De connectiemethode Geert De Bolster logo header
In dit artikel
  Add a header to begin generating the table of contents
  Puppy socialiseren Geert De Bolster
  Geert De Bolster
  Geert De Bolster

  Je puppy opvoeden en socialiseren

  Share on facebook
  Facebook
  Share on linkedin
  LinkedIn
  Share on whatsapp
  WhatsApp
  Share on email
  Email

  Je puppy socialiseren

  De dag waar je naar uitgekeken hebt, is eindelijk daar: je pup komt thuis aan. Dit is een spannende gebeurtenis, zowel voor jou als voor je hond. Jij hebt je hierop volop voorbereid, je pup uiteraard niet. Daarom verdient hij de eerste weken extra veel aandacht zodat hij zich veilig voelt en kan opgroeien tot een leuke, sociale een aangename hond. Met de connectiemethode schep je een band met je hond waarbij jullie mekaar leren begrijpen en jullie zich veilig voelen bij elkaar. Je zal je puppy ook willen leren om goed met mensen en andere huisdieren om te gaan. Over “de socialisatie van je puppy”, daar gaat deze blog over.

  Wat is puppysocialisatie

  We gebruiken de term puppy voor een hond met een leeftijd tot 4,5 maand. In die periode ontwikkelt de pup de basis van zijn sociale vaardigheden door met leden van zijn sociale groep te communiceren. Zijn sociale groep bestaat in de eerste plaats uit zijn gezinsleden, eventuele andere huisdieren en bij uitbreiding familie en vrienden die hij regelmatig ontmoet.

   

  De socialisatie gebeurt in 2 fasen: eerst in zijn veilige vertrouwde thuisomgeving en nadien in het contact buiten de grenzen van zijn territorium. De ervaringen die je hond opdoet in de eerste fase bepalen in zeer sterke mate het gedrag en de socialisatie tijdens de tweede fase en nadien.

  Sociale vaardigheden evolueren doorheen de jaren

  Er wordt algemeen aangenomen dat de socialisatiefase bij honden van 3 tot 12 weken loopt. Tijdens deze periode ontwikkelt je pup zijn sociale vaardigheden in het gezin, naar andere (huis)dieren en naar personen buiten het gezin. In deze weken is je pup zeer gevoelig voor sociaal contact en vormt hij zijn vaardigheden op basis van ervaringen. Nochtans is de socialisatieperiode niet beperkt tot die enkele weken.

   

  Het brein van je hond is, zoals bij de mens, ingesteld op levenslang leren. Dus de ervaringen die je hond tijdens alle contacten beleeft, zullen bijdragen aan de evolutie van zijn sociaal gedrag. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat je hond zijn hele leven sociale vaardigheden blijven bijleren.

  Hoe start je met socialiseren en opvoeden

  Om het leerproces te laten slagen, leg je eerst de focus op het welbevinden van de hond. Je creëert een veilige omgeving, voldoet aan zijn basisbehoeften en behandelt hem met respect.

   

  Veiligheid
  De sociale contacten die je pup heeft, dienen intens, aangenaam en vooral veilig te zijn. De fokker zal je pup al een deel gesocialiseerd hebben, door hem te laten wennen aan mensen en eventueel aan een huishouden. Rustige en stabiele huiselijke omstandigheden creëren die veilige omgeving.

   

  Negatieve ervaringen die de veiligheid belemmeren moeten vermeden worden. Je pup is gevoelig en zal fysieke en emotionele pijnlijke ervaringen gebruiken om zijn gedrag te ontwikkelen. Zo kan er angst ontstaan wat dikwijls leidt tot gedragsproblemen.

  Respect
  Behandel je pup met empathie. Jullie moeten mekaars taal leren kennen. Door de taal van je hond te leren, kan je zijn gedrag begrijpen en hierop anticiperen. Je hond zelf zal jouw gedrag ook moeten begrijpen. Hierin spelen vertrouwen en wederzijds respect een hoofdrol. Stel dat je pup in huis doet, dien je dat te aanvaarden. Een baby doet ook nog in zijn pamper en wordt daar niet voor gestraft. Je pup moet leren wat er van hem verwacht wordt. Vermijd tijdens dat leerproces verbale of fysieke correctie, want dit zorgt dat je hond je niet meer gaat vertrouwen. De verdere ontwikkeling van zijn sociale vaardigheden en de opvoeding komen hier in gedrang.

   

  Als de hond zich goed voelt bij jou, kan je beginnen met de opvoeding. Gebruik onze connectiemethode om je hond geleidelijk aan vertrouwd te maken met verschillende situaties.

  Socialiseren met de connectiemethode

  Socialiseren is een proces dat bestaat uit verschillende fasen. Eerst werk je aan vertrouwen. Je hond moet je 100% vertrouwen voor je gaat socialiseren met vreemden of met andere honden. Dit vertrouwen kan je zien als hij geen hard puppybijtgedrag meer vertoont en hij altijd naar je komt als je hem roept. Spelen met een trektouw lukt aardig en hij vindt het heerlijk om na het spel dicht bij jou te komen liggen. Gemiddeld duurt de ontwikkeling van vertrouwen een 4-tal weken. Eens dat vertrouwen er is, is je hond klaar om zijn territorium uit te breiden.

  Nu kan je verdere stappen in de socialisatiefasen zetten

  Bezoek
  Als je bezoek ontvangt is het aan te raden om je pup in een veilige ruimte te laten verblijven. Dat kan in de bench of in de keuken, afgesloten door een kinderhekje.

