Hond opvoeden met de connectiemedtode Geert de Bolster

Je hond opvoeden met de connectiemethode

Je hond opvoeden met de connectiemethode

Hoe maak je je puppy zindelijk? Hoe ga je om met puppybijten? Hoe leer je je hond alleen blijvenaan de leiband lopenen komen als je roept? Hoe ga je om met ongewenst gedrag?
Het zijn uitdagingen die hondenverzorgers maar al te goed kennen. Maar als je weet hoe je ermee om moet gaan, wordt de opvoeding en training van je hond een waar plezier. Het resultaat? Je hond gelukkig, jij gelukkig.

Jouw verantwoordelijkheid als opvoeder

Omgaan met je hond is een oefening voor jezelf. Jij bent degene die je hond gaat opvoeden, dus jij neemt de verantwoordelijkheid om een sterke relatie op te bouwen.

Een goede opvoeder heeft 3 basiseigenschappen:

5

Eigenschap 1 : Kennis over hondengedrag.

Zorg ervoor dat jij aan die eigenschappen voldoet, en word de leider die je hond nodig heeft voor een gelukkig leven.

Eigenschap 1: Kennis over hondengedrag

Om je hond geluk te laten ervaren, is een degelijke kennis over hondengedrag essentieel. Want hoe kan je hem geven wat hij nodig heeft, als je niet begrijpt wat zijn noden zijn?

De taal van je hond
Je hond leren begrijpen, begint bij zijn taal. De taal van de hond zegt alles over zijn emoties, zoals vreugde, angst, woede, verdriet, verbazing, hulpeloosheid en afkeer. Ook stress- en opwindingsniveau zijn van het lichaam af te lezen.

Hoe beter je je hond begrijpt, hoe beter je met hem kan communiceren.

Een voorbeeld: Honden communiceren met drie verschillende houdingen: neutraal, hoog of laag.

De neutrale houding
In een neutrale houding gedraagt je hond zich ontspannen tot licht opgewonden. Zijn lichaam ziet er ontspannen uit. Hij draagt zijn staart losjes, niet hoog opgericht of laag aangetrokken.

In de neutrale houding staat je hond open voor communicatie. Communiceer zelf ook vanuit een open houding met hem.

De lage houding
Een lage houding wijst op spanning, of zelfs angst. Je hond gedraagt zich bedrukt, zijn hoofd en staart zijn naar beneden gericht. In deze houding probeert hij om niet te veel op te vallen.
Hij vraagt de ander om voorzichtig met hem te zijn of afstand te houden. Communiceer met hem door een houding aan te nemen waarmee je hem veiligheid en steun biedt.

De hoge houding
In hoge houding is je hond meer opgewonden en actief. Hij wil zo snel mogelijk de situatie verkennen om te kijken of zijn veiligheid nog gewaarborgd is. In deze houding wil je hond de ander benaderen.

Een hond in hoge houding geeft aan dat hij niet met zich laat sollen. Zorg ervoor dat je zelf rust en vertrouwen uitstraalt. Jouw lichaamstaal biedt je hond duidelijkheid, waardoor hij je zal volgen.

Door je communicatie aan te passen aan het opwindingsniveau, en dus de houding, van je hond, kom je met hem in connectie. Duidelijke communicatie is de basis voor een goede relatie tussen jou en je hond.

Wil je meer kennis over de taal van de hond? Leer er alles over in de workshop De taal van de hond.

Waarom doet je hond wat hij doet?

Inzicht in het natuurlijk gedrag van je hond, is een tweede stukje kennis dat onmisbaar is bij zijn opvoeding. Alleen als je begrijpt waarom je hond iets doet, kan je er op de juiste manier mee omgaan.

Bijvoorbeeld: Je hond springt op.

Honden springen op naar mensen tijdens de begroeting. Voor hen is dat heel normaal gedrag. Ze willen met hun neus de mondhoeken van de persoon aanraken om aan te geven dat ze goede bedoelingen hebben.

Maar een hond kan ook hard tegen mensen opspringen om aan te geven dat de ander afstand moet houden en niet aan zijn lichaam mag komen.

Als je weet dat je hond opspringt om te begroeten, kan je hem een alternatieve manier aanleren om hallo te zeggen. Een hond die hard opspringt, wil liever geen contact met de persoon. In dat geval help je hem met steun en leiding.

Het is belangrijk om te weten dat alles wat je hond doet, een reden heeft. Als je een goede leider wil zijn, is het essentieel dat jij die reden kent. Alleen dan kan je er gepast op reageren.

De basisnoden van je hond

Bij de connectiemethode beschouwen we de hondenliefhebber in de eerste plaats als een ‘verzorger’. Je kan pas goed voor een hond zorgen, als je zijn basisnoden kent.

