De connectiemethode Geert De Bolster logo header
In dit artikel
  Add a header to begin generating the table of contents
  Pup zindelijk maken
  Geert De Bolster
  Geert De Bolster

  Je pup zindelijk maken

  Facebook
  LinkedIn
  WhatsApp
  Email

  Puppyeigenaren willen hun pup zindelijk maken en als de zindelijkheidstraining niet vlot verloopt kan dat heel wat stress en frustratie veroorzaken. De zindelijkheidstraining van je pup is een proces dat start van zodra hij 3 weken oud is. Als je inzicht krijgt in het zindelijkheidsproces van je pup zal je je geen zorgen meer maken. In dit artikel schrijf ik over de zindelijkheidstraining van je pup en hoe je hem op een effectieve manier kunt begeleiden zodat je pup zindelijk maken vlot en succesvol zal verlopen.

  De zindelijkheidstraining van je pup

  Je pup wordt reeds zindelijk tijdens het verblijf in het nest. Vanaf de leeftijd van 3 weken wordt het talent van zindelijkheid van je pup getriggerd. Vanaf dan zal je pup het nest beginnen verlaten om zijn behoeften te doen. Het zaadje van zindelijkheidstraining krijgt water omdat je pup ziet dat zijn moeder ook het nest verlaat om haar behoeften te doen. De combinatie van het aangeboren instinct van een pup om zindelijk te zijn in het nest en het voorbeeldgedrag van de moeder zorgt ervoor dat de pup de eerst stapjes van de zindelijkheidstraining zet. Tegen dat je pup zeven weken oud is, is hij zindelijk en zal hij zijn behoeften altijd buiten het nest doen. De basis voor de verdere zindelijkheidstraining van je pup is gelegd.

   

  De fokker van je pup heeft een belangrijk aandeel in de zindelijkheidstraining van je pup want hij dient de omstandigheden te voorzien zodat je pup het nest ‘kan’ verlaten en het gedrag van de moeder kan imiteren.

  Hoe kan je je pup zindelijk maken?

  Eenmaal de pup bij je thuis is, komt de verantwoordelijkheid voor het verder verloop van de zindelijkheidstraining bij jou terecht. Maar geen nood. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Je pup is reeds zindelijk. Het enige wat je moet doen om je pup zindelijk te maken is de juiste omstandigheden voorzien en het bieden van steun en leiderschap.

   

  Telkens je merkt dat je pup zijn behoeften moet doen, begeleid je hem naar de juiste plaats. Blijf bij hem en wacht tot je pup zijn behoeften doet en wees trots op hem. Je kunt het plas- of poepgedrag benoemen terwijl je pup het doet. Daardoor wordt het in de toekomst mogelijk om je pup of hond uit te nodigen om zijn behoeften te doen.

   

  Als je merkt dat je pup in huis plast of geplast heeft, doe dan niets. Wacht tot je pup gedaan heeft met plassen of poepen en ruim het op. Blijf mild voor je pup en voor jezelf en doe het de volgende keer beter. Je dient de hondentaal te begrijpen zodat je de signalen die aangeven dat je pup zijn behoeften moet doen, kan herkennen.

  Wanneer moet je pup zijn behoeften doen?

  Je pup moet zijn behoeften doen als hij gegeten of gedronken heeft, na het slapen en na het spelen. In de regel kan je aannemen dat je pup om het anderhalf uur naar buiten moet om zijn behoeften te doen. ’s Nachts kan een pup tot 5 uur zindelijk zijn in het nest. Het is dus goed om de wekker te zetten en op tijd op te staan zodat je proactief kunt handelen en je pup de kans geeft om zijn behoeften buiten te doen.

  Hoe kan jij de zindelijkheidstraining van je pup begeleiden?

  Om het anderhalf uur begeleid je je puppy naar de plas – en poepplaats. Je kondigt het aan door “plasje doen” te zeggen en vervolgen zelf naar de uitlaatplaats te gaan terwijl je hem met je mee laat komen. Blijf bij hem en waardeer je up extra als je merkt dat hij zijn behoeften doet.