   

  Pas wanneer de bezoekers plaats hebben genomen in de zithoek of aan tafel en je pup rustig is, kan hij naar de bezoekers komen. Spreek met je bezoek af hoe zij op je pup kunnen reageren. Zo kan je vragen om je pup enkel aan te raken als hij zelf kwispelend naar hen toe komt. Vraag je bezoek om de pup niet aan te moedigen naar hen toe te komen, maar om een afwachtende houding aan te nemen. De pup zal zelf aangeven wat hij wilt.

   

  Wees voorzichtig met kleine kinderen. Kinderen zijn zelf nog in opvoeding en kunnen onvoorspelbaar reageren. Nodig de ouders van het kind uit om supervisie te houden over het kind, zodat het niet bang hoeft te zijn en dat het kind de pup ook niet bang maakt.

   

  Voordat je bezoek terug weggaat, coach je je pup eerst naar zijn veilige ruimte zodat je zelf rustig afscheid kan nemen van je bezoekers.

  Op visite gaan
  Als je met je pup bij mensen op bezoek gaat is het wat moeilijker om de controle over de situatie te behouden. Je doet er goed aan om op voorhand afspraken te maken met de personen waar je op bezoek gaat. Laat hen weten welke omgangsvorm je verwacht en geef voorbeelden van situaties die zich kunnen voordoen en hoe ze hier best op reageren. Alles dient voor alle partijen aangenaam en veilig te verlopen.
  Enkele aandachtspunten:

  Andere honden
  Je pup is van nature sociaal met andere honden. Als het goed is, heeft je hond 8 weken samen geleefd met zijn moeder en nestgenootjes. Zijn sociale vaardigheden zijn dus al ontwikkeld. Uiteraard moet je pup nog leren om met andere honden om te gaan, maar dat kan pas als hij je ten volle vertrouwt en jou als zijn opvoeder en leider beschouwt. Als die vertrouwensband er is, kan je hem in de mogelijkheid brengen om zijn sociale vaardigheden met vreemde honden op te bouwen.

   

  Hoe pak je dit aan?
  Het meest ideale situatie is om iemand met een rustige en sociale hond die goed is in de omgang met andere honden uit te nodigen bij je thuis. Ga op dezelfde manier te werk als bij de socialisatie met mensen. Laat je hond in de veilige ruimte als het bezoek aankomt en wacht tot hij rustig is. Daarna kan je de pup bij de hond laten komen om kennis te maken. Sociale volwassen honden zullen van nature rekening houden met de mogelijkheden van je pup en zachtaardig communiceren. Zelf hoef je niets te doen.

   

  Laat de volwassen hond zijn gang gaan maar hou je aandacht op de pup. Is de volwassen hond te onstuimig, dan breng je je pup weer naar zijn bench of rustige plek. Zo breng je hem en de andere hond in veiligheid.

  De leiband

  Leer jezelf het mantra: “aan de leiband socialiseren we niet”
  Je pup is schattig en andere mensen zullen hem willen aaien. Ander hondenliefhebbers zullen jouw pup willen benaderen met hun hond om kennis te maken. Laat dit niet gebeuren als je hond aan de leiband ligt.

   

  Honden, en pups in het bijzonder, vinden het beangstigend om contact te leggen met iemand als ze aan de leiband zijn. Contact maken met andere honden of mensen ervaart je pup als spannend. Als hij dan vastzit aan de leiband heeft hij het gevoel dat hij zelf niet kan beslissen om afstand te nemen en het contact te verbreken. Dit kan leiden tot negatieve gevoelens en angst.

   

  Dergelijke omstandigheden zijn vaak de oorzaak van later agressief gedrag naar andere honden. Denk aan blaffen en uitvallen aan de leiband.
  Om je puppy met vreemde mensen en andere honden te socialiseren dien je hem vrij te laten. Dit kan in een veilige context in het bos of op het strand.

  De puppyklas

  Wetenschappelijk onderzoek (Kerstik Seksel School of Behavioural Sciences, Macquarie University, Sydney, NSW, 2109, Australia – 1998) heeft aangetoond dat puppyklassen niet bijdragen tot beter sociaal gedrag ten opzichte van andere honden.
  Naar mijn ervaring is de slaagkans voor het aanleren van positief gedrag in een reguliere puppyklas 50%. Of je pup leert goede dingen, of je pup wordt er bang gemaakt en ervaart stress en opwinding. Dit resulteert later in frustratiegedrag en agressie naar andere honden. Wil je dat risico lopen?

   

  Om te slagen in je opvoeding en socialisatie kies je beter voor een individuele begeleiding en ondersteuning op maat van je hond. De connectiemethode biedt hier de slaagkans van 100%.

  De hondenweide

  Hondenweides zijn op zich een mooi initiatief waardoor je hond vrij in contact kan komen met andere honden. Nu is het wel zo dat mensen die met hun hond naar de hondenweide komen, vaak de taal van hun hond niet kennen en dus hun eigen hond onvoldoende begrijpen. Daardoor kan de interactie van zo een hond met jouw pup negatieve gevolgen hebben.

   

  Ga dus pas met je hond naar een hondenweide als hij voldoende ervaring heeft en vertrouwd is met communicatie met vreemde honden.

   

  Neem deze tips ter harte en ga ermee aan de slag bij de opvoeding van je pup. Wil je meer weten over de connectiemethode? In dit boek lees je alles over de taal van je hond en hoe je deze moet begrijpen, hoe je een sterke relatie opbouwt met je hond en tips om gedragsproblemen op te lossen.

   

  Wil je meer informatie over individuele begeleiding of heb je vragen:
  Neem contact met ons op

  Share on facebook
  Facebook
  Share on linkedin
  LinkedIn
  Share on whatsapp
  WhatsApp
  Share on email
  Email
  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Offline workshop te Brugge
  De connectiemethode

  Zaterdag 19 & zondag 20 november 2022