De connectiemethode Geert De Bolster logo header
  Add a header to begin generating the table of contents
  Mindfulness Geert De Bolster Kennisbank
  Geert De Bolster
  Geert De Bolster

  Mindfulness

  Home › Kennisbank › Begrippen › Mindfulness

  Mindfulness is een oefening in het bieden van vriendelijke en open aandacht en de basispraktijk van ‘Je hond opvoeden met de connectiemethode®’. Het is een meditatievorm waarmee je aandacht schenkt aan wat je voelt, denkt, ziet, hoort, ruikt en proeft. In dit artikel lees je wat mindfulness is en wat de oefening voor jou als hondeneigenaar kan betekenen.

  Wat is mindfulness?

  Mindfulness is een aandachtsoefening. Je leert vriendelijke en open aandacht te ontwikkelen voor wat er zich in het moment voordoet en dit zonder te oordelen. Mindfulness is een afkomstig is uit het Boeddhisme en werd bij het grote publiek bekend dankzij Thich Nhat Hanh.

   

  Jon Kabat-Zinn, een moleculair bioloog en hoogleraar aan de universiteit van Massachusetts, Leerde deze meditatiepraktijk van Thich Nhat Hanh. Later richtte hij de Stress Reduction Clinic van het gezondheidscentrum van de universiteit van Massachusetts op. Daardoor werd mindfulness, los van de Boeddhistische praktijk toegankelijk voor het grote publiek.

   

  In België en Nederland werd deze meditatiepraktijk bekend door het boek ‘Mindfulness – in de maalstroom van je leven’ van Edel Maex, Psychiater, zenleraar en mindfulnesstrainer.

   

  Hier vind je oefenboekjes van Edel Maex.

  Wat is het doel van mindfulness

  Beoefenen van vriendelijke en open aandacht heeft eigenlijk geen doel. Je hoeft nergens naartoe, er is niets te bereiken. Als je mediteert ben je in een zijnsmodus. Wat je ziet, zie je. Wat je voelt, voel je. Wat je denkt, denk je. Wat je hoort, hoor je. Wat je ruikt, ruik je. Mindfulness is waarnemen wat er is. Je wordt vertrouwd met de dingen die er zijn.

   

  Sommige mensen denken dat je door te mediteren een bepaalde toestand zal bereiken. Je zou gelukkiger worden, minder angsten hebben en minder stress ervaren, enz.

   

  Door te mediteren word je je bewust dat geluk er al is. Dat angst tot niets dient en dat je iets aan de oorzaak van stress kunt doen. Maar dat zijn dingen die we eigenlijk al wisten. Alleen, dankzij het beoefenen van mindfulness wordt alles duidelijker.

  Hoe kun je mindfulness beoefenen?

  Formele oefening

  De formele mindfulnesstraining wordt in praktijk gebracht door te mediteren.
  Meditatie kan je liggend, zittend, staand of lopend beoefenen.
  Je oefent om met vriendelijke en open aandacht om je lichaam te voelen, je gedachten en gevoelens op te merken en alles waar te nemen wat er zich aandient. Wat je waarneemt, is wat het is. Er wordt niet geanalyseerd, noch geoordeeld. Mediteren is waarnemen, reflecteren, niet vasthouden, niet streven. Je neemt waar en laat weer los.

   

  Bij mindfulness is je anker je ademhaling. Je brengt vriendelijke en open aandacht bij je ademhaling. Je volgt je in- en uitademing. Van daaruit ga je je aandacht uitbreiden of richten naar je lichaam toe, je gedachten en gevoelens of geluiden. Je kunt ook mediteren door je aandacht helemaal open te maken en aandacht te hebben voor wat er zich aandient, wat het ook is. Wanneer je overspoeld wordt door wat er zich aandient, kan je je aandacht terug je naar ademhaling brengen. Je ademhaling is jouw veilig anker.

  Informele oefening

  Je kunt alles met vriendelijke en open aandacht doen.
  Je kunt een tas thee drinken met vriendelijke en open aandacht. Je kunt mindful eten beoefenen. Ook mindfulness en communicatie is een belangrijke oefening. Alles wat je met vriendelijke en open aandacht doet, is mindfulness.

  Mindfulness voor hondeneigenaren

  Wanneer je vriendelijk en open aandacht biedt aan jezelf en je hond, beoefen je mindfulness bij het omgaan met je hond. Je gaat dan kijken wat er bij jezelf gebeurt en gaat je vriendelijke en open aandacht tegelijkertijd ook bij je hond brengen. ‘Je hond opvoeden met de connectiemethode’ is mindful omgaan met je hond.

   

  Wil je vriendelijke en open aandacht met je hond in praktijk brengen? Word lid van de online community – de connectiemethode®

  Krijg toegang tot de GRATIS cursus

  6 spelregels om je hond op te voeden

  Wij nemen je privacy ernstig