   

  Je pup zindelijk maken kan wat in een stroomversnelling komen als je hem goed observeert en de signalen leert herkennen die aangeven dat hij zijn behoeften moet doen. Van zodra je signalen opmerkt zeg je “plasje doen” en begeleid je hem naar de juist uitlaatplaats.

  Belonen met snoepjes hoeft niet

  Vaak gaan hondeneigenaren de zindelijkheidstraining proberen versnellen door plas- en poepgedrag te belonen met snoepjes. Ze redeneren dat wanneer ze de pup belonen als hij zijn behoeften op de juiste plaats doet dat hij dan gaat begrijpen dat hij op die plaats zijn behoeften dient te doen. Het kan dat je pup inderdaad de associatie legt. Maar het kan ook dat je pup leert dat plassen en poepen een beloning oplevert maar geen link legt met de plaats waar hij zijn behoeften doet. Dat betekent dat hij meer zal plassen en poepen en dat de zindelijkheidstraining veel moeilijk gaat worden. Als je pup dat heeft geleerd zal hij zelfs ostentatief voor je komen staan en je aankijken terwijl hij zijn behoeften doet. Uiteraard doet hij dat dan zowel binnenshuis als op de aangeleerde uitlaatplaats. Eigenaren denken dan dat de pup hen uitdaagt en worden dan boos. Vanaf dan kan de zindelijkheidstraining echt stroef gaan verlopen.

   

  Het is beter om je pup niet te belonen met snoepjes maar hem gewoon vanuit het hart te waarderen als hij stappen in de zindelijkheidstraining zet.

  Voorkomen van ongelukjes

  Pup zindelijk maken ongelukje

  Wanneer je geen tijd hebt om je pup te superviseren, is het belangrijk om hem in een veilige omgeving te laten verblijven. Dat betekent dat je pup in een ruimte verblijft waar het geen kwaad kan dat hij eens zijn behoeften gaat doen. Een keuken, puppyren kan prima werken. Wanneer je pup daar zijn behoeften is opruimen het enige dat je dient te doen. Als je je pup zonder toezicht in de woonkamer achterlaat waar hij op tapijten of op het parket kan plassen wordt het lastiger opruimen natuurlijk.

  Wanneer dient jou pup zindelijk te zijn?

  Als alles goed verloopt zal je pup zindelijk zijn wanneer hij 6 maanden oud is. Omstandigheden kunnen de oorzaak zijn waardoor de zindelijkheidstraining van je pup wat meer tijd gaat vragen. Voor alle duidelijkheid: je pup test jou niet uit, hij is niet dominant en niet koppig. Je hoeft dus nooit boos te worden op je pup. Liefde en geduld is het enige wat je nodig hebt.

  10 oorzaken waardoor je pup zindelijk maken moeilijker kan verlopen?

  1. Je pup zindelijk maken tijdens de wandeling aan de leiband

  Pup zindelijk maken corrigeren

  Voor een pup is aan de leiband lopen sowieso een spannende gebeurtenis. Wellicht voelt hij zich onvoldoende op zijn gemak en is hij niet in de mogelijkheid om zich te ontspannen en zijn behoeften te doen. Wanneer je dan weer thuiskomt en je pup vrijlaat, bestaat de kans dat hij zijn in huis gaat plassen en poepen. Als je door omstandigheden niet anders kan dan je pup aan de leiband uitlaten, dien je ook te begrijpen dat je pup zindelijk maken wat langer zal duren.

  2. Het nest van je pup bevond zich in ongunstige omstandigheden.

  Sommige fokkers/handelaars geven de pup de kans niet om het nest te verlaten. Daardoor zijn de pups verplicht om hun behoeften in het nest te blijven doen. Als je pup dan bij je thuiskomt, dient de zindelijkheidstraining nog te beginnen. Je pup zindelijk maken kan dan meer tijd vragen.