Als jij beslist een hond in huis te nemen, dan is dat altijd vanuit een bepaalde motivatie. Is je hond jouw partner voor lange wandelingen in de natuur? Helpt hij je bij een gevoel van eenzaamheid? Of wil je gewoon een extra vriend in de familie? Alle redenen zijn oké. Maar voor jij kan krijgen wat jij nodig hebt, moet je eerst kunnen geven wat je hond nodig heeft. Eerst zaaien, dan oogsten is een basiswet.

Honden hebben 5 basisnoden: veiligheid, voeding, plaats, steun en begrenzing. Die basisnoden invullen is altijd hun streefdoel. Het is hun belangrijkste beweegreden achter ieder gedrag.

Bij de connectiemethode vervul je onvoorwaardelijk de basisnoden van je hond. Als hondenverzorger ben jij immers verantwoordelijk voor zijn geluksgevoel.

Wil jij je kennis over hondengedrag uitbreiden? Volg dan de workshop: Je hond opvoeden met de connectiemethode.

Eigenschap 2: Vaardigheden om goed met je hond om te gaan

Mindful communicatie

Je hond opvoeden met de connectiemethode betekent vriendelijk en geweldloos communiceren. Als je kennis hebt verworven over hondengedrag, zal je dat al aardig lukken. Maar communicatie met je hond is een vaardigheid die je moet oefenen.

Het belangrijkste onderdeel van die vaardigheid is luisteren naar je hond. Alleen zo kom je te weten hoe hij zich voelt. Elk gedrag van je hond wordt gestuurd door zijn gevoelens. Je hebt er dus alle belang bij om met je hond in connectie te gaan, en erachter te komen hoe hij zich voelt. En dat lukt alleen als je ook kan voelen hoe het met jezelf gaat.

Daarom gebruiken we bij de connectiemethode de ingrediënten van mindfulness. Mindfulness is een bijzondere manier van aandacht hebben voor wat er zich in het moment stelt. Het helpt je inzicht te krijgen in de gevoelens van je hond, en het bijbehorende gedrag. Het juiste inzicht leidt tot juist denken, juist communiceren en juist handelen.

Wil je meer weten over vriendelijke en geweldloze communicatie met je hond? Dan nodigen we je graag uit voor de workshop Mindfulness voor hondenliefhebbers.

Juist handelen

Stel dat je hond trekt aan de leiband. Voor je de aanpak kan bepalen, is het belangrijk om eerst te weten waarom hij trekt. Vanuit welk gevoel en welke motivatie doet hij het?

Blijheid? Je hond verwacht leuke dingen op een bepaalde plaats. Hij kan niet wachten om er naartoe te lopen en trekt aan de leiband.
Angst? Je hond ervaart angst in een bepaalde omgeving. Hij trekt aan de leiband om er zo snel mogelijk weg te zijn.
Frustratie? Je hond is overprikkeld door de omgeving en trekt daardoor hard aan de leiband.

Stress? Je hond kan stress krijgen van jouw communicatie. Als jij zelf ook aan de leiband trekt, ontstaat er een strijd, waarbij er aan beide kanten getrokken wordt. Je eigen gedrag beïnvloedt in dit geval het gevoel en het gedrag van je hond.

Eenmaal je begrijpt waarom je hond doet wat hij doet, is het voor jou eenvoudiger om te weten hoe je zijn gedrag eventueel moet bijsturen. Het is een oefening om op de meest effectieve manier te handelen.

Wil jij ook je vaardigheden verbeteren? Dan verwelkomen we je graag in de workshop Samen wandelen aan de leiband.

Eigenschap 3: Motivatie

Omgaan met je hond is een missie. Om succesvol te zijn is er inzet, motivatie en moed nodig. De opvoeding van je hond is een uitdaging met vallen en opstaan. Opvoeden is leuk, maar er staan je zeker ook moeilijkere momenten te wachten.

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk plezier beleeft aan het opvoeden van je hond. De plezierbeleving zou in ieder geval moeten overheersen op de moeilijke momenten. Plezier is de kracht die het mogelijk maakt om goed met uitdagingen om te kunnen gaan.

Ben jij gemotiveerd om goed met je hond om te gaan?

5

Begin bij stap 1 en verwerf eerst kennis en inzicht over hondengedrag.

5

Schrijf in voor de workshop Je hond opvoeden met de connectiemethode. In deze workshop krijg je zowel de kennis als de vaardigheden die je nodig hebt om te slagen in je missie.

5

Bij De Bolster Hondengedragsbegeleiding coachen we je bovendien persoonlijk. We beloven dat het opvoedingstraject van je hond een plezier wordt, zowel voor jou als voor je hond.

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *