Kyran, een tervuur reu van 19 maanden, zijn speelse honden die genieten van wandelen en andere honden begroeten. Bij bepaalde honden wandelen ze gewoon mee door als we dat vragen, naar andere willen ze dan heel graag naar toe en is dat een stuk moeilijker, vooral voor Kyran, desnoods gaat hij gewoon zitten en kijken maar gaat niet mee, uitvallen doet hij nooit, dus wij laten de anderen hond dan maar passeren en wachten even tot hij klaar is om mee te gaan. Doet hij trouwen ook aan een paarde weide, of waar schapen en geiten lopen. Lopen ze los in een losloop weide gaan ze beide goed om met andere honden. Kyran helemaal in zijn nopjes en hoe meer hoe liever, Nola ook, tenzij er teveel honden ineens bij elkaar komen dan zit ze zo bij mij op de bank of naast mijn benen, dan zeg ik haar dat het oké is en dat ze bij me mag blijven en krijgt ze een aai zonder te betuttelen. Hierop krijg ik wel eens de reactie dat ik haar bevestig in haar angst of in haar terug trekken. Maar ik denk dat zij dat juist nodig heeft. Kyran daar en tegen krijgen we dan moeilijk uit het spel als we de losloop willen verlaten en vragen ons af hoe we dit goed kunnen aanpakken? Vriendelijk groeten Marleen.

  Geert De Bolster
  Beheerder
  Antwoord aan  Marleen Bakkers
  1 maand geleden

  Beste Marleen,
  Wat lees ik graag dat je doet wat goed voelt en je niet laat beïnvloeden door meningen van anderen.
  Groetjes, Geert

  Maike
  Maike
  1 maand geleden

  In ‘t begin had ik ook een heel sociale hond, op een leeftijd van 3 maanden werd hij hard gebeten en toch bleef hij sociaal. Daarna ging ik met hem, aan de lijn, over het voetpad en werd hij plots aangevallen door een hond die binnen was aan een flexi en hem 2 gaten in zijn lip beet, daarna nog een paar keer uit het niets aangevallen en gebeten en na incident nr. 6 à 7 heeft hij het gehad. Socialisatie volledig weg en grote angst voor alle honden. Volgens mij is dit volledig uit de hand gelopen door andere honden en ik vertrouw het nu ook niet meer. Hij maakt wel een verschil, 90% is ok maar als hij voelt dat die andere hond eventueel zou bijten, wacht mijne niet meer. Zo heeft hij zelf verleden jaar een hond een gaatje toegebracht. De eigenaar zei daarna dat het tijd werd dat zijn hond eindelijk op zijn plaats gezet werd want dat die anders altijd honden aanvalt en zelfs de eigenaar zelf. Die eigenaar was heel tevreden.

  Geert De Bolster
  Beheerder
  Antwoord aan  Maike
  1 maand geleden

  Dag Maike,
  Jullie hebben veel pech gehad maar jij maakt de juiste keuzes en dat is belangrijk.

  Ann
  Ann
  1 maand geleden

  Hallo Geert, zou het kunnen dat je eigen hond gestresseerd geraakt door de angst en stress van het baasje van de andere hond ? Want soms heb ik de indruk dat de honden er weinig probleem van maken aan de leiband, maar door de reactie van het baasje de honden reageren. Groetjes, Ann

  Geert De Bolster
  Beheerder
  Antwoord aan  Ann
  1 maand geleden

  Dag Ann, De negatieve gevoelens van de hond kunnen door verschillende factoren veroorzaakt worden. Groetjes, Geert

  Charlotte
  Charlotte
  1 maand geleden

  Dag Geert, Ik kan me helemaal vinden in je artikel. Laat de hond kiezen wanneer of waar hij/zij sociaal wil zijn. Het is niet aan de mens om daarover te beslissen. Enkel ruimte en kansen bieden kunnen wij. Stel je voor dat iemand anders voor ons beslist wanneer we sociaal moeten zijn of socialiseren!?!

  Geert De Bolster
  Beheerder
  Antwoord aan  Charlotte
  1 maand geleden

  Dag Charlotte,
  Hartelijke dank voor jouw reactie.
  Groetjes, Geert

  Karina Martens
  Karina Martens
  1 maand geleden

  Hallo Geert, ik ga het kort houden. Klopt het dat als een hond tussen 4en6m uit zijn vertrouwde omgeving verplaatst wordt terug een angstfase doormaakte. Ik stel deze vraag omdat ik anderhalf jaar geleden een teckel van 15 m overgekocht heb . Bij overname bleek dat ze op leeftijd van 5m geïmporteerd is uit Rusland. Niets met broodfokkers te maken, ze heeft een geldige Russische stamboom officieel afgestempeld etc. Is ook naar Nederland gekomen bij een “gerenomeerde “showfokster. In het begin was ze bij mij angstig van alles. Nu na anderhalf jaar is het al veel beter. De eigenlijke vraag, klopt het van die angstfase tussen 4en 6m . Met dank en vriendelijke groeten. Karina Martens

  Geert De Bolster
  Beheerder
  Antwoord aan  Karina Martens
  1 maand geleden

  Beste Karina,
  Als een hondje 4,5 maanden oud wordt kan hij tijdelijk gevoeliger zijn voor allerlei prikkels.
  Groetjes, Geert

  Linda
  Linda
  1 maand geleden

  Wij gaan naar de hondenschool Topcanis in Kortessem. Daar is er 1 keer per week 30 minuten les en 2 keer per week 45’ socialisatie. Dat is fantastisch hoe 🐕🐕 met elkaar leren omgaan.

  Geert De Bolster
  Beheerder
  Antwoord aan  Linda
  1 maand geleden

  Ik ben blij voor jou.
  Groetjes,
  Geert

  Offline workshop te Brugge
  De connectiemethode

  Zaterdag 19 & zondag 20 november 2022