  3. Je pup is bang of opgewonden

  Wanneer je pup wat angstig is kan het zijn dat hij zijn behoeften niet durft te doen op plaatsen waar hij zich onzeker of angstig voelt. Het vraagt dan tijd om vertrouwen te ontwikkelen waardoor de zindelijkheidstraining wat langer kan duren.

  4. Je pup krijgt te weinig steun en structuur

  Je hebt het zelf te druk of wil ’s nachts niet opstaan om je pup uit te laten. Ook laat je je pup te vaak voor te lange tijd alleen. Dat zijn oorzaken waardoor je pup langer in huis blijft doen en je pup zindelijk maken langer gaat duren.

  5. Je traint je pup met snoepjes.

  Zindelijkheidstraining is een natuurlijk proces. Je pup traint zichzelf. Door je pup met snoepjes te trainen forceer je de zindelijkheidstraining waardoor het natuurlijk karakter verdwijnt en je pup zijn behoeften gaat doen om een snoepje te krijgen. Daardoor gaat je pup meer zij behoeften doen.

  6. Je bent zelf gestresseerd en boos

  Pup zindelijk maken corrigeren de bolster

  Je pup dient vertrouwen te ontwikkelen in jou. Als je je boos gaat maken omdat je pup in huis plast en poept, dan geef je het ontwikkelen van vertrouwen gaan kans. Je pup al zich verstoppen om zijn behoeften te doen. Hij zal ervoor zorgen dat je niet ziet dat hij zijn behoeften doet. Het wordt dan lastig om je pup te begeleiden waardoor de zindelijkheidstraining moeilijker gaat verlopen.

  7. Je pup heeft gezondheidsproblemen

  Gezondheidsproblemen kunnen aan de basis liggen dat je pup ongecontroleerd zijn behoeften gaat doen. Wanneer je merkt dat je puppy voortdurend moet plassen of diarree heeft, kan je beter een afspraak maken met je dierenarts.

  8. Je pup neemt medicatie

  Bepaalde medicatie kan je pup meer laten drinken. Daardoor gaat hij uiteraard meer urineren.

  9. Je pup krijgt niet de juiste voeding

  De soort voeding dat je pup eet kan het spijsverteringsproces van je pup verstoren en dus ook de zindelijkheidstraining. Kijk voor een holistische en hoog verteerbare voeding voor je pup.

  10. Het drinkgedrag van je pup wordt verstoord

  Door omstandigheden kan je pup heel veel willen drinken.
  Als je pup veel stress heeft en veel opgewonden is, gaat hij uiteraard meer drinken. Werk dan aan de oorzaken waardoor je pup te veel stress ervaart. Verhinder in ieder geval niet dat je pup kan drinken als hij dat wil. Sommige puppyeigenaren gaan het drinken van de pup rantsoeneren en controleren. Daardoor kan de drang om te drinken toenemen waardoor je pup nog meer gaat proberen drinken. Te weinig water ter beschikking hebben, kan je pup ziek maken.

  Wil je meer informatie

  Je pup opvoeden wordt veel makkelijker als je begrijpt waarom je pup doet wat hij doet. Volg de online cursus ‘het gedrag van je hond begrijpen

  Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

  Laat hier je naam en email achter

  Wij nemen je privacy ernstig

  Facebook
  LinkedIn
  WhatsApp
  Email
  3 3 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Arthur nootens
  Arthur nootens
  3 maanden geleden

  Zeer goed artikel ,als mensen zich daar aan houden zou het voor vele eigenaars en pupy’s heel wat minder stress betekenen, heb zelf vele hondjes zindelijk gemaakt op die manier ,lukte steeds zeer snel en zonder problemen of stress , wel altijd ook de moeite genomen s’nachts even op te staan tijdens de eerste weken ,als je dat alles niet doet raad ik aan er ook niet mee te beginnen.

  arthur

  Geert De Bolster
  Beheerder
  Antwoord aan  Arthur nootens
  3 maanden geleden

  Beste Arthur, Bedankt voor je reactie. Deze zal nieuwe puppyeigenaren extra vertrouwen en moed geven.